מלחמת גבולות: קריית גת וקריית מלאכי נגד המועצות האיזוריות
עיריות קריית גת וקריית מלאכי פנו למשרד הפנים בבקשה לכנס ועדת גבולות, על מנת להרחיב את תחומי השיפוט שלהן, על חשבון המועצות האזוריות הצמודות

שר הפנים אלי ישי נענה לראשי הערים ואישר הקמת ועדת גבולות. יש מי שיאמר שזו מלחמתם המאוחרת של ישובי הפיתוח נגד המועצות האזוריות, היושבות על שטחי מדינה עצומים, ואילו אחרים יטענו כי מדובר בניצול פוליטי של חברי מועצה מטעם ש"ס, כאשר נציג התנועה הוא שר הפנים.
בקריית גת ובקריית מלאכי מתהלכים זה שנים בתחושת תסכול ולא מעט קנאה על הרשויות האזוריות השכנות.
בעוד שבשתיהן מאגר הקרקעות לבנייה הולך ואוזל ויש תחושת מחנק, למועצות האזוריות יש מלאי עצום של קרקעות. "שלא יספרו לנו שמדובר בקרקעות חקלאיות" תקפו השבוע בקריית מלאכי, "תראו כמה חלקות צהובות וכמה שכונות חדשות הוקמו במושבים.
"נוצר מצב מגוחך, בו לא רק שלמושבים יש מלאי קרקעות גדול, הם גם בונים שכונות חדשות ומושכים אליהם את האוכלוסייה הטובה ביותר של שתי הערים. כך הם שודדים את שתי הערים האלה פעמיים. זו קרקע מדינה. לא ייתכן שכמה אלפים בודדים של מושבניקים, יחזיקו בקרקעות יקרות כאילו מדובר בקרקע פרטית שלהם".
לא מדובר כאן על קרב קרקעות, אלא על הרבה מיליוני שקלים. או כפי שביטא זאת ראש עיריית קריית מלאכי מוטי מלכה: "אין שום הצדקה שלבאר טוביה יהיו עודפים של 17 מיליון שקלים, וזאת לאחר שהעניקו לתושביהם שירותים טובים יותר משקריית מלאכי נותנת. אילו היינו נותנים את אותם שירותים: באר טוביה היתה מסיימת עם עודפים של 30 מיליון שקלים, בעוד קריית מלאכי מסיימת עם
גירעון".
ראש העירייה מוטי מלכה ניסה להצניע את זעמו על הקיפוח הזועק. יחסיו ההדוקים עם ראש המועצה האזורית באר טוביה דרור שור עיכבו פתיחת מאבק מתוקשר. "מצד אחד אומרים לנו לנצל 80 אחוז מהשטחים שהועברו לקריית מלאכי ורק אחר כך אפשר לדרוש עוד שטח, מאידך מושב תימורים מערימים עלינו קשיים לפתח את איזור התעשייה שכבר נמסר לנו" מסביר מלכה, "פנינו לשר הפנים והעלנו את הבעיה בה נתונה קריית מלאכי והוא אישר הקמת ועדת חקירה".
בקריית גת מבקשים להתרחב לכיוון מערב. השטח בו מתקני הטיהור ומעבר להם, עד מושב שחר, מיועד לפיתוח ולבנייה. אם אכן תיענה הוועדה לדרישת קריית גת, השטח בו נמצא מכון לטיהור מי שפכים יועבר לעיר ואז תחסוך העירייה תשלום ארנונה של כ-500 אלף שקלים. "העירייה גם יכולה לדרוש ארנונה מהמועצות האזוריות, שכן המכון משרת גם אותן" אמרו בקריית גת.
למועצות האזוריות, מאידך, יש טענות קשות על ההחלטה להקים ועדת חקירה. שם טוענים כי לפני 15 שנה התקיים דיון באשר להרחבת שטח השיפוט של קריית גת, והוחלט כי העיר תתפתח לכיוון צפון. לשם כך הועברו 5,000 דונם, עליהם אמורים לבנות כ-10,000
ראש המועצה האזורית שפיר אשר אברג'יל אמר בתגובה: "אני לא מבין מדוע נפתחה ועדת הגבולות. עדיין לא נחתמה הוועדה שהוקמה לחלוקת ההכנסות מאזור התעשייה המשותף. יש לקריית גת מלאי דירות שיאפשר להם להכפיל את מספר התושבים. כאשר ימצו את תחום ההרחבה ועיריית קריית גת תפנה אלינו, נלך לקראתה. אבל מה הטעם בעת הזו לוועדה?".
מעיריית קריית גת נמסר בתגובה: "לאור מגמות הפיתוח והבינוי המופיעות בתמ"א 35 ולאור מיצוי יתרות הקרקע בעיר, הגישה העירייה בקשה להרחבה מיידית של תחום השיפוט של העיר, מדרום וממערב. מעבר לכך, ניצול יתרות הקרקע לקבורה מחייב הרחבת חירום דחופה של בית העלמין ממזרח, עד להקמת בית עלמין אזורי במקום המתוכנן. מטרת הבקשה היא לאפשר לקריית גת יצירת אופק תכנוני והערכות לטווח ארוך".