ראש מועצת להבים, אלי לוי, מתפטר ממרכז השלטון המקומי ופותח פה ענק
ראש מועצת להבים לא ינוח עד שיו"ר מרכז השלטון המקומי יודח מתפקידו, ובינתיים יורה לכל הכיוונים. על בוחבוט ("משפחה שלמה מנהלת את המרכז, אנשים חיים בפחד"), ועל הבלגן שהוריש לו טרנר באיגוד הכבאות ("המשאיות מתאימות למוזיאון"). תיפסו מחסה
בתחילה שלח לוי מכתב התפטרות חריף לבוחבוט: "עשיתי כמיטב יכולתי על מנת שתיבחר למשרה הרמה. לצערי הסתבר לי שלא בחרתי יושב ראש למרכז, אלא משפחה שלמה שמנהלת את המרכז. עובדי עיריית מעלות מנחיתים הוראות לכל דכפין במרכז. נעשית עריפת ראשים ללא הצדקה בטענה של ביטול תקנים, אבל במקומם נכנסים לעבודה מקורבים, חברים של, בנים של, זאת ללא כישורים מתאימים, ללא ניסיון מוניציפאלי, וללא ידע בדרכי העבודה של השלטון המרכזי וכנסת ישראל.

"מתבצע מינוי של פקידים בכירים מעיריית מעלות כנציגי המרכז במוסדות וביחידות השלטון המרכזי במקומם של ראשי רשויות שייצגו את השלטון המקומי. נעשות הוצאות כספיות שלא לצורך וללא אישור ממוסדות המרכז. הינך עושה את מה שאתה חושב ורק אתה מחליט בלי שום קשר לסיכומים, לדיבורים ולהבנות... זאת הסיבה שרבים מראשי הרשויות מדירים רגליהם, אינם באים ואינם נראים במסדרונות המרכז".
"על כן, אני מתפטר מכל תפקידיי במרכז השלטון המקומי כממלא מקום היושב ראש, כיו"ר הועדה לקשרים בינלאומיים, כיו"ר ועדת הפיטורים וחבר בוועדה לקבלת עובדים", חותם לוי את מכתבו.
אלי לוי אומנם הגיש את מכתב ההתפטרות לשלמה בוחבוט בתחילת השבוע שעבר, אך הוא ממש לא מתכוון לשבת בחיבוק ידיים, נהפוך הוא. לוי עומד בראש פורום ראשי רשויות שמטרתו האחת והיחידה לגרום לכך
היום לוי מכה על חטא, על שעמד בראש אלה שתמכו בשלמה בוחבוט בהתמודדות מול יהודה לחיאני, ראש עיריית בת ים על התפקיד הנכסף. "אני הובלתי את הקמפיין ושכנעתי רבים מחברי ראשי הרשויות לבחור בשלמה בוחבוט לתפקיד", מספר לוי, "האמנתי שאדם שמכהן 32 שנה כראש עיר, שיש לו דרך אגב עיר יפה ומטופחת, יבוא וייצג אותנו נאמנה מול השלטון המרכזי והבעיות הן רבות.
"חודש לאחר שנבחר שלמה בוחבוט, התחלתי להבין ששיטות הניהול שלו אינן מקובלות, דיברתי איתו על כך יותר מפעם אחת. פעם אפילו נסעתי לסוף שבוע במעלות במהלכו נפגשתי איתו. אמרתי לשלמה שיש לו חזון נפלא ורעיונות מצוינים אבל הדרך ליישם אותם זו לא הדרך. בדרך הזו הוא יגיע מהר מאוד לפיצוץ עם ראשי הרשויות. צריך לעשות זאת בדרך של נהלים תקינים ומכרזים".
אתה יכול לפרט למה אתה מתכוון כשאתה אומר "שיטות ניהול שאינן מקובלות"?
"הדברים לא מתנהלים נכון בשני מישורים. האחד, זה ניהול מרכז השלטון המקומי. פיטורי אנשים בעלויות גבוהות מאוד, תוך שהמנכ"ל טוען שזה ביטול תקנים ושלא יכנסו אחרים במקומם, ויום אחרי הפיטורים נכנסים לשם מקורבים.

"דוגמא לכך זהו כפיר כהן, בן של חבר של בוחבוט, שנכנס כמנהל אגף בקרה חוק ומשפט. הוא עורך דין בהשכלתו אך לא בניסיונו. הוא אמר בוועדה שהוא אדם שלומד מהר. לא יעלה על הדעת שהוא יכניס מקורבים בגלל שאדם מסוים הוא חבר של, או אח של. בכל הפעמים אגב, שלמה בוחבוט אמר לי 'אתה צודק. מהיום זה יהיה אחרת'.
"הנושא השני שמטריד אותי זו ההתנהלות של בוחבוט מול משרדי הממשלה. בוחבוט הוציא את משרד הפנים מהמאבק, ש-80 אחוזים ממטרות המאבק זה מול משרד הפנים (הכוונה למאבק שניהל מרכז השלטון המקומי מול הממשלה בעקבות הקיצוץ בתקציבי הרשויות המקומיות - ז"א). הבוטות שלו כלפי שר האוצר לא תרמה לנו. לכנות אותו שקרן, ואת ראש הממשלה אחמדיניג'ד. אני כמובן התקוממתי נגד זה למרות ששניהם לא מהמפלגה שלי.
"אנחנו כיום במצב שאף משרד ממשלתי לא רוצה לשמוע מאיתנו. במהלך החודשים הראשונים לכהונתו נפגשנו איתו שלושת ממלאי המקום שלו, ראש עיריית בית שאן, ראש עיריית יקנעם ואנוכי ודיברנו בינינו שזה לא יכול להמשיך בדרך שבה הוא מנהל את השלטון המקומי, אבל כלום לא עזר".
אז מה עשית בנידון?
לפני חמישה חודשים החלטתי לעשות מעשה. הודעתי שלא אתן יד לכל הקלקולים האלה. אלא אם כן זה יהיה בדרך מקובלת כפי שאנחנו מנהלים את היישובים שלנו. בחודש אוגוסט מכתב ההתפטרות שלי כבר היה מוכן. באותה העת ביקשו ממני מספר ראשי רשויות לא להתפטר ולנסות לתקן את המצב מבפנים. אבל זה לא הולך".
מה היה הקש ששבר את גב הגמל מבחינת שאר ראשי הרשויות?
"לרובם נפל האסימון במאבק האחרון בשלטון המרכזי. ההשבתה כביכול. ההוצאה הכספית הגדולה על יחסי ציבור ופרסומים. הכישלון של המאבק. יתרה מכך ישיבת הפקת לקחים שבלחץ גדול של ראשי רשויות הסכים בוחבוט לכנס צוות של אנשים, שהוא בחר אותם, על מנת להפיק לקחים ששם הוא האשים את כולם בשלטון המרכזי חוץ מאת עצמו. עליו הוא לא לקח אחריות".
אמרת לו משהו באותה ישיבה?
"כמובן. דרך אגב, אני לא זומנתי לאותה פגישה ובכל זאת הגעתי בגלל חשיבות העניין. אני ממלא מקומו, ובכל זאת הוא מנסה להדיר את רגלי. הגעתי לשם ושאלתי אותו באיזה נקודת זמן או באיזו פעולה הוא לוקח עליו אחריות? הוא כמובן לא היה מוכן לקחת אחריות. שם החלטתי לצאת למאבק נגדו".
למה לא הגשת אז את מכתב ההתפטרות?
"גם שם רציתי להתפטר ובכל זאת המתנתי שוב, כי ידעתי שהולכים לפרסם את כל אותם הדברים על השלטון המקומי. עד היום, אף פעם לא הדיחו יושב ראש מרכז שלטון מקומי. עד עכשיו, תמיד אחרי הבחירות המוניציפאליות היה מתכנס המרכז ובוחר את יושב הראש.
"מ-1991 אני בשלטון המקומי ואני לא זוכר פעם שרצו להדיח את היושב ראש. היום בשלטון המקומי אנשים מתהלכים בפחד. אתה רואה אנשים שפופים ולא מחויכים. רק הגמדים שהכניס אותם שלמה בוחבוט רצים ובודקים כל דבר. עד היום ראש המטה של בוחבוט בעיריית מעלות נותן הוראות בשלטון המקומי".
אתה מתחרט על הדרך בה נקטת מאז בוחבוט נבחר לתפקיד?
"אנשים לא הקימו קול צעקה מאז שבוחבוט נבחר לתפקיד, וכשראו את שיטות הניהול שלו פשוט עשו צעד אחורה ואמרו: 'ניתן לו לנהל'. היום האנשים מבינים שבגלל שלא צעקנו מוקדם יותר אז הגענו לנקודת שבר בשלטון המקומי. אני אולי הייתי שוטה הכפר כשלא העברתי נכון את המסר לחבריי".

כיום חברים כ-200 ראשי רשויות בשלטון המקומי, ואלי לוי משוכנע שאם הנושא יגיע להצבעה - הרוב יצביע בעד הדחתו של בוחבוט מתפקידו.
אז מדוע אתם לא עושים זאת, מביאים את הנושא להצבעה?
"בכל זאת גם בדמוקרטיה, כשהולכים לקראת הליך שכזה אסור לבצע אותו בשיטת הגיליוטינה. למרות הכול, אנחנו נותנים לו את פרק הזמן שאולי יתעשת ויתפטר על דעת עצמו".
מה קורה איתו בימים אלה?
"בוחבוט בלחץ. מיום ראשון הוא מסתובב ומחזר אחרי ראשי רשויות כדי שלא יעשו מהלך נגדו. הוא אומר להם שהוא יכול להשתנות. אבל לא יעזור כלום. אם מסתכלים על דפוסי התנהגות של האדם לאורך שנים, אז כנראה שאנחנו היינו עיוורים והיינו צריכים לחקור עליו לפני שתמכנו בו לתפקיד".
מתי בפעם האחרונה דיברת איתו באופן אישי?
"בחודש יוני. הוא הפסיק לזמן אותי כי אני לא הייתי נותן לו לעשות את מה שהוא רוצה במהלך הישיבות. בישיבה מסוימת שאלתי אותו שאלות והוא ענה לי ש'ככה אני רוצה' ואם לא מוצא חן בעיני אני יכול לצאת מן החדר. הוא אמר לי שהוא יוציא אותי ואת אמא שלי מהחדר ומי שמכיר אותי יודע שלא נשארתי חייב".
ביום שלישי שעבר נערכה ישיבת חירום ברמת השרון של כ-35 ראשי רשויות, אשר התכנסו כדי לדון במצב העדין שבו נמצא מרכז השלטון המקומי. מטרת הפגישה הייתה לקבל החלטה בנוגע להמשך דרכו של היושב ראש, שלמה בוחבוט.
"אני חייב לציין שכל מי שזומן לישיבה היו ראשי רשויות שתמכו בעבר בבוחבוט וכעת שינו את דעתם ביחס אליו בעקבות פעולותיו בשלטון המקומי", אומר לוי, "קיבלנו החלטה לפנות לבוחבוט כדי שיתפטר. מי שנבחר לפנות אליו היה נחום חופרי, ראש עיריית רעננה, שפנה אליו מיד בתום הישיבה.
"בוחבוט הודיע לו שבשום פנים ואופן הוא לא יתפטר. ציפינו שזו תהייה תשובתו, והצעד הבא שלנו הוא ישיבה שנכנס בימים הקרובים עם עוד כ-15 ראשי רשויות שלא נכחו בשבוע שעבר. אנחנו נבקש לכנס את האסיפה הכללית בראשות עדי אלדר, שעל סדר יומה יהיה נושא אחד בלבד להדיח את היושב ראש".
איך תעשו זאת בפועל? איך תדרשו ממנו לפנות את מקומו?
"אנחנו נערוך הצבעה שבה מספיק רוב של אדם אחד כדי להדיחו. יש בידינו חוות דעת משפטיות, ומכיוון שזו עמותה מספיק רוב של אדם אחד".
לאחר הבחירות המוניציפליות האחרונות נבחר לוי גם לתפקיד יו"ר איגוד ערים כיבוי אש בבאר שבע והנגב. לוי, שהחליף בתפקיד את ראש עיריית באר שבע לשעבר יעקב טרנר, לא אהב, בלשון המעטה, את הירושה שקיבל ואת המצב הקיים ומתריע חד משמעית מפני הבאות אם לא יחול שינוי.

"כיבוי אש באר שבע והנגב הוא הגדול ביותר מבחינה גיאוגרפית אחרי איזור יהודה ושומרון. כשנכנסתי לתפקיד התחלתי לבדוק את הנושא ואיבדתי את הידיים והרגליים. אני רוצה מכאן להתריע, ואנחנו נעלה זאת בפני צה"ל, המשטרה והשר הממונה, איגוד ערים באר שבע לא יוכל להתמודד חלילה ביום שייקרא להתמודד באירועים המוניים בנגב".
למה אתה מתכוון?
"הציוד שנמצא כאן היום זה הציוד הגרוע והישן ביותר, שלא נמצא כמוהו באף מקום אחר, ובדקתי אצל האחרים. מרבית הציוד כאן מתאים למוזיאונים. יש משאיות שהן למעלה מ-30 שנה בשימוש ואני לא רוצה להגיע ליום שניקרא לוועדות חקירה. העליתי את הנושא בישיבה עם נציב כבאות ארצי, והוא אמר לי שהוא יודע שזה הארגון הכי פחות מוכן כגוף הצלה".
טרנר לא הכיר את הדברים האלה?
"אני לא רוצה להעביר ביקורת על קודמי בתפקיד בעניין הזה".
מה עשית כדי לשנות את המצב הקיים?
"אחד הדברים הראשונים שעשיתי זה שמפקד האיגוד, יצחק ביטון, פרש מתפקידו. אני ראיתי במפקד האיגוד את מי שהיה צריך לדאוג לדברים האלה. מערכת היחסים שהייתה באיגוד בין העובדים לבין הוועד וההנהלה זה דבר שלא יכול להיות באף ארגון, ובמיוחד לא בארגון הצלה. מי שיחליף אותו בינתיים זהו דן הררי, מפקד שחזר מגמלאות ובעבר היה מפקד איזור אילת, שקיבל גיבוי מלא להתחיל לעשות סדר.
"אתה רוצה שאני אספר לך משהו מדהים? אני לא ידעתי עד לפני חודשיים שבתחנת הכיבוי בבאר שבע, תחנת כיבוי ראשית, אין שירותים לכבאים. אז אני לא מדבר כבר על תחנות המשנה במצפה רמון, באופקים ובתמר".
מה הצעד הבא?
"אנחנו עובדים יום ולילה על כל החוסרים באיגוד. כשיהיו בידינו כל החומרים אנחנו נכנס את המועצה ונדרוש משר הפנים שיזרימו מיד כספים, ואני לא מדבר על מיליון ולא על שניים ולא על עשר או עשרים, אני מדבר על הרבה יותר מזה. אם לא, בגלל כל הבעיות אותן ציינתי, אני אמליץ לחברי במועצת האיגוד שכל מועצת האיגוד תתפטר ותחזיר את המפתחות לשר הפנים. שהוא יטפל בבעיה".
לוי מאשים את משרדי הממשלה במצב הקיים: "משרד האוצר מאשים את משרד הפנים וההיפך. כנראה שרק במדינת ישראל כיבוי אש הוא גוף לא פופולרי בגלל ששרים לא רואים בו 'בנק של קולות'. הרבה יותר נוח לתת לראש מועצה תקציב של מיליון שקל לבנות מזרקה, כי אולי ראש המועצה ישיב בעתיד כגמולו לשר כזה או אחר".
אחרי 16 שנים בשלטון המקומי, עשר שנים בלהבים ושש שנים בעילוט, לוי עדיין לא שבע, עדיין מרגיש שיש לו מה לתרום. "בלהבים יש לי עוד הרבה מה לעשות", אומר לוי ומוסיף, "הדבר המרכזי שמעסיק אותי היום ביישוב זה הרצון להכין מגרשים לצעירים בני להבים שיישארו ביישוב ובנגב. לשמחתי מנהל מקרקעי ישראל שילב איתנו ידיים וזה הדבר המרכזי שאני רץ עליו".

מה עוד עומד על הפרק?
"אוטוטו יוצא המכרז של מחלף להבים, כביש 6 נמצא על הפרק, היכל תרבות ביישוב. אנחנו רוצים להשקיע עוד יותר באיכות החיים של התושבים, בתרבות ובחינוך הבלתי פורמלי. לא פחות חשוב להשקיע בבני הנוער ביישוב".
מה הפנטזיה שלך? מה אתה רוצה לראות ביישוב בעוד חמש שנים?
"אני רוצה לראות תושבים מחייכים. ילדים שגאים ביישוב שלהם. תרבות הפנאי שאנחנו עדיין צריכים לשפר אותה".
ירידת בסיסי צה"ל דרומה לא תפגע בציביון של היישוב שלך?
"היום להבים מונה 6,200 תושבים ב-1,400 בתי אב. אנחנו לא נגדל מעבר לפרופורציות ולקיבולת שהיישוב יכול להכיל. לא נקלוט יותר מ-150 משפחות, אלא אם כן יקנו כאן בתים מיד שנייה. כדי להכניס עוד משפחות אנחנו מסתכלים על נותני השרות ביישוב ולא רק על המועצה".
לוי מעריך שהקמת עיר הבה"דים תעלה את קרנו של איזור הנגב. "כל מי שיגיע ממרכז הארץ ומהצפון לנגב נברך אותו על כך. אני אהיה מאושר אם יגיעו להתגורר בבאר שבע, במצפה רמון, בירוחם בעומר ובמיתר".
הזכרת את עומר ומיתר. יחד עם להבים, לא מגוחכת בעיניך התחרות בין שלושת הישובים?
"אני לא רואה שיש תחרות", מיתמם לוי, "מיתר יישוב נפלא שזכה השבוע בדגל היופי, כך גם עומר שיש לו ראש מועצה שעושה עבודה נפלאה שנים רבות אנחנו לוקאל-פטריוטים לא רק ללהבים אלא גם לנגב".
איפה אתה עומד ביחס למלחמות של פיני בדש עם הבדואים באיזור?
"במרבית הדברים שפיני אומר יש אמת. את הדרך שבה פיני בחר אני הייתי קצת משנה. פיני לפעמים קצת נותן דרור ללשונו אבל זה בסדר, אני תומך בו בכל כולי. ודרך אגב, גם פיני אומר שצריך להשקיע ברווחת הבדואים בנגב".
מה אמור לעשות המשרד לענייני מיעוטים בנידון?
"אני לא הייתי רוצה לראות את המשרד הזה בכלל. יש משרדי ממשלה שצריכים לטפל בזה. כדי לפתור את הבעיה הזו צריך מיליארדים, ויכול להיות שלמדינת ישראל נוח עם המצב הקיים. צריך למצוא פתרונות גם לבדואים".
עוד כמה שנים אתה רוצה לכהן כראש מועצה?
"כל אימת שאני אוכל למשוך וכל אימת שהתושבים ירצו אותי".
ממרכז השלטון המקומי נמסר בתגובה: "לאלי לוי יש כנראה אינטרסים אישיים צרים הקשורים לכל מיני טיסות לחו"ל על חשבון מרכז השלטון המקומי, טיסות שיושב ראש מרכז השלטון המקומי שלמה בוחבוט ביקש להפסיק לאלתר, כמו גם נושאים נוספים הנוגעים להתנהלותו של לוי, שבוחבוט סירב להתעלם מהם. רק לאחרונה פנו מספר ראשי עיריות לאלי לוי במטרה לברר כיצד נקבע הרכב המשלחות לחו"ל וזכו לתגובה זועמת ומתגוננת.

"שלמה בוחבוט החל לנקות כמה אורוות בשלטון המקומי ובהן ביטול משכורות שהגיעו לסכומים של כ-70,000 שקלים בחודש. דווקא בוחבוט השווה את רמות השכר בשלטון המקומי לרמות השכר המקובלות במגזר הציבורי, והעובדים שנקלטו מרוויחים בהתאם לסולם השכר החדש שנקבע.
"ההתכנסות שארגן לוי היא לא יותר ממשב רוח חסר חשיבות של ראשי רשויות, אשר כנראה חרב הקיצוצים לא נחתה על צווארן ולכן אינן שותפות למצוקה הנוראה עמן מתמודדות מרבית הרשויות שלמענן נלחם שלמה בוחבוט מאז יומו הראשון בתפקיד".
לגבי היוזמה להדחת בובחוט מתפקידו נמסר מהשלטון המקומי: "תקנון המרכז לא מאפשר להדיח יושב ראש מכהן שנבחר לחמש שנים, כך שלכל היותר הרוויחו המתכנסים כותרת תקשורתית, שהינה נטולת קשר למציאות. בוחבוט מתכוון להמשיך ולפעול בכל מרצו למען הרשויות המקומיות, ויעשה זאת לפחות במהלך חמש השנים הקרובות. שלמה בוחבוט הוא אדם אשר פיו ולבו שווים, ולנגד עיניו מטרה שהיא מעל לכל שיקול אחר, ולכן יש לא מעטים שכועסים עליו, בפרט בשלטון המרכזי.
"בהיסטוריה האנושית למדנו על מהפכנים ששילמו מחיר הרבה יותר כבד מתחקיר עיתונאי למען צדקת דרכם, כך שדבר לא יניא את בוחבוט ממאבקיו להצלת השלטון המקומי. בנוסף בוחבוט החליט להקים צוות בדיקה בלתי תלוי על מנת לבדוק את התנהלות מרכז השלטון המקומי וחברות הבת שלו בתקופתו ובשנתיים שקדמו לכהונתו. יושב ראש ועדת הביקורת של מרכז השלטון המקומי כבר פנה לשופט בכיר בדימוס על מנת שיעמוד בראש הוועדה".
עו"ד כפיר כהן הגיב לטענות של אלי לוי כלפיו: "מדובר בטענות לא נכונות, לעוסות וממוחזרות, שכל תכליתן לנגח את בוחבוט".