לאשת הרמטכ"ל אין ספק: לאחר השחרור גבי ילך לעסקים

פוליטיקה, עסקים או המגזר הציבורי. כל הדרכים סלולות בפני הרמטכ"ל גבי אשכנזי, תושב כפר סבא, שיפרוש מצה"ל בחודש הבא. האישה רונית לא מוכנה לשמוע על פוליטיקה: "גבי ילך לעסקים", היא קובעת השבוע בנחרצות. קרוב המשפחה, קובי לויטה, חושב אחרת: "גבי לא בשביל עסקים. הוא אפילו לא יודע שיש לו חשבון בנק"

זיו גולדפישר | 9/1/2011 16:03 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מה באמת חושבת אשת הרמטכ"ל רונית אשכנזי?

בחודש הבא יפשוט גבי אשכנזי את מדיו. לאחר 39 שנים בשירות המדינה, מרביתן בצה"ל, הוא יהפוך בגיל 57 לאזרח מן השורה. אחרי שיטוס קצת לחו"ל וינקה את הראש, כמו כל משוחרר טרי, רא"ל אשכנזי ((או-טו-טו במיל') יתחיל את דרכו בחיים האזרחיים.
הרמטכ''ל גבי אשכנזי
הרמטכ''ל גבי אשכנזי פלאש 90


נכון לעכשיו, כל הדרכים סלולות בפני מי שנחשב לרמטכ"ל ששיקם את צה"ל אחרי הכישלון המהדהד של מלחמת לבנון השנייה וזכה לפופולאריות רבה.

בעצם, כמעט כל הדרכים. המסלול הפוליטי חסום בפני אשכנזי בשל החוק הקובע תקופת צינון של שלוש שנים (פרק זמן שנחשב לחריג ובלתי מידתי) לרמטכ"ל המעוניין להצטרף לפוליטיקה.

אך גם ללא פוליטיקה הרמטכ"ל הפורש עשוי למצוא מקום עבודה חדש ללא שום קושי. "גבי יפנה לעסקים", מודיעה השבוע בנחרצות רעייתו, רונית אשכנזי, ל"זמן השרון". ומה עם פוליטיקה? "אין מצב שהוא הולך לכיוון הזה. פשוט אין מצב", היא פוסקת.

כאשר גבי אשכנזי מונה לרמטכ"ל, ב-14 בפברואר 2007, צה"ל היה בקאנטים. מלחמת לבנון השנייה, שפרצה חצי שנה לפני כן וגרמה למשבר אמון בין הציבור לממשלה, והביקורת שנלוותה לתפקוד מערכת הביטחון בעקבותיה – יצרו חלל בפיקוד הצבא.

לכך אפשר להוסיף את הפגיעה בעורף האזרחי, את העובדה ששלושה חיילי צה"ל נחטפו באותה תקופה על ידי האויב – אלדד רגב ואהוד גולדווסר על ידי חיזבאללה וגלעד שליט על ידי החמאס, ואת חוסר האונים הכללי ששרר במדינה באותם ימים.

התחושות הקשות הללו קיבלו גושפנקה מוועדת וינוגרד, שלא חסה על איש וביקרה בצורה קשה את מקבלי ההחלטות במדינה. החל מהרמטכ"ל דן חלוץ, המשך בשר הביטחון, עמיר פרץ ועד ראש הממשלה, אהוד אולמרט. הוועדה, למי שהספיק לשכוח, קבעה כי שלושת האישים כשלו בקבלת ההחלטות ובניהול המלחמה.

אשכנזי, אם כן, היה האיש הנכון בזמן הנכון. הלוחם מגולני, ששימש עד אז כמנכ"ל משרד הביטחון, התקבל בצבא, ואף בציבור, כמושיע הגדול. רבים הזדהו עם דמותו כגולנצ'יק מורעל ועממי, כפי שחיקה אותו

לימים הבדרן אסי כהן בתוכנית "ארץ נהדרת". אשכנזי, מצדו, נמנע ככל האפשר מלהתראיין. את מלאכת שיקום הצבא הוא ביצע הרחק מעיני העיתונאים ומאור הזרקורים.

הפופולאריות לה זכה בציבור, שהתעצמה בתקופת מבצע "עופרת יצוקה", הייתה כנראה בעוכריו. שר הביטחון, אהוד ברק, שמעמדו הציבורי נמצא בשפל, החליט לעשות לאשכנזי זובור, משל היה טירון, והודיע חצי שנה לפני סוף כהונתו על בחירת יורשו לתפקיד, יואב גלנט.

המהלך של ברק, שהתפרש על ידי פרשנים בכירים כניסיון להשפיל את הרמטכ"ל עד עפר, לא הצליח לשבור את גלי ההערצה לאשכנזי. להפך. אפילו "מסמך גלנט", שאשכנזי נקשר אליו שלא בטובתו, לא הכתימה את הכהונה שלו שנחשבת למוצלחת ביותר.

במערכת הביטחון ישנה תמימות דעים כי אשכנזי הוא אחד הרמטכ"לים הטובים שהיו לצה"ל מאז הקמתו. מהסיבה הזאת, הוא נחשב עתה לאחד השמות הלוהטים בפוליטיקה הישראלית. בסקר שנערך לפני כחודשיים על ידי חדשות ערוץ 10, התברר כי אשכנזי הוא המועמד המועדף לראשות מפלגת העבודה עם 29 אחוזי תמיכה.

"אני מאמין שגבי יגיע לפוליטיקה", מעריך השבוע קובי לויטה, קרוב משפחתו של הרמטכ"ל. "קשה לי להגיד לך לאיזו מפלגה הוא ילך. הוא מעולם לא דיבר על פוליטיקה. אבל כדי שהוא ילך למפלגה, הוא צריך לחשוב איפה הוא יוכל להתקדם.

מפלגת העבודה נמצאת על סף התרסקות, ודווקא מתוך הכאוס הזה אפשר להרים משהו טוב. לליכוד גבי לא ייכנס, כי הוא לא יתחרה בביבי. בקדימה יש את לבני ששומרת על התחת שלה ואת מופז שמסתובב שם. אז המקום היחיד האפשרי זו העבודה. גבי חייב לחשוב על הכול ולוודא שהוא לא יתרסק. הוא חייב לבנות את עצמו לאט-לאט".

ברק ואשכנזי.
ברק ואשכנזי. צילום ארכיון: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

נכון לעכשיו, האופציה הפוליטית חסומה בפני אשכנזי. בשנת 2007 קבעה הכנסת כי על רמטכ"לים פורשים תחול תקופת צינון של שלוש שנים לפני שיוכלו להיבחר למשכן או להתמנות לשרים. אך גם ללא תקופת צינון זו, לא בטוח שכדאי לאשכנזי להסתער על בית המחוקקים. הניסיון מלמד שהכנסת אינה מקום מסביר פנים לרמטכ"לים לשעבר.

אמנון ליפקין שחק ניסה, ונכשל; שאול מופז הצטרף לליכוד כנסיך, אך כיום נלחם על קיומו הפוליטי; משה (בוגי) יעלון הגיע עם הרבה ציפיות לממשלת נתניהו, אך לא הצליח למצב את עצמו כאחד ממקבלי ההחלטות, ולמעשה מחזיק בתפקיד חסר תוכן של ממש – השר לעניינים אסטרטגיים. על אהוד ברק, רמטכ"ל נוסף, הכול כבר נאמר ונכתב.

"באופן עקרוני, גבי יכול להיבחר ליו"ר המפלגה ולהתמנות לשר הביטחון גם כשהוא אינו חבר כנסת", אומר השבוע ח"כ איתן כבל, אחד ממתנגדיו הגדולים של ברק. "במקרה כזה, הוא לא יצטרך תקופת צינון. נשאלתי בעבר אם הייתי רוצה לראות את אשכנזי עומד בראשות מפלגת העבודה, והשבתי שלא כדאי לו להתקרב למפלגה שלנו. בנסיבות האלה, הוא טוב מדי עבורנו".

אתה מזהה אצל אשכנזי תכונות שיכולות להפוך אותו לראש ממשלה?
"אנחנו מחכים למשיח או לכוכב. השנים הוכיחו שכל הכוכבים נמוגו מהר. כל מי שהגיע להציל את הפוליטיקה מעצמה, קיבל במקרה הטוב כמה מנדטים ונעלם אחרי שתי קדנציות. במקרה הרע, הוא עשה שם רע יותר לפוליטיקה. בכל פעם נדמה לנו שהנה בא האחד והיחיד, והכול ישתנה. בפועל העסק
הרבה יותר מורכב. אני לא יודע מה דעותיו של אשכנזי, אך אני מקווה שהוא לא יקבע אותן לפי המפלגה שהוא רוצה ללכת אליה".

ח"כ עמיר פרץ, מי שמינה את אשכנזי לרמטכ"ל בהיותו שר הביטחון, אומר כי מוקדם עדיין לקבוע אם אשכנזי מתאים לפוליטיקה. "עד עכשיו הוא שומר על כללי משחק מכובדים. הוא לא נוטה להתערבב בסוגיות הפוליטיות", אומר השבוע פרץ. "לפני שמיניתי אותו לרמטכ"ל, לא הכרתי אותו.

עמיר פרץ בכנסת.
עמיר פרץ בכנסת. צילום ארכיון: פלאש 90

"זה היה מינוי אובייקטיבי. היו אז לחצים מצד אלופי צה"ל, שלא אהבו מינוי של אזרח לתפקיד הרמטכ"ל. אין לי ספק שגבי יוכל להשתלב בכל מערכת, במיוחד בשירות הציבורי. בכך הוא יכול לתרום תרומה אדירה למדינה".

גורם פוליטי בכיר במפלגת העבודה, עימו שוחחנו השבוע, לא בטוח כי המפלגה היא המקום המתאים לרמטכ"ל לשעבר. "עד שהרמטכ"ל יסיים את תקופת הצינון בעוד שלוש שנים, לא בטוח שמפלגת העבודה תהיה קיימת", הוא אומר השבוע בשיא הרצינות.

"לא צריך לפסול את האפשרות שאשכנזי ילך לקדימה. הרי אם לבני תפסיד בבחירות הבאות, היא לא תהיה שם. נכון שהעבודה הכי פנויה כרגע להובלה, אבל לא נראה שהיא דבר שכדאי להוביל. בכל אופן, יש הבדל בין רמטכ"ל בשיא הפופולאריות שלו לבין רמטכ"ל לשעבר אחרי שלוש שנים".

רונית אשכנזי: קודם כל טיול

לא רק חוק הצינון מפריד בין אשכנזי לבין הכנסת. גם בביתו שלו לא רוצים אותו כפוליטיקאי. "פוליטיקה? אין מצב", קובעת בנחרצות האישה רונית,  בהתבטאות נדירה. "קודם הוא יפרוש, ינוח, יטייל. אחר כך נראה".

יש כבר מסלול לטיול בחו"ל?
"אנחנו עוד לא סגורים. זה החופש שלו".

ומה אחר כך?
"אחר כך עסקים".

יש לו כבר כיוון ברור?
"הוא עדיין משרת בצבא. כשיפרוש, נראה".

לעומת רונית אשכנזי, בן דודה קובי לויטה מתקשה לראות את הרמטכ"ל לשעבר ממיר את המדים המגוהצים בחליפות עסקים מחויטות. "אני לא רואה אותו נכנס לתחום העסקים הפרטיים", אומר לויטה. "גם אם הוא ילך לעסקים, הוא בטח לא יפתח איזשהו עסק. הוא יכול להיות מנכ"ל חברה, לא בעלים של חברה. כמו שאני מכיר את גבי, הוא לא איש עסקים.

רונית אשכנזי
רונית אשכנזי צילום: ראובן קסטרו

"כמו כל איש צבא, אשתו מנהלת לו את כל הבית. הוא אפילו לא יודע שיש לו חשבון בנק. כשהוא היה בצבא, את כל העניינים העסקיים עשתה אשתו. רונית באה מבית של אנשי עסקים, אז היה לו על מי לסמוך. בכל מקרה, לרמטכ"לים מציעים דברים טובים, במיוחד לרמטכ"לים טובים".

למרות דבריו של לויטה כאילו אשכנזי עלול ללכת לאיבוד בעולם העסקים, הרמטכ"ל כבר הפגין בעבר כישוריים עסקיים. בשנת 2006, זמן מה אחרי שחרורו מצה"ל בדרגת אלוף וטרם התמנה למנכ"ל משרד הביטחון, אשכנזי נבחר לשמש כנשיא חברת האבטחה גושן בכפר סבא.

אלי גושן, מי שהיה אז מנכ"ל החברה, סיפר השבוע כי אשכנזי מילא את תפקידו על הצד הטוב ביותר. "הוא איש של ירידה לפרטים ושל דוגמה אישית. מנהל חריף מאוד", אומר גושן.

"בעניין חוסר הניסיון העסקי שלו, הוא עוד לומד. אין לי ספק שהוא יצליח. הוא רק צריך לדעת לאיזה עסקים לפנות. להערכתי, העסקים שגבי יוכל להיות מעורב בהם הם עסקים גלובליים, רב לאומיים. לא משהו מקומי. יש לו יכולת לנהל עסק עם מוטת שליטה רחבה, לא עסק עם 200 עובדים. גם בארגונים ממלכתיים לומדים לנהל כספים. זה לא שייך רק לעולם העסקי".

מה הייתה התרומה של אשכנזי לחברה שלכם?
"הוא היה נשיא החברה. זה תפקיד ייצוגי. הוא גם עסק בפיתוח עסקי. הוא תרם לפיתוח של מבנה ארגוני. הוא ידע להצביע על צווארי בקבוק, על בעיות ניהוליות ועל עתודת המנהלים".

גבי אשכנזי בסיור בשוק מחנה יהודה
גבי אשכנזי בסיור בשוק מחנה יהודה צילום: פלאש 90

עוד לפני שהתמנה לנשיא חברת גושן, אשכנזי יצר קשר בשנת 2005 עם חברה בשם אירונאוטיקס, העוסקת במכירת מזל"טים.  בתחקיר בעיתון The Marker שפורסם לפני כשנה נכתב כי הוא החל לקדם מכירת מזל"טים לארגנטינה, אך העסקה לא קרמה עור וגידים. אגב, בנו של הרמטכ"ל, איתי אשכנזי, עבד בחברה.

במקביל, אשכנזי שימש כדירקטור בחברת אלקו החזקות, העוסקת בייצור מוצרי חשמל, ובחברת מבטח שמיר, הפועלת בתחום הטכנולוגיה והתקשורת, ובמגוון תחומים נוספים. הבעלים של החברה הוא מאיר שמיר, אשר נחשב לאחד מחבריו הטובים של הרמטכ"ל. אשכנזי ריכז עבור שמיר את המגעים לרכישת התעשייה הצבאית, כאשר הפרטתה עמדה אז על הפרק.

בכתבה ההיא ב- The Markerנכתב כי בינואר 2006 הקים אשכנזי חברה בשם אינווטיקה ביחד עם שלושה שותפים. החברה, שהתפרקה לאחר שאשכנזי חזר למגזר הציבורי, אמורה הייתה לעסוק בתחום של ביטחון פנים וביו-טכנולוגיה.

יוסי פלד: הוא יצליח בפוליטיקה

אחד הקשיים שעימם נאלץ להתמודד איש צבא בכיר עם פרישתו מהמערכת הוא ההתאקלמות באזרחות. במקרה של אשכנזי, מעריכים אנשים שעימם שוחחנו השבוע, הוא ידלג על המשוכה הזאת בקלות. "לא צפוי לו הלם באזרחות", מרגיע הרמטכ"ל לשעבר, אמנון ליפקין-שחק. "במקרה של גבי, הוא כבר השתחרר, התחיל לעבוד ואחר כך מונה למנכ"ל משרד הביטחון. לא יהיה לו שום הלם".

אתה יכול לתת לו איזה עצה כמשוחרר ותיק?
"יש הרבה זמן להסתגל לרעיון של השחרור. לכולנו יש הרבה חברים באזרחות. אנחנו, כקצינים בכירים, מעורים בחברה האזרחית עוד לפני שאנחנו משתחררים מהצבא. לכן, אין שום הלם שחרור".

השר יוסי פלד
השר יוסי פלד  צילום ארכיון: אורי פורת

ומה לגבי פוליטיקה?
"אני באופן אישי עברתי מהר לפוליטיקה, כי אז לא היה חוק צינון".

האלוף במיל' יוסי פלד, המכהן כיום כשר בלי תיק, אומר כי כל תחום שאשכנזי יפנה אליו יהלום את כישוריו. "כפי שאני מכיר את גבי, אם הוא יחליט ללכת לעסקים, הוא יעשה את הכי טוב שיכול להיות. גם אם הוא יחליט ללכת לפוליטיקה, הוא יכול להצליח".

מה היית ממליץ לו?
"אני לא ממליץ לו כלום. כל אדם עומד בפני עצמו. אפשר לחשוב שכולנו שטנץ אחד. אני הגעתי לפוליטיקה אחרי שהייתי משוחרר 16 שנים".

אתה רואה את אשכנזי חלק מהנהגת המדינה בעתיד?
"הנבואה ניתנה לשוטים. מאיפה אני יודע? 16 שנים לא חשבתי שאלך לפוליטיקה, והנה הצטרפתי אליה".

כמו פלד, גם ח"כ לשעבר אופיר פינס, סבור כי אשכנזי יכול להשתלב בכנסת בצורה חלקה. "אשכנזי הוא אדם סופר ראוי", אומר פינס. "אם וכאשר הוא יחליט על הליכה לחיים פוליטיים, הפוליטיקה הישראלית יכולה להתברך בו".

בינתיים, עד שאשכנזי יפשוט את המדים, הוא מקפיד לשמור את הקלפים צמוד לחזה. "אין לי מושג מה גבי יחליט. הוא לא מתייעץ איתי", אומר חברו ומקורבו, אדיר שמיר. "אני מניח שהוא יטוס קודם כל לחו"ל, ינקה שם את הראש, יעשה קצת חיים, ואחרי זה יהיה לו הרבה זמן להחליט".

גם קרוב המשפחה לויטה אומר כי אשכנזי אינו מוכן לחשוף טפח מתוכניותיו העתידיות. "הוא לא מספר על כך דבר לאיש. שוחחתי עם גבי לא מזמן והוא סיפר לי על הכיף שלו בטיסות לחו"ל. הוא סיפר שבפעם הקודמת, כשהוא יצא לחופשת שחרור, הוא יצא לשיט ביאכטות והפליג לקרואטיה. הוא גם עשה טיול עם אשתו רונית לבורמה, וחזר עם חוויות לא נורמליות. היום הוא כבר במעמד אחר".

ומה אומרים יועצי התדמית?

להבדיל מהרמטכ"ל, דן חלוץ, שהצטרף לאחרונה לקלחת הפוליטית (קדימה) כשהוא חבוט ממלחמת לבנון השנייה, הרמטכ"ל גבי אשכנזי נהנה מקונצנזוס ומפופולאריות רבה בציבור. 
 
רונן צור, בעל משרד "רונן צור תקשורת", אומר כי אם אשכנזי מעוניין להצטרף לפוליטיקה ולהצליח, הוא צריך למנות סביבו אנשים בעלי מיומנות פוליטית גבוהה. "נכון להיום, אשכנזי הוא מותג נפלא", הוא מבהיר.

אופיר פינס
אופיר פינס  צילום: רענן כהן

"הישארותו כמותג תלויה בהתנהלות שלו. יש לעתים פער בין האפיל של האנשים כשהם במדים לבין תפישת המנהיגות שלהם כשהם עוברים לזירה הפוליטית. אז הם נכנסים לזירת קרב שהם לא יודעים להתנהל בה. בזירה הזו, לא מסת האש קובעת אלא התחכום. ושם חלק לא קטן מהם נכשלים. זה מה שקרה לאהוד ברק, לאמנון ליפקין-שחק ולהרבה גנרלים אחרים".

צור ממליץ לאשכנזי לאמץ את דרכו של מופז בראשית ימיו בפוליטיקה. "כמו מופז בזמנו, אשכנזי צריך לשתוק, להקשיב ולהבין איך הדברים מתנהלים. לא להתיימר להוביל מהלכים פוליטיים, בטח לא בשנתיים הראשונות.

"רק לאחר מכן, הוא יכול להרשות לעצמו להיות שחקן משמעותי בזירה הפוליטית. אני מציע לאשכנזי לא לרוץ לראשות הממשלה בחצי השנה הראשונה שלו בפוליטיקה. כמו שבצבא לוקח הרבה זמן להפוך לאנשי מקצוע, גם בפוליטיקה לוקח זמן ללמוד את התפקיד".

אילון זרמון, מהבעלים של משרד "זרמון גולדמן", שותף לדעה כי אשכנזי יכול למנף את הפופולאריות שלו להצלחה בפוליטיקה. "גבי אשכנזי זה אחד המותגים היותר טובים שיש בזירה הפוליטית. מדובר בדמות שחוצה מעמדות. הוא מוערך גם בקרב האליטות האינטלקטואליות וגם בקרב עם ישראל. הוא  הפך לקונצנזוס. אני חושב שהוא בהחלט יכול להיות הבטחת הבחירות הבאות".

רני רהב
רני רהב  בייגל

זרמון סבור שגם תקופת צינון של שלוש שנים לא תפגע בסיכויו של אשכנזי להגיע לצמרת הפוליטיקה. "מעמדו יישאר כפי שהוא כעת גם בעוד שלוש שנים. הוא ניחן בכלים של אדם שיכול להיעלם מהזירה ועדיין להישאר בתודעה".

גם רני רהב, אחד מיועצי התדמית והתקשורת הבכירים במדינה, מקשר את אשכנזי עם המושג "מותג". "אשכנזי הוא אחד המותגים הכי יוקרתיים כיום במדינה. זה מותג שהציבור הישראלי מעריך ומעריץ. מדובר ברמטכ"ל שהצליח בתפקידו מעל ומעבר. רוב הציבור לא מייחס חשיבות לפרשת המסמך. אם הוא ילך לפוליטיקה, הוא יקבל תמיכה רחבה מקיר לקיר. גם אם הוא יחליט ללכת לתחומים אחרים, הוא יצליח. השמים הם הגבול עבורו".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/hasharon/ -->