יום הבוחר: מי יחליף את עמרם מצנע בראשות מועצת ירוחם?

אחרי חמש שנים שבה פעלה ועדה קרואה, ייצאו בירוחם ביום שלישי לבחירות. ארבעה מועמדים מתמודדים על תפקיד ראשות המועצה ומביאים מסר של תקווה. ובכל זאת אומרים התושבים: "לא צריך פה מועמד חיצוני, אבל יותר טוב שישאירו אצלנו את עמרם מצנע"

אורי בינדר | 21/11/2010 11:34 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בכניסה לירוחם מכיוון מערב ממוקם אגם ירוחם. מטיילים מרחבי הארץ מגיעים למדשאות המרהיבות כדי ליהנות מפנינת טבע ירוקה במדבר. ביציאה מהפארק הגדול והמשודרג בולט מפעל "אגיס", המסמל את הקדמה ואת השקט. אבל בהמשך הדרך מופרת השלווה.
שלט בחירות של דני לוגסי על בלוק בירוחם
שלט בחירות של דני לוגסי על בלוק בירוחם צילום: ראובן קסטרו


בכל מקום מתנוססים שלטי הבחירות של המועמדים לראשות המועצה המקומית. על חבלי הכביסה תלויות התמונות של המועמדים, ובבתי הקפה הלא רבים מדברים רק על הבחירות שייערכו בעוד יומיים.

במזרח העיירה, נהנו ביום חמישי האחרון שני חמורים מצל שהטילה החומה. מערבה משם נמצאים מבני רפאים. פעם היו אלה המשרדים של חברת "רותם אמפרט" מקבוצת "כימיקלים לישראל". יושבי המשרדים עברו לבאר שבע והותירו אחריהם את אחד מסמלי העזובה של העיירה, שתמיד נעה בין שני קטבים: ייאוש ותקווה.

במתנ"ס המטופח יש קפטריה איכותית, שבה ניתן ליהנות מקפה טוב ומעוגת תפוחים. אפילו בוינה עשויים היו לקנא. ממול ממוקם בית הקפה "המקום", ממש על הכביש הראשי בעיירה. יוגב סבג, בן 62, מובטל , מוכן להזדהות בשמו. חבריו לשולחן מסרבים ומפחדים לדבר בזכות אחד המועמדים או נגדו. יוגב אמיץ ומדבר בחופשיות:
 
מוטי אביסרור
מוטי אביסרור  צילום: ראובן קסטרו
"אני תומך במיכאל ביטון. לא צריך פה מועמד חיצוני, אבל יותר טוב שישאירו אצלנו את עמרם מצנע על כיסא ראש המועצה. אני אצביע עבור מיכאל ביטון, אבל את הבחירות ייקח מוטי אביסרור".

סביבנו נוצר פרלמנט קטן, המסמל את הקוטביות בירוחם. "מינה צמח אמרה פעם שירוחם הוא המקום היחיד בעולם שלא ניתן לעשות בו סקר בחירות, כי כולם מבטיחים את קולם לכולם", מסביר ד"מ המסרב להזדהות. "לפני כחודש הייתה פה תחרות על 58 מגרשים. 608 איש נרשמו לתחרות ורובם תושבי חוץ הרוצים להרוויח מהקמת עיר הבה"דים המתוכננת בצומת הנגב".

סבג מזמין בטלפון בשר בפיתה, מבקש הרבה חומוס וחריף, ושופך את משנתו: "צריך לבנות בירוחם מסעדות ונדל"ן. כיום הכל סגור בשעה 23:00, ומי שרעב יכול לחלום כאן על מסעדה".
העיקר האופטימיות

לבית הקפה מגיע מיכאל ביטון יחד עם עוזרו, בני אפוטה. ביטון, 40, בוגר אוניברסיטת בן-גוריון במדעי התנהגות ומוסמך בניהול ארגונים מטעם האוניברסיטה העברית. הוא מציף את התקשורת בחומר, לאחר ששכר יחצני"ת ממרכז הארץ.

היא גם דואגת להגיד שהמועמד שלה הוא המוביל לקראת ההליכה לקלפי. כמו שאר המועמדים, גם ביטון מנסה להפוך לסמל התקווה של ירוחם. ההסבר שלו פשוט: "אם לא נהיה אופטימיים, לא נצליח לעשות כאן כלום. כדי לחולל

שינוי בירוחם נדרשים רעיונות, יכולות ומעשים שלא נעשו עד היום. זה מהלך שיימשך 10 עד 20 שנה".

אחד מיושבי בית הקפה קורא לו: "לאנשים כאן אין זמן לחכות כל כך הרבה שנים". ביטון מקשיב להערה וממשיך: "אנחנו צריכים להראות מגמה של שיפור וקידום, רוצים לדבר על תוכניות ומעשים בנושאים יסודיים כמו מחסור ברופא לילה. כאשר אכנס לתפקיד אטפל בנושאים האלה, כמו גם בהחזרת אנשים לעבודה וטיפול בילדים המגיעים מבתים קשים".

מה הסיכויים שלך להיבחר?
"הסיכויים טובים מאוד. נשארו רק שלושה ימי עבודה. האווירה טובה, ואחרי 30 שנה של חוסר יציבות פוליטית, קם דור חדש שמציע עתיד אחר. הציבור יבחר בדור צעיר, נשים את מלחמות העבר מאחורינו ונצא לעבודה. ירוחם ייצאה הון אנושי של רופאים, מהנדסים, קציני צבא בכירים ומדענים. אם נשמור על עשרה אחוזים מבנינו, זה יהיה היישוב הטוב בנגב".

אחרי ביטון, המקרין ביטחון עצמי רב, פגשנו את מוטי אביסרור, בן 54, נשוי ואב לתשעה. אביסרור שימש כראש המועצה במשך 12 שנה, מ-1992 עד 2003.

בתקופתו השתפרה מאוד תדמית העיירה, אבל בבחירות בשנת 2003 הוא הפסיד לברוך אלמקייס בהפרש של 59 קולות בלבד. אלמקייס הסתכסך עם משרד הפנים, הודח, ובמקומו נבחרה לפני חמש שנים ועדה קרואה בראשות האלוף במיל' עמרם מצנע.

אביסרור נחשב לבעל ניסיון רב בשינוי תדמית העיירה ובהצמחת מנהיגות מקומית. גם הוא מאמין שאחרי הבחירות הוא יחזור לתפקיד ראש המועצה. "באתי ממניעי שליחות לקחת את ירוחם מהמקום שבו היא נמצאת. ליצור תשתית מנהיגותית, ליצור חזון משותף, כדי שצעירים ישתלבו בירוחם", הוא אומר על חזרתו למאבק על ראשות המועצה.

מספר שתיים של אביסרור היא ד"ר רויטל לוי-חברוני, אם לחמישה שהגיעה לעיירה בשנת 1984 במסגרת גרעין של בני עקיבא. ד"ר לוי-חברוני למדה יחד עם בעלה באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע ושני הדוקטורים עברו לירוחם. כיום היא משמשת כמנהלת רפואת ילדים במחוז ירושלים של קופת חולים כללית. יש לה זכות ראשונים:

"היינו הזוג הראשון שבנה את ביתו בשכונה החדשה'נוף מדבר' בירוחם", היא אומרת. "לא רציתי להיות מעורבת בבחירות האלה, אבל כאשר ראיתי שאי אפשר להשאיר את העיירה בידי מועמדים חסרי ניסיון הצטרפתי למוטי אביסרור. הוא הכשיר שורה של אנשים מצוינים, שחלקם נאלץ לעזוב אחריו את המועצה".

אביסרור מציג את האני-מאמין שלו: "אי אפשר לכופף אותי ולסחוט אותי. את זה למדו תושבי ירוחם בבחירות הקודמות, שבהן הפסדתי כי לא הייתי מוכן להיכנע לסחטנות".

מצנע לא מזדהה

ברחובות ירוחם רואים את מערכת הבחירות בשלטים הנתלים ממרפסות כמעט בכל בית. במעורבות הרבה של האזרחים במערכת הבחירות הזו בולטת ההערכה הגורפת לעמרם מצנע, ראש הוועדה הקרואה. מצנע, שהגיע לירוחם אחרי קריירה עשירה בצה"ל ובתפקידים כראש עיריית חיפה ויו"ר מפלגת העבודה, מסכם את תקופתו:

"זו הייתה חוויה מדהימה של היכרות בלתי אמצעית עם מה שבמרכז הארץ מכנים'ישראל האחרת'. האנשים שחיים פה הם החלוצים האמיתיים. אמשיך לסייע בהתנדבות לעיירה הזו, שיש בה כיום הגירה חיובית של שלושה אחוזים, וצמיחה של 13 אחוז במספר הילדים הלומדים במערכת החינוך בעיירה".

מיכאל ביטון
מיכאל ביטון  צילום: ראובן קסטרו

בלשכתו של מצנע מקפידים לא להזדהות עם אחד המועמדים. "זה מכובד שירוחם מעמידה מועמדים איכותיים. אחד בעל ניסיון, אחד פעיל ציבורי ואחד שהגיע מהצבא ורוצה לתרום", הוא אומר.

ביום שלישי ירוחם תסער. בתוך יממה ניתן יהיה לראות אם יש התאמה בין השלטים הבולטים וכמות ההודעות לעיתונות לתוצאות הבחירות. כ-6,300 בעלי זכות בחירה יצאו לבחור מבין ארבעה מועמדים לראשות המועצה.

בנוסף, מתמודדות חמש רשימות בבחירות למועצה. מעבר לרשימות של המועמדים האישיים, מתמודדת למועצה גם רשימת הצעירים "צעירים חושבים קדימה" בראשות דני לוגסי, שאינה מריצה מועמד משלה לראשות המועצה.

ביטון מרשימת "ירוחם אחת" היה הבולט מכולם. הוא נחשב למועמד המועדף של המשכילים והצעירים, הרוצים שינוי. המועמד המוביל מולו הוא אביסרור, המתמודד מטעם רשימת הליכוד ומציג את עצמו כאדם ערכי ומנוסה, המסוגל להצעיד את העיירה קדימה.

בנוסף לשני אלה, ישנם עוד שני מועמדים שמקווים להצעיד את העיירה קדימה. אילן אלמקייס, 42, מוביל את רשימת "דרך חדשה", ומדגיש כי אינו קשור לראש המועצה שהודח בזמנו, ברוך אלמקייס. אילן אלמקייס מתמודד אחרי שירות ממושך בחיל האוויר וזוכה לשבחים בקרב האוכלוסייה הצעירה שרואה בו משב רוח רענן.

עמרם מצנע מסייר בירוחם לקראת מינויו לראש מועצת העיר
עמרם מצנע מסייר בירוחם לקראת מינויו לראש מועצת העיר ראובן קסטרו

הרב יעקב בוסקילה, 46, מקווה שעבודתו במערכת החינוך הממלכתית-דתית תזכה אותו בקולות של החילונים וגם של הדתיים בירוחם. השכלתו התורנית מקרבת אליו את אוכלוסיית חובשי הכיפות הסרוגות בעיירה. בפנייתו לאזרחים מציין הרב בוסקילה, שמתמודד מטעם רשימת "ירוחם תצליח":

"כ-20 שנה המפה הפוליטית בירוחם התנהלה בין שני גושי מחנות ביריבות מתמדת. לא נחזור עליה. כאשר משוחחים עם מצנע, נדמה שיש לעיירה הזו תקווה גדולה. כאשר משוחחים עם האזרחים שלא מצאו מקומות עבודה והם מתוסכלים מסגירת מקומות כמו משרדי חברת'רותם אמפרט' או הידרדרות חברת האוטובוסים'אירוס ירוחם', מתחיל להישמע הקוטב השני של העיירה: הייאוש". 

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/south/ -->