המלך של כרם התימנים: סיפורו של טוב-חי תירם
מילדותו זוכר טוב-חי תירם את דיזנגוף רכוב על סוס ואת קבלות השבת של ביאליק. 80 שנה הוא חי באותו בית שפעם היה מחסן נשק, אבל את רוב ימיו העביר בכלל על החוף כשהוא אוסף צדפים, ידע וסיפורים. מתוך האלבום "מבט אחר על תל אביב"

טוב-חי תירם על גג ביתו בכרם התימנים צילום: ערן גל-אור
בפרעות 1936, כשטוב-חי היה עדיין ילד, נפל פגז סמוך לבית וגרם לפגיעה בשמיעה באחת מאוזניו. בשנות ה-40' הסתתרו באחד מחדרי הבית לוחמים מארגון הלח"י, בו היה גם טוב-חי פעיל. במלחמת העצמאות היה בבית מחסן נשק של ההגנה, ומספר קליעים שנורו ממסגד חסן בק הסמוך פגעו בו. אחד הקליעים עדיין נעוץ באחד הקירות החיצוניים בקומה השנייה של הבית, ואם תבקשו ישמח טוב-חי להראות לכם אותו.
טוב-חי עצמו היה שותף לכיבוש מסגד חסן בק והכפר הערבי הסמוך מנשייה במלחמת העצמאות. הוא השתתף בקבלות השבת שערך ביאליק בתל אביב, והיה עד לעדלאידעות המסורתיות של חג פורים, בהן רכב מאיר דיזנגוף על הסוס ברחוב אלנבי.
את מרבית חייו העביר טוב-חי כאחראי על החופים מטעם עיריית תל-אביב,
ומשם נולדה אהבתו הגדולה לים ולצדפים. בכל יום יוצא טוב-חי לשעת הליכה על חוף הים, אוסף צדפים מיוחדים במינם ומצפה בהם את קירותיו החיצוניים של ביתו. אם תביעו עניין בצדפים, יראה לכם טוב-חי את האוסף הענק שברשותו, ויוכל להסביר לכם על סוגי הצדפים השונים ומהיכן הגיעו לחופי ארצנו.

בית הצדפים של טוב חי תירם צילום: ערן גל-אור
למרות גילו המבוגר, זיכרונו ומחשבותיו של טוב-חי צלולים וחדים. תענוג לשוחח עם האיש המיוחד הזה, המכיר את כל סיפורי השכונה לדורותיה ומפליג בידיעותיו באינספור תחומים. חבוש בכובע צמר, יספר לכם טוב-חי מעט מסיפוריו, יסביר לכם על ראשי התיבות והציורים שבחר לצייר על קירות ביתו בפסיפס צדפים מרהיב. הרושם של אדם מיוחד זה והשיחה עימו לא יפוג זמן רב.
איפה זה? רחוב חיים חבשוש 28, בשכונת כרם התימנים.
הסיפור מתוך אלבום הצילומים והסיפורים של ערן ודוד גל-אור "מבט אחר על תל אביב" בהוצאת מסלולים<להתאהב בארץ מחדש
באתר האינטרנט של מסלולים ניתן למצוא מידע מפורט גם על מסלולים אחרים מתוך סדרות "מסלולים > להתאהב בארץ מחדש".