פסיכו: מי העז לערער על ההגמוניה של "יואל גבע"?

קמפיין עוקצני, מלחמה על כל תלמיד והכפשות עסיסיות הדדיות. מכון "יואל גבע" הוותיק ומכון "800" החדש מנהלים את הקרב הכי סוער בענף הפסיכומטרי

עינת טורס | 8/12/2010 12:42 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כבר התרגלנו למלחמות החורמה הממותגות שחדרו אל חיינו בשנים האחרונות: רשתות השיווק השונות שמגייסות את כל התותחים הכי כבדים כדי להוכיח למי יש יותר זול; חברות הסלולר שלא טומנות ידן בצלחת הגדושה, ומנסות בכל דרך אפשרית להעביר אליהן לקוחות מאוכזבים של חברות אחרות; ובתקופה האחרונה גם הבנקים, שהתחמשו בטאלנטים שישכנעו אתכם לשים את הכסף אצלם, ולשלם על זה המון.
 
צחי בינשטוק ושותפתו עמית עפרוני
צחי בינשטוק ושותפתו עמית עפרוני צילום: רענן כהן

איכשהו, בתוך האווירה הלוחמנית הזו, ענף הפסיכומטרי הצליח להישאר מנומנם משהו, למרות התחרות העזה בין שלל מכוני הפסיכומטרי על לבו של החייל המשוחרר. אבל לא עוד. בשבועות האחרונים נושבות רוחות מלחמה בענף, כשלהכרזת הקרב אחראי קמפיין חדש של מכון הפסיכומטרי "800", שפורסם בעיתונים ובאינטרנט.

"סליחה שהשתמשנו בכלים המצוינים שרכשנו אצלך כדי לבנות ולהקים את בית הספר לפסיכומטרי הטוב ביותר בארץ", נכתב באחת ממודעות הפרסום של המכון החדש, באופן שפונה ישירות לענק הפסיכומטרי הוותיק "יואל גבע". "אנחנו פשוט חושבים שצריך לעשות את זה אחרת. שהגודל הוא כבר לא יתרון... אנחנו רוצים להשקיע בכל תלמיד ותלמיד, לתת יחס אישי, לעשות את המקסימום כדי להוציא ממנו את המקסימום. כמו שבית הספר 'יואל גבע' היה בתחילתו. כמו שאתה לימדת אותנו".

כפי שאפשר לנחש, בהנהלת "יואל גבע" לא ממש מרוצים מהקמפיין הזה שרוכב על גבם, אם כי באופן רשמי הם מתייחסים לקמפיין כאל "בדיחה", כהגדרתם. כך או כך, נראה שהקמפיין, שבא אחרי חודשים רבים שבהם התחרות בין שני המכונים התרחשה מתחת לפני השטח, כולל מלחמה עקובה על תלמידים, נתן את האות לשני הצדדים להוריד את הכפפות.
דוד וגוליית

אז מי בכלל עומד מאחורי מכון "800" הקטן, שמעז להילחם בגוליית של מכוני הפסיכומטרי? כפי שאפשר להבין ממודעות הפרסום, מקימי המכון הם עובדי מכון "יואל גבע" לשעבר, צחי בינשטוק ועמית עפרוני, שמסבירים את עזיבתם בהפיכתו של המכון ל"תעשייה, בית חרושת, מפעל".
 

שיעור פסיכומטרי (למצולמים אין קשר לכתבה)
שיעור פסיכומטרי (למצולמים אין קשר לכתבה) צילום ארכיון: אמיר מאירי
אם גם אתם זיהיתם במודעת הפרסום מרמור קל, ציניות ונקמנות, השניים מבהירים שזו בכלל לא הכוונה. "הפרסום הוא טיזר, אבל הכול שם אמת", אומר בינשטוק. "פעם יואל הכיר כל מורה בבית הספר, היה מעורב בתכנים ולא היה מעוניין בהתרחבות אלא באיכות. היום יש להט אחר - להט לעשות כסף. אנחנו לא בזים להם על זה. אנחנו פשוט מקימים את החזון שלהם מחדש, כפי שהיה בתחילתו".

בינשטוק (41), המתגורר במושב שדי חמד שבשרון, אחד מעובדיו הראשונים של "יואל גבע", הצטרף למכון ב-1997 עם עוד חמישה מורים. "זו הייתה ההתחלה של
בית הספר, אנחנו היינו מקבלי ההחלטות", הוא אומר. "היינו הראשונים שהתייחסנו לקורס ולחומר דרך המבחן עצמו ובצמוד למבחן".

עפרוני (33) מקריית טבעון הצטרפה לצוות של יואל גבע ב-2001. השניים מספרים על התחלה זוהרת במקום אקסקלוסיבי שהיה שונה מכל מה שהכירו. "בהתחלה 'יואל גבע' היה מקום מדהים", אומר בינשטוק. "נתנו למורים יד חופשית, הייתה אינטימיות בין המורים. בהתחלה היה רק סניף אחד בתל אביב וכולנו עבדנו שם. יואל אמר אז שהוא מוכן לפתוח עוד סניפים רק אם זה לא פוגע באיכות של המורים".

אז מה קרה?
"קרה מה שכולם ניבאו שיקרה. באופן טבעי בית ספר שגדל משישה מורים ל-54 מורים לא יכול לשמור על אותה רמה מקצועית ועל אותה רמת עדכון של החומר. פעם היינו נפגשים ומעדכנים זה את זה, והיום בשביל עדכון צריך לעשות סדנה, להביא את כולם מכל הארץ, לעשות הרצאות. הכול במנותק מהאנשים".

איך ההרגשה הזו התבשלה להחלטה לעזוב?
"התחלתי לקלוט שכולם בשוק מדברים על כך ש'יואל גבע' זה תעשייה, סופרמרקט. הרבה תלמידים, הרבה מורים והרבה שלוחות. תהליך העזיבה היה ארוך. בהתחלה התפטרתי מהתפקיד שלי כמנהל פיתוח חומר, והחלטתי שאני רוצה להיות רק מורה. בשלב מסוים גם הבנתי שהחומר לא מעודכן, ואני בא לכיתה ושר את אותם התכנים כל הזמן, כך שאיבדתי גם עניין אישי.

"את כל האקסטרות שהייתי עושה לטובת התלמידים, כמו לפעמים להגיע בשבתות לעשות מבחנים נוספים למתקשים, ביקשו ממני להפסיק כי תלמידים בכיתות אחרות גם מבקשים. גיליתי שאני מפתח שיטות בשביל למנוע מראש שאלות של תלמידים, כל היחס האישי נעלם. זו הייתה הגישה המערכתית. זה גרם לי לאבד את הלהט. הפכתי לרובוט".

יואל גבע: "צחי ביקש לחזור אלינו וסירבנו"

אצל "יואל גבע" נשמעת כמובן גרסה שונה לסיפור עזיבתו של בינשטוק. "צחי בינשטוק עזב את יואל גבע לפני הרבה שנים מיוזמתו, והוא לא יודע מה קורה בבית הספר שכן התכנים משתנים כל הזמן", אומר מנהלו המקצועי של מכון "יואל גבע", איתי ישורון. "לאחר עזיבתו של צחי הוא אף ביקש לחזור אלינו וסירבנו. הוא החליט להקים בית ספר משלו על מנת להתפרנס.
 

יואל גבע
יואל גבע צילום ארכיון: יחצ
"צחי היה שותף למחקר ופיתוח וניהל סניף, אך לא היה מהמורים הבולטים שלנו ברמת המקצועית כמורה. היו לו בעיות רבות, ובשיחות אתנו התרענו בפניו על משובים נמוכים מדי שקיבל מתלמידים. לא פיטרנו אותו משום שהיה שותף למחקר ופיתוח, והיה מנהל סניף וכיבדנו זאת, אך זו גם אחת הסיבות לכך שלא קיבלנו אותו בחזרה לשורותינו".

ומה בדבר טענותיו על חוסר יחס אישי?
"הטענות מופרכות. כל מורה בכל קורס נותן עשרות שעות מעבר לשעות הקורס והמערכת לטובת ישיבות אישיות עם תלמידים. המורה עוקב אחרי התלמידים ומנסה לעזור להם בכל דבר: החל מהחומר הנלמד ובניית תכנית לימודים ועד תמיכה נפשית או סיוע בכל תחום. המורים אצלנו מרוויחים הכי הרבה בשוק בהפרש ניכר, וזו הסיבה שהם יכולים להרשות לעצמם להשקיע בתלמידים".

מי מעודכן יותר?

לפני כשנה עזבה גם עפרוני את המכון של יואל גבע, ובסוף 2009 הם הקימו יחד את מכון הפסיכומטרי החדש "800" ברחוב אנטוקולסקי בתל אביב. "הרבה אנשים שהשקיעו בי הם משקיעי עבר ב'יואל גבע'. הרעיון היה ליצור אלטרנטיבה אמיתית ל'יואל גבע' - דבר שעדיין לא קרה", מסביר בינשטוק.

בינתיים למכון אין סניפים נוספים, מלבד משכנו בתל אביב, שם לומדים כ-30 תלמידים בשלוש כיתות, כשהצפי למחזור הבא הוא 80 תלמידים. לשם השוואה, במכון של יואל גבע לומדים בכל מחזור כעשרת אלפים איש, מיום הקמת המכון ועד כה למדו בקורס הפסיכומטרי שלו כ-100 אלף איש, והסניף שלו, בתוך תיכון גימנסיה הרצליה ברחוב ז'בוטינסקי, הוא מוכר ומבוקש במיוחד.

"הם בית ספר גדול ואנחנו בית ספר קטן, וזה היתרון שלנו", אומרת עפרוני. "אנחנו יכולים לעדכן את החומר בתדירות גבוהה, להוציא מהדורה חדשה לספר מדי מועד, לגשת לכל בחינת פסיכומטרי, לשבת באופן שבועי עם המורים. אלה דברים שבאופן שוטף וקבוע לא נעשים ב'יואל גבע', ובטח שלא על ידי כולם. מעבר לכך, עובדים אצלנו בכתיבת החומרים אנשים שעבדו בעבר במרכז הארצי לבחינות והערכה, שזה משהו שלא נעשה ב'יואל גבע'".

"ב'יואל גבע' מוציאים מיליוני שקלים בשנה על מנת לפתח חומרים, ואנחנו משלמים שכר כתיבה של מיליונים. תלמיד ב'יואל גבע' מקבל מעל 6,000 דפים כתובים", עונה בתגובה ישורון. "קשה לנו להאמין שעסק קטן כמו זה של צחי ועמית מסוגל לעמוד בכך".

הם מ-פ-ח-ד-י-ם?

מתיחות ותחרות על כיסם של התלמידים היו מרגע שהמכון החדש נפתח - כשאחת הסיבות העיקריות לכך הייתה הצגתם של בינשטוק ועפרוני כמורי "יואל גבע" לשעבר בכל אתר אינטרנט שיווקי שבו פורסמו פרטי מכון "800".
 

צחי בינשטוק ושותפתו עמית עפרוני
צחי בינשטוק ושותפתו עמית עפרוני צילום: רענן כהן
הדבר הוביל לדרישה חד-משמעית של מכון "יואל גבע" להסיר את הפרט התעסוקתי הזה מהרזומה של שני המורים לשעבר. "אנחנו לא מוכנים שהוא ישתמש בשם שלנו כי זה מטעה את המתעניינים", מסביר ישורון. "אין לנו רצון שבחיפוש על 'יואל גבע' יגיעו הגולשים לבתי ספר אחרים".

זה המשיך, כך לדברי בינשטוק, בסוכני מכירות נלהבים של "יואל גבע", שדאגו ללכלך על המכון החדש. "ברור שיש מתיחות ואני לא מסתיר אותה", אומר בינשטוק. "הם לא רגילים שעוזבים אותם ועוברים למקום אחר כי הם מציעים את התנאים הכי טובים. הם לא רצו שתיווצר שמועה על מישהו שעזב את 'יואל גבע', אז טינפו עלינו.

"אני שמעתי שמדברים בטלמרקטינג שלהם נגדנו, תלמידים שלי סיפרו לי שהם שאלו עלינו ב'יואל גבע' ואמרו להם שפיטרו אותי, שאני מורה מתוסכל שפתח מקום לא ברמה. אחרי ששמעתי על זה החלטתי לתת קונטרה ולהצמיד את שמי למקום ממנו באתי".

אצל "יואל גבע" מסבירים שהדברים אינם מדויקים. "ההנחיות המדויקות שלנו הן לא להגיד שצחי פוטר אלא לספר את האמת", מסביר ישורון. "אנחנו לא יודעים מה נאמר בטלמרקטינג במדויק, אבל ההנחיות הן לא להשמיץ ולא להתייחס בכלל לבתי ספר אחרים. אנחנו מכבדים את כולם. הבעיה היא שמשמיצים אותנו ואנחנו נאלצים להתגונן".

למרות התחרות העזה, לא בטוח ש"ביואל גבע" צפו ששני המורים הפופולרים לשעבר יפתחו בקמפיין שכל מטרתו היא להוכיח שהם טובים יותר ממעסיקם הקודם. "אני ועמית באנו מ'יואל גבע', היינו שם הרבה שנים ועשינו שם המון.

"רצינו לבוא ולהגיד שאנחנו יכולים לעשות את זה יותר טוב, וזה מה שעשינו", מסביר בתמימות בינשטוק. 'יואל גבע' מפחדים. הם מפחדים מהרישות שלנו, מכך שיהיו מורים שירצו לעזוב אותם ולעבור אלינו, מפחדים שתלמידים מאוכזבי 'יואל גבע' יגיעו אלינו כמו שקורה כבר היום, מפחדים שאני אקח את הידע שיש לי כמנהל פיתוח ואשתמש בו".

יואל גבע: הקמפיין שלהם בדיחה

הם מ-פ-ח-ד-י-ם? אצל "יואל גבע" מבהירים שהקמפיין החדש, בניגוד למה שחושבים בינשטוק ועפרוני, לא באמת מטריד את מנוחתם. "בית הספר של צחי ועמית רחוק מלהיות 'יואל גבע'", אומר ישורון.

"ב'יואל גבע' יש מורים ותיקים ועתירי ניסיון וידע נצבר לאורך שנים. אנחנו לא מחשיבים אותם כתחרות, יש עשרות מכונים כאלה בארץ. עם זאת, איננו מוכנים שהם ירכבו על גבנו על מנת לפרסם את בית הספר שלהם.

"אנו מסתכלים על הקמפיין המדובר כבדיחה. אף שהקמפיין לא הוגן עסקית, לא נלחמנו בו כי המכון קטן מדי ולא מהווה תחרות. למרות ההתיימרות של שניהם להשתמש בידע שלנו, כפי שהם מפרסמים במודעות שלהם, בכל זאת עברו שנים.

"לצחי אין את הידע שלנו, הוא לא יודע מה שאנחנו יודעים והוא רחוק שנות אור מאתנו. 'יואל גבע' ממשיך להיות בית הספר הגדול והמוביל לפסיכומטרי בשוק, ואלפי התלמידים המרוצים שלנו הם ההוכחה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/center/ -->