הסיפור של גילה: שכונה מנומנמת שהפכה לאזור קרב
שכונת גילה שנבנתה כדי לפתח את הגבעות השוממות בדרום העיר ולקלוט עלייה, הפכה בראשית העשור לאזור הנתון לירי בלתי פוסק של צלפים פלסטינים. כעת ניצבת השכונה גם בלב מחלוקת מדינית בין ישראל לארצות הברית
"אם מישהו מהתושבים מתכנן באמת לעזוב, כמו שטענו רבים השבוע, כדאי לו לנסות להשכיר מהר את הדירה למשה נוסבאום. כל כך הרבה זמן הוא מבלה פה, שייתכן בהחלט שיהיה מוכן לשקול מעבר של קבע".
"זמן ירושלים, 27 באוקטובר 2000

הירי לעבר שכונת גילה בתחילת האינתיפאדה השנייה הוא כנראה מה שהכניס את מה שהייתה עד אז שכונה מרוחקת ומנומנמת לתודעה הלאומית והבין~לאומית. צלפים פלסטינים שהתמקמו בבתי תושבים בשכונת בית ג'אלה הסמוכה החלו צולפים לעבר בתי תושביה.
בתחילה עוד היה מי שחשב כי מדובר באירועים ספוראדיים, אך בהדרגה הובן כי מדובר בלחימה פלסטינית לכל דבר; כוחות צבא פשטו על בית ג'אלה והוצבו בגילה, ובעקבות לחץ תושבים נבנתה מעין חומת בטונדאות (ראו אייטם נפרד בעמוד זה), שנועדה לסוכך
השכונה הוקמה ב~1971 באזור שבו, כך מאמינים, ניצבה גילה המקראית, עירו של אחיתופל. כפי שמוזכר בתנ"ך: ''וישלח אבשלום את אחיתופל הגילוני יועץ דוד מעירו גילה'' (שמואל ב', ט''ו, 12).
בנייתה של השכונה החדשה הייתה חלק מפרויקט בנייה אינטנסיבי בירושלים של תחילת שנות השבעים שמטרתו לכבוש את שממת השטחים החדשים שנוספו לעיר במלחמת ששת הימים ב~1967.
בשכונה מצויים עד היום שרידים ארכאולוגיים רבים מתקופות שונות: מעל למרכז המסחרי ברחוב הגננת ניצבים מצודה ומתקנים חקלאיים מתקופת בית ראשון; בבית ארזה, המצויה בין גבעות קנדה לפארק גילה, ניתן למצוא חורבות של חווה חקלאית; ונוסף על כך יש בשכונה קברים מתקופת בית שני ומהתקופה הביזנטית וכן שרידים ארכאולגיים רבים אחרים.
השכונה שימשה מראשיתה כמתחם קולט עליה, בין היתר בגלל קיומו של מרכז קליטה גדול בלבה, שפעל במשך שנים רבות. כיום ניתן למצוא בה קהילות גדולות של עולים מאיראן, צרפת, דרום אמריקה, סוריה וכמובן מהמדינות שהרכיבו את ברית המועצות. במשך העשור האחרון קלטה השכונה יותר מ~13 מכלל העולים שהגיעו לעיר.
מוצאם של 16 אחוזים וחצי מתושבי השכונה הוא בחבר העמים ובמזרח אירופה; מעט יותר מעשרה אחוזים מתושבי השכונה מקורם בארצות האסלאם ואפריקה; כשני אחוזים במערב אירופה; ומספר דומה בצפון אמריקה. כאחוז וחצי מתושבי השכונה מוצאם בדרום אמריקה, וכמעט 66 אחוזים מתושבי השכונה מוצאם בישראל.
52 אחוז מילדי הגנים בשכונה למדו בשנת הלימודים האחרונה בזרם החינוך הממלכתי; 23 אחוז בזרם החינוך הממלכתי~דתי; 24 אחוז בגני ילדים השייכים לזרם החרדי; ואחוז אחד מהילדים בגנים ערביים. הדירות בשכונה, אגב, גדולות מהממוצע הארצי ויותר מ~76 אחוז מהן גדולות מ~61 מ"ר.