חברים למשק: משפחת פיין מקיבוץ מעין ברוך

הם הכירו במעין ברוך ב-1948, היא ראתה אותו בחדר האוכל ונשבתה מיד בקסמיו, אבל לא העזה להתחיל אותו. אחרי שנה התחתנו, במשק וגם בתל אביב. כיום, בני יותר מ-80, הוא השף המשפחתי שאוהב להביט בחרמון ובעמק החולה, היא לומדת מחשבים. חברים למשק - מדור חדש

נחמן גלבוע | 27/7/2010 16:07 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
צילום: נחמן גלבוע
משפחת פיין ממעין ברוך צילום: נחמן גלבוע

משתתפים: רותי (81), דוד (82), יובל (57), רון (52), דני (45), דפנה (40), והנכדים: עידן (25), נועם (23), אורי (13) (של יובל), שרון (24), עד (20), רן (15) (של רון), יונתן (10), טל (7) (של דני).

מייסדים קיבוץ: רותי, חברת התנועה המאוחדת מתל אביב, הייתה עם חבריה בהכשרת הפלמ"ח בכפר גלעדי, כשכמה בחורים בוגרי תנועת הבונים מהארצות האנגלוסקסיות הציעו להם להקים יחד קיבוץ בגליל העליון ("היינו אז בני 18 והם היו בני 25, אז אמרנו להם שאנחנו לא רוצים להצטרף לחבורה של זקנים"). האנגלוסקסים התעקשו, הפלמ"חניקים התרצו, ומעין ברוך עלה על הקרקע ב-1947. רותי וחבריה המשיכו להילחם בקרבות תש"ח, והגיעו לקיבוץ שנה לאחר מכן.

אשת מהנדס: דוד וחברו ארתור גולדרייך, שהיו סטודנטים לארכיטקטורה בדרום אפריקה, הגיעו לישראל בסוף 1948 במטרה להתגייס לצה"ל כמתנדבי חו"ל (מח"ל). בצבא החליטו שהם מתאימים לשרת בחיל ההנדסה העומד לקום, ועד אז השאירו אותם להתייבש בבקו"ם. בשלב מסוים נודע לדוד שניתן לשרת גם ביישוב ספר, והוא ביקש להציב אותו ואת חברו במעין ברוך. הם הגיעו לחדר האוכל ביום שישי, ורותי מיד נשבתה בקסמו ("התחלתי איתו? מה פתאום? לא העזתי. הייתי מאוד גרועה באנגלית").

טקס הכלולות: ב-1950, בתל אביב וגם במעין ברוך.

פיסול וקיבוץ: דוד הוא פסל באבן, ורבים מפסליו הסביבתיים מוצבים ברחבי הארץ ממצפה רמון ועד תל חי. בימים אלה הוא עובד על פסל סביבתי חדש בשיתוף פעולה עם מחצבת כפר גלעדי, במסגרת מיזם של גלריית הקיבוץ לרגל שנת המאה לקיבוץ.

אמן בקיבוץ: דוד: "אני מרגיש מאוד נוח כאמן בקיבוץ. הקיבוץ תמיד בא לקראתי, אבל היחס הזה הוא הדדי. את מעשה האמנות עשיתי תמיד לצד עבודה ומילוי תפקידים במשק".

פרנסה: רותי אחראית על המועדון בקיבוץ, ובעבר הייתה גננת, מורה לכיתות יסוד, מורה לדרמה יצירתית ורכזת תרבות. דוד עובד בסטודיו שלו לפיסול, ובעבר עבד בבריכות הדגים וברפת, היה מרכז משק ומזכיר קיבוץ והוא חבר ועדת תכנון.

העשרה: רותי לומדת מחשבים בבית ותיקי הגליל בתל חי, מתעמלת, ומשתתפת בפעילויות. דוד הקים את המדור לפיסול במכללת תל חי, ולימד שם פיסול וקרמיקה.

השורשים שלה: הוריה של רותי, רישקה ז"ל ויצחק ז"ל צדפי (פרלמוטר), היא מפינסק והוא מביאליסטוק, הכירו בקיבוץ אילת השחר ושם נישאו. יצחק עלה עם חבריו בגיל 19, ב-1920, והם התיישבו בחולדה. רישקה עלתה בגיל 18, ב-1925, עם קבוצת מייסדי גבת. לאחר שחולדה נשרפה עבר יצחק עם חבריו לאילת השחר, ושם פגש את רישקה

שעבדה באזור עם חבריה. יצחק התעקש להביא את משפחתו לארץ, ונאלץ לעזוב את הקיבוץ שלא קיבל הורים. רישקה ויצחק עברו לרחובות ועבדו בפרדסים, ולאחר מכן השתקעו בתל אביב. רישקה הייתה עקרת בית, יצחק עבד בעסק המשפחתי לנעליים. לרותי יש אח, רמי (75), בניר אליהו, ואחות שנפטרה, ריני ז"ל, בארז.

השורשים שלו: הוריו של דוד, הילדה ז"ל וחיים ז"ל פיין, היגרו בילדותם עם הוריהם מליטא לדרום אפריקה. הם הכירו ונישאו בקהילה היהודית ביוהנסבורג. חיים נהרג בתאונת דרכים בהיותו בן 35. הילדה השקיעה בבניינים וניהלה בתים, חיים הקים מחלבה למעדני חלב ועבד בה. לאחר מותו הילדה נישאה בשנית. לדוד יש אחות ואח: מרים (85) בלונדון, בזל ( 76) בבוסטון.

שיכון ותיקים: שכונה שנבנתה לפני 45 שנים במעלה הקיבוץ. בתים דו-משפחתיים, ששטחם המקורי היה 35 מ"ר וכיום הורחבו. צמחייה ענפה, דשאים מצהיבים במקצת.

המשכן לאמנויות: השטח הציבורי של הבית (80 מ"ר) כולל מטבח, סלון וחדר אירוח נוסף. הקירות בסלון ובחדר האירוח מכוסים במלואם בציורים וביצירות אמנות. חלק מהיצירות נעשו על ידי דוד, ובהן ראש אדם עשוי עץ בסגנון אפריקאי, הניצב ליד מסיכות אפריקאיות מעץ ומאבן. הציורים הם פרי מכחולם של מנשה קדישמן, הרולד רובין, ארתור גולדרייך, הבן דני פיין והנכד עידן.

היצירה המשפחתית: יובל, נשוי לטלי ואב לשלושה, ארכיטקט מומחה לתאורה, גר בכוכב יאיר. רון, נשוי לנינה ואב לשלושה, עובד בחברת ספנות, גר בבת חפר. דני, נשוי למרי ("על שם המרי העברי") ואב לשניים, אמן וידיאו, גר בארצות הברית. דפנה, אחות במקצועה, חזרה לאחרונה למעין ברוך ומנהלת בית סיעודי בעמיר.

קניות: במרכולית ובקריית שמונה.

בילויים: סרטים בראש פינה, הרצאות במועדון ובספרייה.

מאכלים: עוף, בשר בקר, כדורי בשר, פסטות, צימס (השף המשפחתי - דוד).

הפרטות ושכר דיפרנציאלי: קיבוץ מעין ברוך החל בהפרטה לפני עשר שנים. רותי ודוד: "תמכנו בשינוי אבל הוא נעשה בתחילה בצורה לא מוצלחת, והגמלאים קיבלו פנסיה של 1,600 שקל לאיש. לפני ארבע שנים הגיע מנהל קהילה מגונן, והוא יישם את המודל נכון. כיום אנחנו מרוצים מהמצב".

מצב כלכלי: סביר.

עושה להם את היום: אצל רותי – לחיות עם החברים בקיבוץ; אצל דוד - להביט בחרמון ובעמק החולה.

טוב להם בקיבוץ (מ-1-10): רותי – 10, דוד – 7.5.


קיבוץ מעין ברוך נוסד ב-1947, נמצא על כביש 99 בגליל העליון, מונה כ-130 חברים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

חברים למשק

הפנים והשמות שמאחורי הקיבוץ

לכל הכתבות של חברים למשק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/north/ -->