"ארץ נהדרת" לא המציאו: תכירו את הפרלמנט האמיתי מהרצליה
ברוכים הבאים לפרלמנט הכי יצרי במזרח התיכון. המקום: בית הקפה טוסקנה בהרצליה. כן, אותו מקום בדיוק שבו מצולם הפרלמנט של שאולי מהתוכנית "ארץ נהדרת". רק שבמקום שאולי, הקטור, אבי, אמציה וקרקו, תמצאו כאן מדי יום את יגאל, דודי ומשה מיטלקה
ברוכים הבאים לפרלמנט הכי יצרי במזרח התיכון. המקום: בית הקפה טוסקנה ברחוב הנדיב בהרצליה. כן, מדובר באותו מקום בדיוק שבו מצולם מדי שבוע הפרלמנט של שאולי, הכוכב התורן של תוכנית הסאטירה "ארץ נהדרת".
רק שבמקום שאולי (אסי כהן), הקטור (מריאנו אידלמן), אבי (יובל סמו), אמציה (ערן זרחוביץ') וקרקו (מאור כהן), תמצאו כאן מדי יום את יגאל, דודי, איציק כהן ומשה מיטלקה יושבים ומנהלים, בדרכם הייחודית, דיונים על הנושאים הבוערים שעל סדר היום.
"לא רק שרוב החברים בפרלמנט מגיעים לכאן על בסיס יומיומי, יש להם גם שולחן קבוע", מספר בעל המקום, שלומי שיר, אחד המשתתפים הקבועים בפאנל.

יום שלישי בשבוע. הגשם שניתך על האדמה בשעות הבוקר המוקדמות לא מנע מחברי הפרלמנט להתייצב בבית הקפה בדיוק של שעון שוויצרי ולפצוח בדיונים כבדי משקל. הנושא החם באותו הבוקר היה הדרבי התל-אביבי בכדורגל. הוויכוח שניטש בין חברי הפאנל סביב השאלה לאיזו קבוצה הגיע לנצח - הפועל או מכבי - היה עקר. כמו במשחק עצמו, גם בדיון לא הושגה הכרעה.
"האמת היא שלא הכרנו לפני כן", אומר יגאל ("אני דמות ציבורית ולכן מעדיף לא למסור שם המשפחה שלי") (62) מהרצליה על חבריו
דודי ("למה זה חשוב שם המשפחה?"), תושב רעננה בשנות החמישים לחייו, מספר כי ההתייצבות היומיומית בבית הקפה הפכה לשגרת חייו. "אני מגיע לבית הקפה כבר ב-7:00 ומחכה שהבעלים יפתח את בית הקפה", הוא אומר. "זה המקום שבו אפשר פשוט לבוא ולדבר על כל מה שעל הפרק".

"כן, שמעת את הוויכוח שהיה לנו. כל אחד הביע דעה איזו קבוצה הייתה צריכה לנצח".
איציק כהן (39) מהרצליה, ממהר להתערב: "ספורט לא כל כך מעניין אותי, אבל אי אפשר שלא להתערב בכל הוויכוחים שמנהלים כאן".
נראה לי שזה בזבוז זמן להתווכח על משחק כדורגל.
שיר: "את לא יודעת עד כמה הדרבי הזה הוציא אותנו מכלינו. ספורט הוא חלק בלתי נפרד מההווי של בית הקפה".
אחת המלצריות, שחולפת ליד השולחן, מסננת לעברנו: "'חדשות הספורט' היא התוכנית הנצפית ביותר בבית הקפה".
כל הוויכוחים ביניכם מגיעים לטונים גבוהים?
שיר: "השיחות יכולות להגיע למריבות ולשאגות. אני אוהד מכבי, ורוב הלקוחות אוהדים את הפועל. כל דרבי הוא חגיגה. הפרשנות פה היא הדבר החשוב, לא מה שאנחנו קוראים עליו בעיתונים או רואים בטלוויזיה".
רק על ספורט אתם מנהלים דיונים?
"לא, גם על פוליטיקה. בבוקר בית הקפה הופך לחדר מצב. כל אחד מעלה טיעונים ומביע את הדעה שלו. ביום שפרץ הסיפור עם גלנט, לאחד מהחבר'ה לא הייתה שום בעיה להעלות אותו על המוקד. אנשים מרגישים פה חופשי, כל אחד הוא בן בית".
המוח היהודי יודע הכול, בייחוד המוח של חברי הפרלמנט של שאולי. למי שאינו מכיר את הדמויות, מדובר באנשים אינטליגנטים לתפארת מדינת ישראל. שאולי הוא איש עסקים, הקטור רופא שיניים, אמציה יועץ מס בגמלאות, קרקו מתפרנס מגירוש יונים ואבי מובטל. על כוס קפה מהביל הם בונים את האסטרטגיה הצבאית של ישראל.
הפרלמנט של שאולי, אחת הפינות הקבועות ב"ארץ נהדרת", מייצג את הפרלמנטים הבלתי רשמיים המתקיימים כמעט בכל בית קפה ברחבי הארץ.
ברוח הכתיבה הסאטירית של "ארץ נהדרת", הדיונים בפרלמנט של שאולי הזויים ואבסורדיים. באחד המערכונים, שהוא בבואה של המציאות המטורפת בישראל, פונה שאולי לחברו הקטור, רופא השיניים, עם תוכנית לעילא ולעילא.
"תאמין לי, הקטור", הוא אומר, "אתה לא צריך להפציץ את הכור באיראן. תשמע מה שאני אומר לך. אתה צריך להיכנס לאיראן, לשים מחשב חולה ליד המחשב שלהם, להדביק אותו בווירוס, וזהו. נגמר".
ככה מנהלים חברי הפרלמנט את העולם. לא ממש מחוברים, לא ממש מבינים. אבל זה לא מונע מהם להתייחס לכל מה שזז.
פרשת גלנט התבטאה אצלם במחירי השוק של המיצובישי. ככה זה כשגם לרמטכ"ל המיועד לשעבר וגם למכונית היפנית יש אותו שם משפחה.
בדיון אחר, כאשר הקטור מביא לחבריו כרטיס אד"י לתרומת איברים, משיב לו אבי: "אני מוכן לחתום, אבל על האיברים של אשתי. בתנאי שאתם מתחייבים לקחת אותם היום".
ושאולי מוסיף: "תרומת איברים זה דבר חשוב. בזכות זה שתרמתי את הלב של אמא שלי, לא רק שאני מאושר שהצלתי חיים, אני מרגיש שאמא שלי עדיין איתי. נכון אמא?", הוא אומר ומפנה את מבטו לגבר שמן היושב בשולחן שלידו.
גם לאחר שהעונה (החלשה) של "ארץ נהדרת" תסתיים והפרלמנט של שאולי יפסיק להתארח אצלנו בליל שבת, ימשיכו להתקיים אינספור פרלמנטים ברחבי הארץ, ובכללם בקפה טוסקנה. אחרי הכול, למי מאיתנו אין מה לומר על כל דבר שזז?
למה הפרלמנט שלכם מתקיים דווקא בבית הקפה הזה?
מיטלקה: "רוב המקומות עושים לך קפה כמו שהם אוהבים. כאן עושים לי קפה כמו שאני אוהב.
מיטלקה הוא בכלל סיפור בפני עצמו. האיש, בן 57, הוא תושב הרצליה לשעבר וכיום מתגורר בנתניה.

"זה מקום שאפשר להתרווח בו, ליהנות מקצת שקט ולשמוע דעות של חברים על הנושאים החמים ביותר בפוליטיקה".
שלומי, תסביר לי איך הפך המקום שלך למוקד עלייה לרגל?
"לקוחות שמגיעים לכאן מתאהבים מיד. הם מעריכים את הפרטיות והאינטימיות שבית הקפה משרה. הם אוהבים גם את האופי הקליל של העובדים ואת היחס שלהם. יש הרבה בתי קפה בעיר כמו בכל באזור השרון, אז למה האנשים בוחרים להמשיך להגיע לכאן? כנראה יש סיבה".
אני חייבת לציין שהאווירה כאן ממש כמו באירוע משפחתי.
"מרבית הלקוחות כאן אינם תושבי הרצליה. אחדים הכירו את בית הקפה על הדרך תוך כדי עבודה. אחרים הם תושבי העיר לשעבר, שהכירו את המקום".
מיטלקה: "כשנתקלים בקפה שהוא כל כך טוב, קשה לעזוב. אם אני רוצה קפה רותח, אז בכל מקום אחר יכינו לי קפה בדיוק כמו שהם מורגלים להכין ולא יחרגו מהטמפרטורה המותרת. כאן הקפה שלי באמת רותח. אני יודע מה אני אקבל ואין סיכוי שאחזיר למלצרית את הקפה".
בשונה מהמערכון ב"ארץ נהדרת", שבו הפרלמנט של שאולי נערך סביב שולחן אחד, הפרלמנט של שיר וחבורתו מתקיים בכמה מוקדים בבית הקפה. לדברי הבעלים, במהלך שעות היום מתקבצים אנשים רבים בבית הקפה וכל אחד מהם מתיישב סביב שולחן אחר. הישיבות מתנהלות בקבוצות.
את הדיונים כבדי המשקל מנהלים, ללא ספק, דיירי בית האבות בית פרוטיאה הסמוך לבית הקפה. החבר'ה בגיל הזהב מגיעים לבית הקפה בסערה, ולא משאירים אבן אחת הפוכה. אין נושא שלא זוכה לניתוח מעמיק מצדם. "הם הכירו פה בבית הקפה", מדווח שיר. "הם הגיעו ככה, בלי לתאם, ונהיו חברים".
בית הקפה טוסקנה הוא מעין מוסד הרצלייני. 14 שנה הוא קיים, ואת פרסומו הוא קנה לא רק בזכות הקפה המהביל, המאפים המתוקים והמלצריות החביבות, אלא גם בזכות מיקומו האסטרטגי - מול בניין העירייה.

זה עדיין לא מסביר מדוע החליטו ב"ארץ נהדרת" לצלם את המערכון שלהם דווקא בבית הקפה שלך.
"בית הקפה נבחר לצילומי המערכונים בזכות המיקום והאווירה שהוא משרה. אנשי ההפקה של התוכנית הגיעו כמה פעמים לבחון את המקום ולבסוף החליטו לבחור בטוסקנה בזכות המיקום הנוח ובזכות זה שהוא עמד בצרכים של ההפקה. מה שבטוח זה שבחרו בבית הקפה מאותן הסיבות שהופכות אותו למקום חמים ללקוחות".
מיותר לשאול אם צילומי המערכון בבית הקפה הביאו לעלייה בלקוחות.
"יותר מ-80 אחוז מהלקוחות קבועים. אבל אין ספק שבזכות החשיפה ב'ארץ נהדרת' עלה מפלס הלקוחות החדשים מקרב תושבי העיר.
"יש גם כאלה שהגיעו לכאן במיוחד כדי לראות את בית הקפה שמצולם בטלוויזיה. אני מדבר על לקוחות שעברו וזיהו את בית הקפה שלי, אך מעולם לא נכנסו. פתאום הם באו ופרגנו. זה באמת עשה פרסום אדיר, וזה מדהים".
עם כל הכבוד לכם, עד כמה קפה יכול להיות שונה ומיוחד?
"רוב הלקוחות שמגיעים לכאן על בסיס יומיומי הם אנשים שמבינים בקפה, ואנחנו משתדלים להקפיד גם על המאפה. חשוב לי שהאוכל יהיה טרי. אני יכול להגיד לך שהפסטות והלזניות שלנו טריות. אנחנו שומרים על טריות האוכל ואנשים מאוד מעריכים את זה. אנחנו שומרים על איכות גבוהה ואין לנו מתחרים".
אם כבר מדברים על קפה. האם לדעתך הישראלים עדיין מכורים לקפה נמס של עלית או שהם למדו סוף-סוף לשתות קפה נורמלי?
"אנשים בארץ רגילים לשתות קפה מפולים מקומיים, שהם פולים ירוקים. אין מה להשוות את הפולים האלה לפולים האיטלקיים המיובאים. אבל אני לא מוותר על איכות. גם מכונות האספרסו חשובות, ואני דואג להתעדכן בתחום.

מלבד חברי הפרלמנט הקבועים שמנהלים את העולם, מי עוד מגיע לכאן?
"וואו. יש מלא מפורסמים שמגיעים לכאן. את מכירה את נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר? הוא מגיע לכאן בקביעות. גם רוני סופרסטאר, אסף הראל, חנה לסלאו ואחרים מגיעים בקביעות. זה מקום של סלבז".
גם הם מנהלים פרלמנט יצרי?
"שלומי ברכה, הגיטריסט של להקת משינה, הוא חלק מפרלמנט קבוע שמתנהל כאן בעיקר בימי שישי בבוקר. הרבה בעלי מקצועות חופשיים ובעלי חברות מגיעים לכאן לפגישות עסקים, ולעתים גם כדי להירגע בין פגישות. שחקני מכבי הרצליה יושבים אצלי באופן קבוע בתום האימונים שלהם ואוכלים ארוחת בוקר. את יודעת מי עוד לקוחה שלנו?".
נו, תפתיע אותי.
"יעל גרמן. היא לקוחה מועדפת. יש לה סלט קבוע משלה. בכלל, אנחנו מספקים לעירייה ארוחות לישיבות המועצה, והרבה פגישות שקשורות לעירייה מתקיימות כאן. אנחנו דואגים לטפל בכל צורכיהם של הלקוחות הקבועים. מביאים להם עיתונים ומעניקים שירות הכי טוב שיכול להיות. יש כאן חיבור מדהים בין האנשים".
למה אתה מתכוון?
"יש לנו שני לקוחות קבועים שהכירו כאן, בבית הקפה, ונוצר ביניהם קשר עסקי. זה בכלל לא מובן מאליו. זה מאדיר את העסק. בשורה התחתונה, כל זה אומר הרבה על בית הקפה שלי".