הבשורה על פי איציק תומר
מחסור בכיתות, הישגים לימודיים עלובים, כישלון בבחינות מיצ"ב, אלימות קשה, עלייה בצריכת אלכוהול. המשנה למנכ"לית משרד החינוך, איציק תומר, מנסה להסביר בראיון מיוחד איך מערכת החינוך בירושלים הגיעה למצב הזה

אלה רק חלק מהציטוטים הקשים מבית היוצר של המשנה למנכ"לית משרד החינוך והממונה על מנח"י, ד"ר איציק תומר, ששם את הדברים על השולחן, ללא חשש ומשוא פנים.
זה לא סוד שהעיר סובלת מבעיות קשות במערכת החינוך. שיפור במצב הקטסטרופאלי טרם נצפה, וגם היבחרותו של ראש העירייה החדש, ניר ברקת, לא ממש מעודדת את תומר. בראיון שהעניק לכל הזמן" מנסה תומר להסביר את הסיבות לכך.
"החינוך הממלכתי בעיר נמצא בתהליך של שקיעה אטית. אנשים עוזבים את העיר, שכונות מתרוקנות ובתי ספר מצטמצמים. זה דבר שפוגע במרקם החינוכי בעיר", מסביר תומר. "יש כיום 16 בתי ספר קטנים בעיר, המונים פחות מ~200 תלמידים. אם בית ספר הוא קטן, מן הסתם הוא מקבל פחות שעות לימודיות, ולפי הצורך אנחנו משלימים לו.
"לעתים הדבר הכי טוב לעשות במקרה של בתי ספר קטנים זה לאחד אותם עם אחרים. זה צעד שיעניק לבתי הספר הללו את החוסן החינוכי שהם צריכים. ניסינו להסביר את זה למנח"י, אבל היא מעדיפה לקיים את כל מוסדות החינוך ולא לאחדם".
על ראש העירייה ברקת אומר תומר: "החלטתו לקחת על עצמו את תיק החינוך היא יומרנית", אך מיד ממהר להסביר לצד זה כי יש להחלטתו של ברקת חשיבות עצומה. "זה שהוא לקח את התיק זו בעצם הכרזה על כך שהחינוך מבחינתו הוא יעד ראשון בסולם העדיפויות. זו הצהרת כוונות חשובה".
דוח המיצ"ב האחרון (מדד יעילות וצמיחת בתי ספר), שהתפרסם לפני כמה חודשים ומתייחס לשנת 2007, הציג תמונה מדאיגה שכוללת הידרדרות קשה בהישגי התלמידים בארץ בכלל ובירושלים בפרט. הציונים נמוכים, הפערים בין היהודים לערבים מתרחבים, ותלמידי השכבות החלשות משתרכים מאחור.
תומר לא הסכים לנדב מידע באשר לתוצאות הקשות בעיר, מחשש שתיווצר תחרות עיקשת בין בתי הספר ומאבק של הורים להעביר את ילדיהם לבתי ספר הממוקמים גבוה ברשימה. "אני רק אגיד שירושלים נמצאת מתחת לממוצע הארצי בדוח המיצ"ב האחרון, וזה משהו שאנחנו צריכים לעבוד עליו. יש בתי ספר שאנחנו מרוצים מהישגיהם ויש כאלה שלא. כל בית ספר קיבל לידיו את התוצאות ושוחחנו עם המנהלים על מה ניתן לעשות במטרה להשתפר".
לתומר אין ממש בשורה לתלמידי מזרח העיר, הסובלים כיום ממחסור של כ~1,500 כיתות. "הנושא הפיזי במזרח העיר הוא קריטי ביותר",
"יש דיונים מאסיביים עם בעלי הקרקעות על כך". לא רק תלמידי מזרח העיר סובלים ממצוקת מבנים. גם במגזר החרדי, מציין תומר, קיים כיום מחסור עצום של כיתות לימוד. "לחרדים חסרות מאות כיתות. הם פשוט סובלים ממחסור אדיר, אז ברגע שמתפנה לי מבנה, זה אך הגיוני שהוא יוקצה להם".
תומר מודע היטב לבעיית האלימות בקרב הנוער בעיר, שרק הולכת וגואה בשנים האחרונות. "הגרעין הקשה של המשפחה איבד את האוטוריטה שלו", הוא מסביר. "הסמכות ההורית איבדה מיכולתה בהשוואה לדורות קודמים. יש היום הרבה יותר חשיפה למדיה ולתכנים שלאו דווקא משפיעים לטובה על הנוער, מה גם שהנוער פשוט משועמם.
"רמת האלימות פוחתת כאשר נערים נמצאים בתנועות נוער, למשל. אם לא נמקד את תרבות הפנאי בהעסקת בני נוער, המצב לא ישתנה. לאחרונה פרסמו שבעיית הסמים פחתה בקרב הנוער, אבל לצד זה צריכת האלכוהול נמצאת בעלייה אדירה. חייב להיות כאן מאמץ משותף של כולם", מסכם תומר את המצב הקשה.