חדרה: עצי אקליפטוס נכרתו לטובת מיזם נדל"ן
שלושה עצי אקליפטוס עתיקים, שנשתלו על ידי מייסדי חדרה כדי להילחם בביצות, נכרתו במטרה להקים מיזם נדל"ן. הירוקים זועמים על העירייה, שמצדה טוענת: כריתת העצים נעשתה באישור ובהתאם לחוק

כריתת העצים נעשתה באישור משרד החקלאות, הקרן הקיימת לישראל והעירייה. בתנועת הירוקים בעיר מותחים ביקורת על כריתת העצים ועל פגיעה בערך היסטורי. שלושת העצים שנכרתו נשתלו ברחוב אחד העם בעיר, במטרה לסייע בייבוש הביצות שגרמו למחלות בקרב החלוצים שהקימו את המושבה.
"אני כואבת את מותם של שלושה עצי אקליפטוס עתיקים", אומרת חדווה יחזקאלי, יו"ר סיעת הירוקים במועצת העיר. "בכל האזור יש עצים בני 120 שנה שנטעו המייסדים, שעזרו לייבש את הביצות בחדרה. והנה בא דור שלא ידע את יוסף, ומאשר כריתת עצים עתיקים, בעלי ערך היסטורי, בני גילה של העיר".
יחזקאלי מתארת כיצד שמעה על כריתת העצים: "התקשרו אליי תושבים מבוהלים ביום שני בצהריים, ואמרו שכורתים עכשיו את שלושת עצי האקליפטוס ברחוב. הגעתי מיד, וראיתי שלושה עצים כרותים. עמדתי נפעמת וכואבת לצד תושבים נסערים. כבר היה מאוחר מדי לעשות מעשה. ראיתי עוד שלושה עצים בעלי משמעות היסטורית נעלמים לבלי שוב מהנוף של חדרה".
יחזקאלי וחברה לסיעה אוהד מרחב מפנים אצבע מאשימה כלפי קק"ל והעירייה. "אין לנו טענות כלפי היזם ובעל השטח", הם אומרים. "בבירור עם קק"ל התברר לנו שהוא פעל כחוק וקיבל רישיון חוקי לכריתת העצים, וכמו כן הוא התחייב לשלם עבור נטיעת עצים אחרים. הטענות שלנו הם כלפי מי שאישר את הכריתה. זו תעודת עניות לעיריית חדרה ולראש העיר שהעצים העתיקים הולכים ונעלמים".
מעיריית חדרה נמסר בתגובה: "מדובר בשטח פרטי, שהוצאו לו היתרי בנייה כחוק על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה. בעל השטח ביקש רישיון לכריתת עצים באתר, והוא קיבל את הרישיון מקק"ל וממשרד החקלאות. הוא ישלם פיצוי נופי לקק"ל ומשרד החקלאות בסך 200 אלף שקלים שישמשו לשתילה חדשה במקום העצים שהוסרו".
תפקידו של פקיד היערות במשרד החקלאות ופיתוח הכפר הוא להוציא לפועל את פקודת היערות, שהיא המסגרת החוקית המגנה על העצים שנשתלים ברחבי הארץ. הוא המפקח מטעם המדינה על טיפול וניהול היערות, המבוצעים על ידי הקרן הקיימת לישראל ופקידי היערות בערים.
דוברת משרד החקלאות, דפנה יוריסטה: "הנושא מטופל על ידי פקידי היערות של קק"ל, ומבוצע על ידי קק"ל. במקרה זה, פקיד היערות הראשי הגיע לשטח לאור הרגישות בקבלת ההחלטה.
"הפתרון שנקבע הוא שהיזם ייטע עשרות עצים, בעלות של 200 אלף שקלים, היוצרים ערך חלופי לעצים שייכרתו. המענה ירוק וטוב בהרבה מאשר השארת העצים במקומם, היות שבתוך שנים ספורות, היו צופים תושבי העיר בכאב במותם של העצים, לאור פגיעת הבנייה בשורשיהם ובאדמתם".
ממשרדו של היזם ובעל השטח נמסר כי הוא שוהה בחו"ל, ולא ניתן להשיגו. במשרד הדגישו כי הפעילות נעשתה כחוק והעצים נכרתו באישור קק"ל ועל פי חוק.