רחובות: בריכת וייסגל קרסה כלכלית ונסגרה, התושבים יכולים ללכת לים
בעוד מספר ימים יתחיל החופש הגדול. בני הנוער ברחובות ימצאו את מרכז וייסגל סגור ועומד בשיממונו. העירייה, שסגרה את המים, טוענת כי מפעילי המקום חייבים לה מיליונים. המפעילים מאשימים את העירייה בהתנכלות. והתושבים מעוטי היכולת? שישחו באמבטיה

למי שמכיר את המקום קשה לראותו כך: העשבים גבוהים וצהובים, הבריכות ריקות וצבען מתקלף, המגלשות משוועות למים, השלטים נפלו ממקומם על המדרכה - שמלאה בעלים יבשים שלא גורפו זמן רב.
הסיפור סביב וייסגל הוא ארוך ומסועף. בשנת 1973 ראש ממשלת ישראל, גולדה מאיר, הגיעה למרכז וייסגל והניחה את אבן הפינה למקום. למעמד המכובד הגיעו גם ראש הממשלה הראשון של ישראל, דוד בן גוריון ובכירים נוספים. לצורך ניהול המקום, שנבנה על קרקע עירונית, הוקם "הקדש" המונה 15 נציגים – חמישה ממועצת העירייה ועשרה נציגי ציבור.
מטרת ההקדש איננה עשיית רווחים, אלא ליזום, לתכנן ולבצע פעולות במגמה להנציח את שמם של שירלי ומאיר וייסגל. ליזום כנסים, הרצאות, סמינריונים, חוגים ספורט וכל פעולה ציבורית, אמנותית, תרבותית וספורטיבית - המשמשת כגורם חברתי לבני נוער ומבוגרים.
במשך כ-25 שנים פעל המקום לפי רוח דברים אלה ונאמני ההקדש. העירייה השקיעה במרכז כסף רב ותושבי העיר נהנו מפעילות קיץ ענפה. כמיליון מבקרים היו פוקדים את וייסגל בתקופת הקיץ, כשגם בחורף יכלו התושבים ליהנות מבריכת שחייה מקורה. המרכז אף ייצר הרבה כבוד לעיר, כשהוציא מתוכו שחיינים רבים שהיו אלופי הארץ.
לאחר מכן הועבר ניהול המקום לידיה של אגודת מכבי רחובות, אך עקב ניהול כושל וחובות מצטברים, חזר המרכז לידי ההקדש – שלפני חמש שנים החליט להציע את ניהול המקום לזכיין פרטי באמצעות מכרז. חברת מתדור התגשמות פרויקטים בע"מ, שרשף הוא אחד מבעליה, היא זו שזכתה במכרז, וחכרה את וייסגל מההקדש לתקופה של שש שנים עם אופציה לארבע תקופות נוספות בנות שש שנים כל אחת (סך הכל 30 שנים). בתמורה שילמה החברה 640 אלף שקל לשש השנים הראשונות.
כעת מרכז הספורט הוותיק נושם את נשימותיו האחרונות. מרכז וייסגל שקוע בחובות, כשאחת הנושות היא עיריית רחובות בעצמה, הטוענת כי חברת מתדור חייבת לה למעלה מחמישה מיליון שקלים בגין תשלומי ארנונה ומים. המפעילים מצדם טוענים שאינם חייבים כסף, וזאת על פי הסכם שנחתם בינם לבין ההקדש.
"גם ללא תשלומי הארנונה מרכז וייסגל קרס, אז על אחת כמה וכמה עם תשלומי ארנונה", אומר רשף. "ידענו שמחיר המים יהיה מסובסד ובאנו להפעיל את המקום עבור ההקדש באותם התנאים. באתי להקים עסק על בסיס כלכלי ומתוך חזון
כמו תמיד, מי שמשלם את המחיר הם תושבי העיר ובעיקר אלה החלשים כלכלית, שידם אינה משגת לרכוש מנוי לעונת הקיץ בבריכות הסביבה, בהן אין כניסה חד יומית. בעוד מספר ימים התלמידים, שיוצאים לחופש הגדול, לא יוכלו ליהנות מהבריכה ושלל המתקנים שהציע פעם המרכז.
סגן ראש עיריית רחובות, זוהר בלום, אישר השבוע את הדברים: "אין פתרון בעניין וייסגל והבריכה תהיה סגורה כל הקיץ".
התושבים יישארו הקיץ ללא בריכה?
"לצערנו זה מה שיקרה. התושבים יישארו ללא בריכה ציבורית הקיץ, היות ואנחנו כבר באמצע חודש יוני ולהפעיל את הבריכה לוקח זמן. מהרגע שיוחלט מי יתפעל את המקום, זה לוקח כשלושה שבועות עד שהוא יהיה מוכן לציבור הרחב. יש הרבה עבודה לעשות בבריכה ובסביבתה, שנראית מוזנחת מאוד".
אם כך, מהו הפתרון עבור תושבי רחובות?
"העירייה חושבת לקחת את המקום ולתפעל אותו לבד. בימים אלה מנכ"ל העירייה, דורון מילברג, בוחן את האפשרויות לתפעל את וייסגל על ידי הרשות המקומית. מועצת העירייה אישרה תב"ר (תקציב בלתי רגיל, א"ל) לבניית בריכת שחייה עירונית, שתשמש את השחיינים המקצועניים ואת בתי הספר. אישרנו רק עכשיו ואנחנו בוחנים את הדברים. לדעתי תוך שנה וחצי התהליך יכול להיגמר".
רשף, שהגיע לוייסגל לפני חמש שנים, מוסר את גרסתו: "הצגנו בפני ההקדש את חזון הקמת המקום, מתוך אמונה שאפשר להפוך את המרכז לפנינה. השקענו בווייסגל כשמונה מיליון שקלים מכספים פרטיים שלנו ולהפתעתנו, למרות שבזמנו שוקי פורר בירך אותנו ואיחל לנו הצלחה, העירייה עשתה הכל על מנת להזיק למקום בעצם הטלת הארנונה בסך של 1.2 מיליון שקל לשנה.
"מעולם, בשום תקופה, המרכז לא שילם ארנונה. על פי ההסכם שלנו אנו אמורים להיכנס לנעלי ההקדש ולכן לא אמורים לשלם כלל וכלל ארנונה, מה שלא נלקח בחישוב הכלכלי של ניהול המקום טרם כניסתנו. הרי ברור לחלוטין כי הטלת ארנונה בשיעור גבוה שכזה תגולם במחיר הכניסה לבריכה. מחיר כזה התושבים לא מסוגלים לשלם. אם היינו יודעים שנידרש לשלם ארנונה בהיקפים כאלה, לא היינו נכנסים לווייסגל".
מחיר כניסה יומית לווייסגל נמוך מאוד בהשוואה לבריכות בסביבה (רובן עובדות על מנויים) ועומד על 29 שקלים באמצע שבוע ו-49 שקלים בסוף השבוע. רשף טוען שאינטרסים אישיים של מי שהיו ועדיין בכירים בעירייה, הם אלה שסגרו את וייסגל:
"מלכתחילה המקום הוקם על מנת לגרום לאוכלוסיות החלשות להגיע אליו, כי אין באפשרותם להירשם לקאנטרים היוקרתיים או אלה שסגורים לציבור הרחב, כמו קאנטרי מועדון רחובות. מחזיק תיק הספורט בעיריית רחובות מנהל את בריכת אזורים ולכן יש לו אינטרס אישי מובהק לסגור את וייסגל, על מנת להעלות את מספר המנויים שלו בבריכת אזורים שעובדת כל השנה".
מה עלה בדיונים עם העירייה בנוגע לגובה הארנונה?
"הבעיה התחילה עוד בתקופת פורר. כשהתחלנו לקבל את חיובי הארנונה, פנינו בנושא לעירייה, והתשובה שקיבלנו היא שהעניין מטופל. מנכ"ל העירייה אז, תמיר פינשטיין, הסביר לנו כי הם עומדים להעביר החלטה במועצת העירייה שקאנטרים מעל 50 דונם יהיו פטורים מארנונה ובינתיים חיובי הארנונה המשיכו להגיע.
"במשך ארבע שנים החוב תפח ל-4.8 מיליון שקלים, זה החוב עליו מדבר זוהר בלום. נכנסנו למשא ומתן עם העירייה, מלול אמר 'בואו נסגור את חוב המים ונתעלם מחוב הארנונה'. הגענו להסכם עם העירייה, פרשנו את חוב המים לתשלומים, אך למרות זאת באוגוסט 2009, באמצע העונה, החליט מלול באופן חד~צדדי לסגור את המים.

"נגרמו לנו נזקים המוערכים במיליוני שקלים, היו לנו הסכמים והתחייבויות כלפי מנויים, מוסדות, אנשים שהזמינו אירועים. כשפנינו למלול ושאלנו מדוע אינו עומד בהסכם, הוא הסביר שמשרד הפנים מטפס עליו בעניין חובות הארנונה שהעירייה לא גבתה בווייסגל במשך 20 השנים האחרונות. למה העירייה חיכתה מאוגוסט 2009 ולא טיפלה על מנת שמרכז וייסגל כן יהיה פתוח בקיץ 2010?
"כשסגרו את המים לרבנות הראשית ברחובות לפני כחודשיים, מלול קרא לאיש שגובה מים מטעם העירייה ואמר לו 'תפתח להם מהר את המים', למרות שהם לא שילמו את החוב עד היום. זה רק מראה שכשהוא רוצה, הוא יכול. הרבנות מאוד חשובה למלול, מרכז וייסגל חשוב לציבור של רחובות, שלא מעניין את מלול".
בשנת 1988, שוקי פורר, שהיה חבר במועצת העירייה ובוועד המנהל של וייסגל, ביקש מראש העירייה תקציב עירוני על מנת להפעיל את המרכז. את הדברים שמובאים כאן הוא אמר באחת מישיבות מועצת העירייה שנערכה באותה שנה:
"וייסגל חוגג עכשיו בר מצווה. אנו רואים במרכז וייסגל לא רק מרכז ספורט, אלא מרכז חינוכי שחרת על דגלו את חינוך האוכלוסייה. מיקומו של מרכז וייסגל בלב השכונות קריית משה, מרמורק, שעריים וכפר גבירול, מכשיר קירוב של אוכלוסיה חלשה זו באינטגרציה עם הציבור הרחב ברחובות".
באותו מעמד ראש העירייה דאז יעקב סנדלר, החליט לקחת הלוואה על חשבון העירייה בסך מיליון שקלים עבור ההקדש על מנת לקיים את וייסגל.

19 שנים מאוחר יותר, אותו שוקי פורר, כראש עיריית רחובות, נשמע אחרת לגמרי. אלה הדברים שאמר פורר בנובמבר 2007, בישיבת מועצת העירייה: "מה שקורה במרכז וייסגל הוא שזה מרכז ישן ומיושן, כדי שהוא יהיה אטרקטיבי צריך להשקיע בו סכומים ניכרים. מכבי רחובות ניסו לעשות זאת, נגמר להם הכסף והם הלכו הביתה. עכשיו יש זכיין אחד שהחבר'ה פה תפסו אותו בתור פראייר, ייגמר לו הכסף וגם הוא ילך הביתה. בסופו של דבר הם מתחלפים, הפראיירים".
לרשף, מן הסתם, לא נעים בתפקיד הפראייר התורן: "מרכז וייסגל פתאום הפך להיות קרקע אטרקטיבית. הדרישה לארנונה היא כדי להציק למקום ולא לקיים אותו ואז הוא ייפול כפרי בשל, כמו שפורר אמר. לידי מי? לידי נדל"ניסטים למיניהם. הם חיסלו את ההקדש שהוקם על ידי גולדה מאיר ופנחס ספיר, ובאו להרוג את מרכז וייסגל. אין אינטרס לאף אחד לקיים את המקום, שוקי פורר קבר את וייסגל ורחמים מלול הניח עליו את המצבה בעצם סגירת המים".
מה אתה מתכוון לעשות?
"בנתונים הקיימים הגעתי למסקנה שאין שום אפשרות להציל את המרכז ולהפעילו לרווחת הציבור, על פי כתב ההקדש. ניתן להסב את המקום לפעילויות אחרות ומגוונות, אך לא למטרה לשמה הוא יועד. אם העירייה רוצה ארנונה בהיקפים כאלה, של 1.2 מיליון שקל לשנה, חייבים להפעיל את המקום עבור סוג אחר של ציבור ולא לפשוטי העם, כרצון כתב ההקדש".
הצעת לעירייה לנהל את המקום?
"אמרתי לעירייה 'תיקחו את המקום, שיבוא שמאי, יעריך את הציוד שלנו והאמצעים שהשקענו פה, תשלמו עבורם באיזה אופן שתרצו ואנחנו נצא החוצה'. לעיריית רחובות יש את זה ביד והם נלחמים בנו. אם אנחנו לא טובים וזה לגיטימי לחשוב שאנחנו לא טובים, אנחנו מוכנים לתת להם את המקום ושיפעילו אותו בעצמם. בכל יום שעובר, הציוד ניזוק ונהיה זבל. הרי להשקיע את הכל בחזרה זה לפחות עשרה מיליון שקלים".

מה עם כל הכספים שהשקעת?
"אני אתבע את ההקדש על הנזק שנגרם לי בסך שמונה מיליון שקלים. אבל לפחות הציבור ירוויח את המקום. העירייה רוצה לבטל את ההקדש. הם יצרו הסכם חדש בנובמבר 2008, שבשלב ראשון גזל את הקרקעות מידי ההקדש לטובת העירייה, ובתום הסכם זה הם יגזלו את כל הרכוש והכסף שנתרם והושקע במקום על ידי ההקדש. בכך ההקדש יחדל להתקיים, דבר שאסור על פי חוק. ההקדש הוקם בכוונת תחילה על מנת שלעירייה לא יהיה יד ורגל במרכז וייסגל. העירייה מתחלפת כל חמש שנים, אבל הציבור לא".
מה לדעתך יהיה עם וייסגל בעוד כחמש שנים?
"אני מעריך שמה שיקרה זה שמרכז וייסגל יהיה סגור במשך שנתיים עד הקמת שכונת וייסגל מערב, שתוקצה לאוכלוסיה החרדית. הקרקע של מרכז וייסגל תהיה שייכת לעירייה ולכן העירייה תקצה שטחים לטובת הציבור החרדי שגר בצמוד. את וייסגל בנו כדי שישרת את קרית משה, מרמורק ושעריים. ברגע שתהיה שם שכונה חרדית של 1,200 בתי אב, סביר להניח שהעירייה תקצה את הקרקע לציבור זה, אולי זוהי כוונתו של ראש העירייה המכהן מר מלול, אשר דואג לציבור בוחריו".
מעיריית רחובות נמסר בתגובה: "עיריית רחובות רואה חשיבות גדולה בפעילות מרכז המשרת את תושבי העיר, אך לצערנו הנהלת וייסגל איננה רואה את האינטרס הציבורי ומתנהלת באופן כושל ופוגעני כלפי התושבים. יודגש כי המקום מנוהל בידיים פרטיות, פועל מאינטרסים מסחריים ואין לעירייה כל קשר לניהולו ולהתנהלותו הכלכלית.
"יחד עם זאת, בשל החשיבות הציבורית, פעלה העירייה ככל יכולתה למען תהיה בריכה פעילה במקום, בעוד הנהלת המרכז נהגה בדרכים לא הגונות ולא ישרות, בלשון המעטה, מול גורמים מקצועיים רבים בעירייה ותוך ניהול רשלני וכושל, אשר פגע בילדי העיר והביא את הקץ לבריכה האולימפית שפעלה במקום.
"מרכז וייסגל, אשר הוקם לפני עשרות שנים כהקדש, פועל לראשונה כיום עם רישיון עסק, זאת לאחר שהעירייה דרשה את הסדרתו החוקית של המקום, בעוד הנהלתו הנוכחית מעולם לא טרחה לדאוג להסדרת הפעילות ואף נמנעה מתשלומי מסים הנדרשים בחוק ועד לתשלום צריכת מים שוטפת, שלא לדבר על חובות העבר בסך מיליוני שקלים. העירייה מצידה הגיעה להסדרי תשלום על חלק מהחובות, ודרשה כי לפחות ישולם לה עבור צריכת מים שוטפת בהווה, אולם גם זאת לא שולם וגם בהסדרים המדוברים הצ'קים שנמסרו לא כובדו והם חזרו.
"כעת ננקטים הליכי אכיפה בנושא. יודגש כי במקביל, משרד הפנים דרש את הסדרת המקום וכי העירייה פועלת על פי הוראות החוק. גם ודווקא בגלל שמדובר במקום המשרת תושבים, הסדרת הפעילות מקבלת חשיבות כפולה ומכופלת, ואין צורך להזכיר כי בעבר אירע מקרה טביעה של ילדה בברכה.
"באשר להצעה לרכוש את המקום תמורת שמונה מיליון שקלים, לא הוגשה כזאת הצעה וממילא העירייה לא מנהלת ולא תנהל את המקום, אלא תדאג לצרכי הציבור, כאשר לצערנו, הנהלת וייסגל לא נתנה את המענה לצרכים ציבוריים. נהפוך הוא, ההתנהלות המזעזעת של ההנהלה פגעה אנושות בתושבים, כאשר במקביל לאי עמידה בתשלומי מים שוטפים, החלה ההנהלה להצר את צעדיה של העמותה לקידום השחייה ברחובות, שחניכיה מחזיקים בתארים ארציים רבים.
"שיא השיאים היה כאשר באופן חד~צדדי ובניגוד לחוזה וללא ידיעת העירייה, מילאה הנהלת וייסגל את הבריכה האולימפית בחול, תוך גרימת נזק בלתי הפיך לבריכה, והכל מטעמים כלכליים צרים של ההנהלה. במקביל, החלה ההנהלה דוחקת פעילויות עירוניות נוספות אל מחוץ לבריכה. כך, גם מפעל השחייה העירוני נאלץ להתקיים מחוץ לעיר.

"למרות הכל, השנה הוחזר המפעל לבריכה. חרף העובדה שההנהלה דרשה את התשלום הגבוהה ביותר בכל האזור, בחרה העירייה להחזיר את מפעל השחייה לילדי העיר לבריכה, כשהיא רואה לנגד עיניה את האינטרס הציבורי בלבד ובמקביל פועלת כל העת בכפוף להנחיות החוק והדרישות הקבועות בחוק להסדרת התשלומים.
"העירייה תמשיך לדאוג לתושביה ולתת מענה לצרכי התושבים ונכון להיום נבחנת אפשרות להקים בשטח המדובר את האצטדיון העירוני ובמקביל לקדם הקמת בריכה ציבורית שתשרת את ילדי העיר, השחיינים המקצועיים וכלל המגזרים, ואשר נמצאת בקידום בתוכניות העבודה של העירייה לשנת 2011".
שוקי קרמר מסר: "אני שוקל ברצינות הגשת תביעת דיבה נגד יוסי רשף, שבשיא חוצפתו, למרות שהוא יודע את האמת, אומר עליי דברים שקריים. לכל אורך הדרך פעלתי - גם במועצת העירייה, גם בהנהלת העירייה וגם בישיבות איתו ועם שותפיו - למען מציאת פתרון הולם וראוי שהמרכז יהיה פתוח כל השנה, למען כלל הציבור ולמען מפעל השחייה העירוני, סקציית השחייה והספיישל אולימפיק.
"לצערי, מר רשף אינו דובר אמת בלשון המעטה. במרכז קאנטרי אזורים ישנם מנויים בלבד, לעומת מרכז וייסגל שיש בו כניסה חד~פעמית בכרטיסיות. אין שום תחרות, לא הייתה שום תחרות, ככה שהטענה שקרית לחלוטין. מרכז וייסגל חייב מיליוני שקלים לעיריית רחובות. רשף כנראה לא יודע לנהל את המרכז כפי שצריך, הוא אינו יודע להפעיל אותו כראוי וזאת אחת הסיבות לכישלונו של מרכז וייסגל.
"הוצעו למר רשף הצעות רבות על ידי ראש העירייה ועל ידי, כדי לנסות ולהגיע להסדרים ראויים, אך מר רשף דחה את כולם עד תום. רשף הוא איש פרטי שבא לעשות ביזנס בווייסגל וזה לגיטימי, אנחנו בעד יזמים פרטיים שירוויחו, אבל רק בתנאי שעבדו על פי חוק למען הציבור ושיעמדו בהתחייבותם כלפי הרשויות. עשינו ונמשיך לעשות הכל כדי שמרכז וייסגל ייפתח, אבל כאמור רק לאחר שישולמו כל חובות היזמים והמפעילים בצד הכספי, הטכני והבטיחותי".