אורט קרית ביאליק: האם רמי פורת בדרך החוצה?
לראש עיריית קרית ביאליק נמאס מהאירועים האלימים בבית הספר והוא מוביל מהלך להחלפת המנהל, רמי פורת. גורם בעיריית קרית ביאליק: הדברים שם יוצאים מכלל שליטה

זמן קריות חושף כי בעקבות הפרשה האחרונה בה תלמידים רעולי פנים נכנסו לכיתות התיכון והטיחו יום אחרי יום קמח וביצים במורים קיבל ראש העירייה, אלי דוקורסקי החלטה להביא לשינוי בהנהלת בית הספר. זאת לאחר שבמשך השנתיים בהן מכהן פורת בראש אורט ביאליק, הוא תמך במנהל וסייע לו.
אלא שהמקרה האחרון, שהוא האחרון בשרשרת מקרי אלימות בבית הספר, המצביעים על איבוד שליטה מצד הנהלת המוסד, הביאו את דוקורסקי להבין כי דרוש שינוי ומייד. לכך נוספו הנתונים שהולכים ומתבהרים בימים אלו, לפיהם כמות הנרשמים לבית הספר שהיה מבוקש מאוד בקריות, הולכת ופוחתת.
"הגיבוי שניתן לפורת, על ידי ראש העיר, אלי דוקורסקי, היה למראית עין בלבד. היה ידוע לכל שבקרב בכירי העירייה קיימת חוסר שביעות רצון מתפקודו של פורת", כך סיפר השבוע בכיר במחלקת החינוך לזמן קריות.
עם היכנסו לתפקיד הבטיח פורת שהוא זה שיעשה שינוי בבית הספר שהיה ידוע לשמצה במשך תקופה ארוכה. בית ספר היה ידוע עד אז, במאבק מתמשך בין שתי קבוצות המורים המשתייכים לארגונים השונים, וירידה דרמטית בהשיגי התלמידים במבחני הבגרות.
רבים היו סקפטיים לגבי יכולתו של פורת להעלות את בית ספר על דרך המלך, לאור חוסר ניסיונו בניהול בתי ספר בסדר גודל של אורט ביאליק. כעת טוענים חלקם, כי נראה שחששם התאמת. לאורך כל שנת הלימודים לא ירדה אורט ביאליק מהכותרות, ולא בהקשרים חיוביים. למרות ניסיונו של פורת להפחית מגודל המהומה, הדבר לא עלה בידו. לעתים הנטייה הזאת שלו להפחית מגודל האירוע, רק החמירה את המצב.
אחד
למרות זאת השאיר אירוע זה טעם מר בפיהם של המורים בבית הספר. המצב אף החמיר כאשר החליט פורת לקצץ בהיקף משרתה של המורה, שהגישה תביעה בבית המשפט נגד פורת בטענה שיצא במתקפה אישית כנגדה.
עוד בטרם שכחה הסערה מאירוע זה, ואורט ביאליק שוב עלה לכותרות לאחר שפורת ביקש לפטר אחת מהמורות הותיקות בבית הספר. זאת לאחר שנטען כי המורה התקשרה לחברת מועצת העיר, ואמרה לה שמורה אחרת השפילה את אחיה במהלך טיול שנתי.
בעקבות הניסיונות של פורת לפטר את המורה "המשפילה", הכריז ארגון המורים על סכסוך עבודה בבית הספר בעקבותיו בוטלו פיטורי המורה. זאת למורת רוחו של פורת, שהצהיר בגאון קודם לכן, שהמורה לא תמשיך ללמד בבית הספר.
גם עניין זה עשה דרכו אל בין כותלי בית המשפט, כאשר המורה "המשפילה" לכאורה, תבעה את המורה האחרת בגין הוצאת לשון הרע. וכך, התנפצה אשלייתו של פורת שחשב כי הצליח להשליט סדר בבית הספר ולהביא לשקט בחדר המורים, שהיה סוער עוד לפני הגעתו.

למרות כל אלה המשיך דוקורסקי לגבות את פורת ואף יצא בהצהרה, שמי שאחראי לאירועים בבית הספר, הם מספר מורים אותם כינה: "עשבים שוטים". תגובתו של דוקרסקי גררה תגובות נזעמות מצד המורים בבית הספר, שחשו פגועים ומושפלים מדבריו. אולם, כיום טוענים מקורבי ראש העירייה, כי הדברים נעשו מחוסר ברירה. "זה היה רק למראית עין.
דוקורסקי היה חייב לגבות את פורת גם כשלא היה מרוצה מדרך התנהלותו", סיפר אותו גורם: "מנהל בית הספר אינו יכול לתפקד כאשר אין לו גב מהרשות. זה היה יוצר מצב של חוסר אמון של המורים בו וכן של ההורים והתלמידים עצמם במנהלם. אולם לכל אורך הדרך דוקורסקי לא היה שבע רצון מתפקודו של פורת". אלא, שגם הגיבוי שקיבל מראש הראשות לא מנע את חוסר האמון שהתפתח בקרב כולם כלפי פורת.
מלבד הסכסוכים המתוקשרים בינו לבין המורים, ומסע הנקמה שלו כנגדן, כפי שטענו חלק מהמורות, התרחשו בבית הספר גם מקרי אלימות רבים בקרב התלמידים עצמם. קרבות של תלמידות בחצר בית הספר, מאבקים בין תלמידים, שדרשו התערבות של המשטרה ומקרים של השחתת רכוש בית הספר, הפכו לדבר לא שכיח.
"פורת איבד שליטה על הנעשה בבית הספר. הוא לא הצליח לרסן את התלמידים", סיפרה השבוע מורה בבית הספר: "בעקבות כל המאבקים שלו עם המורים, התלמידים החלו לזלזל בו ולא התייחסו אליו בכלל. גם ההורים עצמם איבדו בו אמון לחלוטין.
"הוא גם לא פעם קיבל החלטות שגויות, שגרמו לו להיראות רע. הוא פעל לא נכון. כנראה שהוא באמת היה צריך להשתפשף קודם בתיכון קטן יותר, לפני שהגיע לבית ספר בעייתי כמו קרית ביאליק. לפני כן הוא ניהל רק בתי ספר יסודיים. עם בני נוער ההתמודדות שונה לחלוטין".
חוסר האמון בפורת גבר, עם התרחשות עוד אירועים אלימים, כמו מקרה זריקת עדנית על שולחן מורה בבית הספר, אירוע בו המורה נוכח לדעת שהמנהל בוחר שלא להעניש את התלמיד ואף עומד יותר לצד התלמיד, מאשר המורה.
מכה נוספת נחתה על פורת בתום שנת הלימודים הקודמת, תשס"ח. אז ספג בית הספר מפלה גדולה גם בהישגי ציוני הבגרות. אחוז התלמידים הזכאים לתעודת בגרות עמד על 53.05 אחוזים בלבד, לעומת 58.40 אחוזים בשנה הקודמת.
הנתון הציב את בית הספר שהיה פעם "ספינת הדגל בקריות" במקומות האחרונים בין בתי הספר בקריות. פורת מצידו סרב בתוקף לקבל אחריות על הכישלון וטען שמי שאחראי לכך הוא קודמו לתפקיד, ישראל וינגסט.
גם אז, הוא קיבל גיבוי מדוקורסקי שכינס מסיבת עיתונאים והודיע שהעירייה אינה מתכחשת לכישלון של מערכת החינוך, ומתכוונת להשקיע כמה שניתן על מנת לשפר הישגים אלו. "אני נותן לפורת גיבוי מלא", אמר דוקורסקי באותו מעמד, ושוב הטיל את האשמה במחדלים בבית הספר על המורים עצמם:

"אני חושב שהוא עושה עבודה טובה ויצר אווירה טובה בבית הספר. צריך עצבים של ברזל כדי להתמודד עם התנהלות של סוג מסוים של מורים, והוא רק בן אדם". למרות שלדוקורסקי לא הייתה ברירה אחרת, אלא לגבות את פורת, המורים בבית הספר לא קיבלו את הדברים ודבריו ערערו עוד יותר את היחסים בין פורת והמורים.
"ברור לנו שדוקורסקי היה חייב לתמוך בפורת ולא יכל לצאת נגדו. אבל הוא לא צריך להטיל את האחריות על המורים בגלל זה. הדברים שלו גרמו לאווירה קשה בבית הספר, והוא הביא לכך שהמורים הפנו עורף לפורת", כך העיד השבוע מורה בבית הספר: "זה לא מקובל שראש העיר קורא למורים 'עשבים שוטים'. איך לדעתו זה גורם לנו להצטייר בעיני התלמידים? לא פלא שהם איבדו כל רסן והחלו לעשות ככל העולה על רוחם. הוא יכול לתמוך בו גם מבלי לצאת נגד המורים".
בשנה האחרונה, אכן שיפר בית הספר בראשותו של פורת את אחוז התלמידים הזכאים לבגרות, בצורה משמעותית. כיום, לטענת העירייה, הוא עומד על כ- 68.2 אחוזים.
אך מסתבר שאין בכך די. בחודשים האחרונים גברו מקרי האלימות בבית הספר ואיתם גם חוסר שביעות הרצון של המורים, התלמידים וההורים כאחד. הוטחה ביקורת חריפה על הביקורים התכופים של פורת בחו"ל בשעה ששורר כאוס בבית הספר, וכן על אופן קבלת ההחלטות שלו.
"הוא לא הגיב נכון להרבה מצבים. כשהיה צריך להיות קשה עם התלמידים הוא לא עשה זאת. הוא לא ידע מתי לתמוך במורים או לפרגן להם. לבסוף הוא נשאר לבד מול כולם. כיום שוררת אנרכיה מוחלטת בבית הספר, הוא איבד לחלוטין את היכולת לשלוט בנעשה", הסבירה מורה אחרת.
מה שהחריף עוד יותר את המצב זו שרשרת האירועים האחרונה, כפי שפורסם בשבועות האחרונים בזמן קריות. מספר תלמידים נקטו באלימות כלפי המורים, שלא זכו לתמיכה מפורת, ולא זכו לראות כיצד תלמידים המטילים בהם ביצים וקמח במהלך שיעור, לא מקבלים כל עונש מהמנהל. ויתירה מכך: פורת אף מפציר במורים שלא להגיש במשטרה תלונה כנגד התלמידים. בעקבות זאת איבד פורת לחלוטין את אמון המורים בו. בשעה שנדרש להשליט סדר בבית הספר, טענו המורים, העדיף פורת להתעלם מהנעשה ונסע לחו"ל עם משלחת בית הספר, דבר שגרם לדברים לצאת עוד יותר מכלל שליטה.
"הוא לא הגיב נכון לאירועים. חוץ מזה שלא תמך במורים, הוא לא ידע גם כיצד להתמודד עם התלמידים. הוא הרבה בעונשים קולקטיביים, בשעה שזה לא היה נחוץ כלל, ועורר את כעסם של כל התלמידים כלפיו", הסבירה מורה אחרת בבית הספר: "אין זו הפעם הראשונה שבוטלו טיולים ואירועים שונים כעונש על מעשים של תלמידים בודדים, ולתלמידים נמאס מזה. הם החלו להתייחס אליו בזלזול והתעלמו ממנו לחלוטין".
אם לא די בכך, בשנה האחרונה ירד בצורה דרמטית מספר הנרשמים לבית הספר. הורים רבים התאכזבו מצורת ההתנהלות של בית הספר והעבירו את ילדיהם לבתי ספר אחרים. "אורט ביאליק זה לא מה שהיה פעם", אמר אב לתלמיד בבית הספר:
"בבית הספר יש מקרים רבים של אלימות והרמה שלו יורדת בהדרגה. אני מעדיף לשלוח את בני לבית ספר אחר. אני לא רגוע שהוא בבית הספר הזה". כתוצאה ממספר הנרשמים הנמוך, בשנה הבאה יפתחו פחות שתי כיתות י' מהשנים הקודמות, והיקף משרתם של מורים רבים צומצם בעקבות זאת. מצב שאף הוא גרם למורת רוח רבה בקרב המורים.

מנגד, טוענים אחרים, שפורת לבדו אינו אשם במתרחש בבית הספר. "יש שם הרבה מורים שמחפשים מריבות ובעיות. הרבה מהם היו צריכים לשלוח הביתה כבר מזמן. יש צורך לרענן את כל המערכת ולא רק את המנהל", אמרה מורה אחרת: " במידה וזה לא ייעשה, סביר להניח שגם המנהל הבא אם לא יהיה חזק דיו ינחל כישלון חרוץ".
למרות זאת, אלי דוקורסקי וראשי החינוך בעירייה החליטו לפעול להדחת פורת וכבר בימים הקרובים ראש העירייה אמור להיפגש עם ראשי רשת אורט ולבקש למנות מנהל אחר, עם משמעת ויד נוקשה לבית הספר.
מרשת אורט נמסר בתגובה: "טרם נערכו שיחלות בין אלי דוקורסקי לראשי רשת אורט בנושא. נשמע את הטענות ואז נגיב".
בעיריית קרית ביאליק העדיפו שלא להגיב.