אור עקיבא: חומרים רעילים במתחם ורדינון

מפעל ורדינון אומנם נסגר לפני שנה, אך עד היום נותרו במתחם כמויות גדולות של חומרים מסוכנים. דוח שהגיע לידי זמן חדרה מציג תמונת מצב מבהילה ותסבוכת משפטית תוקעת את פינויים לרמת חובב

מירית אזרחי | 8/9/2010 8:34 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חשיפה: דוח של המשרד להגנת הסביבה מתריע, כי המתחם ששימש את מפעלי ורדינון באזור התעשייה באור עקיבא נגוע בחומרים מסוכנים וברעלים הפזורים במבנים ובחצר, מסכנים את בריאות הציבור, מזהמים את הקרקע, ופוגעים במקורות המים באזור. 

"מפעל ורדינון באזור התעשייה באור עקיבא פשט את הרגל, נסגר לפני כשנה, והועבר לכינוס ופירוק נכסים", מסביר מנהל מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה, שלמה כץ. "המפעל עצמו ננטש, אך בעלי המפעל הותירו אחריהם כמויות גדולות של חומרים מסוכנים ורעלים רבים, שנותרו פזורים ומופקרים. החומרים מסוכנים למי שבא עמם במגע, ועלולים לפגוע בעור ובעיניים".

לדברי כץ, המתחם ששימש את "ורדינון" מחולק למספר עסקים, בהם עובדים כל הזמן אנשים רבים, הנמצאים בסכנה. "התרענו גם בפניהם וגם בפני הכונסת של ורדינון (דורית לוי טילר, מ"א) וגם בפני בעלי הנכס של המתחם על החומרים המסוכנים, והעלינו דרישה לפנות את החומרים המסוכנים על ידי קבלן מורשה לרמת חובב", אמר כץ, "לצערנו לא פונו החומרים עד כה".

עוד סיפר כץ כי "הכונסת פנתה לאחרונה לבית המשפט על מנת לא לאפשר לנו המשך אכיפה, וקיבלה מבית המשפט החלטה שלא מאפשרת לנו בשלב הזה את האכיפה ואת הפינוי של החומרים המסוכנים. עקב כך, המשרד להגנת הסביבה יפנה לבית המשפט ויבקש להשתמש בכספי הכינוס לטובת פינוי הרעלים שיתבצע באמצעות הכונסת או על ידנו".
צילום: אלכס רוזקובסקי
מפעל ורדינון. ''בעלי המפעל הותירו אחריהם כמויות גדולות של חומרים מסוכנים'' צילום: אלכס רוזקובסקי
רעלים מפוזרים על הרצפה

ב-22 במרץ התקבלה במשרד להגנת הסביבה תלונה של רועה בקר על זיהום נחל עדה בקטע הסמוך למתחם ורדינון. בבדיקה שנעשתה התגלה כי מהמפעל זורמים חומרים כימיים מסוכנים, והם אלו הגורמים לכוויות לבעלי חיים הדורכים עליהם.

אנשי המשרד לא איבדו זמן יקר, ומיד ניקו את נחל עדה, פעולה שפורסמה באתר המשרד להגנת הסביבה ובכלי התקשורת. אולם כאמור, מתברר כי זה היה רק קצה הקרחון, וכי במשך כל הזמן שחלף מאז, המפעל ממשיך להוות מקור סכנה לסביבה.

נורית שטורך, סגנית מנהל מחוז חיפה במשרד להגנת

הסביבה, פנתה בחודש מרץ לראש עיריית אור עקיבא שמחה יוסיפוב וליו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובניה שומרון, מוטי קירמאייר, שנושאו: "סיכונים סביבתיים ממתחם מפעל ורדינון באזור התעשייה".

"מכתבי זה הוא על מנת להביא לידיעתכם את המצב הסביבתי הלקוי של מתחם מפעל ורדינון באזור התעשייה של אור עקיבא", כותבת שטורך. "בתאריך ה-23 במרץ התקבלה במשרדנו תלונה על פגיעה בבעלי חיים עקב מגע עם שפך חומרים בלתי מזוהים היוצאים ממפעל ורדינון בע"מ שבאזור התעשייה באור עקיבא לכיוון נחל עדה.


"בברור התלונה על ידי אנשי מקצוע ממשרדי נתגלה כי אין פעילות במפעל וכי המפעל ננטש בלי שינקטו קודם פעולות פינוי של הרעלים, ובלי שיש מי שיפעיל השגחה על הרעלים והפסולת המסוכנת המאוחסנת בתוכו.

"במבנים הנטושים במפעל נתגלו רעלים רבים כשהם מופקרים, מפוזרים על הרצפות, ונגישים לכל מי שנכנס למקום. אריזות הרעלים פתוחות, הרעלים שאוחסנו בתוכן מתפזרים וחלקם נשטפים לכיוון ערוץ נחל עדה, פסולת רעלים מושלכת ואינה מטופלת. בנוסף הקרקע שבמתחם המפעל מזוהמת בשמנים, דלקים ופסולת רעלים. מצב המתחם המפורט לעיל עלול לסכן את בריאות הסביבה והציבור".

על פי שטורך, מקרקעי המפעל הכוללים את המבנים ששימשו את המפעל לפעילותו העסקית, ובכלל זה פעילות ייצור, אחסון רעלים וטיפול בשפכים, נמכרו במסגרת תהליך הכינוס לחברה בשם "שובל יד החזקות בע"מ".

"משרדנו פעל להוצאת צו פינוי רעלים לחברת ורדינון שבפירוק ולחברת שובל יד אחזקות בע"מ, שרכשו את הקרקע, בדרישה לפנות את הרעלים ופסולת הרעלים שהושארו מזיהום באתר. גם אם הצו יבוצע יוותרו במקום קרקע מזוהמת וזיהום על גבי רצפות המבנים ובקירותיהם", כתבה.

עוד הוסיפה שטורך כי המשרד מוצא לנכון ליידע את הרשויות "על מנת שתעשו שימוש בסמכויות הנתונות לכם כדי למנוע מפגעים מהאתר, וכדי שלא תאפשרו כל פעילות עתידית בו, ובכלל זה הוצאת היתרי בניה או מתן רשיונות עסק, לפני שיוסדר פינוי הרעלים והפסולת המסוכנת ממנו, לרבות ניקוי הקרקע והמבנים".

תסבוכת משפטית

כאמור, במשרד להגנת הסביבה דורשים במשך חודשים ארוכים סילוק מיידי של החומרים המסוכנים, אך בשלב זה הנושא תלוי ועומד בבית המשפט. הסבר קצר: חברת ורדינון עשתה שימוש במתחם באזור התעשייה של אור עקיבא עד לפשיטת הרגל. חלק מהמבנים במתחם היו בבעלותה, וחלק אחר  שכרה "ורדינון" מחברת "מבני תעשיה".

לאחר פשיטת הרגל של ורדינון עבר על הנושא לטיפולה של כונסת הנכסים דורית לוי טילר, שמכרה מבנים שהיו בבעלות ורדינון לחברת "שובל יד אחזקות". המבנים ששכרה "ורדינון" מחברת "מבני תעשיה" נותרו בבעלות החברה.

עקב מורכבות הנושא, הקפיד המשרד להגנת הסביבה להפנות את מכתבי ההתרעה לכל הגורמים המעורבים. כונסת הנכסים של "ורדינון" העבירה את הנושא לטיפול בית המשפט, שהחליט בשלב זה לא לאפשר למשרד להגנת הסביבה את האכיפה על סילוק הרעלים. 

גם הממונה על החומרים המסוכנים במשרד להגנת הסביבה אהרון חילמן, שלח צווי פינוי רעלים על פי חוק החומרים המסוכנים, ב-24 מרץ, במכתב משותף לכונסת הנכסים של "תשלובת קיסריה ורדינון בע"מ",  ולרוכשים החדשים של הנכס שהיה בבעלות ורדינון -  "שובל יד אחזקות בע"מ".

במכתבו ציין חילמן :"שובל יד אחזקות בע"מ רכשה מהחברה את האתר בו מוחזקים הרעלים ופסולת הרעלים ולפיכך מחזיקה ברעלים ופסולת רעלים ללא היתר רעלים ובאופן המסכן את הסביבה".
טענותיו כלפי ורדינון והכונסת הן שהחברה מפרה את תנאי היתר הרעלים שלה, בכך שמחזיקה ברעלים בניגוד לתנאים, ובאופן המסכן את הסביבה.

בכל מכתביו דרש חילמן את פינוי הרעלים בתוך 15 יום ממועד קבלת. במכתבים צוין כי  אי קיום הצו מהווה עבירה על חוק החומרים המסוכנים וכי העונש המרבי לעבירה זו הוא מאסר של עד שלוש שנים או קנס של עד 606 אלף שקלים.

תגובות

מעיריית אור עקיבא  נמסר בתגובה: "הנושא מטופל במחלקה לאיכות הסביבה באגף שיפור פני העיר של עיריית אור עקיבא, בתיאום מלא עם המשרד להגנת הסביבה. העירייה פעלה בהתאם להנחיות המשטרה הירוקה, מול בעלי המפעל וכונס הנכסים. לאחר שהעירייה איימה בנקיטת הליכים- פעלו בעלי הנכס לטפל במפגע באופן מיידי".

שמחה יוסיפוב, ראש עיריית אור עקיבא
שמחה יוסיפוב, ראש עיריית אור עקיבא צילום: יחסי ציבור


מחברת "מבני תעשיה" נמסר בתגובה: "המתחם הנדון היה בשימוש חברת ורדינון. חלק מהשטח היה בבעלות ורדינון, וחלק מהשטח שכרה ורדינון מחברת מבני תעשייה במשך כ-15 שנים. במהלך תקופת השכירות החזיקה ורדינון ברישיון עסק, ומכאן שהיתה מפוקחת על ידי הגורמים הרלוונטיים, כולל המשרד להגנת הסביבה.

"לאחר פשיטת הרגל של ורדינון עבר השטח לאחריות כונסת הנכסים, שמכרה את הקרקע שהיתה בבעלות ורדינון לחברת 'שובל יד אחזקות'. "במסגרת עבודות הפינוי נותרו חומרים ששימשו את חברת ורדינון והנושא נמצא בטיפולו של המשרד להגנת הסביבה. פעילות המפעל נעשתה בהתאם להיתרים שקיבלה ורדינון מהמשרד להגנת הסביבה. מבני תעשיה רואה את כונסת הנכסים כאחראית לשטח ולסילוק חומרים מסוכנים ככל שקיימים".

מחברת "שובל יד אחזקות בע"מ" נמסר כי "החברה רכשה לפני כחצי שנה מכונס הנכסים חלק מהמתחם, ובחלק הנרכש אין חומרים מסוכנים". מטעם כונסת הנכסים דורית לוי טילר לא נתקבלה תגובה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/north/ -->