שביל החלב: סיורים במחלבות בצפון
אם היום לא תיקחו את המשפחה לביקור באחת המחלבות, אז מתי תעשו זאת? הצעות לפעילויות במחלבות באיזור הצפון

מחלבת המאירי בצפת, הפועלת כבר יותר מ-160 שנה, מגדירה עצמה כ"מחלבה הראשונה בארץ". "סודות הייצור של גבינות הצאן המשובחות של המאירי עוברות מדור לדור כבר שישה דורות", מתגאים במשפחה.
לכבוד חגיגות החלב, מציעים במחלבה סיור במקום, במהלכו ניתן
במהלך הסיור יוקרן חזיון אורקולי המתעד יום ייצור במחלבה, ובסיומו המבקרים יטעמו מהגבינה הבולגרית והצפתית של המאירי.
עלות הפעילות: 20 שקלים למבוגר, 15 שקלים לילד מגיל 3.
זמני הפעילות: בתיאום מראש.
טלפון לבירורים ולתיאום: 052-3721609 ,04-6921431 .
איך מגיעים: בהנחייה טלפונית.
מרכז המבקרים של משק עסיס ברמת הגולן מזמין "לחוויה ערכית עם טעימה מהעתיד". המוטו במשק עסיס הוא: "אצלנו הפרה מחליטה מתי מתאימה לה חליבה".
הבעלים מבטיחים חוויה משפחתית, הכוללת סרט, סיור והכנת חמאה ושוקו. משך הפעילות כשעה במקום מוצל וממוזג. אפשרות לאפיית פיתות בטאבון בתוספת תשלום.
פעילות לקבוצות (מינימום 25 איש): אפשרות לשילוב אטרקציה וארוחה, סרט, הגמעה, כתב חידה, סיור איכות הסביבה, חביצה – קורס מזורז בהכנת גבינה צ'רקסית.
זמני הפעילות: בתיאום מראש.
טלפון לבירורים ולתיאום מראש: 050-4060311, 04-6763563
במשק החקלאי של עין כמונים מגדלים עדר של מאות עיזים היוצאות למרעה בחיק הטבע. במשק ישנם מחלבה, בית בד לייצור שמן זית ומסעדה המציעה אירוח כפרי על טהרת התוצרת העצמית.
המחלבה הקטנה מייצרת בכל יום גבינות טריות, יוגורט ולבנה לצד גבינות בשלות בידע הולנדי וצרפתי.
החנות הפועלת במקום מציעה למכירה את המוצרים המיוצרים במקום מהמחלבה, מבית הבד ומהמסעדה.
בשבועות ייערכו במסעדת המחלבה ארוחות עם תוספות מיוחדות לרגל החג. במסעדה גם תוצע גבינה מיוחדת של המחלבה לכבוד החג - "תום ביין".
זמני הפעילות: שבעה ימים בשבוע.
טלפון לבירורים ולתיאום מראש: 04-6989680
איך מגיעים: על כביש 85, בין צומת חנניה לצומת קדרים.
מחלבת הרועה הגלילי מתמחה בייצור גבינות בשיטה מסורתית מחלב עיזים, ומייצרת את כל קשת המוצרים האפשריים מחלב עיזים, ללא חומרים משמרים: גבינות קשות ורכות, יוגורטים וחלב.
המחלבה השיקה לאחרונה מותג חדש, "אנאבל", המיועד גם לייצוא.
מוצרי אנאבל מבוססים על קונספט אירופאי, כך מסבירים במחלבה, והם ישווקו בגלילים אובאליים עשויים מנייר מיוחד שהובא מגרמניה לשימוש ארוך טווח.
לפרטים: מיכה רגב 050-4001111
הסיור ברפת של משק קורלנדר עובר בכל תחנות החיים של הפרה, כך מבטיחים במחלבה.
את העגלים והעגלות בני השבוע מניקים הילדים מבקבוקי ענק ומקבלים על כך תעודת רפתן.
"הסיור מתאים לכולם", מפרטים במשק קורלנדר, "ילדים קטנים מלטפים, נוגעים ומבקרים 'בבית של הפרה', ילדים גדולים יותר שואלים שאלות ומתנסים בחליבה כמו פעם, וההורים יכולים לקבל גם הסברים מעמיקים. האורחים חווים מקרוב את התפתחותה של רפת החלב המודרנית".
זמני הפעילות: בתאום מראש.
טלפון לבירורים ולתיאום מראש: 052-4585058
איך מגיעים: מושב בית הלל, 5 ק"מ מזרחית לקריית שמונה.
במחלבת טבע עזשבגליל המערבי מייצרים גבינות מהעיזים הגדלות במקום.

במחלבה ישמחו לארח מבקרים לסיור במשק בחג השבועות בימים חמישי עד שבת.
הסיור כולל: האכלת וחליבת עיזים, הגמעת גדיים, סיור בדיר והסבר על חיי העיזים, הסבר על יצור הגבינות, טעימת גבינות מתוצרת המחלבה, הכנת פיתות בטאבון והפעלות לילדים.
שעות הפעילות: 10:00-16:00 בכל אחד מהימים.
עלות הפעילות: 15 שקלים לאדם מעל גיל שנתיים, כולל שקית תערובת להאכלת העיזים ובקבוק חלב להגמעה.
לפרטים: רותם בוקר 050-6887242, אבישי מיכאלי 050-6366766
איך מגיעים: נוסעים על כביש 89, בין נהריה לצומת כברי. שילוט הכוונה מהכניסה למושב בן עמי, מול בית החולים נהריה.
משק ברנדס מציע בשבועות פעילות שמתאימה לכל המשפחה עם דגש מיוחד לילדים: "בשביל החלב".
הפעילות משלבת עבודה ברפת עם הסברים על חיי הפרה. פותחים בהסברים על משפחת היונקים, על הריון והמלטה, למה הפרה נותנת חלב ולמי? בהמשך הילדים יקבלו כלי עבודה ויאכילו את העגלים הגדולים.
ההורים יקבלו הסבר על גנטיקה והזרעה מלאכותית. במכון החליבה לומדים לחלוב בידיים.
"את החלב ניקח ונמזוג לבקבוקים גדולים וניגש להניק את העגלים הקטנים, זו חוויה בכל גיל. את הסיור נסיים ב'משתה' של שוקו וחמאה, מוצרי חלב שנכין בעצמנו ונטעם מהם", כך מבטיחים ב"שביל פרות החלב".
עלות הפעילות: 30 שקלים לאדם.
זמני הפעילות: בין השעות 16:00-10:00, כולל שישי שבת.
טלפון לברורים ותיאום מראש: 04-9832437, 052-3275682
איך מגיעים: מצומת אלונים נוסעים כשמונה ק"מ צפונה עד המושב. המשק נמצא בסוף הרחוב הראשי.
מרכז המבקרים של שטראוס מחלבות בפארק תעשייה בר-לב מבטיח "לרגש ולהעניק חוויה מלמדת ובלתי נשכחת בתיבול הרבה אהבה".
הביקורים במרכז הינם לקבוצות מאורגנות ולמשפחות בתאום מראש.
תוכנית הביקור, מסבירים במחלבה, מותאמת לאופי הקבוצה ומורכבת מצפייה בסרט תלת מימד לילדים או סרט על תולדות משפחת שטראוס למבוגרים, משחק אינטראקטיבי, ייצור מוצרי חלב במעבדה וירטואלית וסיור באולמות הייצור.
במהלך הסיור ניתן לטעום ממגוון מוצרי החברה, ובסוף הסיור גם מקבלים הפתעה.
עלות הפעילות: 15 שקלים למבקר. גיל המבקרים בסיור משבע ומעלה. חובה להגיע לבושים במכנסיים ארוכים ובנעליים סגורות.
זמני הפעילות: בתאום מראש.
טלפונים לבירורים ולתיאום מראש: 04-9018035
איך מגיעים: איזור התעשייה בר לב, על כביש 85 חמישה ק"מ מזרחית לצומת אחיהוד.
בחוות חלב עם הרוח שהקימו אמנון ודליה על הכביש בין יודפת והררית, מגדלים עיזים במרעה טבעי יוצא דופן ללא רועה, "כחלק מהזרימה של החיים בטבע".
הכבשים והעיזים רועות באחו ואוכלות ירק טבעי בלבד וכן תוספות של גרעינים ואספסת אורגנית. החליבה במקום היא ידנית והתוצרת, לדברי הבעלים, הינה בעלת אופי צרפתי ואיטלקי.
בנוסף לכך ישנן גם גבינות ארצישראליות כמו הלבנה, ריקוטה, יוגורט, חלומי, צפתית טרייה עם מליחות נמוכה, עיזבלה-גבינה גלילית בסגנון ברי, פחימה-גבינה מפוחמת, גבינה עם זרעי אניס, פקורינו וגבינה כחולה.
במקום גם מסעדה, שהארוחה המוגשת בה היא על בסיס של גבינות.
זמני הפעילות: בתיאום מראש
טלפון לבירורים ולתיאום מראש: 050-5327387
איך מגיעים: יודפת, הר השאבי.
במחלבת הנוקד יתקיימו במהלך החג טעימות של גבינות. במחלבה מייצרים גבינות עיזים וכבשים אורגניות מסוגים שונים ויהיה ניתן לקבל הסברים על תהליכי הגיבון בליווי טעימות. בחנות המחלבה יימכרו גבינות.
זמני פעילות: בימים חמישי ושישי בין השעות 9:00-17:00 . בשבת סגור.
טלפון לבירורים: 050-5705229, 04-9566062
איך מגיעים: כביש עכו-כרמיאל מספר 85, פונים ליישוב גילון, שילוט הכוונה מהכניסה ליישוב.
"אצלנו גם לפרות יש זכויות", אומרים בכפר יחזקאל. ברפת הרובוטית הכל נעשה ללא מגע יד אדם.
"הרובוט חולב את הפרות בעצמו, מאכיל ומפנק אותן ובודק את איכות החלב. אין שעות חליבה – כל פרה באה רק כשמתחשק או קצת לוחץ... ואם כואב לפרה הגב – יש לה גם עמדת מסאז'. ומה לכם נשאר? לבוא ולבלות!", מזמינים ב"פרובוט".
במקום מתקיים סיור מודרך המאפשר הכרות והתנסות עם טכנולוגיה מתקדמת בחליבת פרות, הגמעת עגלים קטנים מבקבוק ופעילות חווייתית לילדים מעולם הפרות והמשק החקלאי, כולל סרט משעשע על הרפת.
עלות הפעילות: 25 שקלים למבקר
זמני הפעילות: 15:00-10:00 בתאום מראש
טלפון לברורים ולתאום מראש: 054-4396406
איך מגיעים: נוסעים על כביש 71, בין עפולה לבית שאן.
מווווזיאון הרפת והחלבמספר את סיפורו של ענף הבקר והרפת בארץ מראשיתו. הביקור במוזיאון כולל מצגת, התלבשות וצילום עבודה בנגריית חלוצים.
כמיטב מסורת שבועות במוזיאון יתקיים "מפגש אקורדיונים" ביום ו'( 29.5) מהשעה 17:00 אל תוך הלילה. מיטב נגני אקורדיון סולנים והרכבים בצלילי בלקן, צרפת, רוסיה וישראל. בהמשך זמר עברי, שירה בציבור עם הפרלמנט.
עלות כניסה: 50 שקלים
ביום יום ו', בשבועות, בשעות 10.00-14.00 יתקיים "הפנינג לחם, חלב ודבש" פעילות חווייתית לכל המשפחה ובשבת (30.05) בשעות 10.00-17.00 תתקיים פעילות דיש במורג, טחינה בריחיים, אפיית פיתות, חביצת חמאה, בישול גבינה על פתיליה, חווית "מילק שייק", הדרכות במוזיאון לראשית ההתיישבות ובמווו-זיאון החלב, פינות יצירה, התלבשות וצילום, פתיחת כוורת דבורים, ובנוסף בשבת: טקסי ביכורים.
עלות כניסה: 40 שקלים
טלפון לברורים ותאום מראש: 04-6548974
איך מגיעים: קיבוץ יפעת, על כביש חיפה עפולה דרך נהלל.
מוזיאון "החצר הישנה" מזמין את הציבור להשתתף בפעילויות השונות המוצעות בו: הדרכות במוזיאון ובחצר המוזיאון, סרט אורקולי, פינות יצירה הכוללות הכנת סלים, הכנת זרי ראש, מכונת צבע מסתובבת, אפיית לחמניות במאפיית לבנים משוחזרת, פינת ליטוף, סיור בטרקטור ברחבי הקיבוץ וברפת, יציאה לקציר וביקור בטחנת הקמח מראשית המאה.
כמו כן יתקיימו טקסי ביכורים בהשתתפות הקהל בשעות 13:30 ו-16:00 וכן תהלוכת טרקטורים ומכונות חקלאיות מראשית המאה, תצוגה של ענפי הקיבוץ, הופעת מחול והרקדה המונית.
זמני פעילות: שישי 29.5 ושבת 30.5 בין 10:00-18:00.
עלות הפעילות: ילד מגיל 3 - 50 שקלים. מבוגר- 45 שקלים. אזרח ותיק (בהצגת תעודה ורישומה) - 40 שקלים. אין הזמנת כרטיסים מראש.
לפרטים ולתיאום מראש: 04-6374327
איך מגיעים: נוסעים על כביש 65 חדרה-עפולה, מול פרדס-חנה כרכור.
בשנת 1926, עם הקמתה של תנובה, מחלבה אוטומטית הייתה בגדר חלום רחוק.

כיום מזמינים אתכם בתנובה "לבוא ולהתרשם שהגשמנו את החלום ושהעתיד כבר כאן".
מחלבת אלון תבור הוקמה לפני חמש שנים, ולדברי מנהליה היא "אחת המחלבות המשוכללות בעולם. בעזרת רובוטיקה ומחשוב מתקדמים ניתן לראות עוצמה תעשייתית מהי. הסיור במחלבה מתמקד בתהליך שעובר החלב המגיע למחלבה עד יציאתו כמוצר".
במהלך הסיור צופים המבקרים על אולמות הייצור וטועמים מוצרים שונים.
עלות הפעילות: 12 שקלים למבקר מכתה א' ומעלה.
זמני הפעילות: בימי חול בתאום מראש.
טלפון לבירורים ולתיאום מראש: 1800-221422
איך מגיעים: איזור התעשייה אלון תבור, מול אורחן דברת, בין עפולה לצומת גולני.
מחלבת ברקנית בכפר יחזקאל מנוהלת זה שנים על ידי בני הזוג מיכל ואבינועם ברקין.
בברקנית מגדלים עדר עיזים וכבשים שיוצא למרעה טבעי במשך כל השנה. "מהחלב העשיר והאיכותי של העדר מייצרים גבינות צאן משובחות", מתגאים בני הזוג, "גבינות ברקנית מיוצרות בתהליכי ייצור מסורתיים שנלמדו במהלך ביקורים חוזרים בצרפת".
גבינות הדגל של ברקנית הן הטורקיז והקליפורניה, גבינה חצי קשה עם אגוזי מלך ועובש לבן. הגבינות נמכרות בחנות "בר-קנית גבינות ויין".
זמני פעילות: בתיאום מראש.
טלפון לבירורים ולתיאום מראש:04-6531431, 3458622 -050
איך מגיעים: מכביש עפולה בית שאן (71) פונים לכביש הכניסה לכפר יחזקאל עד לסופו, פונים שמאלה ומיד ימינה עד המקום.
משק קרמר הוותיק בבקעת יבנאל פועל כבר יותר מ- 100 שנה. במקום ישנה רפת חדשה ובצמוד לה מרכז מבקרים.
במשק מוצעות פעילויות לילדים, ובהן סיורים חווייתיים והתנסות בתהליך החליבה והכנת גבינה, פינת חי, פינת ליטוף ומשטחי דשא.
במשק ממוקם גם דגם של חצר משק טיפוסית מלפני מאה שנה. כמו כן פועלת במשק חנות גבינות.
שעות פתיחה: בערב החג המשק יהיה פתוח בין השעות 10:00-14:00, ובשישי-שבת בין 10:00-17:00.
לפרטים: 6708538/141
מחלבת שירת רועים בקיבוץ רשפים מייצרת גבינות קשות ובשלות מחלב עזים וכבשים.
ביום שישי ה-29.5, בשעה 11:00, תערוך המחלבה סדנת "טנגו של גבינות ויין".
בסדנא יילמדו העקרונות המשותפים לתהליכי הייצור של הגבינות והיין, וכן אמנות התאמת סגנונות הגבינה השונים ליינות הנכונים.
הסדנה תועבר על ידי איתם בירגר, יינן ממשק בירגר ומיכל מור מלמד - גבנית מחלבת שירת רועים. משך הסדנה כשעה וחצי.
עלות ההשתתפות: 112 שקלים לאדם. המשתתפים יהינו מהנחה של חמישה אחוז בקניית מוצרי החווה בתום הסדנה. מספר המשתתפים בסדנא מוגבל ומחייב רישום מראש.
לתיאום: איתם 050-4991519, מיכל 052-2548052, 04-6065419
איך מגיעים: המחלבה נמצאת בקיבוץ רשפים, ניתן להגיע מכיוון צומת שלוחות או מכיוון צומת מעלה גלבוע.