לחץ פיזי לא מתון: מה קורה ביס"מ ירושלים?

טקסי חניכה משפילים לשוטרים חדשים. ליקויים בטיחותיים. אלימות ברוטלית נגד אזרחים. זמן ירושלים חושף את ההתנהלות של יחידת היס"מ המשטרתית בעיר. לא כדאי לכם להפגין כשהיס"מ בשטח

יוסי אלי | 9/4/2009 14:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בשלושת החודשים האחרונים אופפת הבעה משונה את פניהם של שוטרי היס"מ המשרתים במשרדי היחידה, הממוקמים בקומה האחרונה של תחנת המשטרה שלם שבמזרח ירושלים.
יס
יס"מ ירושלים (למצולמים אין קשר לכתבה) צילום ארכיון: פלאש 90


השוטרים, הידועים כקשוחים ואימתניים – ודי בצדק, יש לומר - מתקשים להסתיר בחודשים האחרונים את אגלי הזיעה המבצבצים על פניהם. 

ההחלטה להעביר מתפקידו את מפקד היס"מ, רפ"ק צביקה חסיד, אמנם גרמה לאנחת רווחה ביחידה, אבל בקרב רבים מהשוטרים, בעיקר אלה "הצעירים", הרוחות אינן רגועות. גם השוטרים הוותיקים יותר כבר אינם חדורי מוטיבציה, כשמפקדם עוזב את היחידה לא בשל קידום יוקרתי אלא על רקע חקירה של המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש).

החקירה, שנפתחה בשל חשד להתנהגות אלימה במיוחד מצד שמוליק גבאי, קצין ביחידה, כלפי קשישה ערבייה תושבת מזרח העיר, הסתעפה לכיוון לא צפוי: במהלך בדיקת האירוע עלה החשד כי חסיד עצמו, ניסה לשבש את הליכי החקירה בעניינו של גבאי.

עם זאת, למרות הירידה במוטיבציה, מסרבים השוטרים לעזוב. מה שמאחד את כולם, כך נראה, היא רוח היחידה, אם ניתן לקרוא לה כך, שמבוססת לטענת שוטרים ביס"מ בעיקר על הטלת אימה וזעם מתפרץ. חלקם כבר מודים כי התסכול המתמשך שהם חווים בתוככי היחידה, מתבטא לא פעם בעת מילוי תפקידם בהפגנות.

ואכן, אזרחים רבים כבר הספיקו לחוש על בשרם את התסכול של שוטרי היחידה; אך השוטרים לא מסוגלים להרפות. "היס"מ זה כמו משכך כאבים או סם חזק", אומר אחד השוטרים ביחידה, "גם אם זה מכאיב לך, קשה להיגמל מזה. קשה להיגמל מהפוזה האלימה של שוטר יס"מ. זה כמו להגיד לנרקומן להיגמל. יש אפילו שוטרים שאחרי שהם עזבו את היחידה ביקשו לחזור, כי זה חסר להם".

התסכול המתמשך מהתנהלות היחידה המובחרת פותח, כך נראה, תיבת פנדורה, והתוצאות ניכרות כאמור בהתנהגות השוטרים. התדמית הכוחנית והברוטלית מקבלת משנה תוקף כאשר נחשפים לעדויות של שוטרים על אודות התנהלות היחידה והיחס לשוטריה, ובפרט לצעירים שביניהם. "זמן ירושלים" שובר את קשר השתיקה וחושף עדויות של שוטרים ביחידה, שנכנסו לתוכה עם הרבה רעל ואדרנלין, והפכו למתוסכלים, חבולים ומוכים נפשית. רק שלא תפגשו אותם בהפגנה הבאה.
ברמדאן יש יותר עבודה

שוטרים שהסכימו להתראיין לכתבה זו, בעילום שם כמובן, התקשו להסתיר את תסכולם מהאופן שבו מתנהלת היחידה. אחד משוטרי היחידה, המייצג קבוצה של שוטרים שהחליטו כי אין הם מסוגלים להחזיק מעמד נוכח המצב, החליט לשלוח מכתב לסגן מפקד המחוז, תנ"צ ניסו שחם, שבו פירט את ההתנהלות המחפירה והפסולה לכאורה ביחידה.

מהמכתב, שהגיע לידי זמן ירושלים, עולה שורה של מעשים פסולים המבוצעים, על פי הטענות, בידי בכירים ביחידה: מכות והשפלה של שוטרים חדשים; מניעת עבודות בשכר לשוטרים הזקוקים להכנסה נוספת; מניעת מעבר ליחידות אחרות של שוטרים המבקשים לעשות כן ואיומים

כלפי שוטרים אשר מעזים לפנות לעזרה שלא במסגרת היחידה.

"בהגיעי ליחידה", כותב השוטר, "אף אחד לא הסביר לי על אופי ומהות היחידה. הסבירו לי רק שהיחידה ברובה משמשת ככוח עתודה בלבד, שלא עושה כלום. לפעמים קצת הריסות בתים, ולפעמים היא נשלחת כשיש הפרות סדר על ידי הציבור החרדי או הערבי.

"יש יותר עבודה בחודש הרמדאן. אני כותב אך ורק על תקופת כהונתם של מפקד היחידה הנוכחי, רפ"ק צביקה חסיד, וסגנו, פקד יאיר רוזנצוייג. עצוב לומר זאת, אבל לדברי כל שוטרי וקציני היחידה, הנוכחיים ואלה ששירתו בה בעבר, היחידה רק נהרסה בשנים האחרונות".

אחת הטענות הקשות ביותר מצד השוטרים שהתראיינו לכתבה היא כלפי המנהג המביך והמיותר, שאפילו בגולני כבר כמעט נשכח, "לטחון צעירות". על פי המנהג, שוטרים ששירותם ביחידה קצר יחסית, נאלצים לשלם על כך מחיר כבד. חטאם היחיד כאמור הוא חוסר ניסיונם.

"תבין", אומר אחד השוטרים, "אני לא מדבר איתך על עניינים כמו להכין קפה לכל החבר'ה. אלה שטויות. אני מדבר על כך שנותנים לך להרגיש שאתה לא שווה כלום. הכול מתנהל בדיסטנס לא נורמלי. כולם קוראים לך 'כיסא 9' (הכוונה היא לכיסא צדדי מבין תשעת הכיסאות ברכב היחידה, שבו נוהגים להושיב את השוטרים החדשים - י"א).

אימת השוטרים החדשים, הנאלצים לעבור לאורך זמן את מנהג "טחינת הצעירות", הוא מבחן ההסתגלות שמתרחש במהלכו. "אני זוכר שנשאלתי אם עשיתי מבחן הסתגלות", מבהיר את אחד השוטרים את פשר העניין, "לתומי עניתי שלא, וישר הכניסו אותי למעלית בבניין, שברו לי את המשקפיים והיכו אותי באגרופים. אתה לא יכול לעשות כלום. אם אתה מתחצף, אתה חוטף מכות".

"בכלל", מוסיף השוטר, "יש כל מיני שיטות התעללות שונות. למשל, בנסיעות לדרום, בעיקר לאילת, עוצרים את האוטובוס באמצע ומוציאים אותך החוצה. הוותיקים מכריחים אותך להוריד את הבגדים ואתה נאלץ לרוץ 300 מ' על החול. בדרך זורקים עליך ביצים, אבנים, מורחים אותך בבוץ ומה לא. מבחינת השוטרים הוותיקים זה סיפוק".

בשביל מה עושים את זה?
"בשביל להגיד שאנחנו ייחודיים, שרק איתנו לא מתעסקים, שרק אנחנו יכולים לעבור את כל הדברים האלה. אני לא אומר שצריכים להיות קטנוניים, בכל מקום יש טחינת צעירות. בצבא, אם אתה עולה לפלוגה ותיקה ביחידה לוחמת, יש 'טחינת צעירות'; אבל ביס"מ יש התעללות פיזית ונפשית גדולה מאוד.

"פשוט הורגים אותך. ולא מדובר על כמה חודשים, אלא על שנתיים שלמות. אם אתה נשבר, מנדים אותך. שניים מתוך שישה שוטרים שורדים את הצעירות הזו והופכים לאלה שבתוך זמן קצר 'יטחנו צעירות' לשוטרים חדשים אחרים".

"חתיכת סמרטוט. מי אתה חושב שאתה?"

לטענת אחד השוטרים, אירועי "טחינת הצעירות" שעוברים השוטרים החדשים נעשים בידיעתו של מפקד היחידה חסיד. עוד טוענים השוטרים, כי בניגוד ליחידות משטרתיות אחרות, ביס"מ פנייה לקבלת עזרה באמצעות קצינת רווחה יכולה להיעשות רק תחת אישורו של מפקד היחידה.

"התסכול הכי גדול", מוסיף השוטר, "הוא שעובדים 12 או 13 שעות ביום, וגם אז אתה לא יכול ללכת הביתה אלא אם הקצין אומר לך מיוזמתו שאתה יכול ללכת.

"אם אתה מבקש ללכת הביתה, אומרים לך, 'מה קרה, אתה ממהר הביתה?'. אי אפשר להבין את זה. למה שאני אתרום עוד שעה-שעתיים מהזמן שלי למערכת? אין לי תוספת משכורת על השעות האלה. כל התוספות שלנו מסתכמות רק בעצם ההצטרפות ליס"מ".

במכתב ששלח השוטר לשחם, הוא מספר על המקרה הבא: "מפקד הצוות ביחידה אמר לפקודיו, מיד לאחר שסיימו ארוחת צהריים בחדר האוכל, להיכנס לחדר הכושר. אחד השוטרים אמר לו שזה לא בריא ולא טוב. התווכחנו על העניין הזה ולא נכנסנו להתאמן.

"ישבנו במסדרון ומפקד היס"מ חלף על פנינו ושאל, 'למה אתם לא נכנסים להתאמן?'. כששמע חסיד את דברי אחד השוטרים, הוא זימן אותו למשרדו ובדרך לשם אמר לו, 'יא חתיכת סמרטוט, מי אתה חושב שאתה? אתה פה יומיים וכבר אומר למפקד הצוות שלך מה לעשות ומה לא לעשות?'. כשהוא יצא מהמשרד, לאחר צעקות רבות, היו לו דמעות בעיניים".

סיפור נוסף שאותו מציין השוטר במכתבו קשור לזלזול של מפקדו בשוטר שנפגע ברגלו. "השוטר הלך לבדיקה אצל הרופא ונאמר לו על ידו שהוא חייב לעשות ניתוח דחוף. אם לא, ייגרם לו נזק בלתי הפיך. אז נכון שזה מעצבן ומרגיז את סגל הפיקוד, כי עכשיו חסר שוטר במצבת כוח האדם, אבל זה חוסך צרות ובעיות לטווח הרחוק. את הצעקות שהשוטר חטף מחסיד, הוא לא ישכח לעולם".

זאת ועוד, לפי המכתב שכתב שוטר היס"מ לשחם, קיים נוהל שלפיו אסור לשוטרים ביחידה לדבר עם שוטרים מיחידות אחרות, מכיוון שהם "אינם ברמתם". "בהריסת בית בבית חנינא", כותב השוטר, "אמרתי 'שלום' לאחד המג"בניקים, ידיד שלי. אחד הוותיקים קרא לי, ליד כולם, ואמר לי, 'אל תדבר איתם. אנחנו לא מתערבבים עם אף אחד ולא מדברים עם מג"בניקים. שאלתי אותו, 'למה?'. התשובה הייתה, "כי זה שורף אותנו. כי אותו מג"בניק יחשוב שאנחנו כאילו ברמה וביחס שלו".

השוטר מציין במכתבו כי כששוטר מבקש ממפקד היחידה לעבור ליחידה אחרת מאיים חסיד כי אם תעלה שוב בדעתו של השוטר מחשבה כזו הוא "ילכלך לו את כל התיק וישים לו רגליים, כדי שלא יצליח לעבור ולצאת מהיחידה".

אלימות זה אחלה

יס"מ ירושלים היא כאמור יחידה לטיפול בהפרות סדר, לפיזור הפגנות ולדיכוי מהומות. בעת שגרה משמשת היחידה בעיקר כוח התערבות באירועים חריגים.

לאורך השנים נמתחה ביקורת קשה עקב האלימות הקשה ששוטריה נוקטים במהלך הפגנות. הביקורת נמתחה מצד כל פלחי האוכלוסייה: החרדים, הימין, השמאל, ארגונים חברתיים, המגזר הערבי ואפילו אוהדי כדורגל - כולם סבלו לטענתם מאלימות קשה מצד שוטרי יס"מ.

גדר ההפרדה במזרח ירושלים
גדר ההפרדה במזרח ירושלים צילום: אי-פי

"הסיבה ששוטרי יס"מ נתפסים כיותר אלימים היא כדי לבדל אותנו מאחרים", מדקלם שוטר נוסף את ההצדקה החוזרת ונשנית בקרב השוטרים לתדמית האלימה והבעייתית.

"אנחנו חייבים להראות שאנחנו קשוחים", מוסיף שוטר נוסף, "ביחידה הכול נמדד בכוח. בשביל לשרוד ביס"מ אתה חייב להיות כוחני. ביס"מ הכוח הוא לא רק כלפי חוץ. בניגוד ליחידות אחרות, שמגובשות מבפנים ובין השוטרים עצמם יש רכות, ביס"מ כוח הוא הכול".

"אם מישהו מהמפגינים פותח את הפה שלו על יס"מניק", מספר שוטר אחר, "הוא חוטף פיצוצים מהשוטרים. אני לא הסכמתי לזה, כי לא חשבתי שמגיעות מכות לכל אחד. אם מישהו תוקף אותך, אז כהגנה עצמית תעשה מה שאתה רוצה. אבל זה לא מה שקורה".

פרט לכך, מוסיף השוטר כי "בתוך היחידה מכינים אותך לאפשרות שחוקרי מח"ש יגיעו. אנשים ביחידה ממלאים מזכרים אחד על השני ודוחות פעולה על מה שאירע באירועים מסוימים, כדי לחפות על התנהגות של שוטר מסוים.

"אפילו אם השוטר לא היה שם, הוא ימלא רישום שהכול היה כשורה. בקטע הזה דווקא כן מדובר ביחידה מגובשת. הלוואי שחוקרי מח"ש ייכנסו ביחידה חזק יותר. מה שחוקרי מח"ש מגלים בזמן האחרון אלה אולי שני אחוזים ממה שקורה שם באמת, אבל מה לעשות שהחבר'ה פוחדים לדבר?".

באחד ממקרי האלימות החמורים ביחידה היה מעורב כאמור במקרה קצין היחידה שמוליק גבאי. גבאי תועד על ידי צלם של ארגון "בצלם" כשהוא נוגח בקשישה ערבייה במהלך הפגנה שנערכה בסילוואן. הנגיחה, יש לציין, התבצעה כשגבאי חובש קסדה לראשו.

זאת ועוד, על פי כתב האישום שהוגש נגד גבאי בידי הפרקליטות, אחד המפגינים ניסה למחות בפני הקצין על מעשיו, אך בתגובה נגח גבאי גם בו. כאמור, בעת בירור פרטי מקרה זה, נפתחה חקירה נוספת, שנחשפה בזמן ירושלים בשל החשד שחסיד עצמו ניסה לשבש את ראיות החקירה בעניינו של גבאי.

ולא מדובר בתיקי החקירה היחידים שנפתחו ביחידה בתקופה האחרונה. כזכור, רק לפני כארבעה חודשים המליצו במח"ש להדיח מתפקידו את גילי מזרחי, קצין יחידת אופנוענים ביס"מ, בעקבות תלונה שהוגשה נגדו על ידי שוטר אחר ביחידה. על פי התלונה, שהתגבשה לידי כתב אישום, תקף מזרחי אזרח חרדי בעת הפרות סדר שאירעו בשכונת מאה שערים במסגרת ההפגנות נגד מצעד הגאווה.

על פי כתב האישום עולה כי מזרחי הוצב על גגו של בניין במאה שערים, בעת שנערכה תחתיו הפגנה נגד המצעד, ותפקידו היה לאתר מיידי אבנים. בכתב האישום נטען כי בשעה שהוצב שם ניגש הקצין לאלמוני שעמד על הגג וצילם את האירוע, ודרש לקבל את מצלמת הווידיאו שברשותו.

הצלם שאל לפשר בקשתו, ובתגובה, חטף מזרחי את המצלמה מידיו, השכיבו על הרצפה, החל לבעוט בו ולהכותו באגרופיו בכל חלקי גופו, ואף שבר את משקפיו. בדוח שמילא מזרחי ובו דיווח על האירוע למפקד היחידה מזרחי, ציין הקצין פרטים לא נכונים. "במהלך הסריקה הבחנתי במצלמת וידאו מונחת על הרצפה והרמתי אותה", כתב מזרחי בדוח.

בעיות התנהגות

על פי העדויות, נראה כי לא רק מקרים של אלימות "שגרתית" מיוחסים לשוטרי היחידה, אלא גם נורמות התנהגות פסולות. כך למשל, מעיד אחד השוטרים ביחידה: "לא פעם, במהלך משמרת רגילה, אנחנו לא עושים כלום.

"ברוב הפעמים אנחנו פשוט מבצעים סיורים במצפה זיתים, בפארק גילה או בעין יהל. תמיד הלוחמים אוהבים ללכת לשם, בפרט בלילה, כי יש שם זיונים. השוטרים יוצאים מהרכב, מאירים בפנסים על אנשים וזה מצחיק. שוטרים צעירים מתחילים לאהוב את זה ונבלעים לתוך זה, לתוך השגרה הלא בריאה הזו".

עוד טוען השוטר כי "אם לדוגמה מוקד 100 מבקש לבדוק רכב חשוד, אנחנו ישר אומרים שאין לנו צוות לשלוח. אני הייתי מורעל, רציתי אקשן ואירועים, אז שאלתי את מפקד הצוות, 'למה אין צוות?'. הוא בתגובה אמר לי, 'מה נראה לך, שאנחנו מטפלים באירועים כאלה שטותיים? מה, אנחנו סיירים?'. רק אם יש תקיפת שוטרים או קטטה, משהו שיביא כבוד ליחידה, אז אנחנו יוצאים".

ל"זמן ירושלים" נודע כי לאחר הפיגוע שאירע לפני כשנה בישיבת מרכז הרב, שבו קיפחו את חייהם שמונה תלמידי ישיבה בידי מחבל שנכנס לתוכה ופתח באש, צוין בתחקיר המשטרתי הפנימי כי אחת הסיבות לעיכוב הגעת צוותים לנטרול המחבל היא העובדה שבאותה עת לא היה צוות אופנוענים בכוננות.

על פי הנוהל המקובל ביחידה, בכל עת אמור להימצא צוות כזה בכוננות, במטרה לתת מענה מהיר לתרחיש פיגוע. אולם, באותה עת החליט הפיקוד לבטל צוות זה, במטרה לתגבר שוטרים אחרים.

בעקבות התחקיר הפנימי במשטרת המחוז, הוחלט כי מעתה לא תבוטל כוננות צוות זה. בכירים במשטרת המחוז מסרו כי בזמן הפיגוע כל צוותי האופנוענים הוסבו לתגבור כוחות המשטרה בהר הבית שאבטחו את משתתפי הטקס "סבב שערים" שהתקיים במקום, עקב המצב הביטחוני הרגיש.   

השוטרים בפעולה בג'בל מוכבר
השוטרים בפעולה בג'בל מוכבר  צילום ארכיון: פלאש 90
 
מתחקיר פנימי אחר שנערך ביחידה בעקבות פיזור הפגנה, נודע כי חסיד נפצע בעת פיזור הפגנה, משום "ששהה בהערכת המצב ללא ציון מיגון. היעדר מיגון בעת הנפילה, מיגון שקיים, החמיר את הפציעה כתוצאה מהנפילה".

נראה שהמחדלים השונים, הביאו לא מעט שוטרים להביע רצון לעזוב את שורותיה. אחד מהם הוא א'. "הייתי שוטר טוב במערכת חולה", מספר השבוע א', "זה היה פשוט סיוט. אני מודה לאלוהים שיצאתי מהיס"מ. שוטרים שנמצאים בתוך המערכת מפחדים.

"יש להם ילדים ומשכנתה, אז יש פחד. היו הרבה שוטרים שכתבו מכתבים לפיקוד הבכיר, אבל שום דבר לא עזר. אני מקווה שהם יהיו מספיק אמיצים, כמו שאני הייתי. ברחתי משם, למרות שיש לי משכנתה ענקית לשלם. פשוט קמתי והלכתי. מתייחסים אליך כאל מספר ולא כאל אדם. את האנשים ביחידה הזאת לא מעניין כלום, שום דבר".

תגובות

גורמים בכירים במשטרת המחוז מסרו כי "זהו ניסיון נואל נוסף של שוטר שהודח מהיחידה עקב אי התאמה מקצועית וחברתית, לפגוע ביחידה ולוחמיה בהטלת רפש.

"לוחמי היחידה ומפקדיה הוכיחו בעבר, ומוכיחים בהווה, כי הנם אבן יסוד בהגנה על העיר ותושביה ודי להזכיר את נטרולם של כמה מחבלים מתאבדים, פיזור הפגנות קשות שאיימו על הפרת הסדר הציבורי, השתלטות מהירה על מהומות בהר הבית וכן סיוע אינטנסיבי בלוחמה בפשיעה.

"טוב היה עושה העיתון, לו היה בוחן את הדברים לאשורם ולא נגרר אחרי השמצות כוזבות וכך חוסך מציבור קוראיו ומלוחמי היחידה את עוגמת הנפש".
ממשטרת המחוז נמסר בתגובה כי "כל הטענות המועלות במכתב נבדקו על ידי פיקוד המחוז. לא נמצא בהן דבר וחצי דבר ואין בכוונת המשטרה להתייחס לדברים אלה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים