סרט רע: מה קורה מאחורי הקלעים של קולנוע גלובוסמקס בב"ש?

העובדים בקולנוע גלובוסמקס בבאר שבע הקימו ועד שילחם למען זכויותיהם. לטענתם משעשו כך, ההנהלה החלה לנהוג כלפיהם בצורה קשה: צעקות, משמרות בלתי אפשריות וניקוי שירותי הקולנוע. בינתיים הצטרפה ההסתדרות למחאה. ההנהלה: הטענות שקריות

דני בלר | 9/2/2011 13:35 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כאשר לפני כמה שנים נפתח ברוב פאר והדר קומפלקס בתי הקולנוע גלובוסמקס בבאר שבע, במתחם הקניות וואן פלאז'ה, זה נראה מבטיח: סוף סוף קם בבירת הנגב משהו ברמה הזהה לזו של בתי הקולנוע במרכז הארץ.
 
גבריאל דעדוש
גבריאל דעדוש צילום: עוזי דגני

הצופים בטח לא יודעים מה עובר על העובדים של הקולנוע, רובם סטודנטים המשתכרים שכר מינימום ומטה. סרט רע, זה לא מילה. המצב הדרדר עד כדי כך שהסתדרות העובדים הכריזה על סכסוך עבודה במקום.

לפני כחצי שנה ביקשו העובדים להתאגד בוועד, על מנת להבטיח את זכויותיהם המינימליות. ליו"ר הוועד נבחר גבריאל דעדוש, בן 31, סטודנט במכללת סמי שמעון בבאר שבע, שעובד כסדרן על מנת לממן לעצמו קצת את החיים בתקופת הלימודים.

הנהלת גלובוסמקס, כך הוא מספר, לא אהבה את רעיון ההתארגנות - וזאת בלשון המעטה. "מי שעובד כאן זה בעיקר סטודנטים, שצריכים עבודה שתשתלב להם עם הלימודים. אנשים מקבלים פה שכר מינימום, יש כאלה שמשתכרים גם אלף שקל בחודש.

"מהרגע שהוועד קם, עשו הכל בשביל לשבור אותנו. זה יכול להיות צעקות על סדרנים אל מול הקהל, השפלות, איומים. פיטורים ללא סיבה. יש להם שיטה מאוד מעניינת: הם משבצים אדם למשמרת שהוא לא יוכל לעמוד בה, מפאת לימודיו. כשהוא לא מגיע, פשוט מעיפים אותו.

"לפעמים, במיוחד בסופי שבוע, אנשים מקיאים או משלשלים בשירותים אחרי ארוחות שבת ואלכוהול. אם אין עובד ניקיון, שולחים סדרן ואם הוא מסרב - מפטרים אותו".
סכסוך העבודה מחריף

השכר הנמוך המשולם במקומות עבודה בבאר שבע ומיעוט משרות איכותיות לצעירים וסטודנטים דוחפים רבים, בהם אנשים משכילים בשנות ה-20 וה-30 שלהם, לעבוד בשכר רעב, במוקדי שירות, באבטחה או בניקיון. המעסיקים מודעים למצב ומשלמים שכר נמוך עד כדי תסכול. משהצעירים מסיימים את לימודיהם האקדמיים, הם בורחים מבאר שבע כל עוד נפשם בם.
 

מאיר בביוף עם עובדי הקולנוע בזמן השביתה
מאיר בביוף עם עובדי הקולנוע בזמן השביתה צילום: אביעד שדה
כל עוד הם לומדים פה ונאלצים לחיות כאן, הם חורקים שיניים וסופגים הכל בשקט. עד שנמאס להם לעמוד מהצד. כך עשה דעדוש, כשראה שמעסיקיו, לדבריו, לא שילמו לעובדים אפילו דמי נסיעה.

אל המתחם בו נמצא הקולנוע אין תחבורה ציבורית מסודרת, מלבד קו 16, העוצר הרחק מהקולנוע ועובר אחת לחצי שעה או יותר. "כשאתה מסיים משמרת ביום שישי או באמצע הלילה, אתה חייב לקחת מונית. הנהגים מנצלים את המצב וגובים גם 30 שקל לנסיעה בעיר".

לאחרונה החריף הסכסוך בין העובדים להנהלת גלובוסמקס. העובדים קיימו עיצומים שהובילו להשבתה חלקית של המתחם. במוקד המחאה, לדבריהם, שינוי שיטת המשמרות, דמי ביגוד והתעלמות ההנהלה מוועד העובדים.

בצר להם, הם פנו ליו"ר ההסתדרות במרחב הנגב, מאיר בביוף, שגילה סולידאריות עם מצבם והצטרף למחאתם. בביוף: "העובדה שמדובר בעובדים צעירים לא מצדיקה פגיעה בזכויותיהם. לא נהסס להחריף את המאבק".

במתחם הקולנוע עובדים כיום כ-50 עובדים, רובם ככולם סטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה בעיר ובסביבה, צעירים משכילים ומלאי מוטיבציה. בהסתדרות
מספרים, שלפני מספר חודשים בחרו העובדים להתאגד, זאת על רקע המחלוקת שנגעה לתשלומי הנסיעות: העובדים קיבלו החזרי נסיעות על בסיס מחירי אוטובוסים בלבד, כאשר בפועל, ברבות מן המשמרות – בעיקר בלילות ובשבתות – נדרשו להגיע במוניות.

מחלוקת זו הביאה לאישור סכסוך עבודה על ידי ההסתדרות. לבסוף, בסיוע ההסתדרות והתאחדות בתי הקולנוע, נמצא הסדר של הסעות בשעות ובימים בהם אין תחבורה ציבורית פעילה.

אלא שפתרון בעיה זו לא הביא לסיום הסכסוך: לאחרונה, אומרים בהסתדרות, עלו מספר אי הסכמות נוספות בין העובדים להנהלה, העיקרית בהן היא שינוי שיטת המשמרות: עד לאחרונה שיבצו עצמם העובדים – כאמור, סטודנטים – על פי יכולתם ובהתאם לימי הלימודים שלהם.

אולם ההנהלה החליטה כי מעתה היא מחייבת כל עובד במינימום של שלוש משמרות בשבוע. עובדים שאינם מסוגלים לעמוד בהתחייבות זו – יפוטרו.

סעיפים נוספים בסכסוך נוגעים לדרישתם של העובדים לדמי ביגוד/מדים (כיום נאלצים העובדים לשלם מכספם עבור ביגוד מתאים) ולתוספות שכר – בקשה שנדחתה על ידי ההנהלה.

ההנהלה: הטענות שקריות

באסיפת העובדים, בה השתתפו גם יו"ר ההסתדרות במרחב הנגב, מאיר בביוף, ונציג האיגוד המקצועי, עוזי שדה, תוארה השתלשלות האירועים והתקבלה ההחלטה להמשיך במאבק. אסיפה זו הביאה להשבתה חלקית של המתחם, דבר אשר אילץ את מנהל המקום, נאור גוזלן, לאייש בעצמו את עמדת המזנון.

בהסתדרות אומרים, כי עד כה התעלמה ההנהלה מקיומו של ועד העובדים וסירבה אף לשתף פעולה עם ההסתדרות. בביוף: "לצערנו, הנהלת 'גלובוסמקס' הארצית לא מסוגלת להפנים את העובדה שיש לה בבאר שבע קבוצת עובדים שנלחמת על זכויותיה.

"ההנהלה אינה מוכנה להכיר בוועד העובדים ולשבת עם ההסתדרות כדי לנהל מו"מ על הבעיות השונות. במצב כזה, ולאחר שאישרנו הכרזת סכסוך עבודה עוד לפני חודשים מספר, אישרנו לעובדים לנקוט בצעדי מחאה על פי שיקול דעתם.

"השבתת העבודה ליום אחד הייתה צעד מחאה. המשך הפגיעה בזכויות העובדים לא תימשך ללא תגובה ואנו מקווים שלא נצטרך להחריף את הצעדים. אנו קוראים ומקווים להידברות".

דוד קפלן מהנהלת גולבוסמקס שיגר את התגובה הבאה: "הטענות שציינתם שקריות ואין להן בסיס בעולם המציאותי. החברה לא שמה לה כמטרה עובד כזה או אחר.

"אנו משפחה המכבדת כל עובד ועובד. תהיו במקום ותראו את צורת ההתנהלות. החברה נפגשת עם ועד העובדים בבית הקולנוע לעיתים קרובות. הפגישה האחרונה הייתה ב-4 בינואר 2011".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/south/ -->