למה אף אחד לא רוצה להעיד נגד האחים איסקוב מהקריות?

דרכם לצמרת הפשע של האחים שלום ושומי איסקוב רצופה באלימות ובהטלת טרור, אבל מעט מאוד אנשים מוכנים להעיד נגד מי שנחשבים לראשי המאפיה הקווקזית בישראל. אלה שמסכימים נעלמים בנסיבות מסתוריות

אלי לוי | 23/4/2010 9:54 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
האחים שלום ושומי איסקוב אינם חוששים מאיש. לא מהמתחרים שלהם בצמרת העולם העברייני ובטח שלא מהמשטרה. פועלם של האחים ידוע זה שנים לכל שוטר במחוז הצפוני - מהזוטר ביותר ועד למפקד המחוז - וכנראה גם לרוב התושבים בגזרה. האחים איסקוב אינם מתעקשים לפעול בהיחבא, בלילות, אלא עושים הכל בגלוי, לאור יום.

על ביטחונם העצמי יעיד המקרה הבא: ב-17 ביוני 2003 הגיע שלום איסקוב לבית קפה "בורדו" בקריית חיים בלוויית החבר אביעד שמואל, עבריין מוכר אף הוא בקריות. איסקוב דרש מאיריס וישראל טייב, מפעילי המקום, לשלם לו את החוב שלטענתו הם חייבים לו.
צילום: אלכס רוזקובסקי
שומי איסקוב מובא למעצר. אין עדים צילום: אלכס רוזקובסקי

בשלב מסוים הורה איסקוב לשמואל לקחת מהמקום ציוד, שהועמס על משאית שהוזמנה מבעוד מועד, לעיניהם ההמומות של הנוכחים במקום. למחרת חזר שלום לבית הקפה עם אקדח בידו וביקש לקבל חוב מאדם נוסף שישב מאחורי הקופה. הביקור הפעם הסתיים בכמה יריות לכיוונם של שני עובדים בבית הקפה, וב-18 חודשי מאסר בפועל לאיסקוב.

במקרה אחר, שאירע בשנת 2001, נמצאה בחדר האשפה גופתו המחוררת של דורון גלרנטר, סמוך לביתו שבשכונת נווה גנים בקריית מוצקין. סביבו היו מפוזרים לא פחות מ-20 תרמילים של כדורי אקדח. גלרנטר, לטענת המשטרה, היה שותף של האחים איסקוב בעסקי ההימורים בקריות, וכן טענו במשטרה כי בין המנוח לאחים פרץ סכסוך על רקע שליטה. גרלנטר רצה עוד כוח בארגון, והאיסקובים, כך חושדת

המשטרה, הסבירו לו בדרכם מי באמת שולט בעסק.

שלום איסקוב וחבר נוסף, מימון גוזלן, נעצרו, אולם המשטרה לא מצאה קצה חוט שיוביל להרשעתם. רצח גלרנטר לא פוענח עד היום, אבל המשטרה הגישה כתב אישום מתוקן שבו הורשע איסקוב בניסיון לפגוע באדם שזהותו אינה ידועה ונידון ל-18 חודשי מאסר. עד היום לא נודע במי רצה איסקוב לפגוע.

במקרה נוסף, שאירע בשנת 2006, היה מעורב שלום איסקוב בתגרה, שוב בבית קפה, הפעם בקריית מוצקין. איסקוב ישב בבית הקפה עם חבר כשארז לוי הצטרף אליהם. הפעם פרצה קטטה בין איסקוב ללוי מסיבה שאינה ידועה. אותו לוי אף שלף פעמיים אקדח מול איסקוב, אבל האחרון התעשת והכה אותו נמרצות. הפעם איסקוב נידון ל-20 חודשי מאסר בפועל, שאותם הוא מרצה עד היום.

על ברכיו של צ'ינה

שלום איסקוב, בן 35, התייצב לפני כחודש בפני ועדת השחרורים של שירות בתי הסוהר, וידע, כמו גם שאר הנוכחים בחדר, שאין סיכוי שתתקבל בקשתו להשתחרר מהכלא לפני המועד בספטמבר הקרוב.

איסקוב.
איסקוב. "נאמנות החיילים שלהם זה משהו שצריך להחקר מדעית" צילום ארכיון: אלכס רוזקובסקי

למעלה מ-15 שנה מסומן איסקוב בידי המשטרה כמי שעומד, יחד עם אחיו הגדול שומי בן ה-42, בראש "המאפיה הקווקזית" בקריות. ארגון הפשיעה של האחים איסקוב נחשב לאחד האלימים בארץ, וזה למעלה משני עשורים הוא מצליח לשרוד את כל המכות שהנחיתה עליו המשטרה - מעצרים רבים, לצד פגיעה בתשתית הכלכלית של הארגון.

המשטרה השקיעה משאבים רבים בניסיון לנטרל ולמזער את כוחו של הארגון, שמונה למעלה ממאה חיילים ואשר מטיל אימה בגזרה הצפונית מנהריה ועד חדרה וכוחו רק הולך ומתעצם. איסקוב, לטענת המשטרה, מנהל גם מתוך הכלא מערכת משומנת של גביית דמי חסות, הלוואות בשוק האפור ושליטה על תחום מכונות המזל וההימורים.

שמם של האחים איסקוב עולה בכל דיון פשיעה מיוחד במחוז הצפוני כבר כמעט שני עשורים. מלבד שלום ושומי, ראשי הארגון, מונה הארגון אח נוסף, איתן, שלדברי המשטרה דומיננטי פחות משני אחיו הגדולים. בחודשים האחרונים עלה גם שמו של שרון דוידוב, "הקמב"ץ של הארגון", אשר לדברי המשטרה מחזק את מעמדו בארגון. לפני שבוע, אגב, נשלח דוידוב לרצות מאסר של 40 יום בכלא בגין עברת תנועה.

האחים איסקוב החלו את דרכם לצמרת עולם הפשע כחייליו הנאמנים של העבריין המנוח ארז (צ'ינה) מיכאלי. צ'ינה עמד בראש "המאפיה הקווקזית" בשנות השמונים והתשעים והיה בעל מעמד מיוחד בעולם התחתון. לדברי המשטרה, הוא היה אז השליט הבלעדי של תעשיית ההימורים ובתי הקזינו שקמו באותם ימים בחיפה ובקריות.

כמו רבים אחרים, גם האחים שומי ושלום איסקוב ראו בו דמות נערצת, מעין גורו. "ראית בעיניים שלהם משהו שונה מהאחרים. קור רוח מיוחד", אומר קצין משטרה ששירת באותם ימים באחת היחידות שפעלה בקריות. "הם השתמשו בהרבה כוח והיו להם תכונות של אנשים שאין סיכוי לשבור אותם בחקירה או לזכות לשיתוף פעולה מצדם".

בסוף שנות התשעים פרש צ'ינה באופן רשמי מניהול ארגון הפשע. שרביט ההנהגה הועבר למשפחת איסקוב, וצ'ינה המיתולוגי מונה ל"נשיא כבוד של הארגון" עד למותו מדום לב בשנת 2000. האחים איסקוב הוכרו רשמית כראשי "המאפיה הקווקזית" והפיקוח עליהם התהדק, לא מעט בגלל הנחייתו של ניצב בדימוס יעקב בורובסקי, שפיקד אז על המחוז הצפוני.

במשטרה הבינו כי הכסף השחור שמניבות אלפי מכונות המזל הפזורות בבתי עסק בצפון מולבן בשיטות שונות והחלו להחרימן, אולם הן חזרו לבתי העסק בשיטת הדלת המסתובבת. עשרות שוטרים שהוקצו למשימה עבדו מסביב לשעון וגילו ארגון גדול, חזק ועשיר אף יותר מכפי שהעריכו תחילה.

לאחר כשנה וחצי של חקירה אינטנסיבית, שכללה איסוף מאות מסמכים, החרמת כספות וחילוט כלי רכב, נעצרו האחים שלום ושומי איסקוב, יחד עם רבים מחייליהם, באשמה של הלבנת הון בהיקף של 17 מיליון שקל. פרקליטת מחוז חיפה דאז, עו"ד לילי בורישנסקי, ציינה בין היתר בכתב האישום כי "מדובר בקצה הקרחון".

העדים ממשיכים להיעלם

במשטרה משוכנעים כי המוניטין שצברו האחים איסקוב, כעבריינים אלימים שאינם בוחלים באמצעים כדי להטיל את מרותם, יכולים להסביר את העובדה כי בכמה פעמים הופתעה המשטרה לגלות כי עדים שהיו אמורים להעיד נגדם נעלמו בנסיבות מסתוריות.

כך, למשל, אירע במסיבת הסילבסטר האחרונה. באחד הקיוסקים בשדרות חן שבקריית ביאליק פרצה קטטה בין שומי איסקוב למסייה ("מייס") אברמוב, שנדקר במהלך הקטטה. שני שוטרי תנועה שעברו במקום באקראי דלקו אחר המעורבים והצליחו ללכוד את איסקוב. גם הסכין נמצאה סמוך לזירה.

במשטרה מיהרו לחכך ידיים בהנאה והחלו לפנטז איך יתפרו לבכיר העבריינים במחוז תיק בגין ניסיון רצח. אולם איסקוב מילא פיו מים בחקירה, ועקבותיו של אברמוב נעלמו למשך חודשים כאילו בלעה אותו האדמה. במשטרה העלו חשש כי נרצח, אולם לפני כשבוע הוא התגלה לפתע בדירת מסתור בחיפה בריא ושלם.

מיד עם מעצרו של אברמוב הוא דאג להכריז בפני חוקריו: "אגיע לבית משפט ואומר לשופט ששומי איסקוב מעולם לא תקף אותי". עורכי דינו של איסקוב, ציון אמיר ויוני דדון, כבר מכינים בקשה לביטול כתב האישום בטענה שהעד המרכזי ומי שהוגדר כמתלונן מכחיש כי הותקף בידי מרשם. עורכי הדין דדון ואמיר סירבו להגיב להתפתחות, אבל גורם בכיר במשטרה אמר: "אברמוב פשוט רועד מפחד, לא באמת ציפינו שיעיד נגד איסקוב".

סיפור היעלמותו של אברמוב החזיר את ותיקי הימ"ר תשע שנים לאחור, לשנת 2001. באותם ימים חשדה המשטרה כי שומי איסקוב אחראי למותם של יעקב אברמוב ואליק טל, שנרצחו בקריות בהפרש של שבועיים זה מזה. הם גם חשדו שאיסקוב ניסה לרצוח את יצחק חוטובלי. איסקוב הצליח לעזוב את הארץ רגע לפני שהמשטרה הניחה עליו את ידה.

הוא חזר רק אחרי שנתיים ונעצר בנתב"ג לאחר שהעד המרכזי נגדו, סלביק חודדטוב, נרצח. גם עדותו של חודדטוב נגד איסקוב מול מצלמות המשטרה לא הועילה. איסקוב שוחרר מחויך לאחר 70 יום במעצר ללא שהוגש נגדו כתב אישום. שני מקרי הרצח לא פוענחו עד היום.

גם בפרשת הלבנת ההון, שבה נעצרו האחים שלום ואיתן, ועמם כמה בני משפחה וחיילים, נעלמו לא מעט עדים פוטנציאליים שהיו אמורים לעלות על הדוכן ולמסור עדות נגד האחים. בסופו של דבר, נשלח שלום איסקוב לשנת מאסר אחת בלבד על עברות אלו, ובמשטרת המחוז הצפוני סימנו זאת כהישג.

לא מתחככים בסלבריטאים

לפני חודש וחצי איבד שלום איסקוב את אחד האנשים הכי נאמנים שלו, שמעון טויזר, עבריין בן 26 מקריית ים, שנהרג בהתפוצצות מטען חבלה שנשא על האופנוע שלו ברחובות קריית אתא. עד היום נחשב המקרה לתעלומה בעיני המשטרה, אשר לא מצליחה לקבוע בוודאות אם מדובר בתאונת עבודה או בחיסול.

על אף הרזומה המרשים של האחים בתחום הפלילי, במשטרה מציינים בדאגה עובדה מצערת: מעולם לא הוגשה תלונה נגדם ולמרות הצעות מפתות מצד המשטרה טרם נמצא מי שיהיה מוכן להעיד נגדם.

"הנאמנות של החיילים שלהם זה דבר שצריך להיחקר מדעית", אמר השבוע קצין משטרה בכיר. "המשטרה הצליחה לגייס עדי מדינה נגד כל ראשי הפשע בישראל, אבל כשמדובר באחים איסקוב אפילו עדי תביעה לא מגיעים לאולם".

אחד המאפיינים הבולטים של האחים איסקוב הוא העובדה שבניגוד לקולגות מאיזור המרכז הם אינם מסתובבים עם שומרי ראש לצדם, כיאה לעבריינים במעמדם. הם גם לא נוסעים בכלי רכב משוריינים ולא ישנים בבתים מוגנים בשערי ברזל ומצלמות אבטחה.

לדברי גורמים במשטרה, העובדה כי האחים אינם מסתובבים בליווי שומרי ראש לא נובעת מקמצנות או מחסכנות, אלא מתוך הכרה בכוחם. היד הקשה שבה הם מנהלים את הארגון הביאה לכך שאיש כמעט אינו מעז להתעסק איתם.

בנוסף, הם בוחרים להנמיך פרופיל ככל האפשר ולא לתפוס כותרות ראשיות במהדורות החדשות בטלוויזיה. הם אינם ששים לחשיפה תקשורתית, לא מצטלמים עם כדורגלנים או סלבריטאים אחרים וסולדים מכל מה שעלול לחשוף אותם ואת חייהם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים