מצוקת הרופאים בדרום: רק נוירולוג אחד לכל ילדי האיזור
ד"ר זמיר שורר הוא הנוירולוג היחיד ל-380 אלף ילדי הדרום. בבית החולים סורוקה בו הוא מועסק מודעים למצוקה, אבל טוענים: למרות ההטבות שהצענו, רופאים מעדיפים לעבוד במרכז הארץ. המשמעות: המטופלים נאלצים להמתין קרוב לשנה לטיפול

ד''ר זמיר שורר. צילום: יהודה לחיאני
"אנחנו מוכנים לממן להם מחקרים, להעניק להם הטבות כלכליות נכבדות וצ'ופרים בדמות השתלמויות בבתי החולים היוקרתיים בחו"ל, אבל לצערי הם מעדיפים את היוקרה של מרכז הארץ", אומר מנהל החטיבה לרפואת ילדים בסורוקה, פרופ' מתי ליפשיץ.
ביחידה לנוירולוגיית ילדים מאבחנים פגיעות והפרעות תפקודיות במוח ובמערכת העצבים, כגון פרכוסים, תסמונת דאון, אפילפסיה והפרעות קשב וריכוז. לשם השוואה, בבתי החולים הגדולים במרכז הארץ מועסקים כשישה נוירולוגים לילדים בכל מחלקה, ובסך הכל ישנם עשרות באיזור גוש דן.
למרות מאמציו הרבים והכנים ד"ר שורר קורס תחת הנטל, וכדי להצליח לקבוע אליו תור נאלצים להמתין קרוב לשנה. לדבריו, הבעיה מחריפה כאשר הוא נאלץ לקחת חופשה או לצאת להשתלמות מקצועית בחו"ל, ואין מי שימלא את מקומו.
"תמונת המצב מאד מדאיגה"
"תמונת המצב הקיימת היום בנגב היא מאד מדאיגה", אומר ד"ר שורר. "יש אוכלוסייה גדולה שזקוקה לשירותים רפואיים, אבל לצערנו אין מספיק רופאים, וכתוצאה מכך התורים מתארכים והחולים סובלים".
המטופלים המתוסכלים בוחרים לעתים לוותר על השירות הרפואי המגיע להם או לפנות לרפואה הפרטית במרכז הארץ, שם כבר ישלמו עבור כל אבחון כ-1,200 שקל . ד"ר שורר מספר כי לאחרונה, בעת ששהה בכנס באילת, נדרש בלית ברירה לקבל בפקס בדיקות EEG, ולאבחן אותן. "אין ספק שהמצוקה היא אמיתית, אך מקרים דחופים מקבלים דחיפות", מבהיר
פרופ' ליפשיץ.
לאחרונה אף גויסה לעזרת המחלקה ד"ר איריס נוימן, נוירולוגית של צה"ל אשר התמחתה ברפואת ילדים, והיא מסייעת בחצי משרה לד"ר שורר. "יש קושי עצום בגיוס רופאים לנגב, ואלו שנענים לאתגר הם פטריוטים אמיתיים, שבחרו בדרך חיים אחרת מזאת הקיימת במרכז הארץ", מוסיף פרופ' ליפשיץ.
"לצערי אם לא יחול שינוי בעתיד, נעמוד בפני מחסור קיצוני ברופאים שיחייב פתרון לאומי וייתכן שלא תהיה ברירה אלא לחייב את בוגרי בתי הספר לרפואה לעבוד כמה שנים בבתי החולים בפריפריה כתנאי קבלה לעבודה במקצוע".