בין הכיסאות: כך כשלו הפרקליטות והמשטרה בטיפול בתיק ניבי זגורי
המשטרה טענה שהוא ראש ארגון פשע בנגב, בית המשפט קבע שהוא בקושי מוביל כנופיית רחוב. יניב (ניבי) זגורי, שעד המדינה נגדו עלה למשלם המסים תשעה מיליון שקל, הורשע בעברות קטנות יחסית. עכשיו מתחילים חילופי האשמות בין המשטרה לפרקליטות

החלטת שופטי בית המשפט המחוזי בבאר שבע שלשום (ב') לזכות את זגורי מעברות של חברות בארגון פשע, גרמה למבוכה רבה במשטרה ובפרקליטות והובילה לחילופי האשמות חריפים בין הגופים. על פי בית המשפט, זגורי ואנשיו פעלו לכל היותר ככנופיית רחוב, אבל בהחלט לא כארגון פשע מסודר.
ביום שאחרי זיכויו של זגורי במשטרה עדיין מתקשים להתאושש מהמהלומה. הם כבר ראו בעיני רוחם את זגורי מבלה את 20 השנים הבאות מאחורי סורג ובריח, יחד עם ארבעה מ"חייליו". "כבר בהתחלה הזהרנו והתרענו בפני הפרקליטות שלתיק הזה צריך למנות תובע עם ניסיון בתיקי פשיעה חמורים", זועם קצין בכיר במשטרת מרחב הנגב.
"לתדהמתנו נודע לנו שמונתה תובעת חסרת ניסיון בתיקים מסוג זה. התרענו על כך שנשלם ביוקר על חוסר הניסיון, שיפגע בניהול התיק, אבל בפרקליטות ניסו להרגיע אותנו שהכל יהיה בסדר. את התוצאות כולם רואים".
ובפרקליטות? לא מקבלים את ההאשמות. "כדאי להם שיבדקו את עצמם וכיצד הם העלימו מאיתנו מידע שרק במהלך המשפט נודע לנו עליו מפי הסנגורים", אומר בכיר בפרקליטות. "שיעשו בדק בית אצלם לפני שהם מותחים ביקורת עלינו".
זגורי, 36 , נחשב כבר יותר מעשר שנים ליעד המודיעיני מספר אחת של משטרת מרחב הנגב. המשטרה מנהלת איתו משחקי חתול ועכבר כבר שנים. עוקבת אחריו, מאזינה לקווי הטלפון שלו. אבל זגורי חמקמק. מעולם לא הצליחו להפליל אותו או להכניסו לכלא.
האימפריה של זגורי נבנתה בעמל רב, ושוויה מוערך ביותר מ-20 מיליון שקל. ניבי ירש את אחיו חגי, שנשלח בזמנו לעשר שנות מאסר אחרי שהואשם בכוונה לחסל את בני מורדו, ראש כנופיה מתחרה. ניבי נכנס לנעליים הגדולות של אחיו, ולטענת המשטרה התחיל לנהל מועדוני הימורים, לגבות דמי חסות, לעסוק בניכיון צ'קים ולערוך בוררויות בעולם התחתון.
לפני כשנתיים וחצי השתחרר חגי מהכלא והסתבך במהירות בפרשה חמורה של ניסיון לשחד את שחקני קבוצת הכדורגל הפועל באר שבע. על פי החשד, חגי ניסה לשחד אותם
שעת הכושר לשלוח את זגורי לכלא הגיעה כשנערה בת 17 התלוננה שניבי ניסה לשדל אותה להשתמש בסמים. זגורי נעצר, הכחיש את החשדות, טען שהמשטרה תפרה לו תיק ומחפשת כל דרך להכניסו לכלא. פרקליטות מחוז הדרום הגישה נגדו כתב אישום לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, אך זגורי זוכה לחלוטין מכל אשמה.
בנוסף לכך מתח השופט ביקורת קשה על חוקרי המשטרה ונזף בהם על שהתרשלו בעבודתם ולא הגיעו לחקר האמת. זגורי, שישב 144 יום במעצר, תבע את המדינה וקיבל פיצוי בסך 84 אלף שקל. המשטרה חטפה נוקאאוט בסיבוב הראשון.
הסיבוב השני בין זגורי לבין בלשי ימ"ר נגב נפתח לפני כשנה וחצי. הבלשים עצרו את יד ימינו, טל קורקוס, 25, תושב באר שבע המכונה "פיטבול", בחשד להחזקת אמצעי לחימה. נגד קורקוס הוגש כתב אישום לבית המשפט המחוזי בעיר והוא היה צפוי לשבת לפחות שבע שנים בכלא. בימ"ר נגב הבינו שקורקוס הוא החוליה החלשה בארגון של זגורי והמתינו לשעת כושר כדי שיישבר ויסכים לשמש עד מדינה נגד הבוס וחייליו.
קורקוס נשבר מהר מאוד, הוא פחד לשבת שנים ארוכות בכלא. "אני מוכן לצאת עד מדינה על דברים גדולים, בתנאי שאני יוצא מכל התיקים שיש לי. יש דברים שאני מעורב בהם שניבי שלח אותי לעשות, אבל לפני כן אני רוצה להתייעץ עם אשתי דבורה", הסביר קורקוס לחוקרי ימ"ר נגב.
זאת הייתה הפעם הראשונה שימ"ר נגב חתמה עם עבריין על הסכם עד מדינה. חוסר הניסיון של צוות החקירה בתיקים מסוג זה עלה לו ביוקר: בניגוד לנהלים, החוקרים לא תיעדו במזכרים את השיחות שניהלו עם קורקוס קודם חתימת ההסכם.

"תפקידו של השוטר לחקור ולתעד, התיעוד לא נועד רק לצורכי המשטרה או למטרה ספציפית. התיעוד נועד כדי שתהיה שקיפות ולש? לב המאוחר יותר, היה ויוגש כתב אישום, לשמש את הפרקליטות, הסנגוריה ובית המ? שפט, במיוחד כאשר מדובר בעד מדינה", הדגישו השופטים.
תשעה מיליון שקל השקיעה המדינה בתיק זגורי: הסכום הגדול ביותר שהושקע אי פעם בעד מדינה. עד המדינה קורקוס קיבל 120 אלף דולר תמורת הפללת זגורי וחייליו ועוד כמה מאות אלפי שקלים עבור שכירת דירה עבורו, אבטחת בני משפחתו וצורכי מחייתו.
למרות שורה של מחדלים שקדמו לחתימה על הסכם עד מדינה עם קורקוס, הגישה פר? קליטות מחוז הדרום כתב אישום נגד זגורי וארבעה מאנשיו: יוסי בוחבוט, אבנר חנו? כוב, מאור אלמקייס ומתי ממן, בגין זריקת רימון לעבר ביתו של כתב מקומי כנקמה; הנחת רימון רסס מתחת לביתו של קצין מודיעין בשב"ס על כך שהתנכל לחברו הטוב שהיה עצור בכלא והעביר אותו לאגף אחר; הצתת משרדיו של פרקליטו, עו"ד איתי יצחק; הצתת פיצוציית "בונבון", השייכת ליריבו אלישע סבח והצתת מכוניתו של רכז המודיעין בתחנת משטרת באר שבע, אלי קרמני. אבל יותר מכל רצתה המשטרה שזגורי יורשע בעברה של חברות בארגון פשע, שהיא למעשה לב לבו של התיק, והעונש עליה הוא 15 שנות מאסר.
תוכניות לחוד, ומציאות לחוד. קציני משטרה שהעידו בבית המשפט בנוגע להסכם שנחתם עם קורקוס התפתלו על דוכן העדים בניסיון לתרץ מדוע לא תיעדו את השיחות איתו. עדויותיהם נמצאו בסתירה גמורה לאלה של קורקוס, במיוחד ביחס לשאלה מי פנה למי: המשטרה לקורקוס או הוא אליהם.
עד המדינה, שעליו נשען התיק, התגלה כאדם מניפולטיבי שאמינותו מוטלת בספק. "כשעד מדינה מעיד על עברות שביצע יחד עם הנאשמים וחושש לענות מחשש להפללה עצמית מעורר הדבר סימני שאלה. . . מדובר בעד אינטליגנטי ומניפולטיבי", ציינו השופטים וסגנית הנשיא, שרה דברת, יורם צלקובניק וד"ר דפנה אבניאלי.
השופטים מתחו ביקורת גם על התנהלות הפרקליטות בתיק. "העדות העיקרית בתיק היא עדותו של עד המדינה. עד המדינה מסר כמה עדויות ונחקר ארוכות על ידי הסנגורים. התובעת לוקחת עדות ראייתית קצרה אחת ובונה סיכומיה על עדות זו, תוך התעלמות מוחלטת מהסתירות העולות בחקירתו הארוכה של עד המדינה, לא מנסה להתמודד עם הסתירות, לא רק באישום זה, אלא בכל האישומים", הדגישו השופטים.

וכך הובילו מחדלי השוטרים, בצירוף חוסר הניסיון של התובעת, לקריסת התיק נגד זגורי. האישום המרכזי, חברות בארגון פשע, התמוסס לחלוטין. השופטים לא הבינו איך המשטרה והפרקליטות הפכו כנופיית רחוב לארגון פשע. "אין כאן ארגון פשע קלאסי", הבהירו השופטים בהכרעת הדין שבה זיכו את זגורי וחייליו מסעיף אישום מרכזי זה, "כפי שהתביעה מציינת בסיכומיה . . . לא הוכח שלארגון משאבים כספיים לבצע עברות.
"אין כאן ארגון פשע, יש כאן 'עזרה הדדית' בין עבריינים . . . בארגון פשיעה כולם סרים למרותו של ראש הארגון וקיימת צייתנות מוחלטת, אלא שכאן לא הוכחה צייתנות מוחלטת. אין נושא משותף שמקשר בין כולם, אין תחכום, אין מקצועיות, אין ריחוק פיזי, אין היררכיה, לא הוכחה חלוקת רווחים או גורמים ממנים . . . אם אכן מדובר בארגון פשיעה, הכיצד עד המ? דינה הגיע כמעט לפת לחם, איפה התמורה בעבור פעילותו במסגרת הארגון? ".
זגורי ושאר הנאשמים זוכו מחמת הספק מהאישום של חברות בארגון פשע. זגורי הורשע בשלושה סעיפי אישום בלבד, וסביר להניח שייגזרו עליו בין ארבע לשבע שנות מאסר-לכל היותר.
מיכל זגורי, אשתו של ניבי שערכה טקס שחר באולם בית המשפט עם תחילת הדיונים, צחקה כל הדרך לביתה. השוטרים והפרקליטות נשארו כדי להתנצח ביניהם מי אשם בתוצאות המשפט. סביר להניח שזגורי ישתחרר בעוד שנה, שנתיים, ואז שוב יחכו לו בלשי ימ"ר נגב לסיבוב שלישי, בתקווה שהפעם לא יחטפו סנוקרת.
ממשרד המשפטים נמסר בתגובה כי: "התיק טופל במסירות ובמקצועיות על ידי הפרקליטה, ולשביעות רצונם המלאה של הממונים עליה בפרקליטות".