מפקד יס"מ איילון גאה להציג: ביקורי בית אצל הגנבים

רפ"ק צחי שרעבי, מפקד יס"מ מרחב איילון, יודע שרכוש גנוב לא תמיד חוזר לבעליו ושהגנב כנראה ימשיך לגנוב, אבל התסכול לא ימנע ממנו להמשיך להילחם בפשע. ראיון מיוחד לרגל זכיית היחידה בפרס הצטיינות ממפכ"ל המשטרה

רגב גולדמן | 11/8/2010 12:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לפני כעשרה ימים הגיעו שוטרי היס"מ (יחידת סיור מיוחדת) של מרחב איילון, בראשם רב פקד צחי שרעבי, מפקד היחידה, ללשכתו של מפכ"ל המשטרה דודי כהן. לאחר לחיצות ידיים הדדיות ושיחות רקע, העניק המפכ"ל כהן תעודת הצטיינות ליס"מ איילון.

האושר על פניו של שרעבי ניכר היטב. העבודה הקשה, השעות הרבות מחוץ לבית ובעיקר ההתמדה, שהיו מנת חלקם של השוטרים, קיבלו סוף סוף הכרה והוקרה.
צילום: רגב גולדמן
רפ''ק שרעבי. ''במקום שהבעיה תבוא אלינו, אנחנו פועלים אצלם. הגענו לדרום לאיזור דימונה'' צילום: רגב גולדמן

השנה החולפת כלל לא היתה פשוטה עבור מרחב איילון, ובפרט ליחידת היס"מ שלו. רצף האירועים החריגים, שכללו חיסולי חשבונות בעולם התחתון והנחת מטעני חבלה במקומות ציבוריים על ידי עבריינים, הם רק חלק מהמכשולים והאתגרים שעמדו מול היחידה. זאת בנוסף לגניבת כלי רכב והתפרצויות לדירות כדבר שבשגרה.

אל הנקודה הזו נשאבה היחידה, הידועה בעיקר ביכולתה בהפעלת כוח, אבל לראשונה גם פועלת תחת מעטה טכנולוגי חדש.

אחד ההישגים של היחידה בזכותו הצליחה יס"מ איילון לבלוט בפעילותה השנה נוגע ליוזמה חדשה בתחום המחסומים. כאשר אני פוגש את שרעבי, הוא מפציר בי להגיע עימו למועדון הקטן שהקימו ביחידה, שם בתוך המחשב נמצא סרטון עליו עמלו השוטרים שעות רבות.

"המצאנו

מחסום מתוחכם", מסביר שרעבי, "בנינו מחסום שמבצע חסימה לאורך כמאה מטרים מנקודת הצבת מחסום ראשון. זה מודל שאנחנו פיתחנו ובנינו אותו לבד, בכוחות עצמנו כפי שאומרים".

שרעבי מקפיד לחלוק את הכבוד וההערכה לכל השוטרים ביחידה. "הבנו שיש צורך בבניית מחסום חדש ברמה הפרטית של היחידה, וכמובן שזה יהיה מועיל לכל משטרת ישראל. זה רעיון שנולד אצלנו ביחידה. אנשים פה בונים דברים מאוד יפים".

כך זה עובד: המחסום מוקם בנקודה מסוימת בכביש, כאשר לשוטרים ישנה אפשרות להרחיבו במידת הצורך על ידי הפעלה ידנית שלו עד למרחק של מאה מטרים. המטרה היא לעצור מיידית רכב שמתפרץ למחסום ומנסה לברוח – ובכך למנוע מרדף ואת סיכון החיים שבכך.

עבודה עם נוער השוליים

בסוף חודש אוגוסט יחגוג שרעבי יומולדת 40. הוא אב לארבעה, הבכור רק בן 11 וחצי. את ילדותו העביר באור יהודה, ואת שירותו הצבאי העביר בגולני. במשרדו תלויות תעודות הצטיינות מצה"ל.

זירת חיסול בבת ים.
זירת חיסול בבת ים. צילום: נתיב נחמני

שגרת חייו מתחילה בשעות המוקדמות של הבוקר, או ליתר דיוק בשעה 5:00 בה הוא מתחיל את היום. לאחר נסיעה קצרה ומהירה מהבית בנתניה ללשכתו בתחנת המשטרה בחולון, בשעה 6:30 בבוקר הוא כבר מוכן לפעילות ראשונה. "השגרה אכן שוחקת, זה לא קל, אבל זה מגיע מתוך הלב והאהבה למקצוע", הוא מסביר.

עד כמה הופתעתם כשהבנתם שאתם היס"מ המצטיין?
"בשלב מסוים של הבדיקות ביחידה ידענו שאנחנו מצטיינים. ידענו מה הנתונים שלנו בכל התחומים במהלך כל השנה. התחרות עצמה מתבטאת בתחרויות קטנות שונות, שאנחנו כמובן לא יודעים את הנושא והתוכן עד לדקה האחרונה. מעבר לכך, ישנם מבדקי כושר שכוללים ניווטים, תחרויות ירי וגם תחרות של חתירה למגע".

באילו עוד פרמטרים אתם נבחנים?
"יש בקרות של כשירות ומוכנות מבצעית. זה לא פתע מעכשיו לעכשיו אלא מהיום למחר. הביקורות האלה מחייבות אותך להיות כל הזמן מסודר ומבצעי, משום שגם אם יאמרו לך על הביקורת כשבוע מראש, ואתה לא תהיה מסודר, אתה תיכשל.

"אתה חייב לשלוט בכל מה שקורה ביחידה ברמה הפרטנית בכל ימות השנה ללא יוצא מן הכלל וללא תירוצים. זה נקרא ניהול תקין של היחידה, וכחלק מכך שגרת האימונים של היחידה אותה אנחנו מבצעים לעתים תכופות".

אילו אימונים?
"השתלטות על אוטובוס, אימוני מבנה. אנחנו לא נחים לרגע. יש ליחידה מדריך קרב מגע, מדריך לוחמה בטרור, ולכן הפעילות שלנו מגוונת מאוד".

הפעילות המגוונת מתבטאת גם במחסום החדש שאותו ייצרתם?
"בוודאי, אבל לא רק. אנחנו תמיד שואפים וחושבים קדימה. פרויקט המחסום שיצרנו הוא למעשה אבטיפוס ואת זה הצגנו לסגן המפכ"ל. אבל יש לנו גם פרויקט נוער בשכונת תל גיבורים. הפרויקט מתקיים כבר כמה חודשים, אך עדיין לא הגענו ליעד הנכסף.

"המטרה שלנו בפרויקט הזה היא להגיע לנוער שנמצא על הקצה, על השוליים, וככל הנראה לא יתגייס לצה"ל מהסיבות האישיות של כל אחד מהם. אנו הצבנו לנו כמטרה לשדרג את אותם נערים, להקנות להם ערכי ארץ ישראל, מורשת, מוטיבציה לשרת ובכך ולהביאם להתגייס לצה"ל".

זו פעילות קהילתית, דבר אחר ממה שנהוג לעשות ביס"מ.
"נכון, וזה מכמה סיבות עיקריות. היס"מ מוצג כגוף תקיף ולוחמני וזה נכון, אך רצינו להראות גם צד אחר שלנו בקהילה. המדריכים ערכו עד כה כ-16 מפגשים עם קבוצה של 25 בני נוער. בהתחלה הייתה התלהבות ולאחר מכן נשירה, אבל הפרויקט עדיין ממשיך לרוץ בימים אלה, ואנחנו מוסיפים כוח נוסף כדי לעשות זאת באטרקטיביות עבור הצעירים. יש שיתוף פעולה יפה איתם".

ביקורי בית בדימונה

ומה עם הורדת הפשיעה?
"יש לציין כי מעבר לכל התבחינים הללו בהם נבחנה היחידה, נמדדנו גם מבחינת הפשיעה. כלומר עד כמה אנחנו מועילים, כי המטרה שלנו היא לבוא לידי ביטוי בשטח ברמת הפשיעה ומה שמציק ומטריד את  האזרח. בשנת 2009 היס"מ עשה מבצעים בצורה יפה מאוד".

תעודת ההצטיינות מטעם המפכ
תעודת ההצטיינות מטעם המפכ"ל. פרס על סך 20 אלף שקלים צילום: רגב גולדמן

לדוגמה?
"תחום גניבות הרכב למשל. התופעה קיימת והייתה גדולה מאוד בשנת 2008. הצלחנו בשנת 2009 להביא לירידה גדולה, והשנה אני יכול לומר שיש ירידה עוד יותר גדולה וכבר כעת רואים אותה. זאת תוצאה ישירה של עבודה יומית, אבל לא רק שלנו אלא של כל מרחב איילון. אנחנו אמנם הובלנו את זה, אבל כל המרחב שותף לנושא הזה".

מה עשיתם כדי להילחם בגניבות הרכב?
"במקום שהבעיה תבוא אלינו, אנחנו פועלים אצלם בבית. הגענו לדרום הארץ לאיזור דימונה כי משם מגיעים גנבי הרכב עד לפה. יש להם חוליות של בדואים שפועלים באזור חולון ובת-ים. מפקד המרחב עודד אותנו לפתור את הבעיה מאיפה שהיא יוצאת, ופעלנו בשיתוף פעולה עם מחוז הדרום. יש לנו מידע מה מופעל מהדרום, ובהתאם לכך שמנו את היד על החוליות האלה".

איך מצמצמים את מכת הגניבות?
"אנחנו עורכים באופן גלוי וסמוי תצפיות על מקומות שונים. אנחנו מציבים מחסומים בדרכים לעיתים קרובות ולפעמים בו זמנית ישנם כמה סוגים של מחסומים. וכמובן, גולת הכותרת היא ביקור אצל עבריינים".

איך נראה ביקור כזה?
"בשבוע האחרון, לדוגמא, הגענו בשעה 6:00 בבוקר לשישה יעדים, כלומר לשש דירות בהן גרים עבריינים שאנחנו יודעים שפורצים לדירות ויש להם רקע בנושא. הגענו אל המקומות בו זמנית ופתחנו את הבוקר בברכת 'בוקר טוב' וערכנו חיפוש. אנחנו עם היד על הדופק. הכל כמובן בלי אלימות, וכך נראית  עבודה יומיומית, זו לא עבודה של יום אחד. לפעמים זה שוחק ולפעמים מתסכל".

מדוע?
"כי בסופו של דבר אתה לא רואה תוצאה ישירה של המבצעים האלה וההשקעה הזו. אתה לא תמיד רואה רכוש גנוב חוזר לאנשים או משהו בסגנון. חוץ מזה אתה יודע שהגנב יחזור לשטח בימים הקרובים גם אם תעצור אותו".

עד כמה זה מתסכל?
ארשת פניו של שרעבי מתקשחת והופכת לרצינית. "זה מתסכל ברמה שאי אפשר לתאר. אני לא יודע להצביע מי אשם ולמה זה קורה, אבל זה קורה. זה תסכול של עבודה קשה ורצופה. אנחנו היינו רוצים לראות את כל הפושעים מאחורי סורג ובריח, ולא תמיד זה קורה, אבל אנחנו נמשיך להילחם בהם".

ועדיין באיזורנו ישנה פעילות עבריינית ענפה של התפרצויות וניסיונות חיסול. עד כמה היס"מ מסוגל להדק עוד את החגורה ולפעול?
"יש פעילות שלא תמיד קשורה אלינו ישירות, וגם יש דברים שלא אומרים בעיתון".

כח ההרתעה

יחידת היס"מ של מרחב איילון נחשבת לקטנה מאוד במונחים ארציים. ביחידה כ-22 לוחמים. כולם יוצאי יחידות קרביות (סיירות, צלפים ומסתערבים). הכלים הניתנים ליס"מ רחוקים מאוד מבחינתם מהצורך הבסיסי, אך למרות זאת באופטימיות והמוטיבציה ניתן להבחין בכל קיר וחדר במתחם הסגור של היחידה.

שוטר יס
שוטר יס"מ. "היס"מ מוצג כגוף תקיף ולוחמני וזה נכון" צילום: פלאש 90

מה הרגשת כאשר המפכ"ל העניק לך את תעודת ההצטיינות?
"אני מרגיש גאווה גדולה. זה מכלול שלם של עבודה שנתית שבא לידי ביטוי. במשך שנה עשינו עבודה טובה. זאת לא תחרות של יום אחד ופרס. ממש לא. יש לי פה סגן, מפקדי צוותים, יש פה רכזים ומפעילים, וזאת עבודה של כולם, וכמובן הרעיונות החדשים והפיתוח שלהם.

"זאת עבודה עם השקעה מעבר לשעות שהשוטרים צריכים להיות פה, וזה אומר שאנשים יהיו פה עד שמונה בערב, לאחר שסיימו כבר בשעה 16:00 את העבודה. הם כאן בשביל לרתך ולשפצר את הדברים ולבנות את הציוד החדש. ממש כך".

מעבר להערכה הרבה מצד צמרת המשטרה, זכתה יחידת היס"מ גם בפרס כספי על סך 20,000 שקלים. "בשביל משטרה שהיא דלת אמצעים זה הרבה מאוד כסף", אומר שרעבי.

"מחצית הסכום נקצה עבור רווחת השוטר. אנחנו  נשתמש בכסף לטיולים של היחידה לאתרי מורשת, כמובן עם קצת כיף והנאה באמצע. נערוך ערב יחידה עם הנשים בבית של מישהו. נקנה קצת אוכל, נקרין סרטים על הפעילות של הבעלים. חשוב שגם הנשים יראו מה אנחנו עושים במהלך השנה. במחצית הסכום השנייה נרכוש ציוד לרכבים, אוהלים מיוחדים".

חשוב לך לצ'פר את השוטרים?
"בוודאי. זה הכי חשוב. ברגע שלשוטרים יש מורל גבוה אז הביצועים בשטח גבוהים יותר".

עד כמה אשתך מודאגת מהעבודה שלך?
"אני יכול לומר שהכל תלוי באישה. אצלי היא התרגלה עם השנים. לעיתים רחוקות היא מראה סימני דאגה".

קרה מקרה שבו הותקפתם פיזית?
"כמעט שלא. תראה, באופן כללי היס"מ נתפס בתודעה כיחידה חזקה פיזית, ואני שמח מאוד שזה קיים ושישנה הרתעה כזו. ההרתעה מונעת שימוש בכוח. כשאומרים 'היס"מ מגיע' זה אומר שההרתעה מונעת אלימות. אם הגעתי למצב של פיזיות, אז הפסדנו את המערכה וחבל. אני לא רוצה להיכנס לתגרות ואלימות, למרות שתמיד נצא עם היד על העליונה".

מקרה כמו של השוטר שחר מזרחי, שהרג גנב רכב ונשלח לשלושים חודשי מאסר, יכול לקרות גם אצלך ביחידה?
"אנחנו שומרי חוק. דיברנו עם השוטרים על המקרה הזה. לשוטרים אין כרגע חשש. אנחנו מגבים את השוטרים בכל מה שיעשו".

גם המפכ"ל גיבה את שחר מזרחי, אבל הוא ייכנס לכלא. זה תקדים רע עבורכם?
"אנחנו מגבים את השוטרים, ולי באופן אישי אין חשש מתקדים, אבל קשה לי לענות על זה כי זאת סוגיה קשה מאוד. אני דואג שהשוטרים יפעלו על פי חוק ויתנו גיבוי אחד לשני. במקרים שישנה משוואה שהנזק גדול מהתועלת, ההוראה שלי לשוטרים היא לעזוב ולוותר אלא אם כן יש חיי אדם בסכנה. ברגע שיש סכנה לחיי אדם, שוטר יס"מ יחתור למגע ולא משנה מה יהיה".

מחר בית המשפט יכול לפסוק אחרת, שלא היה סיכון חיי אדם והשוטר יישלח לכלא.
"אני לא יודע מה בית המשפט יפסוק או יחליט, אני פועל על פי נהלים. אני מצפה משוטר, שברגע שהוא רואה סכנה לחיי אדם ובייחוד לאזרח, יותר מאשר סכנה לשוטר, הוא יחתור למגע עד הסוף. ואני מדגיש עד הסוף, ולא משנה מה יהיה".

דרוש: זמן איכות עם הילדים

איך תשכנע חיילים משוחררים להתגייס ליס"מ?
"אני אומר להם שביחידה הזו יש יותר סיפוק, כי פה אתה בתחום החיים האזרחיים ובגבול בין צבא לאזרחים. הייחודיות של היס"מ זה בניהול, הוא מתנהל בהיררכיה צבאית עם פעילות התקפית צבאית, ומצד שני היא עוזרת לאזרחים.

רפ
רפ"ק שרעבי. "המשטרה זה גוף לוחץ, זה דורש עורף לוגיסטי חזק בבית" צילום: רגב גולדמן

"זה שילוב מיוחד שיוצר פעילות דינאמית מאוד. לפעמים אתה בדרום הארץ ולפעמים בצפון. אתה לא כל הזמן באותו המקום. אני אומר לכל מועמד לגיוס אצלי ביחידה – הביפר זה החבר הכי טוב שלך. 24 שעות אתה צריך להיות זמין".

קרה שאחד השוטרים לא הגיע לאחר הודעה בביפר?
"קרה, וההתייחסות לכך הייתה בחומרה רבה, אלא אם כן היו נסיבות מקלות".

זה אכזב אותך באופן אישי?
"כן, זה מאכזב, אבל אני יכול לומר לך שזה כמעט שלא קורה. האופי של היחידה הוא שאם מישהו צריך משהו אז אפשר. אנחנו כמו משפחה שדורשת הרבה, אבל יודעת לצ'פר את האנשים".

איזה רגעים החמצת בעקבות העבודה?
"אין לי משהו ספציפי. יש משהו מתמשך בכל חייו של איש משטרה ובייחוד קצין במשטרה. גידול של הילדים הוא משהו שחסר לי מאוד, להיות חלק בתהליך הזה, אליו מתווסף גם זמן איכות איתם. כשאני מגיע בערב, אין לי הרבה זמן לבלות עם הילדים ורק בחופשות אני שם בשבילם.

"המשטרה זה גוף לוחץ. זה דורש עורף לוגיסטי חזק בבית. ברגע שהבית תומך אתה תחזיק מעמד, אם לא - אתה לא תחזיק מעמד".

איך אתה מבלה בזמנך הפנוי?
"אני יוצא עם השוטרים מהיחידה גם לאחר שעות העבודה. אנחנו מבלים בסנוקר, אבל לא פה בבת-ים כי עדיף שלא. אנחנו מגיעים למקומות בתל אביב. בילוי נוסף הוא הצלילות שלנו יחד. יש לי ציוד צלילה, ממש לידי מעל הארון במשרד. יש כאן הרבה רוכבי אופנועים וצוללנים ואנחנו מטפחים את התחביבים האלה".

באלו מקומות אתם צוללים?
"באילת, בקיסריה, תלוי בתקופות. לפעמים פעמיים בחודש ויש פעמים שלא נצלול שלושה חודשים. הכל בהתאם למצב".

בוא נעבור לכדורגל. אתם גם פועלים ככוח מאבטח במגרשים.
"יס"מ איילון לא נמצא בכל שבת במגרשים, אבל ישנם הרבה מקרים שאנחנו מתגברים את מרחב יפתח של תל אביב".

מה דעתך על הפעילות הזו? לקהל יש בטח קושי לראות שוטרי יס"מ בפעילות של הנאה ובילוי.
"אני באופן אישי לא אוהב כדורגל, אבל אנחנו עובדים כי צריכים לעבוד. זה לא כיף לעמוד מול קהל אוהדים, וכמובן ישנם שוטרים שהיו רוצים להיות ביציע וזה לגיטימי. לאוהדים זה קשה לראות אותנו, אבל אין מה לעשות. אוהדים לפעמים מוציאים ממך דברים לא פשוטים. יש גם את החבר'ה החוליגנים שגורמים להרבה צרות".

עד כדי כך?
"אני יכול לומר שבהרבה מקרים, אם לא היינו זה היה נגמר לא טוב ואף באסון. יש קטטות בין מחנות אוהדים, ואם לא הייתי במוקד ההתארגנות והכניסות ובחיבור בין אוהדים אז זה היה נגמר לא טוב".

קללות כלפי שוטרים כמו "נאצי" - כמה זה מעליב?
"כל יהודי שאומרים לו 'נאצי' זה יכול לשגע אותו. אתה יכול להתעצבן ולהכות מישהו על זה. לי אסור, אצלך אולי זה לגיטימי וזה ההבדל. לך מותר מה שלי אסור. אתה אזרח, אתה יכול להתפרץ. אני לא, קל וחומר כאשר ישנם מאחורי 22 איש. אסור לי להגיב".

קרה שהשוטרים שלך לא יכלו להתאפק?
"אני אגיד לך שאם יקראו לי 'נאצי', אני לא אשתוק אלא אעצור את מי שקרא. אם הוא יהיה ממש בתוך הקהל אז לא אעורר בלגן, אבל אסור לוותר כי אתה נותן פתח לפעם הבאה. יש קווים אדומים שאסור לחצות".

מה עם מח"ש? שוטרים שלך נחקרים?
"פה ושם קרה, אבל כל המקרים נסגרו מחוסר אשמה, ממש כמו שנפתחו. היה אולי מקרה אחד של הרמת ידיים או שוטר שלא התנהג יפה".

בוא נדבר על חינוך.
"אני יודע עד כמה החינוך חשוב. אני לא סיימתי את הבגרויות, והשלמתי אותן לאחר השירות הצבאי. היום יש לי תואר ראשון במדעי החברה והרוח עם התמחות באכיפת חוק וקרימינולוגיה, ותואר שני  במזרחנות מאוניברסיטת תל אביב".

איפה היית משקיע יותר, בחינוך או במשטרה?
"שאלה קשה מאוד ולא הוגנת. זאת לא משוואה נכונה. חייבים לשלב את שניהם. המשטרה מונעת את הבעיה שהחינוך לא מנע מלכתחילה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/shfela/ -->