משחזרים את צילום הגרלת הצדפים
אלפים מצאצאיהם של משתתפי "הגרלת הצדפים" באפריל 1909 יכונסו השבוע בתחנת הרכבת מנשיה לשחזור הצילום המשותף
לפני מאה שנה, ב-11 באפריל 1909, כ' בניסן תרס"ט, נאספו עשרות משפחות מיהודי יפו על גבעת חול במיקום שהפך לאחר מכן לביתו של מאיר דיזינגוף, ראש העירייה הראשון. כיום כתובתו של המקום היא שדרות רוטשילד 16. בסוף השבוע תשוחזר התמונה שתיעדה את ההגרלה, באמצעות צילום של כ-2,500 צאצאיהם של מייסדי העיר.

ביום שישי הקרוב (17/4) יתכנסו 3,300 צאצאי המשפחות המייסדות וכן רבים מבוני העיר, יקירי העיר ובוגרי הגימנסיה העברית הרצלייה, בתחנת הרכבת הישנה מנשיה לשחזור הצילום ההיסטורי. את האירוע הבימתי ינחה השחקן עודד תאומי, והוא יבוים על ידי הבימאית דנה יסן. הכניסה לאירוע תותר למוזמנים בלבד. הצלם זיו קורן יצלם את השיחזור.
במעמד ההגרלה שהתקיים לפני מאה שנה נאספו צדפים מהחולות, ואלו שימשו כפתקי הצבעה, ובאמצעותם הגרילו ביניהן המשפחות מגרשים לבניית שכונה עברית חדשה שתיקרא "אחוזת בית". לימים, גדלה השכונה, וכידוע הפכה לתל אביב-יפו.
עקיבא אריה וייס, שניהל את הגרלת הצדפים, כתב על כך בזיכרונותיו: "ולמה דווקא צדפים? כדי למנוע זיופים. רשמתי את כל שמות החברים הראויים להשתתף בקלפי לא על פתקאות נייר כי אם בתוך צדפים לבנים. ואילו את המספרים של החלקות כתבתי בתוך צדפים בעלי צבע אחר..."
הצלם אברהם סוסקין תיעד את "הגרלת הצדפים", והתמונה נחשבה במהלך השנים לתצלום המכונן של העיר. אולם על השייכות של התמונה להגרלת הצדפים, חלוקות הדעות. למשל, חוקרת העיר שולה וידריך, שתדליק השנה משואה בהר הרצל, הסבירה בראיון לזמן תל אביב כי הצילום לא מתעד את הגרלת המגרשים. "היא צולמה בכלל בשנת 1908, ולהגרלה עצמה הגיעו רק 41 איש, ולזה יש הוכחות", מסבירה וידריך.
"בתמונה הזו יש 160 איש בערך", ממשיכה וידריך. "אז