עובדי המועצה הדתית ביבנה יוצאים למאבק נגד שעון הנוכחות
סערה במועצה הדתית ביבנה: ראש העירייה הודיע כי עובד מועצה שלא יחתים כרטיס עם תחילת העבודה לא יקבל שכר. העובדים הודיעו שיסכימו לדרישה רק בתמורה להסכם שכר חדש עם העירייה

המועצה הדתית ביבנה אחראית לאספקת שירותי דת ל-35 אלף תושבים. על פי החוק, העירייה משתתפת במימון 60 אחוזים מתקציב המועצה הדתית ויתרת 40 האחוזים ממומנת על ידי הרשות הארצית לשירותי דת.
לזמן הדרום נודע, כי בשל חילוקי דעות מתמשכים בין ההנהלה לעובדים, לא הותקן במשרדי המועצה הדתית שעון נוכחות לרישום שעות עבודת העובדים במועצה הדתית, זאת בניגוד למינהל תקין.
המועצות הדתיות בישראל הוקמו מכוח "חוק שירותי הדת היהודיים" ומוסמכות לספק שירותי דת לתושבים המתגוררים בערים וברשויות המקומיות והאזוריות בתחומן.
"המועצה הדתית ביבנה אחראית על מגוון נושאים, ביניהם רישום נישואין, מבני דת, אחזקת מקוואות, הפעלת מערך הכשרות, טיפול בעירוב, ענייני קבורה ועוד. במשרדי המועצה ממוקם גם משרדו של הרב דוד אבוחצירא, רבה הראשי של העיר.
גורמים עמם שוחחנו השבוע, סיפרו כי המחלוקת נמשכת כבר תקופה ארוכה. "ההתנגדות של העובדים ממש לא מובנת", אמר השבוע גורם המעורב בנושא והוסיף כי בשנים האחרונות דווקא חלו שיפורים רבים בכל הקשור לשירותי הדת בעיר. "אין ספק שהצבת שעוני נוכחות תצמצם את היעדרות העובדים ותייעל את העבודה".
מי שניסה לקדם את נושא התקנת השעון הוא עופר אלון, יו"ר המועצה הדתית שנבחר לתפקיד בשנת 2004, ולאחרונה סיים את תפקידו. אלון פעל בהתנדבות במשך חמש שנים. לפני אלון שימש בתפקיד יו"ר בשכר מלא ושני סגנים בשכר. עם זאת, גם אלון לא הצליח במשימת התקנת השעון. בשלב מסוים פנה אלון לראש העירייה צבי גוב ארי ולממלא מקומו וסגן ראש העירייה, רפאל (פאלי) כהן, בדרישה להתקין שעון לאלתר בכל אתרי המועצה הדתית.
ראש העירייה
גורמים בעיריית יבנה מספרים שאלון כיהן במשך חמש שנים בתפקיד יו"ר המועצה הדתית ביבנה בהתנדבות והתמודד עם אתגרים רבים, כשאת חלקם לא הצליח לפתור על אף שנעשו על ידו מאמצים רבים. השבוע שאלנו אותו מי התנגד להתקנת שעון החתמת נוכחות במועצה הדתית ביבנה.
"אני כבר לא שם", הוא אמר. "אני מעדיף לא לדבר על כלום ולא לדבר על מה שהיה. חמש שנים הייתי בתפקיד ולא דיברתי ואין בכוונתי לעשות את זה עכשיו. אני לא רוצה לדון בכלום. עשיתי את התפקיד שלי בשקט ובצנעה. לא רציתי להמשיך יותר. אני רק יכול לומר לך שזה תפקיד מאוד קשה".
שמעון קדוש, יו"ר מועצת הפועלים ביבנה, מלווה את העובדים במאבקם לקבלת זכויותיהם בכל הקשור לתנאים הנלווים. לדבריו, מצד אחד הוא מבין שאי החתמת כרטיס נוכחות היא בעייתית, אך מצד שני הוא מבין ללבם של העובדים.
"אתה נוגע בסוגיה מאוד רגישה", הוא אמר השבוע והדגיש שאינו מבין מדוע סוגיה זו הועלתה כעת. "עניין החתמת שעון – צריך שתהא לגבי זה הסכמה. אי אפשר לבוא סתם ככה בדרישות. כל שינוי שנעשה צריך שיהיה בהסכמת הצדדים.
"אם אין הסכמה בין הצדדים, אז חבל על הזמן. פעולה חד צדדית לא תעזור והיא תגרום להפרת האיזון במערכת יחסי העבודה שהיו תקינים, ולכן אין לעשות זאת באופן הזה. אני סבור שהכל חייב להיעשות בהסכמה. צריך לשבת, להעלות את כל הסוגיות ולהגיע לפתרונות.
"אתה צריך להבין שזה לא רק עניין של החתמת כרטיס. מצד אחד ההנהלה רוצה לבקר את שעות העבודה, אך חשוב להבהיר שגם לעובדים ולוועד ישנן דרישות. אין כאן מסלול חד צדדי. צריך לכמת את הדרישות ולדון בהן. אם יש רצון טוב ורוח טובה, אז אפשר לפתור כל סכסוך בהסכמה.
"כשהצדדים מסכימים בעניין מסוים, הכל הופך לפשוט יותר. מנגד, אם זה לא נעשה בלב שלם – חבל על הזמן. זה כמו שאב או בעל כופה על הבן או על האישה לעשות פעולה בניגוד לרצונם. גם אם הם ימלאו אחרי הבקשה שלו, זה יהיה מאוד לקוי.
"כפי שאמרתי: מערכת יחסים חייבת להיות מושתתת על הסכמה. ברגע שזה קיים, כולם יוצאים נשכרים. כביכול ניתן לכפות על העובדים, אבל זה סתם יעכיר את האווירה וייצור מתחים ויפגע בתפקוד של כלל המערכת. ברגע שהעובדים ירגישו מאוימים, הם יגיבו ויבעטו והאפקט יהיה שלילי".
הבנתי שבעבר נדרשת לסוגיה הזו.

"תראה, יש כאן סוגיות היסטוריות. לפני שנים רבות העובדים עשו מלאכתם נאמנה, אולם פגעו בתנאי ההעסקה שלהם. לפני שנים הסוגיה הזו עלתה על שולחן הדיונים ונציגות העובדים הבינה את הצורך של ההנהלה לבצע את החתמת השעון.
"אך מנגד, נציגות העובדים דרשה שההנהלה תעמוד בהתחייבויות שלה כלפי זכויות העובדים. ברגע שזה יקרה, לאחר העלאה מחודשת של דרישות העבר ואלה שיועלו בעתיד, אז יהיה מקום לדבר גם על סוגיית השעון".
אתה מבין את החשיבות של החתמת כרטיס?
"אני כורך את זה בעסקת חבילה. אם נגיע להסכמה – מה טוב".
ואם לא?
"אי אפשר לעשות דברים באופן חד צדדי. ההנהלה חייבת לשמוע את הנציגות של העובדים".
יש בכוחך לפתור סוגיה זו?
"אני מאמין שכן. האמת היא שזה לא עלה לשולחן הדיונים. כלומר, אף אחד לא דרש את זה מחדש. תראה, הדרישה מובנת, ולכן אנחנו לא דוחים אותה על הסף.
"איך אומרים – נאה דורש נאה מקיים. אני אומר שזה יכול לצאת לפועל רק אם עיקרון ההדדיות יוחל במקרה הזה".
שיחה עם יו"ר המועצה הדתית הנוכחי, משה לסרי, הבהירה לנו עד כמה רגיש עניין אי החתמת כרטיס העבודה. "לא הייתי רוצה לדבר על זה בטלפון", הוא אמר רגע אחרי העלאת הסוגיה. "הייתי מעדיף לדבר איתך בארבע עיניים.
"זה לא נושא פשוט. אני יכול להגיד לך שלכל אחד מעובדי המועצה הדתית יש את דרך החיים שלו. למשל, עובדי הכשרות יכולים להתחיל לעבוד בשעה מוקדמת ולסיים בשעה מאוחרת.
"אנחנו לא יכולים לקבוע להם לגבי שעות. כנ"ל לגבי עובדי חברת קדישא. אתה מבין מה אני מתכוון לומר לך? אין לכולם שעות עבודה שגרתיות. עובד חברת קדישא יכול להתעורר להלוויה בשעת לילה מאוחרת. ישנם לא מעט כאלה שמבקשים לטמון את המנוח בשעות לילה מאוחרות".
למרות זאת, לסרי הודה שהוא לא מפסיק לחשוב על הנושא. "אני מנסה למצוא פתרון לעניין הרגיש", הוא אומר.
לדוגמה?
"חשבתי על כך שאולי במקום להחתים כרטיס, יהיה קשר טלפוני תדיר יותר עם העובדים והם ידווחו היכן הם נמצאים".
אתה יכול לומר מה כל כך מרתיע את העובדים בלהחתים כרטיס עבודה באופן מסודר?
"השבוע שוחחתי עם אחד העובדים בנושא והוא אמר שהשעון לא קובע דבר. אבל נוצר מצב שאתה מעביר כרטיס רק בשעת התחלת העבודה בלי שעת סיום. בדקתי את העניין הזה במועצות אחרות. הם הכניסו שעון בזמן אמת, וזה לא נותן אינדיקציה ראויה. אני מאמין שהדברים האלה יבואו על פתרונם במסגרת הסדר קרוב שייערך מול משרד הדתות.
"הנושא הזה ייכלל עם ההסכמים החדשים שאמורים להיחתם. ישנם לא מעט חובות של משרד הדתות לעובדי המועצה בנושאי קרנות השתלמות וקרנות פנסיה, שחודשים ארוכים לא מועברים אליהם. כיום אנחנו נמצאים בהתקדמות. אני פועל בימים אלה כדי לסגור את הנושא הזה באופן רחב ומעמיק ובצורה גלויה ושקופה.
"בכל זאת, עדיין, אני יודע שהסכמי הבראה היו אמורים להיחתם לפני חודשיים בערך, אלא שהנושא הוקפא בשל הבחירות שהיו. ואז ניתנה הארכה לשר החדש שנכנס. אני מאמין שבהסכמים כל אחד מהצדדים יצטרך לבוא עם התנאים שלו וזה ייסגר בדרך הראויה".
נראה לך הגיוני שבמינהל תקין לא מחתימים כרטיס?
"לדעתי זה לא תקין, אבל אני אגיד לך משהו: אנחנו כיום נכנסנו לתקופה מסוימת ואנחנו צריכים לסגור את כל החורים בעקבות כל מיני אי אלו שאלות. היו בעיות קשות לפני כמה שנים שהמועצה הדתית לא ירדה מהכותרות. היום מנסים לעשות כל דבר באופן הכי מסודר ושקוף.
"ברגע שאתה בא יום אחד ודורש לפתוח שעון – זה בעייתי. אתה צריך לדעת שהחולי הזה קיים שנים על גבי שנים. אתה לא יכול לקבוע חוק פתאום ולצפות לפתור בעיה עמוקה. דרכי החיים של המועצה הן כאלה שכמו שאמרתי לך – עובדים שם בשעות לא שגרתיות.
"אני מאמין שאם ישאלו את העובדים מאיפה זה נובע, הם יצטרכו להסביר. זה צריך להיסגר יחד עם נושא ההבראה ושאר הזכויות שמגיעות לעובדים. אי אפשר לבוא אליהם בדרישות כשלמעשה לא פתרו להם את כלל הבעיות. לא חקרתי את העניין הזה"
יש בכוחך לפתור סוגיה זו?
"אם תלך ליומן שלי, אתה תראה שהעליתי את הנושא. זה לא משהו פשוט. אתה לא יכול להוציא הוראה וגמרנו. המערכת הזו חייבת להיות בעלת ראייה רחבה יותר. אני לא יודע איך לעשות את זה. אנחנו זקוקים לתשובה מיוחדת. זה לא עובד בצורה פשוטה כמו שזה נראה".
רפאל (פאלי) כהן, ממלא וסגן ראש עיריית יבנה מטעם סיעת ש"ס, היה מעורב בעבר בניסיונות להגיע לפתרון בעניינים של עובדי המועצה הדתית. גם הוא בחר שלא לקבוע באופן נחרץ אם צריך להתקין שעון נוכחות במשרדי המועצה.
"אין ספק שמדובר בסוגיה רגישה", הוא בחר להקדים לומר. "על פניו, היה עדיף, נכון וראוי שעובדי המועצה הדתית לא יוציאו עצמם מכלל העובדים, אך בשל היותי מסייע ומעורה בענייני המועצה הדתית, אני יכול לקבוע באופן נחרץ שישנם מספר עובדים שאני יכול להבין את אי רצונם בהחתמת כרטיס.
"עובדי המקוואות ועובדי חברת קדישא, למשל, יתקשו להתייצב בבניין המועצה, לצאת לעבודתם ולחזור עם סיום העבודה להחתים כרטיס פעם נוספת. על כן, יש להגיע לפתרון מושכל ולא שרירותי".
לשאלת זמן הדרום האם במשרדי עיריית יבנה הותקן שעון נוכחות, השיב דובר העירייה, אריאל הלר, כי כל עובדי העירייה נדרשים לחתום על שעון נוכחות בכל יום עבודה.
"החתמת שעון נוכחות מעניקה כלי בקרה ומעקב, מצמצת חריגות וטעויות בדיווחים וכן משפרת את יכולות הניהול. לגבי סוגיית התקנת שעון נוכחות במשרדי המועצה הדתית – העניין בטיפול", כך נמסר.