האם חברת הדיור הציבורי פרזות הגיעה לסוף דרכה?
משרד האוצר הגיש לאחרונה הצעת החלטה לפירוק מרצון של חברת הדיור הציבורי בניגוד לדעת רוב חברי דירקטוריון החברה, ביניהם חברים במועצת עיריית ירושלים. בסביבתו של ברקת טוענים כי טרם התקבלה החלטה בנושא

החלטת הדירקטוריון התקבלה יום לפני הגשת מכתב הצעת ההחלטה מהאוצר. לטענת גורמים בכירים בעירייה בכוונתו של ברקת לבחון את המשך פעילותה של החברה, ובין השאר נשקלת גם האפשרות לפרק אותה.
לאחרונה התכנס דירקטוריון חברת פרזות לדיון בהחלטת החברה להשקיע את כל הונה, המוערך בכ~120 מיליון שקלים, ברכישת דירות עבור אוכלוסייה חלשה הזכאית לסיוע בדיור בעיר. חברי הדירקטוריון תמכו בהחלטה זו.
לאחר מכן נשלח מכתב מרשות החברות הממשלתיות ובו הצעת החלטה על פירוק החברה על בסיס פירוק מרצון אשר תובא להחלטת הממשלה. "במסגרת זו סיום תפקידה של החברה באכלוס יחידות הדיור הציבורי בירושלים והעברתו לידי משרד הבינוי והשיכון", נכתב בהצעת ההחלטה, שמשמעותה העברת סכום של 60.7 מיליון שקלים למשרד אם החברה תפורק. כמו כן צוינה "העברת ומכירת כל נכסיה וזכויותיה מאיזה סוג או מין שהוא של החברה. עודפי הפירוק יועברו למדינה ולעיריית ירושלים בהתאם לחלוקה שתיקבע בהסכם".
"פרזות" היא חברה ממשלתית עירונית לשיכון אשר הוקמה בשנת 1961. החברה מנהלת כיום מאות יחידות דיור ציבורי ובתי דיור מוגן המצויים בבעלותה המלאה של המדינה. בעקבות גילוי אי סדרים בחברה הוחלט להחליף את כל בעלי התפקידים הבכירים בה, ובמסגרת זו מונו מנכ"ל, סמנכ"ל וחשב חדשים. עם ביצוע מינויים הוחלט בחברה על קניית דירות בכל הכסף שברשותה.
מהלך של פירוק מרצון מתבצע כאשר יש הסכמה פה אחד של חברי דירקטוריון החברה לבצע את המהלך. משרד האוצר תומך מזה זמן רב במהלך, אלא שבשתי ישיבות קואליציה הביעו חברי המועצה את תמיכתם בחברה והוחלט פה אחד להתנגד לפירוקה.
בעבר הצהיר ניר ברקת עצמו על התנגדותו לפירוק החברה וכתב לפני שנה לאודי ניסן, מנהל רשות החברות הממשלתיות, כי הוא מבקש להקפיא את הליכי הפירוק שלה.
בסביבתו של ברקת אמרו כי למעשה ראש העירייה לא הביע כל הסכמה לכוונת האוצר לפרק את
גורם בכיר בחברה מסביר כי "משרד האוצר ממשיך לדחוף לפירוק החברה והוצאת הכסף המיועד לנזקקים, אולם אנחנו יודעים שמועצת העירייה מתנגדת לכך באופן נחרץ. היועצים המשפטיים של החברה בוחנים את חוקיות המהלך שמוביל ככל הנראה ראש העירייה, ללא אישור המועצה".
אם הפירוק ייצא אל הפועל, עיריית ירושלים צפויה לקבל לכיסה עשרות מיליוני שקלים. "האם ראוי לחלק את כספי הנזקקים למטרות אחרות שאותן מקדם ברקת?", תהה השבוע בכיר בחברה.
לדברי חבר דירקטוריון החברה ומועצת העירייה מאיר מרגלית (מרצ), "הבנו שברקת הסכים לזה מול האוצר מאחורי הגב, דבר שמהווה הפרה בוטה של החוק משום שהגוף המוסמך להחליט החלטה כזו הוא מועצת העירייה ולא ראש העירייה. מועצת העירייה הבהירה היטב את עמדתה בשתי ישיבות שבהן חברי המועצה אמרו לראש העירייה שהם מתנגדים לפירוקה של החברה".
מרגלית שלח השבוע מכתב לברקת שבו הוא מבקש לחשוף את כל התכתובת בין ראש העירייה למשרד האוצר ואת כל ההסכמים שעליהם חתם מולם. "ברקת יוצר מצג שווא, יש הבדל עצום בין דיור בר השגה לדיור לנזקקים. ברקת לא הוכיח רגישות לאוכלוסיות הללו".

מהעירייה נמסר בתגובה כי "מדיניות העירייה היא שיש לספק פתרונות דיור ציבורי לציבור הזקוק לכך בדרך המתאימה והטובה ביותר וכי יש להגיע להסכם מסודר ומוסכם עם משרדי השיכון, האוצר ורשות החברות הממשלתיות לשם כך. עם מינויה של רשות חברות עירוניות זה עתה, העירייה מגיעה לדין ודברים עם בעלי חברת 'פרזות' כדי לקדם את האינטרס הציבורי. ראש העירייה לא חתם על דבר מלבד על מכתב למשרד האוצר לפני כשנה המפרט את עמדתו כי יש להגיע להבנות ולא להסדר כפוי, והיא בעינה עומדת".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "בשלב זה טרם התקבלה החלטת ממשלה בדבר פירוק מרצון של חברת 'פרזות'. בימים אלה מתקיימים מגעים בין נציגי המדינה ועיריית ירושלים בעניין הסכמה לפירוק מרצון של חברת 'פרזות'. פירוק החברה טעון החלטת האסיפה הכללית של החברה, וזו תתקבל לאחר אישור עיריית ירושלים ואישור המדינה, כבעלי מניות היסוד בחברה".