סכסוך שכנים באיזור התעשייה

בעלי מפעל "ארכה" באיזור התעשייה הצפוני באשדוד טוענים כי מגרש הגרוטאות הסמוך מסכן את חיי העובדים במפעל. עכשיו הם מגישים עתירה מנהלית נגד עיריית אשדוד, איגוד ערים לאיכות הסביבה והחברה המפעילה את המגרש. שכנות לא טובה

משה ג'רפי | 10/2/2009 16:07 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
עובדי מפעל "ארכה" באזור התעשייה הצפוני באשדוד מיואשים. מדובר במרכז לוגיסטי הממוקם ברחוב היוזמה, הכולל גם מחסן לשיווק ומכירת מוצרי חשמל, הפועל כבר 13 שנים ומעסיק עשרות עובדים.
מפעל ארכה
מפעל ארכה צילום: משה ג'רפי


בשנת 2007 המציאות במפעל השתנתה. חברה בשם "שלי מתכות" רכשה מגרש הגובל עם "ארכה" ממזרח והחלה להפעיל איסוף, אחסון, מיון, עיבוד ומחזור של גרוטאות ופסולת מתכתית.

זמן קצר לאחר מכן, כך טוענים העובדים הוותיקים בעתירה שהוגשה השבוע על ידי ההנהלה לבית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע, התחוור להם כי פעילות "שלי מתכות" גורמת למטרד, סכנה סביבתית ולנזקים בטיחותיים, תברואתיים ותחבורתיים. "קיימת סכנה לחיי העובדים", נטען בעתירה שהוגשה באמצעות עו"ד רמי שר-ישראל, נגד בעלי מפעל "שלי מתכות" ועיריית אשדוד.

השבוע ביקרנו באתר המדובר. ערימות האשפה והגרוטאות במפעל נערמו לגבהים אדירים, העולים על גובה הגדר שמפרידה בין שטחה של "שלי מתכות" לשטחה של העותרת. "כפי שאתם יכולים לראות", אומר לנו נהג משאית, העובד בחברה, "הגדר הזו יכולה להתמוטט בכל רגע ולסכן חיי אדם. אני כבר לא מדבר על הפגיעה ברכוש ובנזקים הכלכליים שיכולים להיגרם".
"ירידה באיכות העבודה"

בעתירה נטען שעובדי המפעל נאלצים לסבול מתסריט בעייתי ומסוכן שחוזר על עצמו. "בכל בוקר מתאספות משאיות לפריקת האשפה במפעל, תוך שהן גורמות לחסימת מגרש החנייה המרכזי באזור. חלק מהמשאיות אף מותירות את עגלות ההעמסה באמצע הכביש.

עובדה זו מצמצמת עד למאוד את מקום החנייה המיועד לעובדים ולקוחות, דבר המהווה מפגע תחבורתי", נכתב בעתירה. "המשאיות המגיעות למפעל משאירות אשפה וחלקי מתכת במתחם החנייה, מה שגורם לזיהום סביבתי ולתקרים במכוניות שנוסעות באזור".

לטענתם,

תנועת המשאיות הרבות שמגיעות למפעל "שלי מתכות" יוצרת עומסי תנועה כבדים, הגורמים לשיבושים בנסיעה לאורך הציר.

"אם לא די בכך, הרי הזבל המתכתי שבמפעל גורם למיסוך ושיבוש הקליטה של הטלפונים הסלולאריים", הם מוסיפים. "כל הדברים האלה גורמים ללא כל צל של ספק, לירידה ניכרת באיכות החיים והעבודה באזור".

מנהלי "ארכה" ציינו שקודם הגשת העתירה, הם פנו לבעלי המפעל בבקשה להסרת המחדלים והמפגעים, אולם פניותיהם נפלו על אוזניים ערלות.

אחד בפה ואחד בלב

לפני כחמישה חודשים, בתחילת ספטמבר אשתקד, הנהלת המפעל פנתה במכתב לראש העירייה הנוכחי, ד"ר יחיאל לסרי, בעל הסמכות המוניציפאלית אז, על מנת שיפעיל את סמכויותיו החוקיות להפסקת המטרדים. במקביל, הועברה פנייה זהה גם למשרד להגנת הסביבה, איגוד ערים האזורי של המשרד וכן למנהל מחלקת רישוי עסקים בעיריית אשדוד דאז, דוד אביטל.

ד"ר ענת רוזן, מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד-חבל יבנה, השיבה תשובה בעניין ארבעה ימים לאחר מכן, וציינה כי מפעל "שלי מתכות" עומד בתנאי רישיון העסק שהונפק לו ואין כל מגבלה על גובה ערימות הגרוטאות.

שלי מתכות
שלי מתכות  צילום: משה ג'רפי

בתשעה בספטמבר 2007, לסרי השיב כי הטיפול בנושא הועבר לבדיקתו של מנהל אגף התברואה, אלי אלמושנינו. גם במשרד להגנת הסביבה לא סיפקו תשובה חד משמעית.

ב-17 בספטמבר הם השיבו לחברה במכתב, שהעניין נמצא בבדיקה מול הגורמים המוסמכים במשרד ושעדכון יישלח בהמשך. נכון לתחילת השבוע, טרם התקבלה כל תשובה או התייחסות נוספת מצד המשרד להגנת הסביבה.

כחודשיים לאחר מכן, התקיימה פגישה בעיריית אשדוד בנוכחות מנהל אגף התברואה אלמושנינו, מנהל מחלקת רישוי עסקים אביטל, ד"ר רוזן, מנהל חברת "ארכה" ובא כוחה, עו"ד שר-ישראל. בפגישה זו הורה אלמושנינו כי יש להתנות את רישיון העסק של המפעל במספר תנאים. הבולט שבהם היה כי גובה הגרוטאות והר האשפה שבמפעל, לא יעלה על גובה הגדר המפרידה בין המפעל לחברת "ארכה".

הכול יוכח בכתב ההגנה

באותה פגישה, אלמושנינו הבטיח גם לטפל בנושא הזעזועים הנגרמים כתוצאה מפעילות המפעל. על אף ההבטחות, לא נעשה דבר. מספר ימים לאחר פגישה זו נתקבל פרוטוקול הישיבה, שנערך על ידי ד"ר רוזן, אם כי אין המדובר בפרוטוקול המקיף את כל מה שנאמר בישיבה. "למרות הוספת תנאי זה בתנאי רישיון העסק, המשיכה 'שלי מתכות' לעשות כבשלה והפרה  בריש גלי תנאי זה", נטען בעתירה.

בהמשך נערכה פגישה באזור המפעל, בנוכחותם של אלמושנינו ונציגים מטעמו יחד עם נציגי ומנהלי מפעל "ארכה". "בפגישה זו אלמושנינו ראה במו עיניו כי גובה ערימת הגרוטאות עולה לאין שיעור על גובה הגדר המפרידה, וזאת בניגוד לתנאי רישיון העסק. מנהל המפעל אף הודה בפה מלא, כי הוא לא פעל כלל להנמכת גובה הגרוטאות", נכתב בעתירה.

בפגישה זו חזרו והדגישו נציגי העותרת בפני נציגי העירייה את הסכנות הנובעות מפעילות המפעל השכן. ואכן, במשך מספר חודשים נשמר השקט מכיוון פעילותו של המפעל. לטענת מנהלי מפעל "ארכה", ב-21 בדצמבר נפל דבר, תרתי משמע. "ביום זה נפלו בשטחה של העותרת חלקי מתכת ופח כבדים ביותר וזאת כתוצאה מהפעילות של המפעל, המתבצעת בצמוד לשטח של העותרת. רק בדרך נס לא שהה איש במקום. לא יהיה זה מרחיק לכת לסבור, כי אם היו נמצאים שם עובדים של העותרת, הם היו מקפחים את חייהם", נכתב בעתירה.

ד''ר יחיאל לסרי
ד''ר יחיאל לסרי  צילום: אדי ישראל

"עניינה של עתירה זו הוא במלחמתה של העותרת הנלחמת על חייהם של עובדיה, לקוחותיה ומבקריה, השמים כפם בנפשם בעוברם בסמוך לעסקה של מפעל 'שלי מתכות', המפעילה מפעל ובו מאוחסנים, נדחסים ומעובדים גרוטאות וחלקי מתכת, תוך גרימת מטרדים ומפגעים סביבתיים שונים", נכתב בסיכום.

"העותרת שהייתה סמוכה ובטוחה כי רשויות החוק והשלטון יירתמו למשימת מיגור הפרת הוראות החוק והשלטון, נדהמה לגלות כי נציגי השלטון מדברים מהשפה ולחוץ, או נכון יותר: אחד בפה ואחד בלב, בכך שאינם נוקפים אצבע לעצירת הפעילות הבלתי חוקית.

"בית המשפט הנכבד מתבקש לומר את דברו, להורות לשלטון לעשות את המוטל עליו ולא ליתן ידו להנצחת הפרת סדרי השלטון. אשר על כן ולאור כל האמור לעיל, מתבקש בזה בית המשפט הנכבד להורות, כאמור, לקבל עתירה זו".

מדוברות עיריית אשדוד נמסר בתגובה: "מעיריית אשדוד נבצר מלהגיב לטענות שהועלו בעתירה, בשל סיבה טכנית".

מהמשרד להגנת הסביבה לא התקבלה תגובה.

מהנהלת "שלי מתכות" נמסר בתגובה: "אנו מכחישים את הטענות שהועלו בעתירה וזה גם יוכח בכתב ההגנה שיוגש על ידי פרקליטי החברה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים