מועדוני יד חרוצים: ההחלטה לסגור אותנו בשלוש היא מכת מוות

המשטרה החליטה להגביל כבר מסוף השבוע האחרון את שעת סגירת המועדונים במתחם יד חרוצים לשעה 3:00 בבוקר בעקבות האלימות הגואה. בעלי המועדונים מתקשים להאמין: "מדובר בגזר דין מוות מבחינתנו. לא נשרוד עם ההחלטה הזו שבועיים"

מאור צור | 4/6/2009 11:27 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
רחוב המסגר ושני מתחמי הבילויים הצמודים אליו, שונצינו בצפונו ויד חרוצים בדרומו, נראים בסופי השבוע בשנים האחרונות כמו שדות קרב: שוטרי יס"מ, כמה מהם על סוסים, לוחמי מג"ב, אמבולנסים ועשרות צעירים שיכורים המסתובבים במקום בחיפוש אחר קטטות.
 
בעלי המועדונים בפגישת חירום. הביטוי
בעלי המועדונים בפגישת חירום. הביטוי "עיר ללא הפסקה" כבר לא רלוונטי צילום: חן גלילי

סמים, אלימות, אונס, רימוני יד ודקירות הם עניין שבשגרה במתחם. היו גם שני מקרי רצח: של המאבטח שגיא אור ושל בעל הפיצוצייה רפאל רונאל, לפני שנה וחצי בפתח מועדון "נייט". עכשיו למשטרה נמאס.

"לא אתן לאף אחד לחרוג מהכללים, ואנחנו מתכוונים לאכוף את הנושא הזה בצורה המחמירה ביותר", כך פתח ניצב משנה משה (צ' יקו) אדרי, מפקד מרחב יפתח, את הפגישה שהתקיימה ביום שני בשבוע שעבר בין המשטרה לבין בעלי העסקים במתחם יד חרוצים. סיבת ההתכנסות: הודעה אחרונה לבעלי הברים במתחם שמסוף השבוע (שעבר) שעת הפעילות המותרת שלהם היא עד 3:00 בלילה.

כן, כן, המונח הארכאי הזה "עיר בלי הפסקה", שאפילו העירייה חדלה מלהשתמש בו בתור הסלוגן שלה, אינו רלוונטי באופן סופי. בקיוסקים וב-AM:PM אולי, אבל לא במתחמי הבילוי. מתברר שלמשטרה הגיעו מים עד נפש ממקרי האלימות הרבים ומנזקי האלכוהול, והיא החליטה לנקוט צעדים חותכים ולא מתפשרים.

"לא ניתן להתמודד עם המצב הקיים", הסביר אדרי בפגישה עם בעלי הברים. "ילדות נאנסות, נערים חוזרים שיכורים עם חתכים בפנים, הפחד משתולל ברחובות, ומה שנוצר לנו ממתחם יד חרוצים הוא בור נחשים אחד גדול".
צ'יקו שולף

קצת סדר בבלגן. המהלך התגבש בחודשים האחרונים לאחר שבשנתיים האחרונות חלה עלייה ניכרת במקרי האלימות והפשע במתחמי הבילוי התל אביביים. לאחרונה פנו אדרי וקצינים נוספים מהמרחב לעיריית תל אביב, וביקשו ממנה להגביל מכירת אלכוהול בפיצוציות עד השעה 23:00 בלילה, ולסיים את פעילות המועדונים והפאבים במתחם ב-3:00 לפנות בוקר.

ניצב משנה משה אדרי. שיטת המקל והגזר
ניצב משנה משה אדרי. שיטת המקל והגזר צילום: חן גלילי

תהליך ההכנה של בעלי העסקים לקראת הבאות החל כבר לפני כחודש - בעלי העסקים קיבלו מכתבים בחתימת אלחנן משי, מנהל אגף רישוי עסקים.

"במטרה לצמצם את תופעת האלימות והשכרות, שהפכו למכה קשה באזורי הבילוי, המשטרה החליטה, בשיתוף עם גורמי העירייה, לאפשר הוצאת היתרי לילה עד שעה 3:00", לשון המכתב. "היתרי הלילה יינתנו רק לעסקים בעלי רישיון או היתר זמני וכן לעסקים בתהליך רישוי תקין, כלומר אין להם סירובים של גורם רישוי כל שהוא ושאינם גורמים מטרדים".

בפועל זה נראה כך: כבר ביום חמישי קיבלו בעלי המועדונים דוחות ואזהרות על מקומות שיהיו פתוחים לאחר 3:00. אם בעל העסק יתעלם, אחרי שלושה דוחות תוכל העירייה לסגור את המקום בצו בית משפט.

"מרבית האירועים הקשים - מכות, דקירות ומקרי ירי - מתרחשים בשעות הקטנות של הלילה", הסביר ניצב משנה אדרי את ההיגיון בבסיס התכנית. "מבחינתנו, בשעה 3:00 אין לבליין מה לחפש בבר, אז אלו השעות הבעייתיות, ובמועדונים גם ככה לא מוכרים שתייה בשעות האלה.

"השעה 3:00 היא שעה בעייתית מאוד מכיוון שהבר מתחיל להתרוקן, האדם מתחיל להיות עייף, יותר שיכור, יותר חמום מוח, ואז הוא מחפש את המקום להתפרק. אם בשעה 3:00 הוא יראה שאין לו מוזיקה ואף אחד לא משתף אתו פעולה, והוא גם פחות שיכור, אז כנראה הוא יהיה הרבה יותר רגוע".

לדברי גורם משטרתי, יחל תהליך הסגירה רשמית בסוף השבוע הזה, אך המשטרה לא תפעל בכל הכוח כבר מהתחלה, ובשיתוף העירייה היא תיתן לבעלי העסקים זמן להתרגל. גורם במשטרה: "את ההודעות הם קיבלו מזמן, הם לא יטענו שלא
ידעו. אנו ניכנס לתכנית הזו בנחישות מקסימלית, אבל גם נתחשב בהם. גם הם מסכימים שמבחינה כלכלית המכירות בשעה 3:00 הן אפס כמעט. זה רק גורם בלגן".

בפגישה רמז אדרי לבעלי המועדונים שכדאי להם להשלים עם התכנית. "התפקידים שלכם, בעלי המועדונים, הוא לשתף אתנו פעולה. מי שישתף פעולה, אנחנו נתחשב בו. מי שלא, אנחנו נחשוב מה לעשות. אנו מבטיחים להעמיד בכל סוף שבוע כוח שיטור שיסייע לפקחי העירייה לסגור את המועדונים בזמן".

בשלב מסוים עלו הטונים והתפתח ויכוח בין בעלי המועדונים למפקד המרחב. אדרי ניסה להסביר לבעלי הברים כמה עולה המאמץ של המשטרה רק במתחם יד חרוצים. "בתור בעלי עסקים שמשקיעים כסף במתחם, תבינו שאנחנו בשנה וחצי האחרונות השקענו יותר מחמישה מיליון שקלים במלחמה בתופעת יד חרוצים. זה סכום אדיר", אמר.

בעלי העסקים לא התרשמו מהמספרים: "זה ממש לא הרבה כסף, אנחנו השקענו בעסקים שלנו הרבה יותר. תאמין לנו", אמר אחד מבעלי המועדונים. "אף אחד לא רוצה לומר כמה בדיוק השקיע, אבל ההפסד שאתם תגרמו לנו גדול הרבה יותר".

אדרי לא נשאר חייב. "מה שאותי מעניין זה שאדם שמגיע לבלות יוכל לחזור הביתה בשלום. זו הדאגה העיקרית שלי. אני לא רוצה שאבות של בנות ישלחו אותן לבילוי ויגלו שהן נאנסו או לחלופין השתכרו למוות".

בסוף הפגישה אמר אדרי לזמן תל אביב: " הפגישה הייתה כמו שיטת המקל והגזר. הם בסופו של דבר צריכים להבין שיש חוק בנושא של אלימות. המטרה שלנו היא לחולל שינוי בנושא הזה, שציבור מבלים יוכל לבוא וליהנות בלי לסכן את עצמו. אנחנו מחוללי השינוי".

בעלי המועדונים יורים

טענתם הראשונה של בעלי הברים היא שהגבלת שעות העסקים שלהם כלל לא תפתור את בעיית האלימות ורק תפגע בפרנסתם. "אני בתחום כבר 12 שנה, ואני חושב שמבחינת האלימות לא השעה תפתור את זה", טען בפגישה אחד מבעלי ה"ריצ'" וחברת "נקסט הפקות".

בעלי המועדונים. יפנו לערכאות משפטיות
בעלי המועדונים. יפנו לערכאות משפטיות צילום: חן גלילי

"זה טיפשי לחשוב שבשיא השכרות שלהם הם פשוט יצאו החוצה וילכו הביתה. להפך, האלימות רק תגאה. יש בעלי מועדונים שהשקיעו במקומות שלהם מיליון שקלים או שניים, אתה פותח ב-23:00 וסוגר ב-3:00. זה משאיר ארבע שעות לעבוד. זה אומר מכת מוות. אנחנו טעונים מאוד בנושא הזה. זה עבר לסוללת עורכי דין, ואנחנו נטפל בנושא".

בעל עסק נוסף שנכח באירוע מתח ביקורת על השיטה: "מה זה, במקום לעשות חיטוי באנשים אתם סוגרים אותנו ואת המקומות. אתם מעלימים עין מהתופעה. ובוחרים להרוס אותנו על כלום".

טענה נוספת היא שהצו אינו גורף לכל אזורי תל אביב. אלירן אשבל, מבעלי ה"סיטי תל אביב" וה"מיו": "למשטרה כנראה לא בא לעבוד, היא עושה עוד יותר נזק. אנשים לא יחזרו הביתה ב-3:00, הם רק יחפשו איפה לעשות עוד בלגן. לא יכול להיות שאצלי סוגרים ומקום קרוב אליי יהיה פתוח עד 6:00 בבוקר . אנחנו לא נשתוק על זה, זו החלטה שרירותית, ואני לא יודע איך החליטו אותה בלעדינו".

אחד מבעלי פיצוציית "שונצינו" הוסיף: "אני מאמין שתהיה התארגנות של בעלי הפיצוציות שילוו את המהלך בשיתוף המשטרה. אם זה לא יעבוד, אנחנו נפנה לערכאות משפטיות. אנחנו רוצים לדעת למה הוא לא גורף, על סמך מה החליטו שאנחנו הפיילוט, למה החליטו לחלק לדרום ולצפון.

"לא יכול להיות שפיצוצייה ומועדון במתחם לא ימכרו אלכוהול, ובמרחק הליכה משם, באזור שהוא לא במתחם, יוכלו למכור. אנחנו רוצים לראות את ראש העירייה עושה פיילוט על המשכורת שלו. שחודש אחד יעבוד בחינם וירגיש פגיעה בכיס. עם זאת, אני מקבל אותה באהבה, אבל הבעיה פה היא שסימנו אותנו כיוצאים מהכלל".

לבסוף , הטענה העיקרית והאמוציונלית ביותר שעולה בפיהם היא על כך שמלכתחילה דחקה העירייה את מועדוני הבילוי לתוך מתחם בעייתי, וכעת - כשהאלימות גואה - היא ממהרת להקדים את שעת הסגירה.

"המסקנה שלנו כבר ממזמן היא שהמשטרה והעירייה לא רוצות אותנו כאן", אומר בעל מועדון. "מראש הן עשו מאתנו בית סוהר, מתחם בעייתי, ועכשיו הן גם רוצות להקדים את הסגירה שלנו בגלל האלימות. המשטרה הפקירה את המתחם, והעירייה היא כלי לכסות את ההפקרה. אנחנו חלק מהעיר תל אביב, לא משנה מה הם יגידו. עכשיו אנחנו עוברים מהגנה להתקפה".

עם זאת, יש לציין כי כמה ותיקים בתחום הסכימו עם המשטרה ומנסים לשתף פעולה: "אם התכנית תמנע רצח נוסף, אני לגמרי בעדה", אמר בעל מועדון שביקש להישאר בעילום שם. "מתחם יד חרוצים בעייתי מאוד, בייחוד בשעות ארבע וחמש לפנות בוקר. אפילו שאני, כבעל מועדון, אפסיד כסף מהתכנית הזאת, אני חושב שצריך לממש אותה כי נהיה כאן ממש מסוכן. הקהל הטוב והאיכותי בורח למתחמים אחרים, ובצדק מבחינתו. אני מקווה שהתכנית החדשה תחזיר אותו לכאן".
 

מועדון הסיטי במתחם.
מועדון הסיטי במתחם. "המשטרה והעירייה לא רוצות אותנו כאן" צילום: חן גלילי

ביום שלישי השבוע ערכו בעלי המועדונים פגישה מתלהמת, ובה דנו בינם לבין עצמם בתכניתה של המשטרה. בפגישה באו לידי ביטוי הבלבול והמצוקה שהם מרגישים בימים אלה. לפגישה אף הגיעו שני עורכי דין בניסיון לדון בפתרונות במצב.

בין הפתרונות שהועלו היו יציאה למלחמת חורמה, ובכללה הפגנות רחוב, ואף אימוץ הרעיון כי הם בעצמם יממנו שוטרים בשכר במתחם. "אין לנו בעיה לשלם לשוטרים בשכר. אנחנו לא רוצים סוסים מסתובבים. אנחנו רוצים מתחם פתוח, ואנחנו מוכנים להקשיב למשטרה", אומר חיים פנחס, מי שנחשב ממקימי המתחם.

מלבד זאת, בעלי העסקים מתכוונים להתארגן ולבחון את האופציה המשפטית. עורך הדין רענן גל, מומחה לרישוי עסקים, מסביר: "צריך לחלק את הנושא לשני מסלולים, הראשון הוא מסלול המשא ומתן עם העירייה ועם המשטרה כדי לנסות למצוא מנגנונים שיהיה בהם כדי להפחית את האלימות ברחובות המתחם. ברור שבעלי המועדונים ישתפו פעולה מכיסם.

"המסלול השני הוא של עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים, שם צריך להעלות בפני בית המשפט את כל הטענות נגד מדיניות האכיפה החדשה ובהתבסס על העובדה שהעירייה היא זו שניסתה לפתח את האזור כמתחם בילוי. בעלי המועדונים הסתמכו על העמדה הזו, והשקיעו את מיטב כספם במועדונים עצמם.

"מלבד זה, קיימת פגיעה ישירה בחופש העיסוק של בעלי המועדונים. המדיניות החדשה תהיה אפליה לרעתם של בעלי המועדונים במתחם לעומת בעלי המועדונים בשאר המקומות בעיר, ובסופו של דבר תביא לקריסתם של כל המועדונים במתחם, ובראייה רחבה יותר - תפגע באלפי משפחות, שעצם קיום העסקים במתחם הוא עיקר פרנסתן".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים