יו"ר הסתדרות המורים בחיפה ובקריות: "כבודם של המורים נרמס"
ערב פתיחת שנת הלימודים מדברת יושבת ראש הסתדרות המורים בחיפה ובקריות, חני לידור, על תוכנית "אופק חדש", על האלימות כלפי המורים ("אני נותנת להם גיבוי") ועל המשכורות ("כל עוד השכר אינו מספיק יהיה קשה להביא מורים מן השורה הראשונה")

"אופק חדש", התוכנית החדשה במערכת החינוך שאמורה לשנותה מקצה אל קצה, הפכה מעוד שם שיכול היה בקלות גם להיפלט מהמחשב הצה"לי שמעניק קודים לתרגילים או מבצעים גדולים, למונח שכולם מדברים עליו.
"כל שינוי מתקבל בקשיים רבים", אומרת יושבת ראש הסתדרות המורים במחוז חיפה, חני לידור. "על אחת כמה וכמה רפורמה שעושה שינוי מהותי. הרפורמה בחינוך התבקשה. בכל רפורמה יש את הדברים הטובים ואלה שדורשים עדיין ליטוש, שעדיין לא מושלמים".
ובתוכנית אופק חדש?
"באופק חדש יש הרבה שינויים, הן של מערך השעות והן של השכר. הרבה דברים לא ידועים. ההבדל המהותי הוא בנושא של דרגות שכר. המורה יכול להתקדם בכל שנתיים ב-7.5 אחוז, והחל מהשנה השלישית משפרים את הפנסיה באופן מהותי יותר, כי מקבלים רטרואקטיבית את השלמת הניקוד לפנסיה התקציבית. הרפורמה היא תחילת השינוי בשכר. זה לא הסוף, הולכים לשיפורים נוספים ואני מאמינה שיהיה יותר ויותר טוב. גם שר החינוך החדש ומנכ"ל המשרד מבינים שצריך לפעול לשיפור מעמד המורה".
אז היכן המוקשים?
"הרפורמה עדיין לא מושלמת. כשבאים למשא ומתן יש דברים שמקבלים ויש דברים שלא מקבלים. אחד הדברים שאני אישית לוחצת לשיפורו, זה להקל על מורות מחנכות שהן אמהות לילדים עד גיל 14. להקטין להן את השעות הפרונטאליות בכיתות. בהסכם אופק חדש יוצא למורות שהן עובדות הרבה שעות בבית הספר, שעות פרונטאליות ופרטניות, ואין להן כמעט שעות בית. זו בעיני נקודת תורפה שאני מקווה שאצליח לתקן. אני לוחצת ופועלת שזה ישתפר".
הכוונה היא שיקבלו יותר שעות בית לבדיקת מחברות ומבחנים ולא ייאלצו לעשות זאת בכיתה?
"מה שאני אומרת הוא שיהיו להם יותר שעות עבודת בית. כמובן שצריך להכיר יותר בשעות העבודה של המורה בבית. זו התחלת הדרך. הרפורמה, אני מאמינה, תלך ותשתפר. אסור לשכוח שמורה ותיק המלמד ביסודי קיבל במסגרת תוכנית אופק חדש תוספת ממוצעת של 27 אחוזים.
"בחטיבת הביניים התוספת עומדת על 37 אחוזים לאם לילד עד גיל 14. גם למורים הוותיקים זה משתלם כי התוספת היא של עשרות
מה חסר?
"מה שיש היום לא מספיק. מתגמלים את עובדי ההוראה אך צריך לשפר את זה משמעותית על מנת שיגיע כוח רענן, צעיר ואיכותי ויצטרף לסגל ההוראה הקיים. הייתי רוצה שכול סטודנט ישאף להיות מורה. זו השאיפה שלי, וזה דורש המון שיפור במעמד המורה, בשכרו ובדימוי שלו. ישנם מורים שעושים עבודה נפלאה ומצילים נפשות אבודות, אבל מה שמחפשים הרבה פעמים זה לתקוף את המורה. מחפשים את נקודות התורפה ולא את נקודות החוזק שלהם. צריך לדבר על עובדי הוראה בכבוד הראוי להם. זה צריך להיות המסר".
חששות המורים מוצדקים?
"אין סיבה לחשוש למרות החידוש והבלתי נודע. המורים במוסדות החינוך נדרשים באופק חדש לעבוד בכל יום עד שלוש וחצי. בממוצע ייצא לכל מורה להוסיף שיעור אחד ביום. מורה שסיים באחת יסיים ברבע לשתיים. מורה שמגיע לימי הורים, אסיפות הורים, מסיבות כיתה, ולפעילות אחר הצהריים, מקבל תוספת של 36 שעות לשנה בתוספת 125 אחוז לשיעור. עד היום זה היה בחינם. גם זה לא מספיק, צריך שיהיה יותר, אבל זו תחילת הדרך של הרפורמה ואני מאמינה שהיא תשתפר".
אם המורה נדרש לתת רק עוד שעה ביום, על מה כל המהומה?
"הבעיה העיקרית של אופק חדש הייתה ההסברה. בינתיים הרבה דברים השתפרו כי למדו מתוך הניסיון מה צריך לשפר. ישנם דברים שאני מקווה ומאמינה שישופרו בהמשך".
את מקבלת תגובות ממורים שכבר חוו את התוכנית?
"מורים שכבר עובדים באופק חדש מדווחים על שיפור משמעותי בקשר שלהם ובהתקדמות התלמידים, כיוון שהשעות הפרטניות מוסיפות שעות איכות עם התלמיד ומוסיפות לקצב ההתקדמות של הכיתה. כל מורה במשרה מלאה נותן חמש שעות שבועיות פרטניות בקבוצות של 5-1 תלמידים, שזו תוספת נהדרת. מעמד המורה לא נמדד רק בשכר. זו ההזדמנות גם ליצירת קשר עם התלמידים, משהו שמשפיע על המורה ועל האיכות שלו".

ואילו בעיות צפות?
"טרם סודרו פינות עבודה למורה ולתלמידים לשעות הפרטניות, כאלו עם עמדת מחשב. ישנה בעיה נוספת, שיש בתי ספר שבהם אין מקום לעשות את זה. לעומת זאת ישנם בתי ספר שניצלו מאוד יפה את ההקצבה ועשו פינות גבס עם עמדות מחשב, טלפון ומזגנים, באופן ממש יפה, מעוצב ונעים. כל אחד עושה משהו אחר. משרד החינוך הקצה כספים לכל בית ספר על פי מספר התלמידים בו, והסכומים לשיפוצים נעים בין 110-35 אלף שקלים לכל בית ספר".
כל בית ספר קיבל תקציב וחילק אותו על פי ראות עיניו?
"לא כל בית ספר קיבל תקציב לעצמו. העירייה קיבלה הרשאה, על פי מה שמשרד החינוך החליט לתת לכל בית ספר, והיא אחראית על השיפוצים, מגישה את ההצעה למשרד החינוך והוא מעביר את התשלום. כך יש לזה בקרה. כל בתי הספר שנכללים כעת באופק חדש צריכים להודיע על כל דבר שנראה להם לא תקין, כי עלינו לבקר ולעמוד מקרוב על התקדמות התהליך, על פי הכללים. ישנם הרבה מאוד בתי ספר וצריך שהמורים והמנהלים יהיו ערניים".
אי אפשר להתעלם מהאלימות שהייתה בשנה שעברה בבתי הספר באזור, בעיקר כלפי מורים.
"אשבית כל בית ספר שיהיה בו גילוי קטן כגדול של אלימות. כשנכנסתי לתפקידי חרטתי על דגלי להיאבק ולמגר את האלימות. אני פועלת בנושא הזה כל העת.
"לכן אני פונה למורים ולמנהלים לא לטאטא מתחת לשטיח דברים אלא לפנות אליי בכל בעיה שמתרחשת, כי אני מערבת גורמים בכירים ומשביתה את המערכת, גם למען יראו ויראו. גם שר החינוך ומנכ"ל משרדו אינם סלחניים למקרים של אלימות. למרות שהורחבו סמכויות המורים בנושא, זה עדיין לא מספיק לטעמי".
מה היית מציעה מעבר להרחבת סמכות המורה?
"מעמד המורה, מעבר לשכר, זו הסמכות שלו והכבוד שלו. אני הייתי רוצה שסמכות ההורה והמורה תחוזק. צריך להקפיד על כללים ברורים גם אם חודש ימים לא ילמדו ויחזרו על הכללים, כי זה חשוב לא פחות. אם יובהרו הכללים תהיה אווירת לימודים ולא יהיה צורך לקטוע אותה בשל מקרים של אלימות. הישגים הם תוצאה ישירה של משמעת".
מה הן דרכי ההתמודדות עם מקרי אלימות?
"צריך להרחיק את הילד מבית הספר ולהעביר אותו לבית ספר אחר. הורה שיראה ויבין שזה מה שקורה לילד שלו, ושהילד שלו משלם מחיר יקר על ההתנהגות המבזה שלו כלפי עובדי הוראה, יחשוב פעמיים לפני שהוא יתקיף מורה או מנהל.
"חייבת להיות מערכת ברורה של חוקים. רק אז נראה שיפור משמעותי. כל הורה שיש לו טענה מגיש היום תלונה במשטרה. אני אומרת לא להתרגש מזה, כי יש גיבוי למורים ולמנהלים ואני מלווה אותם בזה".
המאבקים בין ההסתדרות לארגון המורים לא הוסיפו אף הם כבוד גדול למקצוע.
"אני לא במאבקי כוחות עם אף אחד. זה פשוט טיפשי ששני הארגונים נאבקים ביניהם במקום לפעול כגוף אחד לטובת כלל המורים. הייתי רוצה שתהיה הבנה של שני ראשי הארגונים על מנת שיפעלו לטובת המורים".
האם את חשה שכבודו של איש ההוראה נרמס?
"בהחלט. כעת מה שצריך זה לעבוד על הנושא הזה ולשפר אותו. אני מקיימת כנסים בשיתוף הורים ומורים על מנת שההורים יבינו עד כמה חשובה ההערכה שלהם לחיזוק סמכות המורה".
ערב פתיחת שנת הלימודים, מה הבשורה שלך למורי חיפה והקריות?
"אצלנו בהסתדרות המורים יש לכל המורים בית חם, כתובת ודלת פתוחה תמיד. הם יכולים לפנות אלינו ותמיד נענים בשמחה. יש לי צוות רכזים נהדר שמעביר אליי את הדברים, ואנו עושים כל שביכולתנו על מנת לעזור לכל עובד הוראה שפונה אלינו".