מפקד מחוז י-ם על רצח לאנס וולף: אי אפשר להיות כל הזמן בכל מקום
בריאיון מיוחד לרגל השנה החדשה מונה מפקד מחוז ירושלים ניצב אהרון פרנקו את הבעיות בעיר: החל באלימות נוער, שתיית אלכוהול בלתי מרוסנת של צעירים וגניבת טלפונים סלולריים. והוא מבכה בעיקר את העובדה שאין לו מספיק כוח אדם
"כבר היום יש שש מצלמות רחף בבניינים הגבוהים והן עוקבות אחרי העיר" - זו הייתה תגובתו של ניצב אהרן פרנקו לביקורת שהופנתה כלפי המשטרה על שלא רישתה את ירושלים במצלמות במעגל סגור, שאמורות לסייע במיגור האלימות.

הדברים נאמרו במסגרת ריאיון חגיגי שנערך עמו. "יש לנו גם תכנית גדולה מאוד לפרוס מצלמות בשוק מחנה יהודה, ברחוב יפו ובאזורי בילוי, כמו רחוב ריבלין וכיכר החתולות. אבל גם אם יהיו מצלמות אי אפשר לעבוד על מניעה", הוא מוסיף. "הכמות של המצלמות אדירה ואתה לא יכול לעקוב אחרי כולן בבת אחת".
לפי סבב מינויי הניצבים שמסתמן במשטרת ישראל, מפקד מחוז ירושלים צפוי לפרוש בשנה הבאה משירות במדים הכחולים. אף שהוא רואה את סוף הקריירה המשטרתית, פרנקו עדיין מוטרד מתופעות קשות שמתרחשות במחוז שהוא ממונה עליו. בעיקר הוא מוטרד מאלימות הנוער, מתופעת שתיית האלכוהול הבלתי מרוסנת, מההכנות לקראת הפעלת הרכבת הקלה בשנה הבאה וכמובן מפרשיות רצח בלתי מפוענחות.
"זה לא סוד שתופעות האלימות מקובצות בשני אתרים", מתייחס פרנקו לפרשה שבה הוכה למוות הנווד האמריקני לאנס וולף, שלפי כתב אישום, נרצח לפני כשלושה שבועות בידי שני נערים מצפון העיר. "אנחנו פועלים במרכז העיר ובתלפיות בשגרה, בסופי שבוע ובכל ימות השנה. השוטרים מקבלים תדריך בכיכר החתולות ומפעילים בסוף השבוע כוח של 40 שוטרים באזורי הבילוי".
חרף ריבוי הכוחות שפרנקו מדבר עליו, וולף נרצח באכזריות ובמקום פתוח. "אי אפשר להיות כל הזמן בכל מקום", מנסה מפקד המחוז להסביר. "אין מספיק כוח אדם. אני רוצה שהניידת לא תעזוב את כיכר החתולות. צריך להבין, הפריסה שלנו בעיר רחבה מאוד.
"אנחנו פועלים עם כלי רכב דו-גלגליים, הרחבנו את כוחות היס"מ, והסיורים במרחב מוריה וציון עושים כל שביכולתם כדי לתת מענה לאירועים שמתעוררים. אני גם נותן את הדעת על סיורים רגליים. רצינו לעבור לעבוד בסגווי, אבל בסופו של דבר בגלל אופי העיר לא התלהבנו מזה. גם בעיות הרכבת הקלה מקשות על האזרח וגם עלינו, אין לי לאן להסיט את הכוח שפועל לטובתה של הרכבת".
לדעתך, אנשים גילו אדישות במקרה הרצח בכיכר?
"היה מקום להתקשר למשטרה, יכול להיות שניתן היה להציל אותו. אבל צריך לזכור שאנחנו מטפלים ביותר ממיליון קריאות, ו-80 אחוז מהן אלה הטרדות. אין לי בעיה עם זה, אני מצפה מאזרח שרואה אדם חשוד או רואה עבירת תנועה שיתקשר 100 וימסור פרטים".
אחת הסוגיות הקשות בכל הנוגע לאלימות נוער היא שתיית האלכוהול. פרנקו מעניק חשיבות מרבית לטיפול בנושא זה, ודוחה את הביקורת הטוענת שהחוק חדש המקנה לשוטר אפשרות להחרים אלכוהול מבני הנוער מהווה חדירה לפרטיות. "אי אפשר לזעוק כשאלכוהול הוא השותף הבכיר בכל אירועי
"הוא גם שותף לתאונות הדרכים. כאשר סוף-סוף נמצא פתרון, באים וטוענים שמדובר בפגיעה בחופש הפרט כי אנחנו סוגרים פיצוציות ומחרימים אלכוהול. ברגע ששוטר מטפל באירוע כזה הדבר מייצר מצבים של חיכוך, כולל תקיפת שוטרים, כי לא כולם אוהבים את זה שרושמים דוח.
"זה נכון גם בסגירת בתי עסק כאשר נמצאים ליקויים כאלה ואחרים. אבל צריך לזכור שהפעילות הזו מצילה נפשות. בעלי העסקים צריכים לזכור שלפני שהם פותחים את הברז של הבירה, הם צריכים לראות שמי שמזמין אותה עומד בתנאים".
אחד הנושאים העומדים בראש מעייניהם של קציני המשטרה במחוז הוא פרשות רצח בלתי מפוענחות, למשל המקרה של הנערה נועה אייל המנוחה, שנרצחה ונאנסה באכזריות לפני 12 שנה וגופתה נמצאה ביער רמות.
"אנחנו עדיין ממשיכים לעבוד על תיק נועה אייל", מודה פרנקו. "זהו תיק חי ואנו מנסים להתאים אותו לתנאים הטכנולוגיים שיש לנו היום. יש לנו די-אן-איי ואני אומר לך, אם האדם החשוד חי וקיים נתפוס אותו. כולם במעבדה של המשטרה מכירים בעל פה את הדי-אן-איי של האיש. אם הוא חי הוא ייתפס. אני גם בטוח שאם הייתה לנו את הטכנולוגיה של היום אז, היינו תופסים את הרוצח מיד".
ניצב פרנקו מגלה גם כי בשנה האחרונה אירעה התפתחות בפרשת רציחתם של דוד שמביק ומורן מנחם, שני צעירים שגופותיהם נמצאו סמוך לבית החולים הדסה עין כרם. עד היום, לא הצליחה המשטרה לתפוס את הרוצח. "עשינו פעולות רבות בתיק הזה וביצענו מעצרים", מספר פרנקו.
"בסופו של דבר, הפרקליטות לא הסכימה שיש ראיות מספקות ושחררנו אנשים. אני יכול לומר שאנחנו יודעים מה הכיוון הנכון. צריך לזכור שהצד השני מתחיל להיות מתוחכם יותר ואנחנו חוטאים כאשר מגלים את אופן הפעילות שלנו. למשל בחטיפת המיליונרית הרוסיה השנה לא חשפנו את כל הפעולות ובצדק, כי לא רצינו לחשוף איך אנחנו פועלים".

בין בליל מעשי העבריינות, תופעת גניבת הטלפונים הסלולריים מסתמנת כעניין פופולרי בקרב עבריינים קטנים. "יש תופעות שאנחנו לא מצליחים להשתלט עליהן", מודה מפקד המחוז. "אני רוצה להעביר מסר לבני נוער - הקפידו להסתיר את הפלאפון. כמו כן, יש תופעה רחבה של חטיפות תיקים. עצרנו כמה חוטפי תיקים, למשל בגת שמנים תפסנו אדם שהתחזה לשוטר ונהג לחטוף תיקים מאנשים".
יש נושא אחד לפחות שניצב פרנקו ומוסטפה דיראני לא רואים בו עין בעין, והוא מינויו של האיש הידוע כ"קפטן ג'ורג'" ליועץ המחוז לענייני ערבים. המינוי עורר מחלוקת רבה, אך פרנקו סבור שהקפטן הוא האיש הנכון במקום הנכון. עיקר קצפו של מפקד המחוז יצא על חשיפת המינוי, שאמור היה להישאר חשאי. גם שמו האמיתי של ג'ורג' נאסר לפרסום.
"היה מכרז לתפקיד", הוא מספר את השתלשלות העניינים, "כמה אנשים הגישו מועמדות, והוא ביניהם. הוא היה המקצועי ביותר מבין המועמדים, ומאז שהוא מונה הקשרים עם המגזר הערבי הכי טובים שאפשר. הוא יוזם מפגשים, מסייע להתרמת ספרים למוסדות לימודיים וגם כשיש קטטה באחד הכפרים, עוד לפני שתהיה החמרת מצב, הוא מגיע להידברות עם המכובדים.
"היום, אחרי הפרסום, רק מסכנים אותו. הוא גם היוזם המרכזי להפעלת אוטובוסים למגזר הערבי בתקופת הרמדאן. בזכותו עשינו שאטלים בשער שכם".
בעניין ההתרעות על פעולות איבה בשל השיחות הישירות עם הפלסטינים, פרנקו מציין כי "ירושלים לא צריכה התרעות. היא רגישה כל הזמן. כל רגע יכול להיות אירוע. בשנת 2008 האירועים התבצעו מבפנים, בידי תושבים ממזרח ירושלים. מצד שני, חשוב לציין לטובה כי הרמדאן האחרון היה אחד הרמדאנים השקטים והמסודרים שהיו".
בשנה הבאה צפויה לעלות על הפסים הרכבת הקלה. מבחינת פרנקו, יש להרגיל את הציבור לכלי תחבורה חדש שיפעל בעיר. "יש שני צוותים שכבר מתאמנים לקראת אכיפת הצירים ברכבת", הוא מגלה, "ונקבעו גם תמרורים חדשים. השוטרים ילמדו את חוקי הרכבת הקלה.
"אני מאמין שהרכבת הקלה תביא הרבה עניין לעיר ותעשה הרבה סדר בתעבורה, אבל זה ייקח זמן. הסוגיה שמדאיגה נוגעת לתשלום לרכבת. הרי אנשים יעלו וירדו בלי שיהיה כרטיסן. אני מקווה שלא תהיה שם תופעת 'הירושלמי המכוער'. זה דבר שאנחנו נותנים את דעתנו עליו".
בסיומו של הריאיון ביקש פרנקו לאחל חג שמח לתושבי העיר: "אני מוסר את ברכותיי לכל תושבי העיר הנפלאים, ואני רוצה לומר כי אנחנו נמצאים בשטח".