בגלל לחץ פרו פלסטיני: "ואוליה" נוטשת את הרכבת הקלה

חברי המועצה המקומית בלונדון ביטלו הסכם מקומי עם חברת "ואוליה", השותפה בפרויקט הרכבת הקלה בירושלים. נוכח איומים נוספים, בקרוב צפויה החברה לצאת ממעורבותה בפרויקט ואגד תיכנס במקומה

עמרי מניב | 20/2/2011 13:37 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המועצה המקומית בלונדון, טאוור האמלטס, ביטלה את החלטת מועצת עיריית לונדון לחתום הסכם רב  שנתי עם חברת ואוליה, בשל מעורבותה בפרויקט הרכבת הקלה בירושלים.
הרכבת הקלה ברחוב יפו בירושלים
הרכבת הקלה ברחוב יפו בירושלים צילום: שימי נכטיילר


חברי המועצה המקומית, המהווה אוטונומיה מוניציפלית בבירת אנגליה, הצביעו בעד דיון מחודש בהסכם שלפיו תספק "ואוליה" שירותי מִחזור בלונדון, בשל הטענה כי החברה "מעורבת ישירות בשמירה על ההתנחלויות הישראליות בשטח הפלסטיני הכבוש".

ההחלטה לבטל את החוזה לוותה בחוות דעת משפטית. היא התבססה על תקנות משנת 2006, שלפיהן רשות מקומית רשאית לבטל התקשרות עם חברה אם זו גילתה "התנהגות בלתי הולמת וחמורה במהלך עסקיה". בהחלטת המועצה, שהגיעה לידי "זמן ירושלים", נטען כי "'ואוליה' מעורבת עמוקות" בחוזה עבודה עם ממשלת ישראל.

"'ואוליה' עשתה מעשים שבאופן ברור יש בהם התנהגות חמורה ביחס לעם הפלסטיני ולתחזוקת ההתנחלויות הלא חוקיות", נכתב במסגרת נימוקי ההחלטה.

לפיכך כאמור ההחלטה קוראת לרשויות המקומיות להביא מחדש להחלטה את כל ההסכמים עם "ואוליה", ולא לחתום על חוזים עתידיים עם החברה. החוזה המדובר בין "ואוליה" למועצת מזרח לונדון נחתם בפברואר 2006. החוזה אמור היה להיות למשך 11 שנה, ומהותו אספקת שירותי מִחזור.

דוברת מועצת טאוור האמלטס הבהירה כי במהלך ישיבת המועצה שונתה ההחלטה מביטול ההסכם להבאתו מחדש לאישור המועצה. עוד הוסיפה כי ההחלטה מהווה

רק ייעוץ לראש העירייה, וכדי לקדם את ההחלטה נדרש גם אישורו או אישור הקבינט העירוני.

עוד נמסר מהמועצה המקומית כי "הנושא עלה כבר לפני שנה וחצי, ונערכו דיונים בין המועצה ובין חברת 'ואוליה' למציאת פתרון שתספק את שני הצדדים. לאור החלטת המועצה לחסוך יותר מ-70 מיליון יורו במהלך השנים הקרובות, אנחנו בוחנים מחדש חוזים רבים כדי להבטיח שאנחנו משיגים את הערך הרב ביותר עבור התושבים".

מתנגדים לאליפות

חברת "ואוליה" נתונה זה כמה שנים ללחץ בין לאומי נרחב לנטוש את פרויקט הרכבת הקלה בעיר. המאמץ העיקרי מופנה לחרמות על החברה, ולפניות לגופים המתקשרים עם החברה בחוזים כדי שלא יעשו כן.
 

הגפנה פרו פלסטינית בפריז
הגפנה פרו פלסטינית בפריז  צילום ארכיון: אי-פי
נוכח הלחץ הגדול הודיעה החברה לפני כארבעה חודשים כי בכוונתה לעזוב את פרויקט הרכבת הקלה. חרף כדאיותו הכלכלית הגבוהה, ההפסדים הכלכליים הרבים שנגרמו לחברה בשל חוזים אחרים שלא נחתמו עמה בגלל הפרויקט עצמו השפיעו ככל הנראה על החלטתה.

נוכח הדברים הללו, לאחרונה הגיעה החברה להסכמה עם קואופרטיב "אגד" על הפעלת הרכבת הקלה במקומה. כמו כן סיכמו החברות ש"אגד" תרכוש את מניות החברה, המקנות שותפות של חמישה אחוזים בחברת "סיטיפס", מפעילת הרכבת הקלה. לשם כך נדרש אישור של הממונה על ההגבלים העסקיים, משום שיש חשש כי הסכמה כזו תיצור מונופול של "אגד" על פעילות התחבורה הציבורית בעיר.

ואולם, בשבוע שעבר פורסם כי הממונה על ההגבלים העסקיים רונית קן אישרה לקואופרטיב אגד להיכנס לשותפות. החלטה זו עומדת בניגוד להחלטה ישנה לא לאשר לאגד להיכנס לפרויקט. 
מי שמרכזים את עיקר מאמצי החרם על "ואוליה" הם ארגונים פרו פלסטיניים הפועלים במדינות אירופה השונות, בעיקר באנגליה ובצרפת, מדינת האם של חברת "ואוליה".

ארגונים אלה מרוכזים תחת תנועת גג משותפת בשם "בי-די-סי", הפועלת ל"חרם, הימנעות מהשקעות וסנקציות למען פלסטין". התנועה החלה לפעול לפני כחמש שנים, ונחשבת לקבוצת הלחץ המובילה היום בעולם בכל האמור בהובלת חרמות על מוצרים ישראליים, אירועים והופעות שאמורים להתקיים בארץ וחברות בין-לאומיות הפועלות בישראל.

עם פעולותיה נמנים קמפיינים נגד מוצרי "אהבה ים המלח", נגד פתיחת הסניף של חברת "אייץ' אנד אם" בעיר, נגד הסכמים בין לאומיים של חברת המים "מקורות" ושל חברת הסלולר "מוטורולה". אחת מקבוצות הבת של "בי-די-סי", קבוצת החרם הצרפתית מבורדו, דיווחה בשנת 2009 כי טירפדה חוזה בסכום הקרוב למיליארד דולרים בין "ואוליה" לעיריית בורדו.

לחץ אנטי ישראלי גובר

"'ואוליה' השתתפה במיזם הרכבת הקלה בירושלים, שתוכננה כדי לחבר בין מערב העיר וההתנחלויות הלא חוקיות בשטחים הפלסטינים הכבושים", נכתב בהודעה שהוציאה הקבוצה לעיתונות.

"עד עתה הפסידה 'ואוליה' חוזים בשווי של יותר משבעה מיליארד דולרים וחצי בשטוקהולם, מידלנדס ובורדו". היקף עסקאותיה של "ואוליה" בארץ מסתכם במיליארדי שקלים ולפני כארבע שנים החליטה החברה להכפיל את השקעותיה כאן. בין היתר, מעורבת החברה בהקמת מתקן ההתפלה באשקלון, תחנת המִחזור בראשון לציון ועוד.

בימים האחרונים החלה תנועת "בי-די-סי" בקמפיין אגרסיבי לביטול החלטת אופ"א לקיים את אליפות אירופה לנבחרות צעירות ב-2013 בארץ. בטי האנטר, נשיאת קבוצת הבת "התנועה לסולידריות פלסטין", שלחה ביום חמישי האחרון מכתב לנשיא אופ"א מישל פלאטיני, ובו קראה לו לבטל את החלטתו לקיום המשחקים בישראל.

"אנו קוראים לך לא לקיים את יו-21, אליפות אופ"א 2013 בישראל", כתבה האנטר. "העם הפלסטיני חווה עשורים של כיבוש צבאי. בישראל פועלת מערכת מבוצרת של אפרטהייד גזעני נגד התושבים הלא יהודים, וישראל כובשת באופן לא חוקי אדמות פלסטיניות בגדה המערבית, ברצועת עזה ובמזרח ירושלים. ההחלטה שלך לאפשר לישראל לארח את האליפות עד גיל 21 מזיקה ביותר. היא שולחת מסר כי לאופ"א אין בעיה עם כך שישראל מפלה העם הפלסטיני".

בתקופה האחרונה נוקטות התנועות להחרמת ישראל פעולות שונות, כמו החרמת מוצרים מקומיים וביטול הפועות של אמנים מחו"ל. רק בשבוע שעבר פורסם במעריב כי אגודת הסטודנטים הפלסטינים בבית הספר לכלכלה בלונדון (LSE) דורשת להסיר ממדפי החנויות בקמפוס את בקבוקי המים המינרליים של חברת "עדן ספרינג", המייצגת את חברת "מי עדן" באירופה. האגודה אף קראה לסטודנטים לא לקנות מהמים ברמת הגולן,"שטח סורי כבוש", כהגדרתם.

את תגובת חברת "ואוליה" לא ניתן היה להשיג.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/jerusalem/ -->