ארוך ומשגע: מה הסיפור של בית סורסוק?

בית סורסוק הענקי, שמצפון ליפו העתיקה, נבנה על פי מודל של בניין יוקרתי בביירות ואירח בכירים בתנועה הציונית וידוענים

אילן שחורי | 5/1/2011 14:43 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אחד המבנים המוזרים, הארוכים והגדולים בתל אביב הוא זה הנמצא צפונית לעיר העתיקה של יפו, ברחוב רזיאל 4-2, רחוב בוסטרוס לשעבר, שהיה היוקרתי ביותר ביפו בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20.
בית סורסוק
בית סורסוק צילום: אילן שחורי


מדובר בבית משפחת סורסוק, משפחה ערבית-נוצרית מלבנון, שעסקיה חבקו את המזרח התיכון. חלק ניכר משטחיה בארץ ישראל מכרה המשפחה בראשית המאה שעברה לגואל הקרקעות יהושע חנקין.

לאחר העסקאות שביצעה משפחת סורסוק עם יהושע חנקין, בעיקר אדמות עמק יזרעאל, היא החלה להשקיע ביפו. ראשי המשפחה רכשו כבר ב-1921 שורה של בתים ברחוב בוסטרוס, שיפצו אותם, ואת חלקם הקימו כחדשים. גולת הכותרת הייתה בית המשפחה, הבית הגדול והרחב ביותר ביפו.

בית סורסוק היה העתק מדויק לבית דומה של המשפחה הלבנונית בג?ונייה שבביירות, שזכה לפרסים רבים, לכן אלה החליטו להקים תאום שלו ביפו.
חיים ויצמן ואלברט איינשטיין השתכנו בבניין

הבית הענקי, המתנשא לאורכו גם לארבע קומות, הוא בעל 120 חדרים ולכל חדר מרפסת חזיתית נפרדת. הוא נבנה בקפידה מיוחדת בסגנון קולוניאלי, השונה לחלוטין מסגנון הבנייה היפואי של המאה ה-19. חומרי גלם יקרים לבנייתו הובאו מאיטליה, ובהם שיש מסוג קררה. הבניין נחנך ב-1925 בהשתתפותו של הנציב העליון הבריטי, הלורד פלומר, זמן קצר לאחר שהחליף בתפקידו את הנציב הבריטי הראשון הרברט סמואל.

בית סורסוק היה לבית המשרדים היוקרתי והגדול של יפו. שכנו בו חברות ספנות, קונסולים זרים, סוחרים גדולים ואמידים. בבית נמצאה חנותו של הצורף והשען עקיבא אריה וייס, מייסד תל אביב, וגם משרדיה של חברת "גאולה" לגאולת קרקעות בהנהלתו של מאיר דיזנגוף, שמיקם בבניין גם את משרדיו הפרטיים בתחום הספנות והביטוח.

רבים מבכירי התנועה הציונית ויהודים מפורסמים שביקרו בארץ ישראל בתחילת המאה, כמו חיים ויצמן ואלברט איינשטיין, השתכנו בבניין.

בראשית מאורעות 1936 נטשו כמעט כל היהודים את משרדיהם, ובבית נותרו כמה מבני משפחת הבעלים וכן כמה חברות ערביות שנמלטו מהמקום, בעיקר ללבנון, עם כיבוש יפו באפריל 1948.
אחרי מלחמת העצמאות נמסר בניין סורסוק לידי כוחות הביטחון.

שלטים מסחריים שונים הוצבו עליו, אך למעשה שימש הבית כמטה שירות הביטחון הכללי עד אמצע שנות ה-70. ב-1975 עברו לבית המיוחד הזה משרדי השקם, שעזבו את המקום ב-1995 והבית ננטש. בשנים האחרונות שופץ הבית חלקית בלבד. מאז 2003 הוא משמש כמעון עולים ובית דיור מוגן, ועדיין ממתין לימים הטובים של ראשית המאה שעברה.

בית סורסוק רחוב רזיאל 4-2

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/center/ -->