תושבים ברחובות: הפאבים מתחת לבית הורסים את חיינו
ארבעה פאבים ללא רישיון עסק פועלים בבניין מגורים ברחוב הרצל ברחובות. לדיירים נמאס מהרעש אז הם פנו למבקר המדינה, שדרש מהעירייה תשובות. התוצאה: העירייה החליטה שהפאבים יפסיקו את פעילותם כבר בשעה 23:30. אך בעלי הפאבים לא מוותרים

הפאבים ברחוב הרצל ברחובות צילום: שגיא לייבמן
ארבעת מקומות הבילוי הללו ממוקמים בשתי הקומות הראשונות של בניין מגורים אחד ברחוב הרצל, שדייריו טוענים כי איכות חייהם נפגעה קשות בשל פעילותם.
מנכ"ל העירייה, דורון מילברג, העביר דרישה לבעלי המקומות כי עליהם לסגור את שעריהם בשעה מוקדמת יחסית, כל עוד לא יגיעו להסדר באשר למטרדי הרעש שהדיירים מתלוננים עליהם.
מנגד, בעלי הפאבים מתכוונים לצאת למאבק כדי לשנות את ההחלטה המאיימת להנחית עליהם מכה אנושה. ועד שתתקבל החלטה - המוסיקה ממשיכה להתנגן.
כדורים לא עוזרים
דיירי הבניין ברחוב הרצל 203 מתלוננים כבר תקופה ארוכה על מטרדי הרעש. במהלך השנים האחרונות שיגרו הדיירים פניות רבות לעירייה, למשטרה ולמבקר המדינה.

בר האטמוס צילום: שגיא לייבמן
נציגת הדיירים, פירה שפיר, נשמעה אובדת עצות. "המקומות האלו פועלים שנים אצלנו בבניין, זה טוב לכולם חוץ מלדיירים", היא אומרת. "זה נורא מה שהולך פה. יש צרחות עד הבוקר, מוסיקה בשיא הווליום. הבניין הזה הוא מעל 30 שנים. הוא לא היה בנוי לבילוי כזה. לא חשבו שיהיו כאן פאבים עם מוסיקה ובסים.
"הרעשים עוברים דרך הקירות ואנחנו לא ישנים אפילו לילה אחד. כדורים לא עוזרים, אנשים מסתובבים בחדרים כמו מטורפים ולא יכולים למצוא מקום לנוח. הפאבים עובדים עד ארבע בבוקר ואז העובדים גוררים את הרהיטים ומכניסים פנימה ברעש חזק.
"יש גם את עניין הריחות, שבגללם אנחנו לא יכולים לפתוח את החלונות. בליינים שיכורים יוצאים ומקיאים בחצר ועל מכוניות, זה פשוט נורא. למי הייתה זכות לעשות עם החיים שלנו דבר כזה? מישהו בכלל שאל אותנו?
אנחנו נמצאים פה פשוט בבעיה. אני כבר לא יודעת למי לפנות ועם מי לדבר. הבניין הזה פשוט לא בנוי לפאבים".
שפיר מתגוררת בקומה השלישית בבניין מזה שמונה השנים, אך מסביבה ישנם דיירים ותיקים שרכשו את דירתם הרבה לפני שהפאבים נולדו. "יש לי זכוכית כפולה ותריסים סגורים, אבל זה לא עוזר", היא מדגישה, "המוסיקה עוברת דרך הקירות ואני לא יכולה להיכנס למיטה ולישון. כשאתה שם את הראש על הכרית, אתה כאילו מקבל מכות עם הכרית.
"המשטרה נמצאת במרחק של 200 מטרים מכאן, אנחנו מתקשרים להתלונן כל הזמן, אבל עד שהם באים, בפאבים רואים אותם מתקרבים ומורידים את הרעש. אני לא יכולה לקום בבוקר לעבודה בכלל.
"אמרתי לשוטר, 'תיכנס למיטה שלי תנסה להיות שם חמש או עשר דקות'. בעלי הפאבים עושים מה שהם רוצים, אחד מהם אמר לי 'אפילו אם יסגרו אותי אני אעבוד פה ולא יעזור לכם'. מישהו בעירייה גם אמר לנו פעם 'הם מרוויחים פה המון כסף, כל הקנסות שייתנו להם לא יעזרו'".
לא רפובליקת בננות
בעקבות פניית הדיירים אל מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס, פנה המבקר לעירייה על מנת לקבל מענה באשר לתלונות הדיירים.

פאב סגור צילום: שגיא לייבמן
מנכ"ל העירייה, דורון מילברג, אומר: "אני ידוע כאדם שמעודד עסקים, בטח כשהם לטובת צעירים, אבל כשיש עליי לוחץ שוטף של עשרות אנשים שגרים בסמיכות, והלחץ הזה מלווה בפיקוח ובדרישות של מבקר המדינה, אני לא יכול להתעלם מהחוק. כל מה שאני מבקש מאותם בעלי פאבים זה שיגיעו להסדר של חייה ותן לחיות".
מה זה אומר מבחינתכם?
"זאת אומרת שהם צריכים למצוא פתרון אקוסטי לעסקים שלהם. הם צריכים למצוא פתרון להתגודדות של בני נוער שלא נכנסים לפאבים ונמצאים בפאתי הפאב ועושים רעש ועושים את צרכיהם בחדרי מדרגות של בעלי הבתים ומתחצפים.
"אני יודע שהפאבים חיים כך במשך שנים, אבל התקופה האחרונה היא בלתי נסבלת מבחינת התושבים. לכן כל מה שאני פועל כרגע הוא להגיע להסדר של גדרות הפרדה ושיטור בשכר, שבעלי הפאבים יממנו, וזו לא עלות כבדה אם הארבעה מתחלקים. במקביל שיגישו בקשות כדין לקיום עסק עם רישיון, הרי אף אחד מהם ללא רישיון לצערי הרב".
מקומות בילוי שכאלה לא יכולים להיסגר בשעה 23:30. אם ההוראה תיאכף הם בסופו של דבר ייסגרו לחלוטין.
"שינקטו בצעדים בוני אמון ומונעי רעש מול התושבים, ואני יודע שהתחילו צעדים כאלו. אנחנו לא רפובליקת בננות, אנחנו מדינת חוק. ברגע שמבקר המדינה דורש ממני לנקוט בצעדים, אני חייב לעשות את זה ולהראות לו שאנו פועלים בנדון, עם כל הרצון ללכת לקראת ויש רצון, במיוחד כלפי עסקים שמיועדים לצעירים".
מה תאמר למי שיטען שמדובר בעוד נדבך בהתחרדות של העיר?
"ראש העירייה בעד הפאבים ואלו שטויות במיץ עגבניות. הפאבים האלו עבדו עד עכשיו כי מבקר המדינה לא התערב. עכשיו ראש העירייה מחפש כל דרך כדי לאפשר את פעילות הפאבים. מי שאומר את הדברים האלו הוא מסית ומדיח".
בינתיים תנקטו בפעולות אכיפה נגד הפאבים?
"שני חברי מועצה נפגשו איתם, גיבשו מסמך שאני צריך לראות ומחכים לצעדים שייעשו מצד בעלי הפאבים לטובת התושבים. אתה היית מוכן לגור בבית שקנית כדת וכדין ואתה לא יכול לישון בו בלילה?
"אלו אנשים יקרים שהולכים בבוקר לעבודה וחוזרים בערב, רוצים לישון בשקט ולא רוצים לשמוע את הבס מהפאבים. לא הבאתי משטרה וסגרתי אותם, אבל אם לא יינקטו צעדים אופרטיביים מצדם, לא תהיה ברירה אלא לעשות את זה".
לא מתכוונים לסגור
מאז שהוראת העירייה על סגירה מוקדמת הגיעה לפאבים, סוערת הקומה השישית בבניין העירייה. ראש העירייה רחמים מלול, שהוביל את פתיחת מקומות הבילוי בסופי שבוע, לא יכול היה להישאר אדיש לפניות התושבים.

יניב מרקוביץ' צילום: זמן רחובות
ה"אטמוס בר" הוא אחד ממקומות הבילוי הוותיקים והמוכרים בעיר. הוא נפתח בשנת 2001 ולא מתכוון להיסגר כעת. בארבע השנים האחרונות מנהל אותו מיכאל קנצ'יק, המצפה שהסערה הנוכחית תסתיים לשביעות רצון כל הצדדים. "אנחנו מנסים להתפרנס בכבוד ומנסים להתחשב בשכנים", הוא אומר, "חלק מהתלונות של השכנים היו מוצדקות וחלקן לא מוצדקות. האמת היא שרוב התלונות היו קנטרניות".
השכנים טוענים שהחיים שלהם נהרסו בגללכם.
"כששכן מזמין משטרה על רעש ואומר שזה הגיע מה'אטמוס', וכשהשוטר מגיע ורואה שה'אטמוס' סגור וריק, תגיד לי אתה איך זה נשמע. וזה לא קרה רק פעם אחת ולא קרה רק לנו.
"ניסינו במשך השנים לפתור את הבעיה. השקענו הרבה כספים, הבאנו יועץ אקוסטי, אבל השכנים אומרים לי 'אנחנו נסגור אותך'. אנחנו מוכנים לדברים מרחיקי לכת העיקר שייתנו להתפרנס בכבוד ולעבוד בכבוד. שיהיו אנרגיות טובות".
מה תאמר על העובדה שכולכם פועלים ללא רישיון עסק?
"כולנו בתהליכים לקבלת רישיון. העסק קיים עשר שנים ולחלקנו היה רישיון, העניין הוא לחדש אותו והקשיים הביורוקרטיים של העירייה. יכול להיות שכל העניין הזה ייפתר בשקט ובצורה יפה. מה שבטוח זה שראש העירייה לא רוצה להצטייר כמי שסוגר ברים ברחוב הרצל".
גורמים בעירייה ציינו כי הסכם עקרוני כבר מגובש עם בעלי הפאבים, וכי אם לא יקרה שום דבר יוצא דופן - הדיירים טרוטי העיניים יוכלו בקרוב להתחיל לישון בשלווה.