חולון: חברי המועצה דורשים לקבל שכר עבור עבודתם
4 חברי מועצת חולון, חתמו על מכתב לשר הפנים, בו דרישה לקבל שכר עבור עבודתם: "אין בסיס לשלילת זכאותו של חבר המועצה לתגמול", נטען בפנייה. עם זאת יש גם כאלו שמתנגדים לרעיון

הצעד החריג נעשה במסגרת מכתב שנשלח לשר הפנים, אלי ישי, עליו חתומים גם חברי מועצה של רשויות מקומיות נוספות במרכז הארץ, ובו נכתב כי: "לא ייתכן כי נבחר ציבור יממן מכיסו הוצאות שהוציא לצורך מילוי תפקידו במסגרת פעילותו הציבורית".
חברי המועצות התאגדו לקבוצה הנושאת את השם - "ועד הפעולה", אשר מטרתו לפעול לקידום הנושא האמור באופן חקיקתי, זאת לטובת כל חברי המועצה ברשויות המקומיות השונות בארץ, ללא קשר להשתייכותם האידיאולוגית.
במכתב ששלח הועד לפני כשבועיים לישי, נכתב כי מדובר בבקשה דחופה להתגייסותו של השר להוספת סעיף בהצעת חוק ההסדרים לשנת 2009, שלפיו יהיו זכאים חברי מועצה מקומית לגמול השתלמות בישיבות ולהחזר הוצאות. בין חברי מועצת עיריית חולון אשר חתומים על המכתב ניתן למצוא את שמותיהם של עורך הדין אילן לוי, יוסף נדלר ("אמת"), עמוס ירושלמי ("הכח החברתי") ועורך הדין רועי כהן ("חולון שלנו").
"הועד רואה חשיבות עליונה בעיגון זכאותם של חברי המועצה ברשויות המקומיות לקבלת גמול בעבור פעילותם המוניציפאלית החשובה והחזר הוצאותיהם", נכתב במכתב, "שהרי לא ייתכן כי נבחר ציבור יממן מכיסו הוצאות, שהוציא לצורך מילוי תפקידו במסגרת פעילותו הציבורית.
"פועל יוצא של מצב הדברים כיום הוא כי הזכות לכהן כחבר מועצה ברשות מקומית שמורה למעשה למי שפטור מלפרנס עצמו למחייתו, ולחילופין למי שאינו מחויב לתפקיד ככל שהוא עומד בסתירה לעיסוקו ופרנסתו. מצב דברים זה מביא לפגיעה בערך השוויון, ציפור נפשה של השיטה הדמוקרטית, כאשר זכות הבחירה לתפקיד חבר מועצה נשללת למעשה ממועמדים ראויים רבים.
"עיקרון השוויון הדמוקרטי מחייב ייצוג הולם לכלל האוכלוסייה באמצעות נבחרים המגיעים מכל רבדי החברה, ולא רק אלה המבוססים כלכלית, הנוטים מן הסתם לייצג קבוצות חזקות ממילא. כפי שלא יעלה על הדעת כי חבר כנסת לא יתוגמל בגין פעילותו הציבורית, אין כל בסיס הגיוני או מוסרי לשלילת זכאותו של חבר המועצה לתגמול".
יש לציין כי חברי "ועד הפעולה" אינם פועלים מתוך דחף רגעי, ובמבט לאחור ניתן לראות כי בחוק העיריות היו בעבר קריטריונים שקבעו גמול כספי על השתתפות חבר מועצה בישיבות, אולם אלה בוטלו על ידי משרד האוצר והעומד בראשו בזמנו, אברהם (בייגה) שוחט.

"במשרד הפנים מתבצעות בימים אלו פעולות לתיקון פקודת העיריות, שהיא במקור מתקופת המנדט", מסר חבר מועצת עיריית נתניה לשעבר, אדיר בנימיני, התומך בפעולת הוועד, "הפקודה הייתה בעצם תעתיק של החוקים המוניציפאליים באנגליה בתקופת המנדט והיא עברה שינויים רבים במרוצת השנים על ידי הממשלות השונות, אך בבסיסה - היא עדיין פקודה בריטית, ועד עצם היום הזה נכללים בה סעיפים לא רלוונטיים בעליל, כמו זכותה של העירייה להקים
כידוע, בזמנו לרוב האנשים לא היו מקלחות בבתים, אך בימינו אין בסעיף הזה כל נחיצות. כמו כן, אחת הסיבות שרצו בעבר לשלם לחברי מועצה זה כדי שיראו בזה מקצוע ולא עבודה צדדית וכך יקטינו בחשיבות הפעילות הציבורית במועצה".
"החוק הישראלי מעודד תופעה בה רק מישהו עשיר מאוד, או חלילה מושחת מאוד יוכל לכהן כחבר מועצה. כאשר מדובר בערים הגדולות, היקף התקציב מחייב לפחות השקעת זמן של חצי משרה על מנת לעשות את העבודה כמו שצריך, לאור כמות המסמכים והוועדות והחובות המוטלים על כל חבר מועצה.
"אני סבור שהדרישה הזו מוצדקת. כל דירקטור בחברה ציבורית, כולל בחברות ממשלתיות, מקבל גמול עבור השתתפות בישיבות. אין שום סיבה שחברי המועצות המקומיות יהיו מקופחים".
"זו סוגיה שעולה בעשור האחרון הרבה מאוד פעמים", מסביר חבר המועצה רועי כהן את הצטרפותו לוועד. "אנשי אקדמיה ביצעו מחקרים, ומצאו כי כאשר שליחות ציבורית נעשית בצורה לא מקצועית ולא ממוסדת, נוצר פתח לשחיתות מסוימת שאין לה מקום.

"העובדה שחבר מועצה יקבל תגמול על העבודה שלו תקנה לו אחריות, וכתוצאה מכך הוא יעשה את עבודתו בצורה מכובדת יותר. יש לי חשבון טלפון של יותר מאלף שקלים בחודש, ויש חברי מועצה שנמנעים מהוצאות כי הם לא יכולים להרשות את זה לעצמם. זה היה ידוע מראש, אבל זה לא אומר שאי אפשר לקיים רפורמה.
"ישנה הצעה שאושרה בחוק העיריות, ובה נאמר כי חברי המועצה יתוגמלו כמו דירקטורים. אני חושב שזה צעד גדול ומבורך ויעזור לחברי המועצה לעזור לציבור. אסור לשכוח שחברי המועצה הם הקשר הישיר בין התושבים למועצה. לא יכול להיות שתהיה השתתפות מדוללת של חברי מועצה בישיבות.
"לא סתם קרה שבבחירות האחרונות לעירייה באו להצביע מעט אנשים. אחוזי ההצבעה ירדו בכל הארץ כי המועצה נתפסת כאיזה שהוא גוף שבמקום שיהיה מקצועי, מתנהל מכוח עצמו ללא כללים וללא יכולת אמיתית לביצוע. המהלך הזה יוביל לרפורמה במעמד חברי המועצה".
אולם לא כל חברי המועצה מסכימים עם כהן. כך למשל, יו"ר סיעת "המצטיינים בחינוך" בחולון, עזרא סיטון, טוען: "חברי המועצה ידעו לפני שנבחרו כי חברותם במועצה היא בהתנדבות, ואף הודיעו על כך לפני הבחירות לכל הרוצה לשמוע כי הם באו לעשות למען הציבור. מדוע כעת הם מבקשים שכר או גמול על ישיבות או הוצאות טלפון וכדומה?
"בנוסף, ממילא ישיבות המועצה הן אחת לשלושה שבועות לערך ובשעות הערב, שעות שבדרך כלל חברי המועצה אינם עובדים והדבר לא בא על חשבון זמן העבודה שלהם. יתר על כן, בעיריית חולון קיים חדר לחברי המועצה, בו יש עמדת מחשב, פקס וטלפון, כל הרוצה יבוא וייטול. חלק נכבד מחברי המועצה הם פנסיונרים המקבלים את כספם ממקום העבודה הקודם, ותמיד קיימת בפניהם הברירה להתפטר מן המועצה. כך שמי שזה עולה לו כסף יוכל לעשות זאת.
"מעבר לכך, לעבודה בהתנדבות כחבר מועצה ישנה חשיבות תודעתית בשעה שעל הציבור מוטלות גזירות. הדרישה של חברי המועצה לקבל תגמולים עבור השתתפות בישיבות בטענה ש'פעילותם תיפגע עקב היעדר יכולת כלכלית', משוללת כל יסוד והיא בבחינת זריית חול בעיני הציבור.
"אני מתכוון לשלוח מכתב לשר הפנים על מנת להביע את התנגדותי למהלך הזה, שכן אם החוק יעבור הוא יעלה למדינה מיליוני שקלים. אני אישית אוותר על השכר הזה".