תופעה מתפשטת: יותר ויותר גני ילדים בבתי מגורים
מאות מתושבי ירושלים נאלצים להתמודד מדי בוקר עם צעקות ילדים, צפיפות, לכלוך ומצוקת חנייה בשל גני ילדים ובתי ספר שהופיעו בבנייני מגוריהם, לרוב עבור המגזר החרדי. השכנים אובדי עצות, העירייה מאשרת שימוש חורג והתופעה מתפשטת. בקרוב אצלכם?

מבדיקת זמן ירושלים עולה כי מרבית הבקשות אושרו על ידי העירייה, חרף התנגדותם הנחרצת של הדיירים. עיקר ההתנגדות נובע מההשלכות הנלוות לקיומו של גן ציבורי לילדים במבנה של בתי מגורים פרטיים - הרעש הרב, ההמולה, הצפיפות, הלכלוך, מצוקת החנייה בשעות מסוימות ועוד. מעבר לכך, דירות רבות אינן מותאמות לצורכי הילדים והגננות.
לידי "זמן ירושלים" הגיעו נתונים המראים כי לא נבנים גני ילדים חדשים עבור האוכלוסייה החרדית, וכדי ליצור גנים חדשים משתמשים בדירות קיימות. התופעה קיימת גם בלב~לבן של השכונות החילוניות והפלורליסטיות.
מצוקת המוסדות הציבוריים והפרטיים בעיר היא בעיה ידועה. אמנם הדרך שהעירייה מתמודדת עם התופעה נותנת פתרון מיידי, וכן מאפשרת פיקוח ובקרה על אותם גנים שאושרו, אולם מדובר בנורמה שצוברת תאוצה. המושג שימוש חורג כבר לא חריג בוועדה המקומית, שכן תופעת הסבת הבתים לגני ילדים ואף לבתי ספר ופנימיות הולכת וגדלה.
במהלך הקדנציה הנוכחית של ברקת ושל מחזיק תיק התכנון והבנייה הנוכחי וסגנו קובי כחלון, כמעט כל ישיבה של הוועדה המקומית דנה בסוגיה ומאשרת היתר לשימוש
כאמור, מרבית הבקשות מוגשות על ידי הציבור החרדי. המוסדות החרדיים אינם מצליחים למצוא כמות מבנים מספקת עבור חינוך ילדיהם, ואילו העירייה מתקשה לאתר מבנים המתאימים לצורך זה. כך נמצא הפתרון של הסבת הבתים לגנים, חרף כל החסרונות שבדבר.
העניין בולט בעיקר בשכונות שתושביהן משתייכים למעמד סוציו~אקונומי נמוך, אך המציאות הקשה הזו מובילה גם להתפשטות גנים כאלה מחוץ לשכונות החרדיות הקלאסיות, אל שכונות שאינן חרדיות.
זמן ירושלים ערך רשימה מדגמית של הגנים שמצאו דרכם לחדרי המדרגות: בשכונת רמת שלמה נפתחו גנים בבנייני מגורים ברחובות חזון איש 22, גולדקנופף 12 ו-26, הרב זולטי בצלאל 12 והרשלר 16. בשכונת בית וגן הוקמו גנים בבנייני המגורים ברחוב הפסגה 54 ו-71, ברחוב קאסוטו 8 וברחוב מיכלין 19. בשכונת הר נוף מדובר בבניינים שברחוב אגסי שמעון 54 ו-56.

בשכונת רמות פועלים גנים ברחוב הארי טרומן 1, ברחוב רוזנבלט 4, ברחוב סולם יעקב 7 וברחוב אברהם אידלזון 17. ברמת אשכול קיים גן ברחוב מבוא צלמונה 2, בגונן - ברחוב רבי מאיר 20, בגבעת שאול - ברחוב כנפי נשרים 64 וברחוב גבעת שאול, בבניינים 17, 24 ו-28. בשכונת נווה יעקב יש גן ברחובות מאיר בלבן 18, הרב זווין 14, מעגלות הרב פרדס 412 וניימן.
בשכונת רוממה מסתתר גן ברחוב ראש פינה 5, ובשכונת גני גאולה - ברחוב תכלת מרדכי 4. בשכונת גבעת מרדכי יש גנים ברחוב אביעד 12 וברחוב שחל 47. במזרח העיר הוסב בניין מגורים לבית הספר בית חנינא. גם ברחוב רש"י 75 בשכונת מקור ברוך הוסב מבנה מגורים לבית ספר, ובשכונת הר נוף הוסב אזור בבניין שברחוב זרח ברנט לפנימיית בנות ולכיתות לימוד.
"הרי לא יעלה על הדעת שאני אהפוך את הדירה שלי למסעדה, ועל אותו משקל לא ייתכן שדירת מגורים תוסב לגן ילדים", אומר אלי מלמד, המנהל מאבק בעירייה כדי למנוע הקמת גן ילדים בבניין מגורים פרטי ברחוב השחל 47 שבגבעת מרדכי, הבניין שבו מתגורר אחיו.
"הגן השתלט על החצר של הבניין והפך אותה לחצר המשחקים שלו. היא סגורה בשער, כך שהדיירים לא יכולים להיכנס אליה. אחרי שהתלוננו על כך הוחלט לתת לכל דיירי הבניין מפתחות לשער, אבל זה לא פותר את שאר הבעיות, כמו למשל את עומסי התנועה ברחוב בשעות הבוקר, בשעה שכל ההורים מביאים את ילדיהם לגן.
"צריך למצוא מקום ראוי לגן הילדים, ולא לשכן אותו בבניין בקומבינות. הם לא היו צריכים להיכנס לשם מלכתחילה, אבל עכשיו אף אחד לא מסוגל לעמוד מול ההורים ולהגיד להם שהם צריכים להוציא את ילדיהם מהגן. אנחנו לא אנשים רעים ולא נתנגד אם הגן ימשיך לפעול עד סוף השנה ואז יעבור, אבל גם זה לא קורה. כאזרח, אם אני אעבור על החוק ואבצע חריגה כלשהי ישר יבואו אליי בטענות, אבל כשהצד השני מכופף את החוקים מעלימים עין".
גם לרחוב הרב אריה לוין 15 בנחלאות הגיע גן השייך לרשת תלמוד תורה, והוא שוכן בקומת קרקע של בניין מגורים, כפי שנכתב בעבר בזמן ירושלים "הרעש וההמולה בלתי נסבלים, אפילו בשבת הם מפעילים את הגן ועושים רעש", מספר דייר ברחוב.
"יש רציונל ברור לכך שהמתחם מיועד למגורים, שכן כל פעילות ציבורית שחורגת מהייעוד המקורי שלו הופכת את חיי הדיירים לקשים מאוד. כמו כן ברור שהגן הזה לא עומד בשום סטנדרט של בטיחות כפי שמוגדר על ידי חוקי המדינה. מדובר בביזיון".

ואכן, רבים מהגנים הללו ממשיכים להתקיים חרף התנגדותם הנחרצת של דיירי הבניין. כך למשל קרה בגן שברחוב החיד"א 29 שבבית וגן, אשר תשעה מדיירי הבניין הביעו התנגדות להפעלתו, או הגן שברחוב מעגלות הרב פרדס 412 בנווה יעקב, שלו התנגדו שישה מהדיירים. רק בשבוע שעבר הוגשה בקשה חדשה לוועדה המקומית לשימוש חורג ממגורים לגן ילדים ציבורי ברחוב אביר יעקב 11 בשכונת נווה יעקב, והיד עוד נטויה.
"המספרים אומרים את הכול", אומר יו"ר האופוזיציה פפה אללו (מרצ). "לא תיתכן מדיניות של הכנסת גנים לבנייני מגורים. זה לא פוגע רק באיכות החיים של השכנים והדיירים, אלא גם בילדי הגן. הרבה פעמים המקום ללא חצר, אין מקום למשחק לילדים. השכנים מתנכלים לילדים ואף אחד לא מרוויח. זה חוסר מדיניות של העירייה.
"אם יש צורך בגנים, על העירייה לתכנן מקומות בנייה לגנים ולא לאפשר אנרכיה. אני עד לוועדות הרבות שהגיע אליהן ציבור חרדי והביע התנגדויות רבות לגנים בבנייני מגורים. זו פגיעה וצריך לעצור את זה באופן מיידי". אללו מסביר כי "כאשר באים גנים פלורליסטיים עם סגנון חיים אחר, אנחנו רואים שההתנגדויות מנצחות ואלה לא מתקבלות. בסופו של דבר הגנים החרדיים מוצאים את אותם מבנים בעיקר בשכונות החילוניות".
מהעירייה נמסר בתגובה כי "המדיניות העירונית היא לא להשתמש במבנים למגורים לגני ילדים ללא אישור כנדרש בחוק. תחום זה, שהיה פרוץ בעבר, נעצר, ומכאן באה העלייה הגבוהה בבקשות לקבלת היתר לשימוש חורג במבני מגורים לגני ילדים בעיר.
"יש להדגיש שהמחסור הקיים בכיתות לימוד, בייחוד במגזר החרדי, הביא לחיפוש חלופות, לעתים תוך שימוש במבנים ללא אישור. בעקבות עמידת העירייה על נהלי הבטיחות והחוק חל גידול משמעותי בבקשות להיתר חוקי, במקביל להאצת תכנית האב לצמצום פערים במבני חינוך במגזר החרדי בעיר".