לא בבית ספרנו: האם קיימת סלקציה בקבלה לתיכונים בחיפה?

גורמים במערכת החינוך והורים אשר ילדיהם נדחו טוענים כי בבתי הספר רעות, הפתוח וחיוואר הערבי, קיימת אפליה על בסיס סוציו-אקונומי בקבלת תלמידים. אה, שכחנו לציין, מדובר בבתי ספר שאינם פרטיים

אורנה נירנפלד | 1/2/2011 12:46 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: חיפה (חינוך)
שלושה בתי ספר בעיר, המנוהלים על ידי עמותות הורים, למרות שהם מתוקצבים על ידי העירייה ומשרד החינוך, מקיימים לכאורה סלקציה בין התלמידים המבקשים להיקלט בהם. זאת ללא פיקוח של העירייה או משרד החינוך, כמקובל בכל בתי הספר המוכרים הרשמיים.
 
בית ספר רעות
בית ספר רעות צילום: זמן חיפה

דבר נוסף שקורה באותם בתי ספר, לטענת הגורמים המלינים עליהם, הוא חוסר מתן זכות הערעור. כלומר: תלמיד שאינו מתקבל לבתי הספר הללו - לא שמורה לו זכות הערעור, כמקובל בשאר בתי הספר בעיר. בתי הספר שבמוקד המריבה: רעות לאמנויות, הפתוח ובית הספר חיוואר הדמוקרטי במגזר הערבי.

לדברי הורים שילדיהם ניסו להתקבל לבית הספר, הם נענו בשלילה בתירוצים שונים כמו חוסר התאמה, אין מקום, הילד לא עלה בהגרלה ועוד תירוצים שונים ומשונים. "לא יתכן שילדים, רק בגלל שהם באים ממשפחות בעלות רקע סוציו אקונומי נמוך, יידחו על הסף", אומרת יו"ר וועד ההורים בבית הספר יבניאלי, נורית סגל, שרבים מבוגריו ניסו להתקבל לבית הספר לאמנויות רעות ונדחו, למרות שבית הספר ממוקם בשכונת המגורים שלהם, קרית אליעזר.

לסגל אין ספק כי אילו הילדים הללו היו מגיעים עם אותה תעודה מאזור סוציו אקונומי גבוה, כמו הכרמל ושאר היישובים אליהם מגיעים ילדים לרעות - הם היו מתקבלים בלי שום בעיה. "אין לי מושג מה הסיבה, אולי הם פוחדים שהורים מקרית אליעזר לא יעמדו בתשלומים לבית הספר, או שאולי זה לא נראה להם מספיק מכובד שילדי השכונה ילמדו ברעות? בכל אופן אסור שהדבר הזה יימשך. חייבים לעצור את האפליה הזו בין תלמידי העיר".
להיכנס? בפרוטקציה

מאז שסגל מכהנת בתפקיד יו"ר וועד ההורים של בית הספר יבניאלי, פנו אליה הורים רבים שילדיהם נדחו על ידי רעות. "ניסיתי בכל מיני דרכים לעזור לילדים, שכל כך רצו ללמוד ברעות, אך לצערי לא תמיד הצלחתי. בשנה שעברה הייתה הפעם הראשונה שתלמידה אחת הצליחה להתקבל. בלי פרוטקציה אף אחד מקרית אליעזר לא מצליח לעבור את מחסום הכניסה לבית הספר".
 
עוד היא מציינת, כי גם לפני שנה ניסתה לעזור לתלמיד להתקבל, אך לבסוף נאלץ האב להפעיל פרוטקציה. כשהצליח - זה היה מאוחר מדי. שנת הלימודים כמעט החלה, והילד נרשם לבית ספר אחר.

סגל מביאה כדוגמא את תיכון עירוני א', הממוקם בקרית אליעזר, ופתח מגמת רפואה כבר מחטיבת הביניים. גם בית ספר זה, ראוי לציין, הוא עירוני לכל דבר, וממומן על ידי משרד החינוך והעירייה. תלמידים אשר התקבלו לכיתה זו, אין לגביהם ערובה שיוכלו להמשיך בה בתיכון, אך ניתנת להם ההזדמנות לנסות

תחום מדעי מסוים.

"אם התלמידים בכיתת הרפואה לא יעמדו בדרישות - הם לא ימשיכו לתיכון", מסבירה סגל. "זה נראה לי די הוגן, שתלמידים מקבלים סיכוי בחטיבת הביניים, וגם נחשפים לתחום יוקרתי שאינו פוסל אותם מראש להתקבל אליו. לעומת בית ספר רעות, שכבר בחטיבת הביניים סוגר לילדים את הדלת, ומונע מהם את הסיכוי להוכיח את היכולות שלהם בתחומי האמנות השונים.

"אם הם לא יתאימו - שלא יעבירו אותם לתיכון, אבל אי אפשר להחליט מראש שכל ילדי קריית אליעזר אינם מתאימים לרעות. אני בטוחה שבין אלפי התלמידים מהשכונה, יש כמה שיודעים לצייר ומוכשרים בריקוד, נגינה ומשחק".

בעקבות פניות של הורים רבים, הבטיחה יו"ר ועד ההורים היישובי, סיגל ציוני, כי תדאג שגם באותם בתי ספר בהם אין אחידות ברישום, יחויבו לעבור הליך רישום אחיד בפיקוח העירייה ומשרד החינוך, כמקובל בכל בתי הספר והגנים המתוקצבים על ידם.

"הילד שלי פחות טוב?"

קריאתה של ציוני לאחידות בתנאי הקבלה נובעת לטענתה מן העובדה שבבתי הספר הללו מתקיים מיון בין תלמידים, המפר את השוויוניות בין תלמידי העיר. בבתי הספר הללו ממיינים את התלמידים על פי מקצועות ההורים, מקום מגוריהם ולעיתים אף על פי מוצאם.
 

אילוסטרציה
אילוסטרציה צילום ארכיון: פלאש 90
כך למשל קרה, שלקראת פתיחת שנת הלימודים הקודמת, החליט בית הספר הפתוח שאינו מוכן לקבל לכיתה א' את בנו של אדם מסוים בעל מקצוע חופשי, אשר אינו עוסק ברפואה, הנדסה וגם לא עריכת דין.

כשביקש האב לברר מה הסיבה שבנו אינו כלול ברשימת התלמידים שהתקבלו לבית הספר, השיבו לו כי הכיתה מלאה, וקיימת עדיפות לילדים שאחיהם הבוגרים לומדים בבית הספר הפתוח. רק בעקבות התערבות גורמים חיצוניים לטובת אותה משפחה, נמצא לפתע מקום לבנם בכיתת הלימוד.

"לא יכולתי להביט לבן שלי בעיניים, כשהודיעו לי שהוא לא מתקבל לבית הספר", סיפר האב. "זה היה מביש ופוגע, במיוחד לאור העובדה שידעתי שזה בגלל שאני אדם פשוט, קשה יום, ולא רופא. למען האמת הזהירו אותי מראש מהאפשרות שבני לא יתקבל, אך אני התעקשתי. סירבתי להאמין שככה דברים מתנהלים. האם רק חבריו יכלו להתקבל, משום שהוריהם בעלי מעמד גבוה? האם בגללי, זה אומר שהילד שלי פחות טוב או פחות מוכשר?".

מה עשית כשקיבלת את ההודעה?
"לא היה לי הרבה מה לעשות, מכיוון שאין אפשרות לערער, כפי שיכולתי לעשות בבתי ספר אחרים של העירייה. בפתוח אם אני לא מתקבל - זה סופי".

מקרים דומים הגיעו לשולחנה של ציוני, גם באשר לרעות, אשר נוהג גם הוא לערוך סלקציה בין תלמידים, ומעדיף לקבל תלמידים משכונות היוקרה של העיר, ואפילו תלמידים המגיעים מערים מחוץ לעיר חיפה.

"בית הספר לאמנויות רעות, הוא אחד השערוריות הגדולות בעיר", מספרת אחת המורות הוותיקות בבית הספר, שנושא הסלקציה חורה לה מאוד. "התלמידים עוברים מיון, על פי עיסוק ההורים ושכונת המגורים שלהם, כך שנוצר מצב לפיו תלמידים שאמורים ראשונים להתקבל לבית הספר בשל קרבתם הגיאוגרפית לבית הספר, אינם מתקבלים, ואילו תלמידים המגיעים משכונות מרוחקות כמו הכרמל ודניה, ונאלצים לנסוע מידי יום כשעה לכל כיוון - לומדים בבית הספר".

גם במגזר הערבי

גם במגזר הערבי, הסובל מנהירה המונית של תלמידים לבתי הספר הפרטיים, קיימת תופעת המיון. בבית הספר הדמוקרטי, היחיד למגזר הערבי, חיוואר, לא מתקבלים כל התלמידים המבקשים להתקבל, זאת למרות ששוב, גם הוא בית הספר ממלכתי מוכר רשמי ומתוקצב על ידי משרד החינוך והעירייה.

"גם כאן יש בעיה, ואין לתלמידים שהוריהם רוצים שיתחנכו בצורה מסוימת פיתרון", טוען גורם חינוך בכיר במגזר הערבי. "מה שקורה הוא, שתלמידים שאינם מתקבלים לחיוואר, בכל מיני תירוצים מוזרים, פונים לבתי הספר הפרטיים. מה שגורם לבתי הספר העירוניים המעטים במגזר להתרוקן, ולעמוד בפני סכנת סגירה".

ובחזרה לצד הפרקטי, מפי סיגל ציוני: "אדרוש באופן חד משמעי שהמדיניות העירונית תהיה שוויונית. הרישום למוסדות החינוך צריך להתבצע ביחידת רישום של עיריית חיפה, תוך שמירה על זכות הערעור לכל תלמיד ותלמיד שבקשתו נדחתה, מסיבה זו או אחרת".

ומה את מצפה כעת שיקרה בעירייה?
"צריך להיות מנגנון פיקוח ובקרה על תהליך קבלת התלמידים לבתי הספר, המוגדרים על אזוריים כמו אלה שבהם אנו עסקינן. גם אלה המוגדרים מוכרים ורשמיים, שגם מנוהלים על ידי עמותות כאלה ואחרות, אך מתוקצבים על ידי העירייה ומשרד החינוך. אני מזמינה כל הורה שנתקל בבעיה בנושא זה, לפנות אלינו לוועד ההורים היישובי בצורה מסודרת, והנושא יטופל באופן מיידי".

למי פנית בנושא?
"אנו מטפלים מול עיריית חיפה ומשרד החינוך, כדי שהדברים יבואו לידי ביטוי כבר השנה, ובכדי שיהיה סדר בדברים".

גם יו"ר וועד שכונת קרית אליעזר, ורד חנין, נדרשה לטפל לא אחת בבעיית הרישום לרעות. "אם אכן הטענות הללו נכונות - אני רואה זאת בחומרה רבה, ומצפה שבית הספר, שמוביל בתחומו, ינהג בצורה שוויונית כלפי כל ילדי העיר".

מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "במסגרת הקמת מרכז הרישום החדש, עליו החליטה הנהלת העירייה, יהיה ראש מנהל הרישום בעיריית חיפה אחראי גם על הרישום לבתי הספר היסודיים העל אזוריים בחינוך היסודי, בגני הילדים ובבית ספר רעות".

מנהלת בית ספר חיוואר, אמירה נאסר, מסרה בתגובה: "בשל גודלו, קולט בית הספר מדי שנה 25 תלמידים חדשים בלבד. התלמידים מתקבלים על פי מבחני סף וראיון קבלה, עם היועצת החינוכית והפסיכולוגית של בית הספר, תוך מתן עדיפות לילדים שאחיהם לומדים בבית הספר. יצוין כי לבית הספר אין מסגרות של חינוך מיוחד ומסגרות טיפוליות, ועל כן אינו יכול לקלוט תלמידים בעלי צרכים מיוחדים".

מנהלת בית ספר "רעות", יהודית אוסמי, מסרה בתגובה: "לבית הספר מתקבלים תלמידים, אך ורק על פי התאמתם למגמת האמנות בה בחרו - מוסיקה, מחול, אמנות פלסטית ותיאטרון. התלמידים מתבקשים להציג עבודות והישגים אמנותיים, ונבחנים על ידי צוות מורי האומנות המקצועיים".

מנהלת בית הספר הפתוח, אריאלה בהלולדיימנד, מסרה בתגובה: "בית הספר פתוח בפני כל תלמיד המבקש ללמוד בו, ואולם מפאת מגבלת גודל אין הוא יכול לקלוט את כל הפונים אליו. הקבלה לבית הספר נעשית באופן בלתי אמצעי, תוך מתן עדיפות לילדי שכונות העיר ילדי אחים (איחוד משפחות), וילדי גן החובה של בית הספר שעולים ישירות לכיתה א'. במעט המקומות הנותרים נעשית הגרלה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/north/ -->