חברה קדישא בהרצליה: מקומות הקבורה בעיר אזלו סופית

לאחר שקברה על שבילי הגישה בבית העלמין בהרצליה והטמינה זוגות בקברים משותפים, הודיעה חברה קדישא כי מקומות הקבורה בעיר אזלו סופית. בית הקברות החדש בגליל ים יושלם רק בעוד כשנה. העירייה טוענת: עדיין נותרו מקומות קבורה

מרב לונדנר | 15/11/2009 12:17 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בימים האחרונים הודיעה חברה קדישא הרצליה כי מעתה לא נותרו מקומות קבורה בבית העלמין בעיר: "אזלו מקומות הקבורה בבית העלמין בהרצליה".
 
קבר זוגי. עוד דרך יצירתית להילחם במחסור
קבר זוגי. עוד דרך יצירתית להילחם במחסור צילום: זמן השרון

חברה קדישא הודיעה כי על פי דרישת עיריית הרצליה מלפני שלוש שנים, בוטלו בתוך בית העלמין שבילים ודרכים אשר היו קיימים בין הקברים וזאת על מנת להשתמש בהם לצרכי קבורה. עובדה זו יצרה בעיה חמורה גם לפוקדים את בית העלמין ובעיקר לציבור הנכים אשר מתקשים לסייר בין קברי יקיריהם. כעת גם מקומות אלה אזלו ולא נותר עוד מקום לקבורת נפטרים.

"למעלה מעשר שנים אנו מנסים למצוא ולפתח בית עלמין חדש לעיר, אך לא זכינו לשיתוף פעולה. לצערנו, לאחר כשמונים שנה של פעילות ברוכה למען תושבי העיר - לא נוכל עוד להביא נפטרים לקבורה בבית העלמין", כתבו חברה קדישא בהודעתם.

חברה קדישא ועיריית הרצליה מתנגחות ביניהן כבר זמן רב בנושא. לפני כחצי שנה עתרה החברה נגד עיריית הרצליה ומנהל מקרקעי ישראל לבג"צ, וביקשה להורות לנתבעים להשיב לה מדוע לא יוקצה שטח עירוני נוסף לקבורה, לאחר שמקומות הקבורה הלכו ואזלו.
החברה קדישא מאשימה את גרמן

בעבר ניסתה החברה להעלות מספר הצעות רלוונטיות למיקומים פוטנציאליים ולפתרונות קבורה נוספים, אך לטענתה נתקלה בסירובה של העירייה. לדברי חברה קדישא, הסירוב נבע ככל הנראה מהתנגדותה של ראש העירייה יעל גרמן, אשר הודיעה כי אין מקום להקצאת הקרקעות המדוברות לחברה קדישא דווקא, ולא למטרות אחרות, זאת למרות מצוקת הקברים ולמרות העובדה שאף גורם נוסף אינו עוסק כרגע בקבורה בעיר.

זה כמה שנים שעיריית הרצליה מתכננת להקים בית עלמין עירוני חדש בקיבוץ גליל ים שבעיר אך הנושא מתעכב. עורך דינה של חברה קדישא, משה נווה, ציין כי החברה ביקשה להתחיל לפעול בשטח גליל ים כבר לפני

כמה שנים ולהכין את הקרקע לקבורה, אך מנהל מקרקעי ישראל ועיריית הרצליה סרבו, והעניין תקוע.

"החברה רודפת אחרי שטח נוסף ואחרי פתרון כבר עשר שנים, וכל הניסיונות נתקלו בהתנגדות של ראש העירייה", מאשים נווה, "החברה עובדת בהרצליה כבר 70 שנה ויש לזכור שזוהי עמותה שאנשיה פועלים בהתנדבות.

"ראש העיר בחרה שההנהלה תהיה מורכבת ממי שהיא תרצה, והעמותה לא הסכימה לכך. מכיוון שכך, את בית הקברות החדש שתוכנן בתוך גליל ים החליטה העירייה לשמור לעצמה ולא לתת לחברה. השטח עצמו שייך למנהל מקרקעי ישראל, אך בלחץ העירייה המנהל סרב לתת את השטח המבוקש לחברה קדישא".

"מי שחלילה ייפטר מן העולם, אין מקום לקבור אותו"

יש להדגיש שלעת עתה נראה שהעירייה לא תוכל להשתמש בשטח גליל ים לקבורה, מאחר שבשביל לעסוק בקבורת מתים נדרש רישיון מיוחד, ובחברה קדישא מציינים כי ככל הידוע להם שר הדתות אינו רואה סיבה להעניק לעירייה את ההיתר בזמן שקיימת בעיר חברה קדישא אשר פועלת כדין ומפעילה זה שנים בית קברות ראוי.
 

יעל גרמן.
יעל גרמן. "בגלל העקשנות של ראש העירייה אין מקום לקבור" צילום: אלי דסה

"כרגע מי שחלילה ייפטר מן העולם בהרצליה, פיזית אין מקום לקבור אותו", הבהיר עורך דין נווה, "בגלל עקשנות ראש העירייה הכל בעצם תקוע. נותרו בבית העלמין רק כמה מאות קברים אשר אנשים רכשו מבעוד מועד ואין לגעת בהם".

עו"ד נווה מפרט את גאסת חברא קדישא: "בפעם הראשונה שהחל הדיון בעניין, ראש העיר דרשה עשרה אחוז מבית העלמין שייבנה אשר יוקצה לקבורה חלופית ואנו כמובן הסכמנו ברצון, אבל אז היא דרשה נציגים משלה להנהלת חברת הקבורה משום שלטענתה בעיר לא יכולים להתנהל דברים בלי פיקוח העירייה. כרגע אין בכלל ערוץ תקשורת בין החברה לבין העירייה. צריך לזכור שלחברה קדישא יש אינטרס אחד, והוא להביא לקבורה מכובדת את המתים בהרצליה".

בשל מצוקת מקומות הקבורה בהרצליה, מונהגת קבורה רוויה אשר מאושרת על ידי הוועדה הבין משרדית לענייני קבורה. בכל שנה עוסקת החברה קדישא הרצליה בקבורה של כ-600 נפטרים. כפי שנחשף לפני כחצי שנה בזמן השרון ובnrg מקומי, בשל מצוקת המקום, לפני כחצי שנה החלו להטמין זוגות נפטרים בקברים משותפים. "הפסקנו עם הקבורה בשבילים וסמוך לכבישים בבית הקברות, והקבורה מתבצעת רק בזוגות", אמרו אז בנושא.

עיריית הרצליה: עדיין יש מקום לקבור בבית העלמין

אם כן, נראה כי מעתה והלאה תושב העיר שירצה לקבור בהרצליה את יקיריו שנפטרו, לא יוכל לעשות זאת, ובני המשפחה יצטרכו לתור אחר מקום חלופי לקבורה. "היתה חלקה גדולה שרצינו לבנות בה מקומות קבורה בקומות אבל העירייה חזרה בה לאחר שמוקדם יותר הסכימה לכך, וטרפדה זאת בשל התנגדות שכנים", הוסיף נווה. "הציבור מסרב לפתרון קבורה בה ייקברו כמה אנשים ללא קרבה משפחתית יחדיו, ואפשר להבין את זה. השטח בגליל ים עשוי לתת פתרון לשנים רבות ואנו ממתינים להוראת השר בעניין. כרגע טרם התקיים הדיון בבג"ץ בנושא והמצב במבוי סתום".

מי שהסיר את הערפל בסיפור הוא מנכ"ל החברה לפיתוח הרצליה, שרגא אלקלעי, שבישיבת המועצה שנערכה בשבוע שעבר התבקש לעדכן את חברי המועצה באשר ללוחות הזמנים לבניית בית הקברות בגליל ים.

"ברגע שתקציב 2010 יאושר, נוכל מיידית להתחיל את העבודות במקום", אמר אלקלעי, "בית הקברות יהיה מדרום למכון טיהור השפכים ויהיו בו כ-1,000 מקומות קבורה". לשאלות חברי המועצה מתי ייפתח בית הקברות אמר אלקלעי כי בתוך חצי שנה עד שמונה חודשים מתחילת העבודות ניתן יהיה להתחיל לקבור. באשר לדרכי הגישה למקום, בשלב הראשון יוכלו להשתמש רק בכבישי הקיבוץ ובעתיד תסלול העירייה כביש שאמור להגיע עד צומת ז'בוטינסקי.

מעיריית הרצליה נמסר: "עדיין יש מקומות קבורה בבית העלמין בהרצליה. בשנים האחרונות פעלה העירייה לקידום תכנון בית עלמין חלופי בגליל ים, וכעת, משאושרה תוכנית הר/1985, אנו פועלים במהירות האפשרית להוצאת ההיתרים לבנייה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים