המהפך בטירת כרמל: אריה טל חוזר ללשכת ראש העירייה
ראש עיריית טירת כרמל החדש-ישן אריה טל חזר ללשכה אותה פינה לפני חמש שנים. בראיון מיוחד ל"זמן חיפה" הוא מספר על המרוץ הקשה לראשות העירייה, המאבק המשפטי מול יד ימינו לשעבר, אריה פרג'ון, והפגיעה במשפחתו

חודש לאחר שבית המשפט קבע כי הוא הזוכה בבחירות לראשות העירייה, מספר טל על הדרך שעבר מהיום שבו איבד את התפקיד לפרג'ון עד העימות המשפטי הארוך שאליו נגררו השניים במערכת הבחירות האחרונה וחזרתו לכס ראש העירייה.
בראיון מיוחד ל"זמן חיפה" הוא מספר על הפגיעה הקשה בו ובמשפחתו ועל ההחלטה לא לוותר וללכת עד הסוף, ושוטח את חזונו המחודש לטירת כרמל: להמשיך את התהליך של פיתוח העיר שהחל בזמן כהונתו הקודמת והופסק, כך לדבריו, על ידי פרג'ון.
תדמיתה השלילית של טירת כרמל, כעיירת ספר של חיפה בעלת שיעורי פשיעה גבוהים ואוכלוסייה קשת יום, דבקה בה במשך שנים רבות.
אלא שהשנים חלפו, והדור החדש שכן ביקש להקים בה את ביתו ייחל לשינוי בדמות אדם שירים את הכפפה ויילחם למען עתיד טוב יותר. ולא רק ייחל אלא גם נתן את קולו בקלפי: טל נבחר בשנת 93' לראשות העירייה והפתיע גורמים פוליטיים רבים שלא נתנו לו סיכוי גדול, שכן הוא שובץ במקום נמוך למדי ברשימת הליכוד.
טל מצידו לא איכזב: עם רזומה צבאי מרשים הוא ניהל את העיר במרץ ובנחישות והוביל אותה ללא מעט הישגים.
במילים אחרות: התושבים הפנו לו עורף וגרמו לו להפסד צורב. הוא מצידו מדבר על תחושת בגידה. "ההרגשה הראשונית הייתה של בגידה", הוא משחזר בכאב, "תרמתי רבות לעיר, הבאתי אותה להישגים בחינוך, בפיתוח ובתשתיות. אחרי כל זה לא להיבחר מחדש, זו תחושה של בגידה".
למרות תרומתו הרבה לעיר, ההפסד של טל לא היה הפתעה גדולה. רבים ייחסו זאת לחוסר ניסיונו הפוליטי ולהיותו איש צבא לשעבר שנאבק מול שועלים פוליטיים עתירי ניסיון.
הוא עצמו אינו מייחס את ההפסד למעידה מבחינה מקצועית, אלא מטיל את האחריות על התושבים ועל כך שלא השכיל במשך הזמן ליצור את החיבורים הפוליטיים הנכונים.
"בדקתי את הנושא וגיליתי שלוש סיבות למה שקרה. את הסיבה הראשונה שמעתי מהתושבים: אמנם היה טוב ומוצלח, אבל הם רצו לנסות משהו חדש שאולי יהיה יותר טוב", מספר טל, "הסיבה השנייה הייתה שהלכתי נגד אוכלוסייה שהיה לה משקל רציני מאוד בעיר – בעלי העסקים. נלחמתי נגד תופעת הבנייה הבלתי חוקית שהייתה די נפוצה בעיר ולא התפשרתי מול יזמים שרצו לנצל את הרשות. התברר ששילמתי על זה מחיר גדול".
ואם לא די בכך, טל גם לא היה מוכן לדבריו לעשות ויתורים פוליטיים ולהיענות לדרישות של סיעות אחרות ובכך לזכות בתמיכתן. "זה נושא נוסף שבגללו איבדתי את הבחירות. לא התפשרתי מבחינה פוליטית, לא שילמתי את המחיר שחלק מהסיעות דרשו ממני", הוא מודה, "הם רצו תנאים מיוחדים ולעסוק בתחומים שלא הייתי מוכן לוותר עליהם במסגרת הסמכויות שלי. לא עשיתי חיבורים, אפשר להגיד שהלכתי נגד כל הסיכויים".
תקראו לזה שאננות? טל לא פוסל זאת על הסף. "היה בזה גם חלק של שאננות. הייתי בטוח שלא צריך את כל הדברים האלה ושאפשר ללכת נגד כולם. אבל התברר לי שזה לא נכון. אמנם הפערים בינינו היו קטנים, אבל זו הייתה התוצאה".
טל פינה את כיסא ראש העירייה לטובת ספסלי האופוזיציה, אך שלא כדרכם הלוחמנית של חברי מועצה אופוזיציונרים העדיף לשמור על פרופיל נמוך ומצא לעצמו עיסוקים מחוץ לעיר.
הוא נבחר לתפקיד יו"ר החברה למתנ"סים בירושלים, ומעורבותו בעירייה כמעט לא הורגשה. "הייתי חבר מועצה, אבל כיהנתי גם כיו"ר החברה למתנ"סים. אחר כך שר הפנים קרא לי ומינה אותי ליו"ר ועדה ממונה בירכא כי הם פשטו את הרגל והיו בגירעון.
המועצה שם לא פעלה חצי שנה ומוניתי כדי לשקמה. בטירת כרמל לא פעלתי כאופוזיציונר. השתתפתי בחלק מישיבות המועצה, אך בכל נושא שקשור לפרויקטים שהעלו, לא הייתה בעיה מבחינתי", הוא אומר בהתנצלות ומיד מוסיף: "אבל לא הייתה אופוזיציה כי לא היו דברים שפרג'ון ניסה להעלות והיה צורך לתקוף אותם.
"הוא אולי ניסה להמשיך את הדרך, אבל לא הצליח לשמור על מה שהיה. כתוצאה מזה האופוזיציה קמה מתוך התושבים עצמם. אני כבר לא היית צריך לדבר".
עם התושבים הוא דווקא דאג לשמור על קשר: "בכל יום שישי הסתובבתי בשכונות ובמרכזים הקהילתיים. תמיד דאגתי לשמוע תגובות על מה שקורה. היה לי דו שיח פתוח עם התושבים, ודרכם גם הרגשתי את מה שקורה בשטח. זה היה הקשר שלי עם התושב".

כיו"ר החברה למתנ"סים טל זכה בכל הזכויות והתנאים של ראש עיר מכהן, ולכן קשה שלא לתהות מדוע החליט לחזור למרוץ ולזכות בתמיכתם המחודשת של התושבים שלדבריו בגדו בו. לטל אין ספק שהוא עשה את הבחירה הנכונה.
"גם המשפחה שלי שואלת אותי אם היה כדאי, והתשובה היא כן", הוא אומר בנחרצות ומסביר: "חשתי את השטח, הרגשתי את הרוח הגבית והחלטתי ללכת על זה".
והיה גם את עניין המחויבות לעיר. "פרג'ון היה לצידי במשך עשר שנים וציפיתי שאחרי פרק זמן ארוך כל כך הוא למד את העבודה ושהעיר תמשיך להתקדם. אבל העיר נעצרה וזה כאב לי נורא. החלטתי שאני חוזר רק בשביל העיר למרות שעמדו בפני המון אופציות לא פחות טובות".
קשה שלא להזכיר את המילה "נקמה" בכל מה שקשור ליחסי טל-פרג'ון. טל עצמו דוחה זאת על הסף. לדבריו, המניע היחיד למאבק מול פרג'ון היה טובת העיר.
"זאת ממש לא הייתה נקמה", הוא אומר, "לא היה בשביל מה לנקום. מי שבחר זה התושב, לא אני. כשהתושב בוחר במישהו אחר זה לא מתוך נקמה אלא לטובת העיר".
הדרך לניצחון בבחירות לא הייתה פשוטה, ומבחינתו של טל מדובר בהישג חסר תקדים. "זה נדיר שראש עירייה שאיבד את ראשות העיר בבחירות חוזר אליה אחרי מספר שנים", הוא אומר בהתרגשות, "גם לנצח בסיבוב ראשון אחרי הפיצול בתוך סיעת הליכוד שאיתו נאלצתי להתמודד – זה הישג. עברתי מאבקים רבים בדרך".
ולא רק מערכת בחירות לא פשוטה עברה על טל. במהלך יום הבחירות הוא נאלץ להתמודד עם פגיעה אישית במשפחתו ובבתו אלית, שעמדה בראש ועדת קלפי מספר 12 בעיר. ביום הבחירות הגיש פרג'ון ערעור על תוצאות הבחירות ודרש לבטל את התוצאות בקלפי 12 בטענה כי נפלו פגמים בעבודת הקלפי, ובהם הרחבת פתח תיבת הקלפי ופער של 58 קולות בין מספר המצביעים לבין מספר המעטפות.
שופט בית המשפט לעניינים מינהלים בחיפה רון שפירא קיבל את הטענות והורה על קיום בחירות חדשות באותה הקלפי. טל ערער על ההחלטה לבית המשפט העליון והציג שם ראיות חדשות שלא הוצגו במחוזי, וזה החזיר למקומי.
בעקבות העדויות שעלו פסק השופט שפירא מהמחוזי שלא נפל פגם מהותי בהליך ההצבעה בקלפי 12 ואישר את תוצאות הבחירות בקלפי זו כפי שפורסמו. "אלו הן תוצאות האמת המשקפות את הצבעת הבוחרים בפועל", קבע השופט שפירא.
עוד קבע העליון כי הטעויות בוועדת הקלפי נעשו בתום לב. "בתי הייתה יו"ר הקלפי ועל זה הם בנו את כל מה שהם בנו. פרג'ון פגע בה אישית. הוא טען שהיא ארגנה וביצעה את הכל. בבית המשפט הוכח שלא היה קשר, שהטיעונים שלו הם שקריים ושהוא לא פעל בניקיון כפיים. הצדק יצא לאור". יש לציין כי בעקבות פסיקת העליון, הגישה אלית טל תביעה אישית נגד פרג'ון.
לא קשה לנחש מה עבר על טל כאשר שמע את הטענות לגבי קלפי 12 בזמן שחגג את הניצחון. "זה היה סיוט. העיר הייתה במצב של חוסר אונים. לפני ההחלטה אנשים דיברו כל היום על מה שיקרה ואם יהיו בחירות חוזרות. לקח שבועיים עד שהתקבלה החלטה סופית, ואז השופט גם החליט שעוד באותו היום פרג'ון יעזוב את הלשכה".

למרות התחושות הקשות עקב הניסיון לפגיעה אישית במשפחתו, טל אומר שלרגע לא היו לו הרהורי פרישה.
נהפוך הוא, לדבריו הדבר המריץ אותו להשקיע עוד יותר כדי להשיג את המטרה שהציב לעצמו. כמובן המשפחה עמדה לצידו איתנה לאורך כל הדרך. "היה לנו קשה בגלל שפגעו בבתי, אבל זה רק חיזק אותי והפך אותי לנחוש יותר.
"עם כל הכאב, בני המשפחה נתנו לי גיבוי וחיזקו אותי לאורך כל הדרך. היו לילות שלמים שלא ישנתי. חשבתי כל הזמן על בתי משפט ומה יקרה אם אכשל – איך אסתכל בעיניים של כל אלה שעזרו לי ודחפו אותי", הוא אומר ומוסיף בכאב" "זה היה מצב של הבית מצד אחד, התושבים מצד שני ואני באמצע לבד.
"כל הפעילים והתומכים סומכים עליך, והם החלו להיכנס לחששות לגבי העתיד. אבל בסופו של דבר כולם תמכו ועזרו. כל הדברים האלה יחד הובילו לכך שאפילו לרגע לא חשבתי לוותר והמשכתי להילחם על הצדק".
עם או בלי קשר למאבק המשפטי, טל לא חוסך ביקורת על אופן ניהולו של פרג'ון את העיר, ואם נהיה מדויקים יותר הוא נותן לו ציון 4 מתוך 10.
"הוא כשל בשני תחומים עיקריים. בחמש השנים האחרונות לא הייתה בנייה בעיר. אני הכנתי תוכנית אב אסטרטגית לפיתוח העיר, שלפיה בכל שנה היו אמורות להיבנות 650 יחידות דיור. זה היה אמור להיות רצף כדי לקדם ולפתח את העיר מכל הכיוונים ואסור היה להפסיק אותו.
"במקביל הכנתי תוכנית למסחר ותעשייה שהייתה אמורה להתפתח לצד הרחבת האוכלוסייה. הרצף של שני התחומים האלה הופסק והעיר הפסיקה להתפתח. פרג'ון לא הצליח להמשיך את הבנייה בעיר, כמו גם את פיתוח המסחר והתעשייה, וזה השפיע על כל השאר. אני לא יודע איפה הוא איבד את השליטה, אבל הכל התפזר לו".
פרג'ון שם את יהבו בנושא החינוך, אך גם שם לדברי טל לא הצליח במיוחד. "התוצאות מראות שבעשר השנים שהייתי ראש העירייה הבאתי את העיר להישגים גבוהים יותר בחינוך. כשנכנסתי לתפקיד בפעם הראשונה, שיעור הזכאות לתעודת בגרות עמד על כ-20 אחוז וכשפרשתי המספר קפץ ל-59 אחוזים. היום שיעור הזכאים עומד על כ-50 אחוז", אומר טל.
"זאת אומרת שהוא אולי שמר על הנתון. אבל הייתי מצפה שבחמש שנים תהיה עלייה מסוימת, ולכן זה לא הישג. החינוך דרך במקום". הוכחה נוספת שנותן טל לדריכה במקום בנושא החינוך היא ההשקעה פר תלמיד, שלטענתו נשארה בעינה בחמש השנים האחרונות.
עכשיו, כשהמושכות חזרו לידיו, מבטיח טל לחדש את התפתחות העיר בכל התחומים. כצעד ראשון, יושם דגש על נושאי החינוך והתרבות שקפאו על שמריהם לדבריו.
"ראש רשות שרוצה להביא את העיר לרמה גבוהה יותר צריך להשקיע יותר בחינוך, לא להסתפק במה שנותן משרד החינוך ולהגיד שזה מה שיש. יש אנשים שאין להם אמצעים להשקיע בחינוך של ילדיהם, ואותם ילדים בעלי פוטנציאל הולכים לאיבוד כי אין מי שידחוף אותם", אומר טל בהתלהבות.
"אני השקעתי במערכות של חינוך בשעות אחר הצהריים ופתחתי את בתי ספר עד שמונה בערב. התחלתי מהתיכונים ופתחתי מרכזי למידה שחיזקו את הילדים במקצועות הבעייתיים. זה היה כדי להשיג תוצאות מיידיות. לאחר מכן עברתי לתלמידי חטיבות הביניים והיסודיים.
"בנוסף הקמנו פרויקט משותף עם פר"ח שמאפשר לכל תלמיד להמשיך ללימודים אקדמיים. בתמורה למלגה שקיבלו הם תרמו שעות של עזרה לתלמידי היסודיים, ומצד שני תלמידי הכיתות הנמוכות זכו לסיוע בלימודים. כך נוצר מערך שלם של סיוע לתלמידים בכל שכבות הגיל".
טל מספר כי עם כניסתו לתפקיד הוא בדק מדוע ירד באופן משמעותי מספר התלמידים במרכזי הלמידה, וכעת, כשהוא מצויד במסקנות, בכוונתו להצעיד את מערכת החינוך קדימה. "יכול להיות שצריך לשנות את השיטה ולחזק את המערכת מכיוונים אחרים ולא על ידי מרכזי למידה.
"כל שכבה שמקבלת תלמידים משכבה נמוכה יותר מתלוננת על פערים עצומים שאיתם מגיעים הילדים. כרגע אנו בודקים עם האחראים מה הם מצפים לקבל מהשכבה הנמוכה ועם אילו כלים הם היו רוצים שהילדים יגיעו. זה התחום שבו אני רוצה לעשות שינויים במערכת החינוך כיום". יש להוסיף כי הכל תלוי, כמובן, בתקציב שאותו כבר קבע פרג'ון במהלך העימות המשפטי ביניהם.
ולא רק חינוך בראש מעייניו של טל. גם נושא התרבות עומד לקבל דחיפה רצינית. "אנו מסיימים לבנות ספרייה ענקית בעלות של כ-13 מיליון שקלים. זה פרויקט שאני תכננתי וגייסתי את התורמים הראשונים.
אספנו כספים ממפעל הפיס ופרג'ון החל בבנייתו לפני שנה וחצי. כרגע חסרים כספים, אז גייסתי תורם נוסף ובקרוב תהיה לנו ספרייה שתיתן מענה לכל התושבים. עוד אין לנו אולם תרבות, אבל אני כבר מתכנן אותו ומאמין שאצליח לגייס תרומות לטובת הנושא למרות שזה לא יהיה קל בגלל המצב הכלכלי".
החזון של טל כולל גם את שיפור חזות העיר וניקיונה, קידום המסחר והתעשייה וכן הרחבת ועידוד הבנייה. "כיום אין דירות פנויות בעיר וכתוצאה מכך אנחנו מאבדים אוכלוסייה. צעירים שוכרים וקונים דירות בחיפה מאחר שהם אינם מצליחים למצוא דירות בעיר. היום דירה בטירת כרמל יקרה יותר מדירה דומה בחיפה, בקרית מוצקין ובקריות האחרות. יש חוסר אדיר בדירות, וזאת בעיה רצינית".
טל אינו מבזבז זמן וכבר החל לפעול. "אמשיך להשקיע בעיר ולעמוד בדרישות התושבים. החלק הארי בתוכניותיי הוא לעמוד בדרישות התושבים שלא התממשו בקדנציה הקודמת".
ואי אפשר לסיים ראיון בלי לשאול: עד מתי? קדנציה אחת? אולי שתיים? לטל אין תשובה חד משמעית בעניין. את זה הוא משאיר להחלטת התושבים.
בתגובה לדברים אמר אריה פרג'ון: "נעשו דברים חדשים בעיר. העיר נמצאת במקום ראשון בחינוך ומבחינת השקעה פר תלמיד. הגיע הזמן שאריה טל יתחיל לעבוד".
"מערכת הבחירות נגמרה שיוכיח את העשייה שלו. אנחנו רואים שעל כל השלטים בכניסה לעיר הוא חותם בשמו. שלא יתהדר בנוצות לא לו".
לגבי דבריו של טל כי הוא פגע במשפחתו הוסיף פרג'ון: "חקירת המשטרה לא נגמרה, שימתין לגמר החקירה".