יוסי פולק זועם על עונש המאסר של בנו פעיל השמאל: זו סתימת פיות
השחקן יוסי פולק קרוע. מצד אחד, הוא גאה בבנו יונתן, פעיל השמאל הקיצוני שהורשע השבוע בהשתתפות בהפגנה אסורה נגד המצור על עזה. מצד שני, הבן שלו הולך לכלא. ריאיון בלעדי
בריאיון בלעדי לזמן תל אביב מאשים פולק את המשטרה, את התביעה ואת מערכת המשפט ברדיפה פוליטית, וחולק את רגשות הגאווה והדאגה הטבעית לבנו: "אין ספק בעיניי שהם צדים אותו, מנסים להזיז אותו הצדה, שיפסיק עם הפעילות שלו. אני חושב שזה אבסורד שעל משהו כל כך רך כמו רכיבה על אופניים במחאה על מה שקורה בעזה שולחים בן אדם לכלא".

ביום שני השבוע התייצב פולק עם אשתו תמי בבית משפט השלום על מנת לתמוך בבנו עם מתן הכרעת הדין, הטיעונים לעונש וקביעת גזר הדין. פולק לא היה לבד. יחד אתו הגיעו עשרות תומכים נוספים, שקיימו משמרת מחאה מחוץ לאולם לפני תחילת הדיון.

אחרי הכול, לא בכל יום שולחים למאסר מפגינים לא אלימים, ובטח שלא בנים של שחקנים מפורסמים ועטורי פרסים כיוסי פולק, שרק בשנה האחרונה כיכב בסדרה המדוברת "נבלות" ובסרטו החדש של איתן צור - "התפרצות".
הדיון נפתח בהרשעתו של יונתן בהשתתפות בהתקהלות אסורה, על בסיס כתב האישום שתיאר אירוע מ-31 בינואר 2008, בו רכב עם אחרים ברחובות תל אביב בהפגנה נגד המצור על עזה. מכיוון שהרוכבים לא התפזרו לאחר שגרמו להאטת התנועה והתבקשו לעלות למדרכה על ידי שוטרים שהיו במקום, נעצר יונתן, שהוגדר על ידי השוטרים כמנהיג החבורה.
במסגרת הטיעונים לעונש ביקשה התביעה שבשל היסטוריה של מעצרים על רקע פעילות פוליטית יופעל תנאי של שלושה חודשי מאסר שעמד נגד יונתן ממשפט קודם, להוסיף על כך תקופת מאסר מצטברת וקנס. מנגד טענה עו"ד גבי לסקי, המייצגת את יונתן, שלא ייתכן שעיכוב בתנועה יוביל אדם לכלא.
"התוצאה
בסוף השמעת הטיעונים נשא פולק נאום, ואמר שהחרטה היחידה שיש לו על האירוע היא שהוא לא לקח חלק פעיל יותר בהפגנה. "בכך מעלתי בחובתי לעשות ככל שעולה בידי לשינוי מצבם הבלתי נסבל של תושבי עזה ולסיום השליטה הישראלית על הפלסטינים", אמר.
פולק דחה את הצעת בית המשפט להמיר את תקופת המאסר בעבודות שירות, והשופט יצחק החליט על הפעלת התנאי ועל קנס בגובה 1,500 שקל או 15 ימי מאסר נוספים. בהחלטתו טרח השופט לענות להאשמות של פולק ולסקי כשאמר: "אינני דן את הנאשם על הבסיס הרעיוני הגלום במעשיו. יש לכבד כל אדם ואת דעותיו, ובכלל זה גם הנאשם".
בתום הדיון התקיימה הפגנה ספונטנית במסדרונות בית המשפט של תומכיו של פולק, ואלה הורחקו על ידי המאבטחים. בהמשך היום הוציאו הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל והאגודה לזכויות האזרח הודעות גינוי להחלטה, וקבעו שמדובר ב"יום שחור לחופש הביטוי בישראל".
יוסי פולק, כאמור, מסרב לקבל את התנערות בית המשפט ומתעקש שלכל אורך המשפט היה ברור שמדובר ברדיפה. "כבר בשלב ההוכחות לא נתנו לבן שלי להביא ולהשמיע עדים מטעמו", אומר פולק, ומכוון בדבריו לעדי הגנה שזומנו כדי להעיד על אפליה במדיניות האכיפה המשטרתית כלפי חסימות כבישים בעלות רקע פוליטי שונה. "בעדויותיהם אמרו השוטרים עצמם שהם מכירים אותו מראש. תמיד בהפגנות מתקדמים אליו ועוצרים דווקא אותו".

השופט אמר שמכיוון שיש נגד יונתן תנאי, ומכיוון שהוא מסרב לעבודות שירות, אין לו בררה אלא לשלוח אותו למאסר.
"שופט יכול לגלות שיקול דעת. אפילו בכדורגל יש מקום לשיקול דעת בכל מצב, אז בטח ובטח שבבית המשפט. אבל האמת היא שכבר כשהגענו לבית המשפט בבוקר היה לי ברור שהוא יצא עם המינימום שלושה חודשים האלה", אומר פולק האב.
"זה לא הפתיע אותי בכלל. מורגשת פה יד מכוונת שמנסה לסתום את הפה לאנשים, ובית המשפט נעשה חותמת של המדיניות הזאת. אני חושב שאפילו מבחינתם במקרה הזה הם טעו, נתנו תגובה שכל כך ברור שאין קשר בינה לבין המעשה, שהם חשפו את הכוונה שלהם. כמו עם מכתב השחקנים שחתמתי עליו לאחרונה, אני חושב שיש פה תופעת על ראש הגנב בוער הכובע. חוסר פרופורציות מוחלט בין פעולות קטנות שלא משפיעות על שום דבר לבין התגובה ההיסטרית".
זאת ממש לא הפעם הראשונה שבנך מורשע. יש לו כבר מספר הרשעות קודמות, ובחצי שנה האחרונה הוא ישב בכלא פעמיים לתקופות של פחות משבוע לאחר שסירב לשלם קנסות. הוא בכל אופן עובר על החוק.
"גם המשפטים הקודמים היו על עניינים דומים, מינוריים. לדעתי הוא בכלל לא עובר על החוק.
"ברור שאם הוא בשטחים תמיד אפשר להכריז על איפה שהוא עומד כשטח צבאי סגור ולעצור אותו, וברור שתמיד יכולים לבודד אותו מתוך הפגנה גדולה ולהפיל הכול עליו ושהשופטים יקבלו את זה. אגב, כמובן שזה יותר גרוע עם המפגינים הפלסטינים. הרי עכשיו אנחנו אומרים שמה שקרה ליונתן קיצוני, אבל אצלם על כל מעצר קטן חוטפים יותר משנה בכלא.
"יונתן מפגין בעיקר בשטחים, עם אנשים שהחוק אמור להגן עליהם ולא עושה את זה. הוא פועל בהתאם לחוק הבינלאומי, ולדעתי גם לפי החוק המקומי. בכל אופן, איך אפשר לעבור על החוק כשפועלים מתוך אהבת אדם והגנה על חלשים?".
הזכרת את החתימה על מכתב השחקנים. אתה בעצמך די מעורב פוליטית, ומביע עמדה עקבית נגד הכיבוש. יונתן קיבל את זה ממך?
"הוא בטוח לא קיבל את זה ממני. אם כבר, אני חושב שאנחנו בבית יותר הצטרפנו אליו מאשר הוא אלינו. מאז שהיה בגיל צעיר הוא הצטרף מעצמו לעמותת אנונימוס ופעל למען זכויות בעלי חיים.

"עם השנים הוא כיוון את העיניים שלנו כדי לראות דברים שלא ראינו, כיוון את האוזניים לשמוע דברים שלא שמענו. הוא קורא והוא בקיא, ויש לו ידע וביטחון אדירים. זה לא דברים שלי יש אותם בכלל".
אתה נשמע מאוד גאה בו. אתה לא דואג לו קצת כשהוא יוצא להפגנות?
"אני אומר ליונתן כל הזמן שהוא לא הלך לצבא, אבל הוא נמצא ביחידה הכי מסוכנת שיכולה להיות. אני הייתי שם, וראיתי את כל הדברים הנוראים שנעשים למפגינים, את כל היריות והפציעות וההרוגים. אנשים במרחק סנטימטרים ממנו נהרגו או נפצעו באופן אנוש. באופן אבסורדי, לפחות זה שהוא הולך לכלא אומר שהוא לא ילך לשדה הקרב".
ובכל אופן, כלא.
"באחת מהפעמים שיונתן ישב כמה ימים לאחרונה באתי לבקר אותו במעשיהו, ואתה רואה מה זה המקום הזה, כלא. אפילו כשאתה בא בתור מבקר וסוגרים את הדלתות מאחוריך אתה רואה את ההוויה של שלילת החופש. זה דבר קשה מאוד.
"גם אני ישבתי פעם בכלא שש 14 יום, כשהייתי ש"ג ובגשם השארתי את הרובה בבוטקה כשפתחתי את השער. ההרגשה שלוקחים לך את החופש, זה אחד הדברים הכי קשים שיכולים להיות. כאב, זה מלחיץ אותי לדעת שהוא חוזר לשם.
"יש פה איזו התנגשות שאני חווה בין זה שהוא הבן שלי לבין זה שאני חושב שהוא עושה דבר נכון. כמו כל הורה, הייתי מאוד רוצה שהוא יעשה דברים לטובת עצמו, בשקט ובשלווה, אבל זה לא המצב. מצד שני, אני מאוד מעריך את מה שהוא עושה, ואני רואה את הדברים הנוראים שנעשים, ועכשיו אנחנו גם רואים את הרדיפה נגד מי שזועק. זה דבר לא פשוט בכלל. אני מחכה שלכל זה תהיה השפעה כלשהי, שיזוז משהו, שאנשים יבינו מה קורה פה. למרות שבינתיים נראה שנהיה רק יותר ויותר קשה ובעייתי".
על אף בקשותינו להתייחס לטענות שמעלה יוסי פולק בכתבה, התייחסו המשטרה ודוברות בית המשפט לטענות שהועלו במשפטו של יונתן פולק.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "הטענות המועלות בכתבה הועלו על ידי הנאשם בבית המשפט. בית המשפט דחה את הטענות וקבע כי הנאשם הוביל את ההפגנה והיה הציר המרכזי בביצוע העבירה".
מדוברות בתי המשפט נמסר בתגובה: "בהליך המשפטי הוכח כי יונתן פולק הוביל הפגנה של רוכבי אופניים תוך חסימת תנועה ברחוב סואן והפרת הסדר הציבורי. מדובר במורשע בעל עבר פלילי, שנגדו עמד מעצר על תנאי. הייתה למר פולק אפשרות לרצות את עונשו בדרך של עבודות שירות, אולם הוא סירב".