החגיגה נגמרת: צו סגירה הוצא לגן האירועים היוקרתי "האגם"
בית המשפט הוציא צו סגירה לגן האירועים היוקרתי "האגם" בקיבוץ יקום, לאחר שנקבע כי פעל בניגוד לחוק. "הנאשמים עשו דין לעצמם בהעדיפם את האינטרסים הפרטיים שלהם על פני אינטרס הציבור", כתבה השופטת וחייבה את בעלי האולם והקיבוץ בעשרות אלפי שקלים

גן האירועים האגם ביקום צילום: חן גלילי
גם הצמרת הכלכלית של המדינה, שהגיעה לחתונת ילדיהם של מנכ"ל קבוצת גדות, ארז מלצר, ומנכ"ל בנק אוצר החייל, ישראל טראו, שנערכה שבוע לאחר מכן באותו מקום, נהנו מהאווירה הקסומה של המקום. בני הזוג המאושרים (ובמקרים אלה, נודה, גם המסודרים) המשיכו לאחר חתונתם לירח הדבש ולחייהם המשותפים.
איש מהמבלים באותם אירועים לא תיאר לעצמו שבתוך שבועות ספורים יוציא בית המשפט צו סגירה נגד גן האירועים. הגן, שנחשב לאחד היוקרתיים בארץ ומשך אליו את כל הסולתה והשמנה, פעל בניגוד לחוק וללא היתר.
שופטת בית משפט השלום בנתניה, אביבה טלמור, שהוציאה בשבוע שעבר צו סגירה למקום, לא חסכה ביקורת מבעלי האולם ומהקיבוץ: "הנאשמים (בעלי האולם, חברת הניהול שלו והקיבוץ עצמו) עשו במקרקעין ובמבנים שימוש חורג לגן אירועים לצורך קיום אירועי שמחות, ללא היתר כדין ובניגוד לתוכנית החלה על המקרקעין.
"בכך עשו דין לעצמם בהעדיפם את האינטרסים הפרטיים שלהם על פני אינטרס הציבור", כתבה בפסק הדין. השופטת הטילה על הנאשמים קנסות של אלפי שקלים.
100 אולמות לא חוקיים
פארק יקום הוא שמורת טבע המשתרעת על פני מרחבים טבעיים ופתוחים בלב השרון. בפאתי השמורה נחבא לו גן אירועים ובלבו אגם טבעי ומרהיב. כך מציג אתר האינטרנט של "האגם" את גן האירועים היוקרתי הפועל בקיבוץ.

מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס צילום: פלאש 90
התמונות המתפרסמות באתר ומתארות את האירועים המתקיימים בו אינן מותירות כל מקום לספק. מי שרוצה חתונה שלא תישכח, בר מצווה שכולם ידברו עליה או ברית מילה ראויה לעולל שרק נולד - זה המקום בשבילו.
גן האירועים, שהוקם בשנת 1992, משלב את הטבע והאגם הסמוך עם שירותי קייטרינג איכותיים ויוקרתיים. לא פלא אפוא שרבים מבכירי המשק החליטו לקיים את האירועים שלהם במקום.
רק עובדה אחת נעלמה מעיניהם של עשרות האלפים שבילו במקום לאורך השנים. פעילותו של גן האירועים אינה חוקית. השטח שעליו פועל גן האירועים מיועד לשימושי קרקע של נופש ואירועי בידור וספורט.
הקמת אולם לאירועי חתונות, בר מצוות ובריתות אינה חלק משימושי הקרקע המותרים במקום. כך, בכל מקרה, עולה מפסק דינה של השופטת טלמור: "כל שימוש שאינו מותר במפורש על פי התוכנית החלה על המקרקעין הינו שימוש אסור".
"האגם", ייאמר למען ההגינות, אינו האולם היחיד הפועל בניגוד לחוק ותוך חריגה משימושי הקרקע המותרים על השטח וללא רישיון עסק. באתר משרד הפנים מופיעים קרוב ל-100 אולמות ברחבי הארץ שפעילותם מנוגדת לחוק.
המשמעות היא שזוגות החתומים על חוזה עם האולמות המוזכרים ברשימה עלולים למצוא עצמם ימים ספורים לפני האירוע החשוב בחייהם ללא מקום לקיום החגיגה, ללא כסף – ועם מפח נפש גדול.
האולמות הללו יכלו להמשיך להזרים לכיסי בעליהם ממון רב, להעביר לקופת המדינה לא מעט הכנסות ולהכניס לרשויות המקומיות ארנונה, אבל אדם אחד התעקש להרוס את החגיגה: מיכה לינדנשטראוס, מבקר המדינה.
בדוח חמור שפרסם
בשנת 2005 על המועצות האזוריות בשרון – בהן חוף השרון, שבתחומה נמצא קיבוץ יקום – חשף המבקר את ליקויי האכיפה סביב גני האירועים. "גני אירועים רבים הוקמו והופעלו בשטחים הפתוחים שבאזור השרון במהלך יותר מעשר השנים האחרונות בהפרה בוטה של הוראות חוק התכנון והבנייה וחוק רישוי עסקים", הוא קבע בדוח.
"ממצאי הביקורת מצביעים על כך שגורמי הפיקוח והאכיפה שתפקידם למנוע את ביצוע העבירות האמורות כשלו בתפקידם. בעצם, הבנייה בגנים והפעילות שלהם הלכו והתרחבו במהלך השנים. את האחריות לכך יש להטיל הן על הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה, הן על המועצות האזוריות של חוף השרון ועמק חפר הנושאות בנטל העיקרי בתחום הפיקוח והאכיפה, והן על מינהל מקרקעי ישראל, הבעלים של השטחים שבהם נבנו והופעלו הגנים".
בעקבות זאת, החלו הפקחים במועצות האזוריות ובוועדות המקומית לפעול נגד עברייני הבנייה. כדרכם של הליכים ביורוקרטים ומשפטיים, טחנות הצדק טוחנות לאט. בשנת 2006 הגישה המועצה האזורית חוף השרון כתב אישום נגד קיבוץ יקום, חברת "חאן האביב אירועים" – חברת הניהול של גן האירועים "האגם", מזכיר הקיבוץ עידן שחם, ובעלי האולם, יוסי ברונפמן.
כתב האישום ייחס להם עברות של שימוש במקרקעין ללא היתר. בהכרעת הדין, שניתנה בספטמבר (קיימת הפרדה בהליך משפטי בין הכרעת הדין, שבה נקבע אם אדם אשם או לא בעברה, לבין גזר דין שבו נקבע העונש), נקבע כי הקיבוץ, שחכר את הקרקע ממינהל מקרקעי ישראל, השכיר את השטח לחברת "חאן האביב". בית המשפט, כאמור, הרשיע את הנאשמים בעברה.
הפרה בוטה של החוק
בשבוע שעבר גזרה השופטת את עונשם של ארבעת הנאשמים. העונשים שהוטלו עליהם היו כבדים. מלבד צו הסגירה שהוצא לאולם, הקיבוץ נקנס ב-150 אלף שקל. קנס בגובה זהה הוטל על חברת הניהול של האולם. שחם וברונפמן נקנסו ב-50 אלף שקל כל אחד.

חתן וכלה יוסי אלוני
גזר הדין הפתיע את יוסי ברונפמן, בעלי גן האירועים. "אנחנו בהלם מההחלטה" הוא אומר. "בניגוד לאולמות אירועים אחרים שנסגרו לאחרונה, אנחנו לא בנויים על אדמה חקלאית. יש לנו אישור לכפר נופש".
אבל בית המשפט קבע שאין לכם היתר לקיים אירועים במקום.
"תחשוב שיש בנתניה בית מלון ועושים בו אירועים. זה חלק מהשימושים של המלון. אנחנו מקיימים אירועים תחת כיפת השמים. השקענו בגן מיליונים. אנחנו מספקים פרנסה ל-16 משפחות. יש לנו הסכם עם רשות הטבע והגנים לתחזק את האזור. אנחנו לא עברייני בנייה. אנחנו אנשים נורמטיביים".
ומה בכוונתכם לעשות עכשיו?
"נערער לבית המשפט המחוזי. אנחנו מאמינים שנזכה שם. מה שקרה לנו זה כמו המקרה של אולם האירועים במכמורת. גם שם פעלו לפי היתר לכפר נופש, וסגרו אותם. בערעור בית המשפט המחוזי קבע שקיום אירועים הוא שימוש סביר לכפר נופש. אני בהלם מההחלטה, אבל אכבד את פסק הדין".
מנהל רישוי עסקים במשרד הפנים, אשר גרנר, אומר כי מדיניות המשרד היא שעסקים ברחבי הארץ יפעלו לפי רישיון עסק. "בהיבט התכנוני אי אפשר לקבל רישיון עסק אם המקום לא עומד בדיני תכנון ובנייה. לכן בעלי האולם לא יכולים לעבוד אם המקום לא מסודר. אנחנו רוצים שיהיה סדר".
אפשר לומר שפעילות אולמות אירועים ללא היתר ובניגוד לחוק היא מכת המדינה?
"יש הרבה עסקים ללא רישיון. בממוצע, 35 אחוז מהעסקים בישראל פועלים ללא רישיון. בסופו של דבר, הם מגיעים לבתי המשפט. לאט-לאט התופעה הזאת של פעילות עסקים לא מורשים הולכת ונעלמת. בית המשפט אומר את דברו".
ומה לגבי אלה ששוכרים אולם, למה לא מתחשבים בהם?
"מי שמתקשר עם גני אירועים, צריך לדרוש לראות את רישיון העסק של האולם. יש כתבות על זוגות שבאו להתחתן ולא היה להם אולם. צריך לבוא רק למקומות בעלי רישיון עסק, כי זה מראה שהמקום פועל לפי החוק".