אני שמן? בוגרי "לרדת בגדול" מספרים על החיים שאחרי
רגע אחרי עליית העונה הרביעית של "לרדת בגדול", בדקנו מה שלומם של שני בוגרים חיפאים של התוכנית. פאוזי סעיד הוריד 60 ק"ג, התחתן והפך את ההרזיה למקצוע. יוסי פריימן הוריד כ-40 ק"ג ועדיין מחפש כלה (רצוי לא שמנה). ראיון במשקל לא כבד

הפרומואים לעונה החדשה מבטיחים זוגות עם סיפורים יוצאי דופן, כיאה לליהוק ריאליטי משומן: בעל ואישה חרדים שלא מצליחים להביא ילדים לעולם, תאומות ערביות, ידידים אפלטוניים שהכירו באודישנים לתוכנית, ואפילו אקסים, שמוכנים להתחיל הכול מהתחלה כדי לנצח.
העונות הקודמות של לרדת בגדול עוררו הדים של ביקורת כלפי התוכנית. היו שטענו כי הירידה הדרסטית במשקלם של המשתתפים אולי מצטלמת יפה בתוכנית ריאליטי, אולם בתום העונה, כשהמצלמות כבות, אפילו המורידים הגדולים ביותר, שהשילו עשרות ק"ג ממשקלם, נכשלים בשמירה על המשקל החדש, וחוזרים להיות השמנים שהיו לפני התוכנית.
אז לכבוד השקת העונה החדשה, החלטנו לבדוק מה מתרחש בחייהם של שני חיפאים, שהשתתפו בלרדת בגדול: פאוזי סעיד ויוסי פריימן. שניהם אכן ירדו בגדול בזמן התוכנית, אבל ההתמודדות האמיתית שלהם עם המשקל החלה דווקא ביום שאחרי התוכנית, ועדיין נמשכת.
אחד הסיפורים הבולטים ביותר בלרדת בגדול הוא סיפורו של מוטי חטואשווילי, שתועד בסרט טלוויזיה שיוחד לו. מוטי הגיע לעונה השנייה של לרדת בגדול במצב של השמנת יתר חולנית, שסיכנה את חייו. הוא שקל אז 182 ק"ג, סבל מתעוקות נשימה תוך כדי שינה, והרופאים הזהירו אותו שהוא עלול להיחנק בשנתו, אם לא יוריד ממשקלו בצורה משמעותית.

מוטי נלחם במלוא המרץ במהלך העונה, ועד לסופה הצליח להוריד בענק 85 ק"ג. הוא הפך הלכה למעשה לחצי ממה שהיה, או כמו שציפי שביט הכריזה בתוכנית האחרונה, הוריד משקל של אדם שלם. בתוכנית הגמר של אותה עונה קיבלנו את מוטי הרקדן, אשר פצח במופע מחול מרהיב, ובקלות רגליים שלא הייתה מביישת אפילו את משתתפי נולד לרקוד.
עם הזמן הסתבר, שמוטי לא ממש נולד לרקוד, אלא נולד לאכול. בחודשים שאחרי התוכנית מוטי חזר להרגלי האכילה הישנים שלו, העלה את כל הקילוגרמים שהרזה בתוכנית, ועוד כמה אקסטרה. מוטי הגיע למשקל שיא של 217 ק"ג. כישלונו של מוטי בשמירה על משקל סביר,
אם נחזור לסיפורו המרגש של מוטי, הרי שסופו טוב. כשסכנת חיים מרחפת מעליו, הוא עבר ניתוח טבעת לקיצור קיבה. בסיוע מאמני הכושר של לרדת בגדול, הצליח מוטי בתוך שנה וחצי שוב לרדת בענק, והפעם השיל מעליו 100 ק"ג. בסרט, מציין מוטי שלרדת בגדול העניקה לו בחזרה את חייו, אבל זה לא הספיק, ונדרשה ממנו התמודדות נוספת, חודשים ארוכים אחרי שהעונה הסתיימה, כדי לקבל שוב את חייו בחזרה.
את פאוזי סעיד אנחנו זוכרים מהעונה הראשונה, בתור מתמודד חביב ומשעשע שעבד למחייתו כליצן ימי הולדת. אל התוכנית הוא הגיע כשהיה בן 21, והתקרב בצעדי ענק ל-150 ק"ג. פאוזי הוריד במהלך העונה ההיא כ-50 ק"ג. וכיום, ארבע שנים אחרי, הוא עדיין מצליח לשמור על משקל 90 ק"ג. ראוי לציין שהוא מתנשא לגובה רב של 1.91.

לרדת בגדול השפיעה על פאוזי כמעט בכל תחום אפשרי, כשהבולט הוא עיסוקו המקצועי. פאוזי כבר לא ליצן ימי הולדת, אבל עדיין עובד בסביבת ילדים. את מה שלמד על בשרו הוא מעביר לדור הצעיר בהנחיית קבוצות הרזיה לילדים, שסובלים מהשמנת יתר.
קבוצות ההרזיה של פאוזי עוזרות לא רק לילדים לשמור על משקל תקין, אלא גם לו, כפי שהוא מספר: "הדרכת הילדים היא סיבה טובה מאוד להתמיד במאבק לשמירה על המשקל, מאבק שנמשך כל החיים. כשהילדים מצליחים להרזות, ולשנות את אורח החיים שלהם - זה גורם לי סיפוק אדיר, עוזר לי בהתמודדות האישית שלי ומחזק אותי".
אתה זוכר את היום שאחרי לרדת בגדול?
"בוודאי, זה הרגע הכי קשה, יותר קשה מכל מה שעברנו בתוכנית. פתאום, אחרי שהמצלמות כבות, כבר אין את תשומת הלב של כל האנשים שהחשיפה בתוכנית מביאה איתה. זה מרגיש כמו חלום שמתנפץ. אני מייד הבנתי שהשמירה על המשקל שהגעתי אליו, הולכת להיות בעייתית ביותר".
מה גרם לך להגיע להבנה הזאת?
"התחלתי לעבוד בתור מלצר, ושמתי לב שהקרבה שלי לאוכל בעבודה מקשה עליי לשמור על הרגלי אכילה נכונים ובריאים, ושאני מתחיל לעלות קצת במשקל. אז החלטתי לעבור לעבודה שיכולה דווקא לעזור לי עם ההתמודדות היומיומית, ולא להקשות עליי. התחלתי לעזור לאחרים לרדת במשקל".
עונה חדשה של לרדת בגדול בפתח, איזה טיפים יש לך למתמודדים החדשים?
"אני מציע להם שייקחו את התוכנית במידות הנכונות, ויחשבו כל הזמן על היום שאחרי. לא כדאי להם להיות מהופנטים מאבק הכוכבים הרגעי. הם צריכים לדעת איך לקחת איתם את התמיכה הגדולה שהם מקבלים בזמן התוכנית, ואת הייעוץ הבריאותי והספורטיבי, לחיים האמיתיים. אם הם לא יישמעו להוראות המאמנים גם אחרי התוכנית - זה יבוא להם בהפוכה".
הורדת בסביבות 50 ק"ג ונשארת רזה, איך עושים כזה מהפך בחיים?
"כדי לעשות את המהפך בצורה נכונה, צריך לדעת להפריד בין הראש לבין הקיבה. לחשוב מהראש ולא מהבטן. רוב האנשים נעמדים מול עוגה, ומתחילים לחשוב אם כן לאכול את העוגה או לא. ברגע שחושבים מהקיבה אז כן אוכלים אותה, אבל אם אוכלים מסודר, ונשמרים ממצב של רעב במהלך היום - הראש יכול לנצח, והעוגה תישאר בצלחת. צריך לזכור ששמן רעב - זה שמן בלי שכל".
בניגוד למתמודדים רבים, שלא הצליחו לשמור על הישגיהם בתוכנית, אתה כן הצלחת. יש לך טיפ כיצד לעשות זאת?
"ארוחת הבוקר היא חובה כל יום. זאת הארוחה הכי חשובה ביום, וכדאי שהיא תכלול לחם, גבינה וירקות. זה מה שאני אוכל בבוקר. בצהריים אני אוכל את מה שאשתי מבשלת, שזה כבר טיפ סודי", הוא צוחק, "ובערב לחם קל עם פסטרמה, או טונה וירקות. אורח החיים הבריא שלי הפך להרגל. אין מצב שאני מפספס ארוחת בוקר, אין מצב שאני עומד מול פיתוי ונשבר, ומה שהכי כיף לי זה שאני רואה את התוצאות, ומקבל על כך פידבק. זה מה שמדרבן אותי".
איכשהו כשאתה מתאר את זה, זה לא נשמע כל כך קשה. אז למה בכל זאת מתמודדים רבים העלו במשקל בחזרה?
"הבעיה שאנשים לא חושבים על היום שאחרי התוכנית, ומפה מתחילות כל הבעיות. התוכנית היא הזדמנות חד פעמית לרדת במשקל, אבל אנשים לוקחים את זה למקומות לא נכונים, ולכן לא מצליחים לשמור על זה. הם חושבים שאחרי התוכנית התהילה תישאר, אולי תהיה הם יקבלו תוכנית טלוויזיה ויתקדמו, אבל בתכל'ס זה לא קורה, והם נשברים".
פאוזי הספיק השנה להתחתן עם בחירת לבו, איתה הוא בקשר עוד לפני שהשתתף בלרדת בגדול. היא אהבה אותו גם בתקופה שהוא היה שמן. את השינוי, שחל בו כתוצאה מההורדה המשמעותית במשקל, הם חוו יחד: "מבן אדם מופנם וחסר ביטחון, הפכתי לאדם שלובש את מה שהוא באמת אוהב, ולא רק את מה שעולה עליו. בעונת הרחצה האחרונה חגגתי הרבה, וללכת לים זה משהו שלא חוויתי כשהייתי שמן".
חיפאי נוסף שחייו השתנו בעקבות לרדת בגדול הוא יוסי פריימן. יוסי, בן 26, המקעקע המקועקע בעל כובע הקסקט הנצחי, הגיע לעונה השלישית של התוכנית. מתחת לכובע הסתתרו 129 ק"ג של חוסר ביטחון עצמי, וכמיהה לזוגיות נורמלית. יוסי הגיע לגמר במשקל נוצה של 69 ק"ג, אותו הוא מתאר כ"אטרף של הגמר", ומסביר: "המשקל האידיאלי, שהצלחתי לשמור עליו לאורך זמן - הוא 80 ק"ג".

כיום הוא שוקל 87 ק"ג, אבל הוא לא נשמע מודאג מהעלייה הקלה: "בחגים התפרעתי בלי חשבון, אבל עכשיו, אחרי שהם נגמרו, אני חוזר לשמור. מה שעוזר להתמודד עם השמירה על המשקל, היא הידיעה שזה משהו שאני יכול להתמודד איתו. כשהייתי שמן תמיד אמרתי שאני לא אצליח, ושכל החיים אישאר שמן. לפני התוכנית הייתי עושה דיאטה, נשבר ואוכל משהו, ואז שובר את כל הדיאטה. היום גם אם יש חג ואני טורף, מייד אחרי זה אני חוזר לדיאטה. אין ויתורים עצמיים של ממש".
הורדת המון ק"ג בתוכנית. איך הרגשת כשראית את עצמך במראה, כזה שחיף?
"בהתחלה השינוי היה שוק בשבילי, ועדיין הייתי מתנהג כמו שמן, מתבייש. במשך תקופה מסוימת הרגשתי כמו שני אנשים שונים, השמן והרזה, מכיוון שלהוריד כל כך הרבה במכה אחת זה קשה. רק בחצי שנה האחרונה התרגלתי למראה החדש שלי".
במה ההסתגלות לשינוי באה לידי ביטוי?
"היום כשבחורות מסתכלות עליי, אני מבין שזה לא כי אני חריג, אלא כי אני נראה טוב. לקח לי הרבה זמן להבין את זה. היום יש לי יותר תעוזה, גם בצד החברתי וגם העסקי".
בתוכנית דיברת על הרצון שלך למצוא זוגיות, מה הסטאטוס שלך היום?
"אני פנוי להובלות", הוא צוחק. "מאז התוכנית היו לי כבר שלושה או ארבעה קשרים רציניים. לפני התוכנית חשבתי, שאם תהיה מישהי שתרצה אותי - אני לוקח. לכזאת רמת ייאוש הגעתי בגיל 26. היום, אם היא לא עומדת בדרישות שלי - אני לא לוקח".
אלא שחיי הרווקות של מי שחשף את עצמו בטלוויזיה בתור שמן לא פשוטים, גם אחרי שרזה, כפי שיוסי מגלה. "מצד אחד, בתור שמן לשעבר, אני לא עושה אפליות על רקע של משקל. אבל מצד שני, עכשיו כשאני כבר לא שמן, אני לא רוצה לצאת עם מישהי שמנה. אולי בגלל שראו אותי בתוכנית, נהייתי מגנט לשמנות, ואני לא רוצה להתפשר בעניין הזה, מכיוון שאני כבר לא שמן".
החשיפה בלרדת בגדול, מביאה איתה גם אי נעימויות מכיוונים בלתי צפויים: "אנשים עדיין מזהים אותי, ואני מתבייש ללכת למקדונלד'ס. כבר קרה שפתאום ילד צעק 'הנה יוסי מלרדת בגדול', ואני בדיוק החזקתי מגש עם המבורגר כפול, זה לא נעים".
בעקבות לרדת בגדול, רכש יוסי אהבה גדולה לספורט. הבחור שלא עשה ספורט מכיתה א', כפי שסיפר בתוכנית, הצליח לסיים עד היום שלוש תחרויות טריאתלון: "כשהייתי שמן - כדי ללכת לשירותים הייתי צריך הסעה. לכל מקום הייתי נוסע בקטנוע, בשום אופן לא הלכתי ברגל. אם חבר היה אומר לי 'בוא הולכים לטייל', הייתי אומר, תביא מונית, אני לא זז. פתאום, כשהתחלנו לעשות ספורט בחווה, והספורט שם הוא מאוד אינטנסיבי, ראיתי שאני מרזה מזה. לא האמנתי שאני מסוגל לעשות את זה, ואחרי שראיתי שאני מסוגל - התחלתי לרצות עוד.
"אמרתי לעצמי, רצתי חמישה ק"מ, בפעם הבאה אני ארוץ שישה, ובפעם שאחרי אני אגיע לשבעה. לפני הטריאתלון הראשון חשבתי שברק (המאמן שליווה אותו בלרדת בגדול - ש"ג) השתגע, ושאין סיכוי שאני אצליח לסיים אותו. רק מהפחד הייתי נוסע כל היום באופניים מחיפה לעתלית וחזרה. אני חושב שבדיוק בנושא הזה של הספורט טמונה ההצלחה שלי".
על הספורט אתה מקפיד יותר מאשר על התזונה?
"לא אשקר, ואגיד שפיתחתי אורך חיים בריא. בראש אשאר שמן כל החיים שלי. אני אוהב לאכול, זה עושה לי טוב. כשאני מתעורר בבוקר, כבר במיטה, אני מדמיין את התפריט שלי באותו יום, אבל כל הזמן זוכר שאני לא רוצה לחזור למה שהייתי. אדם שמן לא סתם הגיע להיות שמן, הוא אוהב לאכול, זה הכיף שלו. תיקח לבנאדם את הכיף שלו - הוא יהיה עצוב לכל החיים, אז אני מפנק את עצמי עם האוכל שאני אוהב, אבל יודע להחזיר על זה עם ספורט, וזה הסוד".
יש לך טיפ למתכון שהוא גם כיפי, וגם לא משמין במיוחד?
"אני אוהב לאכול סלט שניצל. זה סלט ענק עם שני מלפפונים, גמבה, פטריות טריות, חסה וחזה עוף צלוי טוב. בין שתיים לשלוש חתיכות של חזה עוף וטחינה. טחינה היא כן משמינה, אבל אני כן מפנק בטחינה, מכיוון שזו ארוחת הצהריים שלי, ואני רוצה ליהנות ממנה".

היה זה אבא של יוסי, ששיכנע אותו מלכתחילה להשתתף בלרדת בגדול. גם היום, שנתיים אחרי, בני המשפחה והחברים דוחפים את יוסי לשמור על המשקל: "כל פעם שאני מעלה חמישה קילו - חבר טוב או בן משפחה מזהיר אותי לא להגזים, ואז אני עושה איזו דיאטה קטנה, ומוריד את החמישה קילו האלה".
מה האירוע הכי מרגש שזכור לך מהתוכנית?
"הזיכרון הראשון שעולה לי זו המשימה של החרמון, זו הייתה המשימה הכי קשה בתולדות התוכנית. אפשר להגיד שהמשימה הזאת שינתה את חיי, מכיוון ששם הגעתי לנקודת קצה שלא יכולתי לטפס יותר את ההר, והגוף היה באפיסת כוחות. לא הרגשתי את הידיים והרגליים, ופשוט לא יכולתי לקום מהשלג. מה שרואים בטלוויזיה זה רק רגע קצר שאני בשלג, אבל זו הייתה חצי שעה שבה לא יכולתי לזוז.
"המאמן שלי ברק עודד אותי, ואמר לי משפט 'אם תוותר עכשיו - תוותר כל החיים שלך', וזה משפט שאני לוקח איתי עד היום. אחרי שהוא אמר לי אותו, הצלחתי לקום ואפילו ניצחנו את המשימה. מאז למדתי שכשהמוח מחליט משהו - אז אין דבר שיכול לעצור מבעדו. עובדה שגם באפיסת כוחות הצלחתי לבצע את המשימה".
יוצא לך להיפגש עם המתמודדים האחרים, שהיו איתך בתוכנית?
"זה קצת בעייתי, מכיוון שאנשים שטיפה משמינים - פתאום מתביישים להיפגש. הצלחתי לארגן כמה מפגשים, ועשינו על האש, אבל לא כולם באים. הם מתביישים שייראו אותם, אבל לא מודים בזה. מתרצים שהם נתקעו בעבודה או משהו בסגנון הזה, מכיוון שאם מישהו הצליח בתוכנית להוריד, ואחרי זה הוא העלה שוב - אז הוא מתבייש בכישלון שלו".