חיפה: "המסעדה ללא מדים" ממשיכה לעורר גלים

חיפה סוערת בעקבות סירובה של מסעדת אזאד לשרת את רביב רוט, חייל במדים. הבעלים טוען ששום דבר לא אישי, אך רוט כבר מפנטז על התביעה שבדרך, וגם הפוליטקאים ממהרים לקפוץ על העגלה. יועמ"ש העירייה: "אין זכות לאסור כניסה של מישהו בגלל צבע עורו, צבע מדיו או מוצאו"

יונתן הללי | 4/3/2010 10:49 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"קיבלתי עשרות טלפונים. זה כבר הפך למטרד", אומר אנאס איב, בעל מסעדת אזאד בשכונת הדר שבחיפה.

מטרד או לא מטרד, את איב אי אפשר להזיז מהחלטתו. הסיפור התחיל לפני כשבוע, כשמלצרית שעובדת במסעדתו של איב סירבה להעניק שירות לחייל במדים, בטענה שמדיניות המקום היא לא לשרת לובשי מדים באשר הם. החייל ההמום לא נשאר חייב והזעיק למקום את כוחות המשטרה.
צילום: אלכס רוזקובסקי
החייל רביב רוט על רקע מסעדת אזאד צילום: אלכס רוזקובסקי
שאילתה דחופה

מאז לא מפסיק הטלפון לצלצל. בקרב המטלפנים הדעות חלוקות: הרוב המכריע זועם על האיסור שהטיל איב. אחת מהן היא נאווה, חיילת בשירות סדיר שנקלעה למקום ושמעה על פרטי המקרה.

"אסור להיות נאיבים. איסור הכניסה ללובשי מדים - חיילים, שוטרים, כבאים - הוא איסור על כניסה של כל מי שמייצג את הממסד במדינת ישראל. זאת החלטה גזענית, מפלה ומרגיזה".

אבל יש גם כאלה, לא רבים, שטוענים שזכותו של בעל עסק לבחור את הקליינטורה שלו. יוסיף מחגאונה, שמתגורר בסמוך למסעדה, הגיע למקום כדי להפגין סולידריות עם איב. "לא נעים לצאת לבלות בלילה ולראות לידך שוטר או חייל במדים", מסביר מחגאונה. "זה הופך את המקום לעממי מדי ואת הבילוי לפשוט ועלוב. אין פה עניין של גזענות או אפליה".

"זוהי ההחלטה שקיבלתי, וחבל לי מאוד שהתקשורת לקחה את זה למקום כזה. המסעדה שלנו ייחודית, אבל במקום להבין את זה אנשים מפרשים את ההחלטה שלי באופן לא נכון".

לדבריו של איב, הנימוק להחלטתו הוצא מהקשרו על ידי התקשורת, ומאז מיוחסות לו דעות שאינן שלו. "המניעים שמאחורי ההחלטה שלי אינם מזכירים אפילו במקצת את המניעים שאותם התקשורת מייחסת כלפיי", אומר איב בתסכול. "ממש לא התכוונתי להפלות איש, אבל למרות הכל אני חושב שההחלטה היא נכונה, היא חוקית, ואני עומד מאחוריה.

"עכשיו, כשיש בלגן, כולם אומרים לי שאני לא מכניס חיילים. זה ממש לא נכון. גם אם יבוא שחקן כדורגל במדים של הקבוצה שלו לא נכניס אותו

למסעדה, ואותו הדבר לגבי מדריך בצופים וכן הלאה. להגיד שזאת אפליה זה לא הוגן ולא נכון".

בעיריית חיפה סוערות הרוחות. סגן ראש העיר ישראל סביון, המחזיק בתיק החינוך במועצת העיר, עומד על כך שהמסעדה תיסגר לאלתר. במכתב ששלח לראש העיר הוא כותב בין היתר: "אנו, כחברה הדוגלת בשוויון חברתי ובדו קיום, מחויבים להוקיע מעשה שבמסגרתו אוסרים בתי עסק בארץ בכלל ובחיפה בפרט כניסה ללובשי מדים. יש להודיע מיידית על סגירתו של המקום ועל שלילת רישיון העסק".

עוד כתב סביון: "אין מקום מבחינתי להיכנס לניסוחים ולהתפתל סביב החוק. זו עבירה לכל דבר ועניין. האיש מפלה לרעה לובשי מדים וכולנו יודעים מי הם ברובם: תושבי מדינת ישראל ואזרחיה. אני לא קונה את זה שאם יגיע חייל מהצי השישי זה יהיה תקף גם בשבילו. מבחינתי יש כאן מהלך גזעני ממדרגה ראשונה".

ראש העירייה יונה יהב שקרא את המכתב, קבע כי אם יתברר שאפליה היא זו שעומדת מאחורי החלטתו של איב, הרי שיש להורות לגורמים המוסמכים בעירייה לפעול על פי החוק כדי לעצור את התופעה.

"מדובר במקרה שאותו אני רואה בחומרה רבה", אמר יהב. "מעבר לעבירה על החוק, יש כאן פגיעה נגד המסורת שעליה שוקדים בחיפה בבניית מרקם חיים משותפים, ערכי הסובלנות והכבוד ההדדי. לכן אני חש נפגע אישית מהתנהגותו של בעל המסעדה משום שלא ייצג את הערכים שעליהם גדלנו ולהם אנו מחנכים. אני מבקש להתנצל בפני החייל ולגנות את ההתנהגות המרושעת כלפיו".

רוט: רוצה לראות את המקום סגור

אתמול הגיש סגן יושב ראש הכנסת, חבר הכנסת כרמל שאמה, שאילתה דחופה לשר התמ"ת בנושא האיסור. "לא ברור לי כיצד במדינת ישראל פועל אדם על דעת עצמו בצורה מפלה ובניגוד לחוק", אמר שאמה.

מסעדת אזאד.
מסעדת אזאד. "למה לעשות עניין ממקום שרוצה להתפרנס?" צילום: מקס ילינסון

"אבל גם מעבר לחוק, אני מצפה מהעירייה ומשלטונות החוק לפעול במלוא חומרת הדין נגד בעלי המסעדה ולשלול לאלתר את רישיון העסק של המקום - עד להתנצלות פומבית בנושא. מדובר על מעשה מביש שצריך לקומם כל אזרח בישראל, ובכלל - מקום כזה צריך להיסגר על ידי הרשויות לאלתר".

גם רביב רוט, החייל שסולק מהמסעדה, לא מתכוון לוותר. "הבנתי שאני לא לובש המדים הראשון שסולק מהמסעדה ושהיו לפניי לא מעטים. אבל אני היחיד שלא היה מוכן לקבל את זה ולכן פוצצתי את הפרשה", אומר רוט.

"אני לא מוכן לסבול שבמדינת ישראל יגידו לחייל שהוא לא יכול לבלות במסעדה כשהוא לובש מדים. זה לא הגיוני. אני אמנם בקבע, אבל מה יקרה כשחייל צעיר יחזור מהשמירה על ביטחון המדינה בגבול הצפון או באיו"ש, יגיע לבלות ואז יקום מישהו ויאמר לו:'אתה במדים לא יכול להיות כאן'.

"זה ביזיון. זו חרפה. אני יודע שלמשטרה אין מה לעשות, אבל לעירייה יש ועוד איך. מבחינתי דיבורים זה לא מספיק, ועד שלא אראה את המקום הזה סגור אני אדע שהעירייה לא עשתה מספיק".

רביב הביע תסכול נוכח חוסר האמפתיה מצד בעלי המסעדה. "איש במסעדה לא טרח להתקשר אלי, להתנצל ולהסביר. לאף אחד שם לא אכפת. כנראה זה מובן להם מאליו שהם נהגו בצורה הנכונה".

רוט מספר שאין בכוונתו לשתוק נוכח התנהגותו של איב, וכי בכוונתו לתבוע את המסעדה. "אני אגבה מהם את מה שמגיע לי על העוולה שהם גרמו לי. אבל התביעה בלבד לא תניח את דעתי. אני צריך לראות שאכן ננקטים צעדים נגד האיש".

"היום זה חיילים, ומחר אשכנזים, ערבים או יהודים"

על פי יעקב רוט, אביו של החייל, אין ביכולתה של המשטרה לטפל במקרה מאחר שמדובר ב"עוולות ציבוריות" ולא בפלילים. לעומת זאת, לפי היועץ המשפטי של עיריית חיפה, עורך הדין רשף חן, המשטרה יכולה לטפל במקרה במישור הפלילי ללא שום בעיה.

לדבריו, בשנת 2000 חוקק חוק איסור אפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים. על פי הגדרת החוק, מקום ציבורי הוא כל מקום המיועד לשימוש הציבור, לרבות אתר תיירות, בית מלון, אכסניה, בית הארחה, גן ציבורי, מסעדה, בית קפה, אולם המשמש למופעי בידור ותרבות, מוזיאון, ספרייה, דיסקוטק, אולם או מתקן ספורט, בריכת שחייה, קניון, חנות, מוסך וכן מקום המציע שירותי תחבורה ציבורית.

"היום לא מכניסים אנשים במדים - מחר יפתחו מקום שאין בו כניסה להומואים, מחרתיים לשחורים ובעוד שבוע לאשכנזים, ערבים או יהודים", אומר חן. "לאן נגיע? זו רק ההתחלה. כל התירוצים על צביון המקום הם קשקוש שאין לקבל אותו".

עוד לדבריו, נוסח החוק אינו מותיר שאלות מאחר שקיים איסור על אפליה במתן שירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים. "אין ולא תהיה זכות במדינה דמוקרטית לשום עסק לאסור כניסה של מישהו בגלל צבע עורו, צבע מדיו או מוצאו ", הוא אומר. "הרי לא יעלה על הדעת שנעבור על כך לסדר היום".

בינתיים ממתין איב לשימוע שלו שעתיד להתרחש בתחילת שבוע הבא. "לא נחכה לצו הסגירה שאמור להתבצע בתחילת אפריל אלא נפעל מידית", אומר חן. "אם השימוע יוכיח שאכן מדובר באפליה, נפעל מידית".

מתחקיר המגזין עולה כי מסעדת אזאד פועלת ללא רישיון עסק, וצו סגירה הוגש לחודש אפריל הקרוב. עם זאת ציינו בעירייה, כי צו הסגירה הנוכחי אינו קשור למקרה החייל רוט.

מנהלת המשמרת פידה כיוואן, שהייתה מעורבת באחד המקרים שבמסגרתם הוצא לובש מדים משטח המסעדה, לא מתרגשת. "פירוש השם אזאד הוא 'האיש החופשי', וכשזה השם אנחנו דואגים שכל אחד שנכנס למקום ירגיש בנוח", אומרת כיוואן.

"כניסה של לובש מדים גורמת לאי נוחות. אף אחד לא גירש את החייל - ביקשנו ממנו לצאת בנימוס. הוא לא קיבל את זה כל כך יפה, אבל בשבוע לפני כן הגיעה בחורה במדים וביקשנו גם ממנה לצאת. היא חזרה לביתה, החליפה בגדים ושבה למסעדה. למה לעשות עניין ממקום שרק מחפש להתפרנס ולתת לאנשים מקום טוב ליהנות בו?".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים