נהגי מוניות גבעתי: אין פה עבריינים, אנחנו רק רוצים להתפרנס
בעוד כחודשיים תיסגר תחנת מוניות גבעתי בקרית אתא. הסיבה לטענת המשטרה: פעילות עבריינית, המתנהלת במקום על ידי אדם בשם יוחאי כהן וחלק מהנהגים. בעלי התחנה מכחישים ויוחאי כהן טוען כי מדובר בבלון שיתפוצץ. והנהגים? הם בסך הכל רוצים לעבוד
השבוע אירע תקדים משפטי בקרית אתא, כאשר שופט בית המשפט המחוזי, רון סוקול, קבע כי תחנת "מוניות גבעתי", הפועלת כעשור ברחוב העצמאות, תיסגר.

הסיבה: דוחות מודיעין של המשטרה הקובעים, כי העסק מהווה חממה לפעילות פלילית המסכנת את שלום הציבור. בעלי התחנה, אשר מחזיקה כ-120 עובדים, טוענים, כי המשטרה מנהלת ציד מכשפות נגד אחד מהנהגים, יוחאי כהן, אשר לטענת השוטרים מנהל אורח חיים פלילי.
"אם קיימת כזאת סכנה לשלום הציבור", שואלים בתחנת המוניות, "היכן הם היו עד היום?". בעוד כחודשיים תיכנס החלטת בית המשפט המחוזי לתוקף, והנהגים חוששים מהיום שאחרי.
בנובמבר אשתקד הודיעה המשטרה לעיריית קרית אתא, על ביטול האישור אשר ניתן על ידה ל"מוניות גבעתי" להפעלת עסק. המשטרה קבעה, כי לאחר פעילות של איסוף מודיעין נמצא ש: "עבריינים בולטים בקרית אתא עושים שימוש באמצעי לחימה, על מנת לקדם עסקיהם, ובנס לא קופחו חיי אדם". כמו כן נטען, כי: "קיים צבר ידיעות רב, איכותי ומשמעותי, אודות פעילותו הדומיננטית של עבריין בכיר מקרית אתא ב'מוניות גבעתי'".
בפברואר השנה עיריית קרית אתא, שהיא הגוף הנותן רשיון לעסקים בשטחה מטעם משרד הפנים, זימנה את בעלי "מוניות גבעתי" לשימוע, אשר לאחריו הודיעה על ביטול רשיון העסק בעקבות המלצות המשטרה.
בעקבות שלילת הרישיון, עתרו בעלי מוניות גבעתי לבית המשפט המחוזי בחיפה בטענה, כי לא יתכן שעל סמך חשדות בדבר ביצוע עבירות פליליות, על ידי מי מעובדי או מנהלי התחנה, בכדי להצדיק את ביטול הרישיון. עורך דינם, ציון שמעון, הוסיף,
במהלך הדיון קיבל לידיו השופט רון סוקול קלסר עב כרס, ובו דוחות מודיעין חסויים. בתוך הקלסר פורטו מידעים, הכוללים את אופי הפעילות העבריינית כגון: שימוש באמצעי לחימה, גרימת נזק לרכוש, פציעת אנשים, איומים וסחיטות.
עו"ד יוסף סגל, אשר ייצג את התחנה בדיון הסביר, כי דוחות המודיעין נחשפו אך ורק לשופט, אך לא הוצגו בפניו או בפני חברי "מוניות גבעתי", וכך לא יכל להתייחס למידע אשר הופיע בדוח.
בעקבות אותו החומר קבע השופט, כי לא מדובר בפעילות עבריינית שולית.
"עולה חשד ממשי, כי באמצעות העותרת נעשים מעשים המסכנים לא רק את עובדיה, אלא גם את כלל הציבור". עוד הוסיף השופט, כי: "הפעילות העבריינית כבר גרמה לנזקים בגוף, וקיים חשש ממשי וקונקרטי, המתבסס על האירועים האלימים שכבר קרו, לפגיעה בגופם ובחייהם של החפים מפשע".
מנהלת התחנה ונהגת מונית בעצמה, אוולין נחושי, מתקוממת כנגד פסק הדין: "אם יש פה פעילות פלילית - שיוכיחו. מעולם לא דיברו איתנו מהמשטרה, מעולם לא נחקר פה נהג, מעולם לא הוגשה תלונה. אם הם טוענים שיש להם תיק עב כרס - זאת אומרת שהם חקרו במשך שנים. אם קיימת כזאת סכנה לשלום הציבור היכן הם היו עד היום?".
כלומר במהלך כל החקירה לא יצרו איתכם קשר מהמשטרה?
"מעולם לא נאמר לנו שלנהג כזה או אחר אסור לעבוד בתחנת 'מוניות גבעתי'. אם הם היו אומרים לנו דבר כזה - היינו באים ואומרים לאנשים המדוברים שהם אינם יכולים להמשיך לעבוד כאן יותר".
נכון להיום, למעט המשטרה, אף אחד לא יודע במה בדיוק מואשמים בעלי התחנה?
"בדיוק, וזה מה שמקומם. אין תלונות נגדנו, אף נהג לא עזב את התחנה ולא ביקש לעזוב, אף לקוח לא התלונן, הכל זו המצאה של המשטרה".
אז למה החליטה המשטרה לחקור דווקא את התחנה שלכם?
"אני שומעת חדשות, ויודעת שיש למשטרה במרכז יחידות לתפיסת משפחות פשע. אולי היחידה בצפון רצתה לתפוס כותרת. אני חושבת שאם יש להם מידע מודיעיני על עבריינים בתחנה, אז שיהיה להם גם את האומץ לטפל בזה נקודתית מבלי לפגוע בפרנסה של 120 נהגים ללא רקע פלילי".
בפסק הדין הדגיש השופט, כי מדובר בהחלטה חריגה, ושיש לשקול את טובתם של הנהגים, עובדי התחנה, אשר בטווח הקצר ייפגעו מסגירת התחנה. אולם בנוסף קבע, כי בעקבות המידע שהוצג בפניו - האינטרס הציבורי גובר על אינטרס הנהגים, ובטווח הארוך יוכלו הנהגים להשתלב במסגרות אחרות. "יש פה מספר לא קטן של אנשים בני 50 ו-60", מתקוממת נחושי על פסק הדין, "איך הם אמורים למצוא עבודה, מי יקבל אותם במצב היום".
על פי חקירת המשטרה עלה, כי כהן, השתלט לכאורה בשנים האחרונות על פעילות התחנה, ובין השאר דרש מנהגים רבים לשלם לו פרוטקשן. השופט סוקול אמנם טען כי אין מספיק ראיות לגבש כתב אישום, אך יש חשד קונקרטי לפעילות העבריינית.
אבי, נהג בתחנה בן 47 מצדד גם הוא בנחושי: "השופט אומר שיש פה עבריינים. האם אני ועוד 120 נהגים עבריינים? יש פה כאלה שעובדים 10 שנים, גם הם עבריינים? השופט הזה מדבר על שלום הציבור, אבל הוא לא יודע כמה אנחנו מסייעים לציבור ולמוסדות שאנחנו עובדים איתם".
מה לגבי האמרה של השופט, על כך שרבים מהנהגים מייחלים להפסקת הפעילות בעסק?
"אם הכוונה לרמיזה על פרוטקשן, אז אני יכול להגיד שאני מרוויח בסוף היום בין 150 ל-200 שקלים. איזה פרוטקשן אני יכול לשלם מזה? איזה עבריין יתעסק עם סכומים כאלה? אם אנחנו היינו חשודים בסחיטה, בשם 'העבריינים שבתחנה', אז מי היה מסכים להמשיך לעבוד איתנו?".

"אני אגיד משהו חריף", מוסיפה אוולין. "זה חוסר אחריות של המשטרה, שהפיצה את השקרים האלו, וחוסר אחריות של בית המשפט אשר האמין לשקרים האלה".
במשטרה טוענים, כי העבריין הבכיר המדובר הוא יוחאי כהן, אשר לו שתי מוניות בתחנה.
"אנחנו לא ידענו מכלום. יוחאי הגיע לפני שנתיים לתחנה, והשכיר שתי מוניות לנהגים. הוא לא מגיע למשרדים, ואין לו קשר מעבר זה לתחנה. הוא לא ישב מעולם בכלא, ואם המשטרה טוענת שהוא העבריין - אז היא יורה לעצמה ברגל, כיוון שפה קיים עסק חוקי לגיטימי שמנוהל באופן שקוף, וניתן לעקוב אחריו בקלות ולבוא לבדוק הכל".
מה אתם מתכוונים לעשות בעקבות פסק הדין?
"שכרנו עורך דין חדש, ואנחנו מתכוונים להגיש ערעור. במהלכו תהיה מן הסתם הקפאת הליכים, אבל אנחנו לא מאמינים שבית המשפט יתן לתקדים כזה לקרות. נלך ונפגין בבית משפט, ונבקש מהשופט שיסתכל לנו בעיניים, לפני שהוא מבצע מהלך שכזה".
במהלך החקירה כנגדכם לא צפיתם את פסק הדין?
"לא התכוננו ולא צפינו את זה בכלל, זה נפל עלינו בבום. כאשר היינו בשימוע בפני העירייה הסכימו איתנו כי העסק מוסדר, חוקי עם ספרים וחשבוניות. העירייה אף טענה, כי מלבד המלצות המשטרה אין סיבה לשלול את רשיון העסק, וכי לא ניתן היה לפרט על סמך מה התבססו המלצות אלו".
גיורא עמבר, מבעלי התחנה מוסיף: "בדיון שנערך, לא ביקש עורך הדין שלנו לחשוף את המידע הזה בפנינו והסכים, כי החומר החסוי יוגש לשופט במעמד צד אחד מבלי שנוכל להתייחס אליו. זו הייתה טעות. כל דבר ניתן לבדוק ולחקור, ואנו נשמח לשתף פעולה".
סגן ניצב מיכאל שפשק, העומד בראש החקירה, הגיב להאשמות בעלי התחנה: "מדובר בחקירה, אשר עדיין בעיצומה בשלב גלוי. חומר הראיות מידע המודיעיני, אשר נאסף מגורמים רבים ומגוונים, מאוד מורכב. לפני כחודשיים נערך שימוע ביחד עם פרקליט התחנה, אשר היה מעורב ומעודכן בכל פרטי החקירה (הפרקליט יוסף סגל כאמור טען, כי אינו מכיר את ההאשמות והסיבות שבגללן נסגרה בתחנה, ע"ש). הגורמים העבריינים בפסק הדין גם כן היו מוכרים וידועים, ומנהלי התחנה נהנו מהרווחים אשר הניבה הפעילות הפלילית של אותם עבריינים בתחנה".

עורך דין ציון שמעון, המייצג את התחנה בערעור, מסר בתגובה: "בטענות של המשטרה אין עובדות ממשיות, והן מסתתרות מאחורי הסיסמאות 'פעילות פלילית' ו'פעילות עבריינית'. הפירוש של מידע מודיעיני הוא מידע הנמסר למשטרה בעילום שם, אך לא הוגשה כל תלונה ולא נפתחה חקירה גלויה. אם קיימת פעילות פלילית, מדוע אין כתב אישום?.
"בית המשפט המחוזי החליט לשלוח 120 עובדים חפים מכל פשע לחפש עבודה, וכל זאת על סמך שמועות פורחות וללא בדל של ראיה. "העבריין הבכיר" שמוזכר בפסק הדין, בסך הכל מחזיק במספר מוניות שרכש מכספו הוא, ואינו מעורב בניהול התחנה. הוא בחור צעיר, נורמטיבי, מעולם לא היה בבית סוהר, שחקן כדורגל שמנהל בימים אלו משא ומתן עם קבוצת הפועל רעננה - אולי בית משפט ייתן צו סגירה גם לקבוצת הכדורגל הפועל רעננה, על סמך שמועות בלבד?. אנו בטוחים כי בית משפט העליון יתקן את ההחלטה, והעוול יוסר".
יוחאי כהן מסר בתגובה: "כל האשמות האלו יתפוצצו כמו בלון. אני לא מכיר את המידע של המשטרה, לא דיברו איתי. לפי מה שאני מבין לא יסגרו כל כך מהר את תחנת המוניות, אבל חבל לי שהם פוגעים במשפחות של נהגים. אם יבקשו ממני - אעביר את המוניות שהשכרתי לחברה אחרת".