"הפכו אותנו לפושעים"

תחקיר כלבוטק, שקבע כי החומוס בחומוסיית פרג' חריג בכמות החיידקים שנמצאים בו, פגע באופן אנוש באחת המסעדות הפופולאריות וידועות בחיפה. הלקוחות לא באים, הרווחים ירדו בשני שליש ובעלי המסעדה, פרג' ואמיר נג'אר, עומדים בפני הגשת תביעה נגד רפי גינת וכלבוטק

טל רוזנטל | 28/11/2008 10:08 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תשע בבוקר של יום שני במסעדת פרג'. לפני מספר חודשים, בשעה הזו בדיוק, הייתה המסעדה מאוישת כמעט לחלוטין בכאלו שביקשו לדחות בחצי שעה את יציאתם לעבודה לטובת צלחת גדושה בחומוס וגרגירים.
אמיר נג'אר
אמיר נג'אר צילום: אלכס רוזקובסקי


אולם השבוע ניתן למצוא שם רק סועד מנומנם אחד, שישב מול כוס קטנה של קפה שחור וצלחת עם שאריות חומוס שלא סיים לנגב.

בכניסה למסעדה מקבל אותי הבעלים, אמיר נג'אר, בחיוך עצוב. "בוא, תיכנס", הוא מבקש, "מה אפשר להציע? קפה? משהו קר?". "חומוס", אני מבקש ממנו בלי שום תחושה של אומץ, "יש לך אולי?".

עיניו של אמיר, שהיו כבויות משהו, נמלאו בניצוץ מחויך. "נראה לי שנוכל למצוא משהו כזה", צחק. לא עברו יותר משתי דקות ועל שולחני הונח, בפעם המי יודע כמה, החומוס שבעיני רבים נחשב לטוב ביותר שקיים בחיפה. כפי שכבר הבנתם מקריאת שורות אלו, מיותר לציין שסיימתי את המנה בחתיכה אחת.

למרות שמהמנה שלי, כמו גם מכל מנה אחרת שהגישו ב-38 שנות קיומה של המסעדה, לא שמעו אמיר ואביו, פרג' נג'אר, אף לא תלונה אחת על הטעם של החומוס או תקינותו, מזה חודש שהמקום כולו אחוז באווירת נכאים.
פרג' נג'אר
פרג' נג'אר  צילום:אלכס רוזקובסקי

תחקיר כלבוטק, שקבע כי החומוס המוגש בפרג' אינו ראוי למאכל אדם, גרם לא רק לירידה דרסטית בכמות הסועדים, אלא גם פגע פגיעה אנושה בשמה של המסעדה, שם עליו עמלו כל כך פרג' ובנו בעשרות שנותיהם כאן.

היום, בטוחים בצדקת דרכם ובטוהר החומוס שהם מגישים, וכשהם מעלים שאלות נוקבות לגבי ממצאי התחקיר, עומדים בני משפחת פרג' בפני הגשת תביעה כנגד רפי גינת וכלבוטק, כשמטרתם היא אחת ויחידה: לתקן את העוול הקשה שנגרם להם. "ההרגשה היא היום שבגדו בנו", אומר אמיר בכאב, "כל השנים שלנו כאן הלכו לפח בגלל רבע שעה של תוכנית. אני רוצה שהצדק ייצא לאור, ואנחנו נעשה כל מה שצריך כדי שזה יקרה".


"ראיתי את התחקיר ולא הפסקתי לבכות"

מסעדת פרג' הוקמה בשנת 1970 בסמוך לכיכר פריז. "הגעתי לכאן רווק. היום אני סבא", אומר פרג' האב, "המקום הזה הוא כל החיים שלי". שנים ארוכות היה פרג' הטוען לכתר החומוס החיפני הטוב ביותר, והיו לא מעט שתמכו בהמלכתו.

המתכון המשפחתי עובר אצל הפרג'ים בירושה זה הדור השלישי, והקהל החיפני בא בהמוניו. "אני אוכל כאן מגיל שבע", מספר יהודה יהודה, לקוח ותיק, בעודו בולס בהנאה מנה גדושה של חומוס עם ביצה. "כשפרג' היה ילד אכלתי כאן את החומוס הראשון שלי. הם היו אז הכי טוב בכל חיפה, והם נשארו כאלו".

לשבחים הרבים שגרף החומוס לאורך השנים ישנן גם קבלות. מול השולחן שלנו נמצא גביע מוזהב משנת 2005, עליו חקוק הישגו הגדול ביותר של המקום עד היום, זכייה במקום השלישי בתחרות הארצית של החומוס. באזור הצפון גבר על פרג' גם על אימפריות גדולות כסעיד, אבו יוסף, אבו שאקר ועוד.

ההצלחה של החומוס והיחס החם מציבור הלקוחות הביאו לכך שקשר בלתי ניתן להתרה נוצר בין הפרג'ים לציבור הישראלי. "בוא תסתכל", מראה לי פרג' אלבום תמונות שצולם בעת המלחמה האחרונה. באלבום רואים

את פרג' ואמיר בין לוחמי צה"ל המנגבים בשקיקה את החומוס המוגש להם. "במלחמת לבנון חילקתי יותר מ-4,000 מנות חומוס לחיילים. אני ועוד שלושה חברים נסענו לגבול הצפון, והבן שלי היה ברמב"ם וחילק חומוס לפצועים ולנפגעים. עשיתי את זה בלי לרצות להתפרסם, מכל הלב".

אולם ההצלחה הרבה ואמון הציבור נקטעו בתחקיר כלבוטק שנערך לפני כחודשיים ושודר במהלך אוקטובר. תחקירנית מטעם כלבוטק נכנסה למסעדה וביקשה לרכוש מנת חומוס. שבוע לאחר מכן קיבלו בעלי המסעדה את שיחת הטלפון שבישרה להם כי החומוס שלהם אינו ראוי למאכל אדם. הסיבה, אם פספסתם, הייתה כמות החיידקים המצויים בחומוס. בגרם אחד של מנה אמורים, לפי התקן, להיות מקסימום מיליון חיידקים ועד 100 שמרים. כלבוטק מצא בחומוס של פרג' כ-40 מיליון חיידקים ו-8,800 שמרים.

מששמעו זאת, ולאחר שסיימו לעכל את רוע הגזירה, העבירו אמיר ופרג' את החומוס שלהם לבדיקת המומחה ויועץ המזון ד"ר אלי סיגלר, שנתבקש על ידם לבדוק קודם כל את המזון המוגש במסעדה, וכן להתייחס לבדיקה שנעשתה לכאורה על ידי המעבדה מטעם התוכנית.

לאחר שבדק את כמות החיידקים קבע סיגלר, כי בגרעיני החומוס המבושלים ולא בחומוס עצמו נמצאו חיידקים פתוגניים גורמי מחלה, ושלא עלו כלל ממצאים המצביעים על סכנה בריאותית שעלול החומוס לגרום. הפרג'ים עוד האמינו כי התחקיר שישודר יתחשב בממצאים הללו, אולם כשצפה בתוכנית חשכו עיניו. "פרג' הגזים", הודיע רפי גינת חד  משמעית, "החומוס שלו אינו ראוי למאכל אדם".

"כשראיתי את רפי גינת  מדבר על החומוס שלי לא הפסקתי לבכות", אומר אמיר, "כל הלילה בכיתי, ועד עכשיו. ההרגשה להיות מואשם כשאני חף בפשע היא הכי איומה שאפשר. לא האמנתי שהתוכנית תגיד דברים כאלו על החומוס, ולא חשבתי שתהיה לזה השפעה גדולה כל כך על הציבור".

אמיר פרג'
אמיר פרג'  צילום:אלכס רוזקובסקי

"מהבדיקה שלי הוכח ללא כל ספק שהחומוס של פרג' הוא בסדר גמור", אומר סיגלר, "כלבוטק לקחו דוגמא אחת של חומוס שהיה בתוך המקרר בו נמצא החומוס.

"הם בדקו חיידקים גורמי מחלה, והבדיקה הזו עברה ללא דופי. אנחנו בדקנו במסעדה ונמצאו 1,200,000 חיידקים ולא 40 מיליון כפי שנאמר שם. חומוס פרג' שומר על הניקיון שלו ועל התקנים בצורה יוצאת מהכלל, ולצייר אותו כמי שאינו ראוי למאכל אדם זוהי פשוט נבזות לשמה".

בתוך כך טוען סיגלר, כי לא רק שתוצאות הבדיקה שערך הוציאו את פרג' ללא רבב, אלא שהבדיקה של כלבוטק נעשתה בניגוד לתקן הבדיקות של משרד הבריאות. "בתקן הישראלי לבדיקות מיקרוביולוגיות של מוצרי מזון לוקחים חמש בדיקות ולא אחת כמו שהם לקחו. במידה ושתיים מהן לא בסדר אז עושים בדיקה נוספת, ואם עוד פעם לא מוצאים, אז סימן שיש בעיה. דגימה אחת יכולה להוביל לתוצאות שגויות מכל מיני סיבות, למשל דגימה לא נכונה. ברגע שלא עבדו לפי התקן הרשמי של מדינת ישראל, אין להם אפשרות להצביע על שום מסקנה בקשר לחומוס", הוא מסביר.

"אם היינו חושבים שיש ולו סיכון אחד קטן שהחומוס לא בסדר, היינו סוגרים את הבאסטה", אומר אמיר, "הרי זה לא משהו שאני נותן לאחרים לאכול וזהו, את החומוס הזה אני אוכל, אבא שלי אוכל, העובדים, הילדים, כולם. נראה לך שהייתי מסתכן לאכול מוצר שהוא לא בסדר? אם אני מוכר חומוס מקולקל, ואבו חסן מוכר חומוס מקולקל, וכל מי שגילו שהחומוס שלו לא בסדר מוכר חומוס מקולקל, אז חצי מדינה שלנו בבתי חולים.

"אם התחקיר של רפי גינת היה נכון, מחר כבר היו סוגרים לי את העסק ממשרד הבריאות. הם הגיעו לכאן ובדקו. הם יודעים שהחומוס כמו שצריך. אני לא מאמין שיש עוד חומוסייה שמקפידה כמונו. אנחנו עומדים מאחורי הדברים שאמרנו ומאחורי החומוס שהגשנו לפני התוכנית ואחריה. החומוס לא השתנה".

"מסתכלים עליי כאילו אני פושע"

פרג' ואמיר יושבים במסעדה, זה מול זה. שבועות שהם דשים בנזק האדיר שגרמה להם התוכנית ובכעס הרב כלפי כל מי שהביאו את המצב להיות קשה כל כך, ועדיין הם מלאי כאב מכל הסיפור.

השניים משוכנעים שהחומוס שלהם עומד בכל הדרישות והתקנים. הציבור, מצידו, פחות משוכנע ומצביע ברגליים. רווחי המסעדה ירדו בקרוב לשני שליש מאז ששודרה התוכנית, ואם המצב יישאר ככה שניהם יודעים שיהיה קשה מאוד להמשיך.

השיחה איתם זורמת מעצמה. הם לא מחכים שאשאל שאלות אלא מעבירים את הטייפ מאחד לשני ומדברים במרירות על תחושת הבגידה מהלקוחות הקבועים, שבחרו להאמין לטלוויזיה במקום למסעדה שקיבלה אותם באהבה כל השנים.

"כשזכיתי במקום השלישי בארץ זה היה הודות לאנשים כאן, לציבור שהצביע עבורי", אומר פרג', "זה הציבור שאמר בקולו שאני הכי טוב. איפה הציבור הזה היום? נגרם לנו עוול מצד החיפנים, שבחרו ללכת עם רפי גינת ולא עם החומוס אותו הם אכלו כל השנים האלו. הרגשתי שנוטשים אותי. אחרי כל השנים האלו זו פשוט בגידה, אין לי מילה אחרת".

רפי גינת ב''כלבוטק''
רפי גינת ב''כלבוטק'' צילום: יחצ

עד כדי כך?
אמיר: "גם באבו חסן, למשל, ירדה העבודה, אבל הוא עוד שורד. לנו ירדה העבודה ואין שום אפשרות לשרוד. חיפה זה לא תל אביב והקהל כאן הוא לא הקהל של תל אביב. היינו מצפים מהאנשים שיבואו ויתמכו דווקא בגלל מה שקרה, אבל לצערי זה לא ככה.

"מגיעים לכאן אנשים עם המכוניות שלהם, עוצרים בכניסה למסעדה, צועקים 'סלמונלה' ונוסעים. מצביעים עליי כאילו אני עבריין, כאילו אני פושע. אני כאן 38 שנים, לא יכול להיות שתוכנית של 30 דקות תהרוס הכל".

"אתה צריך להבין שהמקום הזה הוא הבית היחיד שיש לנו", קוטע אותו אביו, "אין לנו שום זיכרונות אחרים מלבד המקום הזה. אנחנו משרתים את הלקוחות שלנו נאמנה מזה 38 שנים, ובחיים לא קיבלנו תלונה ממישהו אחד אפילו. אנחנו בסך הכל רוצים להתפרנס וקשה לנו לראות שהעבודה כאן התרסקה כל כך".

"שרפי גינת יישאר עם הקוליפורמים"

בינתיים, כשהם עוד אוספים את השברים מהשלכותיה של התוכנית, ובמטרה לנקות את שמם ולהוכיח את כשירותו של החומוס אותו הם מגישים, נערכת משפחת נג'אר להגשת כתב תביעה כנגד רפי גינת וכלבוטק, באמצעות עו"ד מארון עילוטי. הם מודעים לגודלו של היריב מולו הם מתמודדים, אבל לא זה מה שימנע מהם לעשות הכל כדי להוציא את הצדק לאור.

"הוא הכפיש את השם שלנו, קיפח אותנו וגרם לנו עגמת נפש", אומר אמיר, "אנחנו רק מחפשים להתפרנס בכבוד, וזו גם המטרה של התביעה".

"הוא חושב שאנחנו לא נלך נגדו, כי הוא פיל ואני ציפור", מוסיף פרג' האב, "אבל הוא יצטרך לתת את הדין על משפט השדה שהוא עשה לנו. האיש הזה לא מבין שכשהוא מסיים תוכנית והולך לשתות את הנס קפה שלו בכיף, אנחנו אלו שנשארים עם הנזק ועם ההרס שהוא גרם לנו, אבל אני יכול להגיד לך שלא רפי גינת יסגור לי את העסק. אנחנו נדאג להחזיר לכאן את האנשים, כי אין לנו שום דרך אחרת".

מעבר לתביעה המתוכננת, פועלים במסעדה בדרכים נוספים כדי להחזיר את אמון הלקוחות. בחודשים הקרובים הם מתחייבים להוציא אחת לשבוע בדיקה לכמות החיידקים המצויה בחומוס, על מנת שגם אחרוני הספקות שיישארו ללקוחות, יתבדו אף הם.

"יש פה את החומוס הכי נקי והכי טוב", אומר אמיר, "דווקא בגלל מה שאמרו בכלבוטק אנחנו מקפידים עכשיו פי כמה. מה אנחנו מבקשים בסופו של דבר? מבקשים שיבואו וינסו אותנו ויתנו לנו הזדמנות להוכיח את העוול שנגרם לנו. שהאנשים ישפטו בעצמם".

בנוסף, וכצעד שנעשה לאור המשבר הכלכלי, מתחילים השבוע במסעדה במבצע חדש, בו ייהנו הלקוחות ממנה של חומוס, צ'יפס ופלאפל, בעשרים שקלים בלבד, במקום 29 שקלים כפי שהיה עד כה. "בכל משבר של המדינה הזו אנחנו היינו כאן עם המדינה", מסביר אמיר. "אנחנו רוצים שהציבור יידע שאנחנו הולכים לקראתו גם במשבר הנוכחי".

אמיר ופרג' נג'אר
אמיר ופרג' נג'אר  צילום:אלכס רוזקובסקי

מה בכל זאת נותן לכם את הכוח להמשיך, אני שואל אותם. "אנחנו חייבים לשמור על כוחות ולעבור את המשבר הזה בשביל כל אלו שהמשיכו והאמינו בנו", ממשיך אמיר, "אנחנו מאוד מעריכים את כל אלו שלא נטשו ונשארו איתנו למרות הכל. הם הראו לנו מה זה חברות ומה זה נאמנות. זה הצד החיובי של הלקוחות כאן".

עוד אנחנו מדברים, ושניים-שלושה לקוחות נוספים נכנסים. מוזגים קפה בלי לשאול ומחכים למנה שלהם. "איזה תחקיר ואיזה נעליים!" מגיב בזלזול יהודה, הלקוח המתמיד, כשאני שואל אותו אם השפיעו עליו המסקנות הנחרצות של כלבוטק, "אין לי זמן לשטויות האלו שהוא אומר. סיפורי צוונציק מקשקשים שם.

"עשרת אלפים חיידקים, שבעת אלפים, למי איכפת? אני יודע מה החומוס שלי, וזה החומוס שלי. כלבוטק דיברו על הדגים, דיברו על החלב, על המטרנה. עוד מעט יגידו גם שלנשום מביא לך סלמונלה. תמסור בבקשה לרפי גינת שמבחינתי אני יכול לצחצח את כל הבית עם החומוס מרוב שהוא נקי.

"באותו רגע ששידרו את התוכנית יצאתי, הבאתי שני קילו חומוס ופיתות לכל המשפחה. שכולם יאכלו חיידקים. אם זה תלוי בי, אני משאיר אותו בחדר סגור עם כל מיליארדי הקוליפורמים שלו. אם הוא כל כך אוהב אותם שיישאר איתם בעצמו".

מערכת כלבוטק: עומדים מאחורי התחקיר

מערכת כלבוטק מסרה בתגובה, ש"אנו שמחים כי בעקבות בדיקת כלבוטק החליטו בעלי חומוס פרג' להעסיק מהנדס מזון. אנו שמחים גם לשמוע כי הבדיקות שערך אותו מהנדס מזון הניבו תוצאות חיוביות. עם זאת, מדובר בבדיקת מעבדה שהוזמנה על ידי המסעדה ולכן קשה לנו להתייחס אליה כבדיקה אובייקטיבית ולא תלויה כמו זו שביצעה כלבוטק.

חשוב לציין כי עובדי מעבדת 'בקטוכם', שביצעו עבורנו את הבדיקות, לא ידעו מי הן החומוסיות שמוצריהן נבדקו עד לרגע שידור הכתבה.

"בנוגע לטענת חומוס פרג' כאילו תגובתו לא שודרה בכתבה, מדובר בטענה שקרית שקל להפריכה באמצעות צפייה בכתבה. אומנם בשבוע שעבר ביקש נציג המסעדה כי מהנדס מזון מטעמו יתארח בתוכנית ותוצג תגובה חדשה של המסעדה, אך בקשה זו נענתה בשלילה לאור העובדה שתגובת חומוס פרג' כבר הובאה בתוכנית ומאז עבר כחודש.

"מיותר לציין, כי הנתונים שהוצגו בכתבה תאמו את תקן משרד הבריאות לגבי בדיקות חומוס המוכן למאכל. התקן אינו מציין כי חובה ליטול חמש דגימות של חומוס מוכן למאכל, וגם בכתבה צוין כי מדובר בדגימה אחת. טענת חומוס פרג' לפיה אין להוביל את הדגימה בקופסת פלסטיק של המסעדה מכיוון שמדובר בקופסאות 'מזוהמות בחיידקים', הינה מגוחכת. גם היא אינה עומדת במבחן התקן הישראלי.

"אנו עומדים מאחורי בדיקות 'בקטוכם' שבוצעו במקצועיות ולפי כל הכללים. זכותו של בעל החומוסייה, שבחומוס שלו התגלו 40 מיליון חיידקים בספירה הכללית (מותר עד מיליון על-פי התקן), לפנות לבית המשפט, שם נדע להפריך את כל טענותיו אחת לאחת".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים