הפעילים נגד תקנות הרעש מסבירים: כך תנהלו מאבק בפייסבוק

כיכר העיר אאוט. הצלחת העצומה ברשת הפייסבוק נגד תקנות הרעש שיזם השר ארדן מוכיחה: גם עתידם של המאבקים החברתיים נמצא ברשתות החברתיות. עם זאת מבהירים המארגנים: "אנו מעודדים כל נגן עצמאי לדבר עם השכנים. המאבק הוא לא על הזכות להפריע"

מוריה בן יוסף | 30/3/2010 8:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"בלי מערך משומן של יחסי ציבור, בלי לוביסטים המתרוצצים בין חברי כנסת ובלי תקציב פרסום הצלחנו להשפיע על חקיקה, ולמיטב ידיעתנו - אין מקרה דומה לכך בעולם!", כך נכתב השבוע בקבוצת ה"פייסבוק" הנושאת את השם "נגד הצעת חוק של גלעד ארדן - איסור על נגינה בבית", אשר נכון ליום רביעי היו בה קרוב ל-26 אלף חברים.

"זה כבר לא בידינו, וזה רק הולך וגדל - ואם הם יחליטו שרוצים להמשיך במאבק, אז נמשיך", מכריז נמרוד פרידברג, פליט סדרת הראליטי "השגריר", שעם חברו אמיר פאר, בעל היוגורטרייה "לבן", והבלוגר נדב לזר, אחראים למחאה הווירטואלית הרחבה שקמה נגד התקנות החדשות בנוגע לרעש סביבתי שהמשרד להגנת הסביבה יוזם.
צילום: נעם וינד
מימין: נדב לזר, נמרוד פרידברג ואמיר פאר. ''כנס דחוף, יש כבר 800 נרשמים'' צילום: נעם וינד

המחאה, שכללה אזרחים, אמנים ויוצרים רבים כמו דנה ברגר, ברי סחרוף, מאיר בנאי, ערן צור ואפרת גוש, זכתה בינתיים להצלחה מסחררת, עד שבתחילת השבוע הודיע המשרד להגנת הסביבה כי הוחלט להקל בהגבלות שהוא יזם רק לאחרונה.

"גם עכשיו, כשהשר גלעד ארדן נסוג

מהתכנית המלאה שלו, יש כוונה להגביל את השמעת המוזיקה מ-21:00, במקום מ-23:00 כמו שנהוג כיום, וזה גורר התנגדויות נוספות של אנשים", הוסיף פרידברג. "אנשים טוענים כי גם השעתיים האלה קריטיות, אבל אני סבור שמילת המפתח היא בסופו של דבר 'התחשבות'".

נפגשים בקיר

כזכור, לפני כשבועיים הכריז השר להגנת הסביבה גלעד ארדן (ליכוד) כי הוא פועל לשינוי בחוק "תקנות למניעת מפגעים (מניעת רעש), התשנ"ג-1992", כך שיהיו פחות רעשים לא רצויים באיזורי מגורים.

רשת הפייסבוק.
רשת הפייסבוק. "להוציא היום אנשים החוצה זה בלתי אפשרי" צילום: איי-פי

היוזמה כוללת הגבלת שעות בשימוש במפוחי עלים ובציוד גינון רועש אחר, בעבודות בנייה, תיקונים ושיפוצים באיזורי מגורים וכן בסעיף נוסף, הקובע: "לא יפעיל אדם, ולא ירשה לאחר להפעיל, כלי נגינה, מקלט רדיו, טלוויזיה או מכשיר כיוצא באלה באזור מגורים, באופן הגורם או העלול לגרום לרעש המפריע לאדם אחר".

סעיף זה הקים עליו ציבור גדול. החידוש בתיקון זה היה, שכבר לא מדובר בשקט בין השעות 14:00 ל-16:00 בצהריים ואחרי 23:00 בלילה, אלא בהשתקה מוחלטת של מוזיקה ביתית במשך כל שעות היום.

"זה נראה לנו לא הגיוני, הרי אי אפשר לעצור את החיים", מסביר פרידברג בן ה-29, המחזיק בחברת Feed Media ליחסי ציבור ולניהול מוניטין ברשת.

"בכלל, התקנה הזו היא בעצם כלי ניגוח מיותר בין שכנים, כלומר גם אם אשמע חדשות בווליום שלא מתאים לשכן שלי, הוא יוכל להזעיק אליי הביתה משטרה שתבוא להפסיק את זה. אולי הם ראו בעיני רוחם תדמית רוקנ'רולית של איזה נגן מסומם, אבל כאן מדובר גם בילד שמנגן בכינור או בפסנתר ושיגיע בסוף לפילהרמונית".

ואז?
"אני וחברי אמיר פאר החלטנו להרים את הכפפה, גם בניסיון לראות כמה השפעה תהיה לזה. ב-2:00 לפנות בוקר כתבנו כמה שורות והעלינו אותן לפרופיל, ולמחרת בבוקר אמיר חזר אליי. 'כנס דחוף לפייסבוק', הוא אמר, 'כבר יש 800 נרשמים'.

הבנו שנגענו כאן בעצב חשוף. בהתחלה חשבנו לא להתערב ופשוט לתת לזה להתפתח, אבל ביום השני כבר הגענו ל-8,000 איש , ואז החלטנו לעשות משהו מכוון יותר: פנינו לעוד גורמים, נוצר הקשר עם נדב לזר, וכן קראנו לחברי הקבוצה לבצע "הרעשה דיגיטלית" - שליחת מיילים מנומקים ומפורטים לשר ארדן, שיגרמו לו לבטל את התקנות. נוצר ממש שיח איכותי, אנשים העלו פוסטים ותמונות, והוסיפו את המכתבים ששלחו לארדן".

ככה נראית הפגנה וירטואלית, הא?
"להוציא היום אנשים החוצה זה דבר כמעט בלתי אפשרי, אז במקום להיפגש בכיכר העיר - נאספים בקיר (wall) של פייסבוק, ונשארים בתוך המדיה החברתית הדיגיטלית".

אכזבה מהאמנים

לדברי פרידברג, ביום רביעי שעבר פנו אליהם מהמשרד להגנת הסביבה וביקשו לקבוע פגישה, שאליה יצטרף אחד היוצרים אשר תמכו בעצומה בפייסבוק.

אורן ברזילי. דווקא תומך בארדן
אורן ברזילי. דווקא תומך בארדן צילום: נמרוד בוסו

"כאן טיפה התאכזבנו", הוא מודה. "התדמית הרומנטית של האמן המיוסר שנלחם למען האמנות קצת התנפצה לי. כשביקשנו שאחד האמנים יצטרף לפגישה - נתקענו בקיר חסום של מנהלים ואמרגנים. היו גם אמנים, כמו אורן ברזילי ממופע הארנבות של ד"ר קספר, שצידדו בחוק. בסופו של דבר הפגישה לא יצאה לפועל, אבל בראשית השבוע התבשרנו שבכל זאת ישנה כוונה לשנות את הגזרה".

מה אתה למדת מהמאבק הזה?
"שיש הרבה צ'ה גוואריים חיים ובועטים ברשת".

"בצד ההתפתחות החיובית מאוד של התרבות והבידור בתל אביב, אני חושב שהמחאה הזו לא רלוונטית", מסביר אורן ברזילי עצמו את הסיבות לתמיכתו בחוק המגביל את שעות השמעת המוזיקה.

"מוזיקאים צריכים להיות במסגרת ובמקום שמתאימים למוזיקאים, שזה מקום אטום. אני גם חושב שההפרעה לציבור, בעיקר בעיר תל אביב, עוברת כיום כל גבול. אין לילה ואין יום. לטעמי, זה כבר על גבול האנרכיה".

אתה מוכן שיגבילו את העיסוק שלך במוזיקה בבית?
"בתור מוזיקאי או בתור בעל כלב שנובח אתה כבר מתרגל לרעש, אבל יכול להיות שזה ממש מפריע לסובבים. כל פרמטר בחוק הזה היה נכון בעיניי, וכמו בכל מדינה דמוקרטית - אם יש כזאת התנגדות, יש לבחון את דעת השטח. עם זאת, ברור שצריך להבדיל בין שכן שמתנגד לך אישית ובין הפרעה ממשית לציבור".

השלכות תרבותיות

בשנים האחרונות קמפיינים וירטואליים תופסים מקום מרכזי בשיח התקשורתי. ניצחונו של ברק אובמה בבחירות לנשיאות ארצות הברית ב-2008 יוחס לקמפיין המוצלח שניהל באינטרנט וכן לתמיכה הרבה שהצליח לגייס באמצעות המדיום הזה. גם בישראל האינטרנט הופך לכלי מרכזי בארגון עצומות ומחאות.

"המאבק הוא לא על הזכות לא להתחשב". צילום: ברקאי וולפסון

"השימוש באינטרנט בקמפיין של דב חנין וסיעת עיר לכולנו בבחירות לעיריית תל אביב העלה את המודעות ואת הפופולריות של התנועה, והייתה לו השפעה על מספר הבוחרים", מאשר הפעיל החברתי והבלוגר יואב לרמן.

"גם ארגון מצעד זכויות האדם שהתקיים לפני כמה חודשים התנהל רובו ברשת והצליח מאוד. מלבד זה, ישנו עכשיו 'המטה לתכנון אחראי', הפועל נגד הרפורמה שביבי נתניהו יוזם בחוקי התכנון והבנייה. מבחינת הקמפיין נגד תקנות הרעש, אני דווקא חושב שההצלחה היא לא בהכרח תוצר של הקמפיין הרחב ברשת, אלא יותר של זהות האנשים - הזמרים והמפורסמים - שהשתתפו בו".

"אנחנו ממשיכים לעבוד, ומוזיקאים ממשיכים להצטרף", מדווח נדב לזר, בעל הבלוג למוזיקת שוליים ישראלית "אטמי אוזניים", שהצטרף לפרידר ולפאר בארגון המחאה נגד יוזמת השר ארדן. "השבוע קיבלתי אי-מייל מנינט - 'אני אתכם לחלוטין'.

"אמנם השאירו את שעות הנגינה במשך היום, אבל רוב המוזיקאים שעובדים מחוץ לבית וחוזרים רק בערב גילו שמותר להם לנגן שעה אחת בלבד. מלבד זה, בנוסח הנוכחי, הפרעה לסביבה מוגדרת 'רעש שמפריע לאדם אחד בבניין', ואם ההגדרה הזאת תישאר זו בעיה - זה מצב לא אובייקטיבי ולא שפיט. מה אם יש שכן שיש לו טינה אישית כלפיי או רגישות אקוסטית מיוחדת?".

מה , באמת, המקרה שלך?
"אני מנגן בבית לא מעט ומשתדל מאוד להתחשב בשכנים. אני מעודד כל נגן עצמאי לדבר עם השכנים. גם שלום חנוך מדבר עם השכנים. המאבק כאן הוא לא על הזכות להפריע וגם לא על הזכות לא להתחשב".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "השינוי המוצע בנוסח התקנות החדשות הוא תולדה של דיאלוג שקיים בימים האחרונים השר ארדן עם אמנים ויוצרים, שביקשו ממנו לבחון שוב את התקנות, כך שלצד הפחתת מטרדי הרעש מכלי נגינה ומקלטים באיזורי מגורים, תתאפשר הנגינה בכמה משעות היממה ללא כל הגבלה.

"שמחתי להיענות לפניות ולבחון מחדש את נושא הגבלת הרעש ממקלטים וכלי נגינה", הגיב השר ארדן אישית, "ואכן, מצאתי צורך לשנותו, אך התהודה שיצרה הרפורמה להפחתת מטרדי הרעש באזורי מגורים מלמדת כי היא נותנת מענה לבעיה אמיתית שהציבור נאלץ להתמודד איתה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים