ברון רוסי ותצפית נפלאה: סיור בבית עמנואל

מה עשה בתל אביב הברון הרוסי פלאטון פון אוסטינוב, סבו של השחקן פיטר אוסטינוב, לפני 131 שנה? סיפור מתוך ספרם של ערן ודוד גל-אור: "תל-אביב – מסלולים, אתרים, סיפורים"

ערן ודוד גל-אור | 14/5/2009 7:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נלך ברחוב בר הופמן, וניכנס אל בית ההארחה "בית עמנואל". נבקש לעלות אל הגג לתצפית. נחלוף על פני חדר האוכל, נעלה במדרגות העץ אל הקומה העליונה, ונצא דרך דלת העץ המקושתת אל הגג הפתוח.
 
בית עמנואל
בית עמנואל צילום: ערן גיל-אור

אפשר לשבת על הספות הפזורות על הגג ולנוח מעט, אך כדאי להמשיך ולעלות בגרם מדרגות נוסף אל מפלס גבוה יותר, ממנו נשקפת תצפית נהדרת על יפו מצד אחד ועל תל אביב מהצד השני.

גגות העיר יפו והמושבה האמריקאית פרושים לרגלינו, צריחה של כנסיית עמנואל כמו חותך את השמיים, וגבעת יפו העתיקה נראית במרחק. בצד השני נראים גורדי השחקים של תל אביב ומשמאל משתרע הים.

אפשר לשבת על כיסאות הפלסטיק, להשקיף על הנוף וליהנות מכל רגע. במקום בו אנו יושבים, ישבו לפני יותר ממאה שנה הגרמנים הטמפלרים שרכשו את בתי המושבה לאחר שרוב תושביה האמריקאים עזבו, והפכו אותה למושבה טמפלרית טיפוסית. גם הם נהנו מהנוף הנפלא שנשקף מכאן.

לאחר שרוב תושביה האמריקאים עזבו, נותרו בתי המושבה נטושים. בני הכת הטמפלרית מהעיירה וירטמברג בגרמניה חיפשו באותה עת דרכים להשתקע בארץ ישראל, והבתים העזובים משכו את תשומת ליבם.

בשנת 1868 רכשו הטמפלרים חלק מבתי המושבה, ובתוך זמן קצר פיתחו אותה עד מאוד. התושבים החדשים חיזקו את בתי העץ וציפו אותם באבן, ולצד בתי המגורים הקימו מבני ציבור רבים – בית ספר, בית חולים, בית מרקחת, מנסרה, בית בד, טחנת קמח ומספר בתי מלון.

המושבה האמריקאית הפכה אחת ממושבות הטמפלרים שנבנו ברחבי הארץ, בין השאר בחיפה, בשרונה (סמוך לרחוב קפלן בתל-אביב) ובירושלים.

אחד הבתים המיוחדים במושבה היה הבית בו אנו נמצאים, ביתו של הברון הרוסי פלאטון פון אוסטינוב (סבו של השחקן והמחזאי הבריטי פיטר אוסטינוב).

הברון הגיע ארצה בשנת 1878, רכש את הבית בפינת הרחובות אוארבך ובר הופמן, שיפץ אותו והפך אותו לבית המגורים המפואר ביותר מבין בתי המושבה. את החצר הגדולה שמאחורי הבית הפך הברון אוסטינוב לגן יפהפה, בו נהגו לטייל רבים מתושבי יפו. בין הצמחים הטרופיים ועצי ההדר שניטעו בגן הסתובבו קופים, התעופפו תוכים והונחו פריטים ארכיאולוגיים מרשימים.

בשנת 1895 הפך אוסטינוב את אחוזתו ל"מלון פארק", על שם הגינה הגדולה שלידו. בבית המלון המפואר התארחו אישים ונכבדים רבים, ביניהם הקיסר וילהלם השני ורעייתו, ששהו כאן בעת ביקורם בארץ ישראל בשנת 1898. מאז ועד היום עברו על בית המלון גלגולים רבים, עד שבשנת 1970 שב והפך להיות בית הארחה, צנוע ופשוט הרבה יותר מקודמו, אך קסום ומיוחד לא פחות.

טלפון לפרטים: 03-6821459.
שעות פתיחה: בכל יום, 22:00-8:00.
מומלץ לתאם מראש.

באתר האינטרנט של מסלולים ניתן למצוא מידע מפורט על המסלול המדובר או על מסלולים

אחרים מתוך סדרות "מסלולים > להתאהב בארץ מחדש".

הסיפור מתוך ספרם החדש של ערן ודוד גל-אור: "תל-אביב – מסלולים, אתרים, סיפורים".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

ת''א חוגגת 100

צילום:

כל האירועים, כל הסיפורים, כל התמונות וכל החוויות. nrg מעריב מלווה את תל אביב בשנת ה-100

לכל הכתבות של ת''א חוגגת 100

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים