חדרה: כמה מפגעי סביבה יכולה עיר אחת להכיל?
בשנים האחרונות הפכה חדרה לפח הזבל האחורי של המדינה. פה תחנת כוח מזהמת, שם מתקן גז נוזלי. כעת עומדת לקום תחנת כוח חדשה של מפעלי הנייר. ועד פעולה המונה מאות תושבים מבטיח מלחמת חורמה. ואיפה חיים אביטן שהתחייב לסכל בגופו את המפגעים?

"תושבי חדרה רואים בתוכנית להקמת תחנת כוח חוסר אחריות לאומי והפקרה של חיי התושבים, הן מבחינת תוספת הסיכון הביטחוני והן מבחינת הפליטות האינטנסיביות של הגז מהתחנה, בסמוך לבתי התושבים ולאזור התעשייה", אומר זאב גלמן, מראשי ועד התושבים המתנגדים להקמת תחנת הכוח.
"לאור איום הרקטות על מדינת ישראל, ובהיותה של חדרה מטרה מועדפת לירי מדויק, אין מקום להקים תחנת כוח נוספת בעיר".
הכוונה להקים את תחנת הכוח של מפעלי נייר חדרה אושרה על ידי הות"ל (הוועדה לתשתיות לאומיות) של משרד הפנים כבר לפני חמש שנים, אך מאז לא נעשתה כל התקדמות בנושא. "לוות"ל הוגשו אז 2,000 חתימות של תושבים שהובילו את המחאה נגד הקמת תחנת הכוח", מספר גלמן.
"גם איגוד ערים לאיכות הסביבה התנגד ועמד על כך שתוקם תחנת כוח בעלת הספק ייצור עד 130 מגה ואט. הירוקים התנגדו וגם עיריית חדרה התנגדה, אבל לא עמדו על הרגליים האחוריות. בוות"ל אושרה הקמת תחנת כוח בהספק של 230 מגה ואט, עם אופציה להגדלה. הודות למאבק התושבים נוסף סעיף בהחלטת ות"ל, שלפיו תעמוד התחנה בתקני הפליטה האירופיים המחמירים".
גלמן וחבריו בוועד הפעולה עקבו לאורך השנים בדבקות אחר התקדמות התהליך. לאחרונה גילו כי נחתם הסכם ל-15 שנה בין חברת אי.די.בי, שמפעלי נייר חדרה בבעלותה, לבין חברה לאספקת גז גדולה. עוד גילו כי החל התכנון הראשוני בהקמה של תחנת הכוח בפועל.
"תושבי חדרה דוחים בזעם את הרעיון להקים תחנת כוח המופעלת על גז במרחק 600 מטר מבתי תושבים, סמוך לשכונות האוצר, נחליאל, נווה חיים, רמב"ם, גני אלון, ובמרחק 300 מטר מאזור התעשייה המאוכלס", תוקף גלמן.
"אין בשום מקום בארץ תחנת כוח שממוקמת כה קרוב ליישוב. במדינת קונטיקט בארצות-הברית התפוצץ לפני חצי שנה מתקן כזה באותו הספק, ורדיוס ההרס הגיע עד טווח של 2.5 קילומטרים. ליד התחנה היה הרס טוטאלי, ואנשים קיפחו את חייהם. לא נסכים שתחנה זהה תוקם בחדרה".
כבר משנת 2000 פועלת במתחם מפעלי נייר חדרה תחנת כוח קטנה בהספק של 18 מגה ואט. התחנה מייצרת קיטור הדרוש לתהליך ייצור הנייר ולייצור חשמל המספק את צורכיהם של מפעלי הנייר בלבד.
לפני שלוש שנים, בעקבות המחאה שהתפשטה ברחבי הארץ נגד השימוש במזוט המזהם את האוויר, עברו המפעלים לשימוש בגז טבעי לצורך ייצור החשמל, מהלך שהקטין באופן משמעותי את היקף הזיהום.
עם המעבר לגז, החלו מפעלי הנייר לקבל אספקת גז שוטפת דרך הצינור הימי העובר לאורך חופי ישראל. צינור מיוחד שהותקן, העביר אספקת גז מחוף חדרה, היישר עד מפעלי הנייר. "תחנת הכוח הנוכחית מספקת את צורכי מפעלי הנייר. התחנה החדשה המתוכננת נועדה גם למכור את עודפי החשמל, ולכך לא נסכים", מבהיר גלמן.

לטענת התושבים, תחנת הכוח החדשה המתוכננת גדולה ומשמעותית בהרבה מזו הקיימת וצפויה לפעול בהספק של עד 230 מגה ואט. דבר זה, לטענת התושבים, יגביר באופן משמעותי את הזיהום. אמנם נכון שהתחנה המתוכננת תופעל רק על ידי גז, אך גז המתאן שבו תשתמש התחנה מביא לפליטה של תחמוצות חנקן.
חדווה יחזקאלי ואוהד מרחב, נציגי הירוקים בחדרה, מציינים כי מלבד העתירה לבג"ץ, בימים אלה הם אוספים חוות דעת מקצועיות של אנשי בריאות ואיכות הסביבה, אשר יוגשו לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה במטרה לעצור את הקמת תחנת הכוח של מפעלי נייר חדרה.
"אנחנו עושים הכול כדי לגרום לכך שמפעלי נייר חדרה יסתפקו בתחנת הכוח שיש להם היום ואשר מספק את צורכי מפעלי הנייר", הם אומרים.
"פעלי נייר חדרה מתכוונים להקים תחנת כוח בצריכה של יותר מ-220 מגה ואט, עם אפשרות להספק גדול יותר. זה הרבה מעל ומעבר למה שמתיר איגוד ערים לאיכות הסביבה. זה יהפוך את מפעלי נייר לתחנה מסחרית, וזה מדאיג אותנו. לא נסכים לספק חשמל נוסף בחדרה".

יחזקאלי ומרחב מדגישים כי כבר היום משופעת חדרה במפגעים סביבתיים. "תושבי חדרה נושמים פליטות אוויר מזוהם מתחנת הכוח. נחל חדרה הוא המזוהם ביותר במדינה, יש כאן מכון טיהור שפכים (מט"ש) אזורי ויש גם תוכניות להקים תחנת אשפה אזורית.
"כמו כן המליצה לאחרונה ועדת המשנה של הוועדה הארצית לתכנון ובנייה למקם את מתקן הגז הנוזלי של מדינת ישראל בחוף הים של חדרה. כמה מפגעים עיר אחת יכולה להכיל? האם אין גבול?".
יחזקאלי ומרחב מתנגדים לכך שתחנת הכוח תקום ליד בתי מגורים של התושבים וליד אזור תעשייה הומה אדם. "התושבים עלולים לסבול ממטרדי רעש ומסכנות סביבתיות ובריאותיות", הם מסבירים. "התחנה תקום ליד אזור המתוכנן להיות פארק מטרופולין באישור משרד הפנים. אנו תוהים כיצד הוות"ל של משרד הפנים אישרה להקים תחנת כוח ליד פארק המטרופולין שגם הוא אושר על ידי משרד הפנים?".
מעיריית חדרה נמסר בתגובה: "לא מדובר בהקמת תחנת כוח נוספת, אלא בהקמה של תחנת כוח לצורכי המפעל. ההחלטה על הקמתה התקבלה ברמה הארצית כבר לפני כמה שנים.
"התוכנית המקורית שהוגשה לוועדה הארצית לתשתיות לאומיות (ות"ל) לפני שש שנים ביקשה לאשר הקמת תחנת כוח בהיקף ייצור נרחב פי כמה. בהובלת עיריית חדרה התקיים דיון ציבורי סביב התוכנית ואף הוגשו התנגדויות של העירייה לוות"ל. ראש עיריית חדרה, שנאבק להקטנת היקף הייצור, הצליח במאבקו והביא לצמצום התוכנית".
מקבוצת נייר חדרה נמסר בתגובה: "קבוצת נייר חדרה הפכה לפני שלוש שנים לחברה התעשייתית הפרטית הראשונה בישראל שעברה לשימוש מלא בגז טבעי במערך האנרגיה שלה. השקענו בתהליך ההסבה לגז 35 מיליון שקל.
"בדרך זו פתרנו את בעיית זיהום האוויר שנגרם בתהליך הייצור. המשא ומתן שעליו היו פרסומים בימים האחרונים נוגע לאספקת גז שנדרשת לפעילות השוטפת של החברה. כאשר נושא תחנת הכוח יהיה רלוונטי וממשי, נתייחס אליו ונספק כל מידע שיידרש".
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "פרויקט תחנת הכוח של מפעלי נייר, המוסקת בגז טבעי, הוכרז כפרויקט תשתית לאומי. הוא נדון ואושר כדין על ידי הוועדה לתשתיות לאומיות. התוכנית קבעה תנאים להקמת תחנת הכוח, תוך בחינת נושאים סביבתיים והתייחסות לעניין נחל חדרה. אם תוגש בקשה להיתר בנייה לרשות רישוי ות"ל, הבקשה תיבחן לגופה ובכפוף לכל הוראות התוכנית ותנאיה".