רקוויאם לקן: נפרדים מקן הנוער העובד בכפר סבא
באופן אירוני, דווקא ב-ט' באב עלו הדחפורים על קן הנוער העובד בכפ"ס, שבמשך 70 שנה היה בית שני לאלפי בני נוער. במקום ייבנה רב קומות. ראש העירייה בן חמו, שבעבר שימש רכז הפעילות של התנועה, מכחיש בתוקף כי היה מעורב בהחלטה למכירת הקרקע
הסניף הוותיק שציין לאחרונה 70 שנות פעילות, שימש כאכסניה לטיפוח ערכים חשובים כשיתוף ותרומה, מעורבות אישית ושמירה על זכויות, אקטיביזם חברתי וערכים אחרים שהם אבני יסוד בקיומה של חברה מתוקנת.

בחודשי הקיץ העניק המקום אלטרנטיבה לקייטנות עם פעילויות הקייצת, ואילו בשאר עונות השנה שימש נקודת מפגש בין חניכים למדריכים לצורך סמינרים, הרצאות ופעילויות גיבוש אחרות.
ביום שבת לפני כשבוע, הגיעו אל הקן מאות מחניכיו, מדריכיו, בוגריו ואוהדיו להיפרד בטקס מרגש שסימל במידה רבה את סופה של תקופה, זאת לקראת הריסת המבנה ביום ד' שלאחריו.
הקן הישן שעמד מול הדואר הוא המבנה האחרון בשורת מבנים וותיקים נוספים שכבר נהרסו, כמו בית ההסתדרות ומועצת הפועלים (בה גם הוקם התיכון הראשון בעיר). על הריסות המבנים יוקמו בקרוב שלושה רבי קומות מודרניים, ובין ההריסות ייבלעו הזכרונות מראשית ימיה של העיר.
ההחלטה על הריסת הקן ברחוב נחשון לא התקבלה באחדות דעים ולמעשה עוררה התנגדות חריפה עוד בינואר 2008. ראש עיריית כפר סבא, יהודה בן חמו, צוטט כשהוא מאשים את קודמיו בתפקיד כאחראים לתכניות ואילו ראש העירייה הקודם יצחק ולד, הכחיש בתוקף כי היה שותף להחלטה.

כבר לפני שנתיים וחצי פנו חניכי הקן ומדריכיו לוועדה המחוזית והגישו ערעור על תוכניות הבנייה באיזור. הבקשה היתה ברורה: להכריז על הקן כמבנה לשימור. בין המתנגדים לתוכניות הבניה החדשות היו גם תושבים שחששו מעומסי התנועה הכבדים שייווצרו במקום בעקבות הצפיפות והגברת הבנייה אולם הערעורים נדחו ובשבוע שעבר כאמור הוצאה תוכנית ההריסה אל הפועל.
אריה גל, תושב העיר ומי שהיה בשנת 1956 חניך הקן, הגיע גם הוא למסיבת הסיום והביע את צערו על המהלך. "ב-2010 הערך היחיד שנותר הוא לעשות כסף", אמר גל, "כסף, ולעזאזל עם הזולת, לעזאזל טובת הכלל ולעזאזל העבר וגם העתיד. כסף הוא המלך וכסף הוא האלוהים".
על קיר המבנה המיועד להריסה ציירו המדריכים חומת לבנים וביקשו מכל מי שהיה מדריך, קומונר או חניך בסניף, לכתוב את שמו ואת השנה בה הצטרף אל הקן. אט אט במהלך הערב התווספו עוד ועוד שמות ותאריכים אל הלבנים המצוירות – תזכורת זמנית שנצרה לזמן קצר את כל הזיכרונות של מי שגדל במקום וכעת הגיע להיפרד.
"זה אירוני שההריסה תתבצע בדיוק בתשעה באב", אמר גל בעצב. "זהו יום החורבן. הבית הראשון שנהרס במתחם הוא מועצת הפועלים, השני שנהרס הוא מבנה הגמלאים. עכשיו בתשעה באב, נחרב גם הבית השלישי".
גם דב עילם, תושב העיר ומי שהיה ממקימי גרעין עומר של הנח"ל בשנת 59', לא מוצא נחמה בהריסת הסניף. במהלך נאום שנשא בן חמו במסיבת הסיום, העיר לו עילם בקריאת ביניים אך ראש העירייה בחר להתעלם.
"בזכות הסניף הזה הכרתי את רעייתי", מספר עילם, "הקמנו יחד את הגרעין והאהבה פרחה בחדר הצפוני שעומד להיהרס בעוד מספר ימים. הכעיס אותי לראות את ראש העירייה עולה לדבר בזמן שהוא אשם יותר מכל אדם אחר במצב הסניף".
למה הכוונה?
"השטח של הסניף והמתחם נרכש על ידי שני יהודים כשטח חום (שטח המוקצה לבנייה ציבורית, א"ב). כשהיזמים קנו את המתחם הם קיוו שביום מן הימים ישונה יעוד הקרקע ויהפוך לשטח לבניה רוויה ואז כמובן הם ירוויחו מהעניין.
"הנקודה היא שאין אפשרות להפוך שטח חום לבניה רוויה בלי ברכתו של ראש העירייה. בתקופה של בן חמו שונה היעוד של השטח משטח חום לשטח של של בניה רוויה, ובגלל זה כעסתי. יש כאן חטא כפול, גם אישרת את הריסת המבנים וגם אתה מזיל עכשיו דמעות תנין?".

הריסתו של הקן, שזכה במרוצת השנים לכינוי "הקן הישן", כואבת ומטרידה לא רק את וותיקי העיר, אלא גם רבים מהצעירים שממאנים להתנחם בהקמתו של מבנה חלופי המיועד לשמש לפעילות הסניף עד להעברתו למבנה קבוע בעוד כשנה.
חוץ מסוציאליסטים ופעילים חברתיים יצאו מהמקום גם לא מעט כישרונות בתחומים אחרים, כאלה שהחולצות הכחולות והשרוכים האדומים, שימשו להם השראה יצירתית של ממש. כך למשל אורי מייזלמן, אוהד קוסקי ורועי הדס, לשעבר חברי להקת קרח תשע, הכירו כשהיו פעילים בקן הישן, שם גם הופיעו בפני קהל אוהד במיוחד ב"ערבי קן" חגיגיים.
את סולן הלהקה נועם רותם הם הכירו במסיבת פורים בקן אליה הגיע רותם על תקן הדי ג'יי, ושם גם נוצר החיבור הראשוני של הלהקה שהתפרסמה בהמשך והפכה לחביבת הנוער. מייזלמן, בן 33, עדיין פעיל בתנועת הבוגרים של הנוער העובד, והגיע גם הוא במוצאי שבת.
"בראשון לספטמבר 87' באנו לקן לפעולה ראשונה שכמובן פוצצנו אחרי חמש דקות עם מדריכה בוכה שלא חזרה אלינו ומדריכים שהתחלפו שלוש פעמים. התרגשנו והיה רעש ובלגן אבל היה כיף גדול והתאהבנו במקום הזה, קן כפר סבא ישן", שיחזר מייזלמן בפני הקהל הנרגש.
"הקן הזה, נשאר כמעט אותו דבר מאז. המדרגות, שבכל פעם שיורד גשם או ששוטפים את הקן אתה מחליק ונופל, וכמה שיניים שנשברו עליהן. עם עצי האורן שסותמים את פתחי הניקוז למעלה ועם חדרי הפעילות. אני זוכר בדיוק מתי בנו את החדרים הפנימיים - התוספת שאנחנו התבאסנו שהיא מקטינה את שטח משחקי הכדורגל".
על הפוליטיקה והמניעים שהביאו לסגירת המקום בו גדל הוא מעדיף לא לדבר, ובראיון לזמן השרון הוא בעיקר מביע צער על סגירת הקן שהיה עבורו ועבור חבריו הרבה יותר מעוד מבנה פונקציונאלי: "זה היה המקום שלנו, למדנו לנגן שם, שם גם פגשנו את נועם וככה הכל התחיל.
"המקום היה סוג של מגנט לא רק לאמנים אלא באמת למגוון רב של אנשים שבאו מתחומים שונים ואי אפשר בעצם לדבר על ההיסטוריה של כפר סבא, בלי להזכיר את הקן הישן".
מתי שמעת על הכוונה להרוס את המקום?
"ידעתי על זה לאורך זמן רב, אבל בדומה לזה שאתה לא רוצה שהאהבה הראשונה שלך תתחתן, קיוויתי שיקרה גם כאן משהו שיעצור או יבטל את רוע הגזרה ושהריסת הקן לא תצא לפועל".
תגובתעיריית כפר סבא: "הטענות המועלות בכתבה אינן מתיישבות עם העובדות במציאות. השטח המדובר עבר לידיים פרטיות טרם היבחרו של יהודה בן-חמו לראשות עיריית כפר סבא. אישור שינוי ייעוד הקרקע נעשה על ידי הוועדה המחוזית, לאחר המלצת הוועדה המקומית וביוזמת הבעלים הפרטי.

"מעבר לכך, הקשר בין יהודה בן חמו לבין קן הנוער העובד הוא קשר רגשי וערכי עמוק וארוך בשנים. בצעירותו היה ראש העירייה חניך ומדריך בקן ואף ריכז את תנועת הנוער העובד בכפר סבא והכיר היטב את הקן ואת הפעילות בו.
"יש לציין כי מאז כניסתו לתפקיד כראש העירייה החל בן חמו בפעילות מסיבית להקצאת קרקע לטובת בניית קן לנוער העובד והלומד. התנועה תקבל שטח של דונם אדמה באיזור שכונת הראשונים, סמוך לשכונת 'תקומה החדשה'.
"לגבי שימור מבנים בעיר, הרי שהטענה המועלית בכתבה הפוכה למצב בשטח. בשנים האחרונות, מאז התמנה יהודה בן חמו לראש העירייה, עוברת כפר סבא מהפכה בכל הקשור לשימור בניינים ואתרים בתחומה. הוקמה ועדה מקצועית, אשר בחנה מבנים לשימור בכפר סבא בהתאם להמלצות העירייה, וקבעה כי מבנה הקן איננו עומד בקריטריונים של מבנה לשימור".
ראש העירייה יהודה בן חמו אמר בתגובה: "אכן ההחלטה למכור את המבנים הייתה אומללה, התנגדתי למכירה לידיים פרטיות והתבטאתי בנושא לא אחת עוד כשעבדתי במועצת הפועלים. קשה עד מאוד לעבור ברחוב נחשון ולראות כיצד מבנים ששימשו אכסניה לערכים נעלים הולכים ונהרסים. עבורי זוהי תקופה לא קלה, כמי ששהה במקום עוד מגיל נעורים - גדל, התחנך וחינך במהלך 25 השנים האחרונות.
"הקן הוציא מתוכו דורות של חניכים ומייסדים, שצמחו, התפתחו ותפסו תפקידי הנהגה מהבכירים במדינה: מדיניים, ביטחוניים, צבאיים והתיישבותיים. חותמם של בוגרי הקן טבוע בכל פינה התיישבותית בארץ".
ליאת מור, רכזת קני כפר-סבא: למרות התחושות הקשות ואי הנחת מההחלטה להרוס את המבנה ההיסטורי, החניכים והמדריכים הצעירים מבינים שהרוח של הקן הישן לא טמונה במבנה, אלא ביכולת שלהם לחלום. אני בטוחה שהם ימצאו את הכוחות להמשיך לגלגל את החלום גם במקום החדש בשכונת הראשונים ושנמשיך להגדיל את פעילות התנועה בעיר".