מלון, בית חולים וחנות נקניקיות: סיפורו של הבניין בנחלת בנימין 18

בין גלגוליו של הבניין ברחוב נחלת בנימין 18: מלון , בית החולים הראשון של תל אביב, וגם החנות הראשונה של "נקניקיות אס"

אילן שחורי | 23/3/2011 7:47 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הבניין המיושן ברחוב נחלת בנימין 18 בתל אביב אוגר בין קירותיו המתקלפים היסטוריה כפולה ואולי גם משולשת. בבניין זה הוקם אחד המלונות הראשונים של אחוזת בית - מלונו של אלקנה (רזניק) ספקטור, שעבר משכונת מנשייה. בבית זה נוסד ב-1921 בית חולים הדסה, שלאחר מכן עבר לרחוב בלפור, ובקומה הראשונה הוקמה ב-1929 החנות הראשונה של "נקנקיות אס".

אלקנה ספקטור עלה לארץ ישראל מרוסיה ב-1904 עם אנשי העלייה השנייה, ובשכונת מנשייה הקים את "אכסניית ספקטור", שאליה הגיעו אנשי מפלגת פועלי ציון מיד לאחר שעגנו בנמל יפו - בעוד שאנשי המפלגה היריבה, הפועל הצעיר, התארחו באכסניית חיים ברוך הסמוכה.

לאחר שהוקמה אחוזת בית ב-1909, ושנה לאחריה שכונת נחלת בנימין, החל ספקטור לחפש מבנה מודרני למלונו, עד שרכש ערב מלחמת העולם הראשונה מגרש בלב השכונה, והחל לבנות את מלונו המפואר: מלון ספקטור.
צילום: אילן שחורי
הבניין בנחלת בנימין 18 צילום: אילן שחורי
43 ניתוחים גדולים

בעת מלחמת העולם הראשונה פעלה בארץ משלחת של רופאים ואחיות מאמריקה, בראשותה של הנרייטה סולד, וזו הובילה להקמת בית חולים בתל אביב.

כבר ב-1914 הונחה אבן הפינה לבניין בית החולים העירוני בשטח פתוח, שלימים נקרא רחוב בלפור, אך מלחמת העולם הראשונה שיבשה את התכניות. חומרי הבניין שרוכזו באתר הבנייה הופקעו על ידי השלטונות הטורקיים עבור בניית הביצורים, אך למעשה הופנו, לפי פקודת המושל הצבאי של יפו, לבניית מסגד חסן בק שנשא את שמו.

לאחר המלחמה היו תכניות לגשת לבנייה אך הבנייה התעכבה. התוצאה: בעת פריצת המאורעות ביפו במאי 1921, שהובילו להרוגים ופצועים רבים, לא היה בית חולים בתל אביב. נפגעי המאורעות הובאו לגימנסיה הרצליה ושם קיבלו טיפול. אך בית הספר לא היה יכול לשמש כמוסד אשפוזי, ולכן הועברו הפצועים לבניין הריק של מלון ספקטור, ברחוב נחלת בנימין 18, שהיה אמור להיות מלון.

זו הייתה למעשה

ראשיתו של בית החולים הדסה בתל אביב. מלון ספקטור, שהיה אז הבניין הגדול ביותר בעיר, הושכר להדסה על ידי ספקטור תמורת 1,020 לירות ישראליות לשנה. מועצת עיריית תל אביב הבטיחה תמיכה של 500 לירות ישראליות לשנה למטרה זו, וכ-700 לירות מכל הסכום הוצאו לתיקונים ושיפוצים.

הותקנו בו 75 מיטות ובאוגוסט 1921, פחות משלושה חודשים לאחר הפרעות, התחיל המוסד לפעול. היו בו מחלקה פנימית, כירורגית, ילדים ועיניים, ובעשרת הימים הראשונים של מאי בוצעו בו 43 ניתוחים גדולים. הייתה זו טבילת אש דרמטית של בית החולים הראשון בתל אביב בעת הקמתו.

רק ב-30 ביוני 1925 התקיים טקס הנחת אבן הפינה המחודש לבית החולים ברחוב בלפור, בהשתתפות הנציב העליון הרברט סמואל ורעייתו, ורק ב-1930 החל לפעול. משעזבה "הדסה" את מלון ספקטור, נפתח בקומת הרחוב "נקניקיות אס" על ידי שלמה אס, חלוץ תעשיית הבשר המעובד בארץ ישראל.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/center/ -->