עידן חדש ברחובות: שכונה חדשה משווקת לדתיים בלבד
שכונה חדשה לדתיים בלבד מקודמת בימים אלה על ידי מינהל מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון בצמוד לפארק וייסגלנד ברחובות. המכרז אף מחייב את הקבלנים למכור את כל הדירות לדתיים. תושבת העיר: "נבחר ראש עירייה חדש וזה מה שעשו מאחורי הקלעים?". העירייה: אין לנו קשר למכרז
המכרז קובע באופן חריג, כי כל 336 יחידות הדיור שייבנו בפרויקט, ישווקו לציבור הדתי בלבד. מדובר אמנם ביוזמה של שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, איש ש"ס, אך גורמים במערכת הפוליטית בעיר ציינו כי ברכתו של מלול, העומד בראש העירייה זה כמה חודשים כממלא מקום, הייתה הכרחית למהלך.

ב-22 בחודש יתקיים בעיריית רחובות מפגש עם קבלנים המעוניינים להשתתף במכרז לרבות סיור בשטח. על פי תנאי המכרז, יחידות הדיור ייבנו בשישה מתחמים: שניים של 84 יחידות דיור וארבעה של 42 יחידות דיור. סעיף 16 בתנאי המכרז הוא המעניין
כאשר משרד הבינוי והשיכון משווק קרקע לבנייה, הוא מפקח על מחירי הדירות שיימכרו בה. משמעות הדבר היא, דירות חדשות במחירים אטרקטיביים וזולים, יחסית לשוק הדירות הנוסק באיזור השפלה. עם זאת גורמים בענף הנדל"ן מדגישים, כי בכל זאת לא מדובר בשכונת יוקרה אלא בבנייה בצמוד לשכונה הקשה ביותר בעיר, שכונה שמחירי הנדל"ן שלה נמוכים ממילא. אם דירה סטנדרטית חדשה ברחובות עולה בממוצע בין מיליון למיליון ומאתיים אלף שקל, רוכשי הדירות בפרויקט המדובר יקבלו מחירים זולים משמעותית, בהפרש של מאות אלפי שקלים.
האיזור המיועד לבניית השכונה החדשה ממוקם בפאתי שכונת קרית משה ונמצא ממש בסמיכות לפארק המים "וייסגלנד". התושבים המאכלסים אותו מבוגרים ברובם.
תושבת השכונה בשנות ה-60 לחייה, מדברת איתי דרך חבלי כביסה עמוסים ולא ממש מתרגשת למשמע ייעוד הקרקע: "אתה אומר שיבואו לפה דתיים? אהלן וסהלן. מה זה צריך להפריע לי? אנחנו גרים בשלום עם כולם".
השכן, צעיר בשנות ה-30 לחייו, נשמע מעט יותר לחוץ: "אני מקווה שלא ירצו לחסום לנו את הכביש כאן בשבתות ודברים כאלה. אנחנו רוצים את השקט שלנו. רוב החבר'ה פה חילוניים ומחללים שבת, ולא מתאים לנו שתהיה פה קבוצה של קיצונים. אני מקווה שלא יגיעו לכאן חרדים".

אלינור שבתאי מתגוררת בשכונה כבר 50 שנה, ולא מעוניינת שההוואי הדתי שלה ישתנה: "אין פה דתיים, זה לא מאה שערים בירושלים. יש כמה חוזרים בתשובה או מסורתיים, מעבר לזה הכל רגיל. בעניין הדתיים שיבואו לכאן, תראה, תלוי מהי ההתנהגות שלהם ומה יהיו הדרישות שלהם כלפי אחרים. הם יכולים להגיד לי לא לצאת עם האוטו בשבת, אז מה בגללם אני לא אצא? כל עוד הם יתעסקו בעניינים שלהם זה לא יפריע. השאלה היא, אם הם יהיו קיצונים ואז ודאי שאני לא ארצה אותם פה. יש לנו כאן כולל של חב"ד, ובכל האזור אין בן אדם דתי, אבל כל עוד הכולל פועל לפי הצרכים של הסביבה ולא מפריע, אין בעיה".
לא היית רוצה שהבן שלך ירכוש כאן דירה במחיר מוזל?
"בודאי שהייתי רוצה שהבן שלי יקנה. הוא גר כאן למעלה, נשוי עם ילדה. אם אני יכולה לקנות לו פה, למה אני צריכה לדחוף אותו למקום אחר?".
אבל כתוב במכרז במפורש שהקבלן מתחייב למכור את הדירות רק לאוכלוסיה דתית.
"אין לו סיכוי, לא יהיה לו סיכוי בכלל. כמו שבאתי פה לקבלן שעובד כאן (מצביעה על שטח המיועד לבנייה בחודשים הקרובים מול ביתה - ר"ד) ואמרתי לו 'תשמור על הרמה של השכונה, אל תביא לי אוכלוסיות חלשות', גם כאן אני אתנגד. אני עוקבת אחרי המכירה שלו".
הרעיון הוא לחזק את השכונה.
"כן, אבל אני לא מוכנה שתהיה שכונה דתית. דתי זה מוביל לחרדי. מה יגיעו לכאן, מסורתיים כמוני? לא יהיו כאן כאלה. אם אני לא מפחדת מאלוהים ואני כן מניעה את הרכב בשבת, אני לא צריכה לפחד מבני אדם".
איך את מתכוונת להתנגד?
"נתאגד. בחרנו את מלול, דאגנו לו והוא יודע שעשינו הכל בשבילו. הוא לא יעשה לנו את זה".
לא הרחק משם מתגוררת סיגלית ישראל, החולמת כבר זמן רב למצוא לאחיינים החילוניים של בעלה דירות בקרבת ביתה. גם היא מתנגדת נחרצות להגדרת המכרז: "יש לי 15 שמות של זוגות שרוצים לגור כאן והם לא דתיים. אין מצב כזה שזה יהיה כך. אפשר לעשות בניין של חילונים ובניין של דתיים, אבל לא רק דתיים. לא נסכים לזה. אני אתנגד לפרויקט כזה. אחיינים של בעלי שוכרים דירות שלוש או ארבע שנים והם רוצים לגור פה. אם לא יהיה שוויון זכויות נעמיד פה גלגלים, ניקח חופש מהעבודה ונעצור להם את הבנייה. אני לא רוצה רק דתיים".
הגיס גדעון מפסיק את ארוחת הבוקר ומחליט להתערב בשיחה: "לא מעניין אותנו שיהיו כאן דתיים, אבל יהיו כולם יחד. גם דתיים וגם חילונים. אין דבר כזה רק לדתיים. אם לא, בג"צ יעצור את הבנייה. אנחנו לא אומרים נגד שיבואו דתיים, אבל שיבואו גם חילונים, גם מוסלמים, כולם. שיהיה שיווין זכויות".
גם הגיסה מחווה את דעתה בשיחה שהפכה למשפחתית: "אני רוצה שיהיו דירות לכולם. אני לא מתנגדת לדתיים, אבל שלא תהיה הגבלה. אף אחד לא יגיד לי מה לעשות, אם אני רוצה לצאת בשבת. אני רוצה שגם הנכד שלי יגור פה. אני בעד שוויון לכולם, שלא תהיה הגבלה וכל מי שרוצה לקנות שיקנה. מי שלא ייתן לנכד שלי לקנות פה אני אוציא לו את העיניים. אם יהיה שוויון אז על הכיפאק ואם לא אז יהיה פה בלגן".
השכנה הצמודה מרים אליאסי, ממש לא מוטרדת מענייני נדל"ן: "לא אכפת לי שיהיו כאן דתיים. הבן שלי והבת שלי גרים בשכונות אחרות. יש פה חילונים, דתיים, מעורבבים. לי זה בכלל לא מפריע".
גם המטפלת הנפאלית שלה משדרת עסקים כרגיל ורק מחייכת. נראה כי גם היא לא תכננה לרכוש דירה באזור.
מתברר שלא רק בשכונה יש מתנגדים למכרז. גם תושבים המתגוררים בחלקים אחרים של העיר התאכזבו לשמוע שלא יוכלו לרכוש דירה בפרויקט החדש בשל אורח חייהם החילוני.

אחת מתושבות העיר שהתעניינה ברכישת דירה לבנה בשכונה החדשה, נדהמה לגלות שלא תוכל לעשות זאת: "כשהבנתי ששר השיכון מפרסם מכרזים לדירות חדשות, נורא שמחתי. במיוחד שזה ברחובות כי יש לי שני בנים מעל גיל 30, ושניהם מחוסרי דירה. שניהם עשו שירות ביחידות עילית מובחרות, והתחלתי לבדוק איפה הפרויקט ואיפה אפשר להירשם, ואז הגעתי לאתר של משרד השיכון ושם אני קוראת שכל הדירות מיועדות לאוכלוסיה הדתית. וזה בזמן שכבר כמה שנים טובות משרד השיכון לא מכר דירות ברחובות, בטח לא לציבור החילוני. זה כמו דלי מים קרים על הראש.
"נבחר ראש עירייה חדש וזה מה שעשו מאחורי הקלעים? הוא אמור להיות של כל התושבים, אבל נראה על פניו שהוא דואג לאנשים שהם תחת אותה כיפה. חבל שחילונים לא יוכלו ליהנות מההטבה".
מעיריית רחובות נמסר בתגובה: "ראש העירייה ומינהל ההנדסה בעירייה מקדמים את תוכנית המתאר לרחובות ופיתוח העיר אשר יקבעו את עתידה. בין היתר, השיקה העירייה לאחרונה את שכונת 'רחובות המדע' בצפון מזרח העיר, כ-2,500 יחידות דיור, השכונה הגדולה ביותר שתיבנה בעיר בעשור הקרוב.
"במקביל קידמה תוכניות של יזמים פרטיים באזורים ותיקים על מנת לחזק את השכונות הקיימות. כך, למשל, באזור שכונת קרית משה קיימים מספר פרויקטים אשר מימושם יהווה מנוף לפיתוחה של השכונה, ש-50 אחוז מדייריה הינם עולים, והוא ימשוך זוגות צעירים, משפרי דיור, שיתרמו לחיזוקה של השכונה.
"באשר לפרויקט וייסגל, זהו אחד מבין הפרויקטים המתוכננים להיבנות באזור. מדובר בפרויקט של מינהל מקרקעי ישראל ומשרד השיכון והבינוי, אשר בעבר הוציאו שלושה מכרזים לבנייתו וכעת פרסמו את המכרז הרביעי. יש להפנות אליהם את השאלות על הפרויקט, כולל תנאי המכרז".
ממשרד השיכון נמסר בתגובה: "מכרז וייסגל יצא לשיווק שלוש פעמים בעבר מאז 2006, לרבות פעמיים לציבור הכללי, ולא הוביל לביקושים למתחמים המשווקים, בין השאר בגלל סמיכות לשכונה חלשה. למשרד הבינוי והשיכון עניין רב בשיווק הקרקע. כיום ישנה התעניינות של גורמים השייכים למגזר הדתי, ואנו מנסים פעם נוספת לשווק לציבור זה לאחר בחינה מדוקדקת של העניין".