הכינו את הגונדולה: נמצא הפיתרון לבעיות התחבורה בת"א
ישראל שוורץ, תושב תל אביב, מנסה להחיות את הרעיון הישן להפיכת ערוצי האיילון והירקון למסלולי שיט. בתוכנית: תחבורה ציבורית עוקפת פקקים והפלגות מיוחדות לתיירים

ישראל שוורץ על גדות הירקון צילום: נאור רהב
"מדובר בעוד אלמנט שיכול להקל את מערכת התחבורה באזור, אשר קיים בכל מקום בעולם שיש בו תשתיות של נהרות ונחלים", מסביר שוורץ. "הרעיון פשוט: מנצלים את זרימת המים המסיבית שיש בערוצי האיילון והירקון בחודשי החורף או ממלאים את אותם האפיקים מי ים בעונת הקיץ ובחורפים שחונים. זה יחייב את העמקת האפיקים במקומות שיידרשו, בניית כמה תחנות ליד המחלפים הקיימים ופתיחת קווי סירות נוסעים בנתיב המים".
אתה נשמע אופטימי.
"אני מטייל המון בעולם, וראיתי פתרונות כאלה במקומות שונים, אז אפשר בקלות ללמוד כל שנדרש להפעלה סדירה של הקווים. להערכתי, גם יהיה אפשר לשוט בסירה משפך הירקון לתחנת רכבת ארלוזורוב בלי בעיה. אפשר גם לנצל את התעלות האלה כדי לערוך בהן סיורים לתיירים.

גונדולות בונציה AP
"זה בטח הרבה יותר קל מלחפור רכבת תחתית למשל. הרי התוואי ישנו, המים ישנם, וזה בהחלט יפתור חלק מבעיית הפקקים, אנשים יוכלו לרדת מהספינות לתחנות הרכבת מההגנה בדרום עד האוניברסיטה בצפון".
שוורץ שלח לאחרונה את הצעתו למשרד התחבורה, למשרד התיירות ולמשרד להגנת הסביבה וכן לראש העירייה רון חולדאי ולראש עיריית רמת גן צבי בר. "אני דור שלישי בתל אביב, ומכיר את העיר לאורכה ולרוחבה", הוא אומר. "לסבתא שלי עוד היו אווזים בחצר, שהיו הולכים לירקון להתרחץ וחוזרים. אבא שלי בנה את נמל תל אביב. אנחנו קשורים למים, ולי גם יש רישיון של סקיפר".
שוורץ
מוסיף כי אף שוחח בעניין עם גורמים ברשות נחל הירקון, וזכה מהם לתמיכה. "זו בהחלט תכנית אופרטיבית, כמובן לאחר שימולאו כמה תנאים טכניים", מאשר דוד פרגמנט, מנהל רשות נחל הירקון. "בתוכנית אב שהרשות הזמינה עוד בשנת 1996 דובר על הפעלת 'בטובוס' - אוטובוס-סירה. בנוגע לשאלה מאיפה לאיפה יעברו הקווים ובאילו הגבלות, זאת כבר עבודה של רשויות התכנון. היום אפשר לשלוט בנחל הירקון מבוקר עד ערב, והמפלס בירקון המלוח ובחלק מנחל איילון, עד ארלוזורוב לפחות, משקף בדיוק את מפלס מי הים, ולרוב זהה לו גם בתקופות של גאות ושפל".