אזעקת אמת בחולון? אין לכם לאן לרוץ

אם יחליט החמאס לירות על חולון או בת ים, תרחיש אפשרי נוכח ההסלמה האחרונה בדרום, יש לכם בדיוק שתי דקות לתפוס מחסה. אם אין לכם בבית ממ"ד, רוב הסיכויים שהמקלט הציבורי אליו תרוצו יהיה נעול ובשימושה של עמותה כזו או אחרת. אם בבניין שלכם יש מקלט, כנראה הפך מזמן למחסן או שהוא סתם נעול – והמפתח? אצל מי המפתח?

רביטל פרקר, רגב גולדמן וטל טננבוים | 5/4/2011 11:22 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
החודש האחרון היה סוער מבחינה ביטחונית. תחילה ירי מרגמות ורקטות מרצועת עזה על יישובי וערי הדרום, לרבות באר שבע ואשקלון. בהמשך, עם או בלי קשר, פיגוע בירושלים, ולבסוף כבר נשמעה אזעקה קרוב אלינו, סמוך לבת ים.
מקלט מוזנח בשכונת ג'סי כהן בחולון
מקלט מוזנח בשכונת ג'סי כהן בחולון צילום: רביטל פרקר
 

"בעקבות פיצוצים שנשמעו באזור גדרה, יבנה ומערב ראשון לציון, נערכות סריקות של משטרת ישראל ופיקוד העורף", מסר דובר צה"ל בהודעה מיוחדת, "ככל הנראה, הנושא קשור לנפילה אשר אירעה לפני זמן קצר באשדוד. פיקוד העורף מקיים כעת סבב עדכון בפרטים עם ראשי הרשויות באזור המרכז והדרום".

אמנם, לשמחתנו, בסיבוב הזה רקטות לא הגיע אלינו – לחולון ובת ים, אבל נדמה שהן ממש בפתח. הפלסטינים כבר הכריזו לא אחת שבידיהם רקטות שמסוגלות להגיע צפונה מאשדוד, וההסלמה האחרונה מעידה כי לפחות מבחינת הכוונות הם לא יהססו לירות רחוק יותר.

דמיינו לעצמכם את התרחיש הבא: באחד הימים, אולי עוד שבוע, שנה, או חמש שנים, תלכו לתומכם ברחוב, או שסתם תשבו בבית, ולפתע תישמע אזעקה עולה ויורדת. "צבע אדום" כאן, בחולון או בת ים. אחרי כמה שניות של חוסר אונים, תפתחו בריצה לעבר המקלט בבניין המגורים שלכם או זה הציבורי בפאתי שכונת מגוריכם.

על פי בדיקה שערכנו, את המשך התרחיש לא תאהבו לשמוע: במקרה הטוב, תמצאו את עצמכם מצטופפים במקלט דחוס לצד עשרה זוגות אופניים וקופסאות קרטון שהשכן מקומה שלישית החליט להשאיר דווקא שם. במקרה הרע, תגלו שהמקלט נעול, שהמפתח נמצא אצל ועד הבית, ואיפה הוא? בקלאב בטורקיה, כמובן.
"לא אמורים להגיע טילים"

עלטה מוחלטת, אופניים שבורות, ערימת רהיטים ישנים ואף כיסא גלגלים נטוש, כך קודמו פניי במקלטי בניינים משותפים בחולון אליהם הצלחתי להיכנס. במקרה הפחות טוב – המקלטים היו נעולים והמפתח – אין.

נוכח האירועים, החלטנו לבדוק את מצב המקלטים הציבוריים והפרטיים בחולון, שכן נדמה כי לא ירחק היום בו נאלץ להסתמך על שירותיהם. טרם הסיור המקדים בעיר, ניסיתי לדלות מידע הזמין לתושבים בעיתות חירום מאתר האינטרנט של עיריית חולון.

המידע הרלוונטי נותר באתר תחת לשונית פיקוח וביטחון ולא קיבל קדימות למרות ההסלמה במצב הביטחוני. בנוסף, לא נשלח כל דיוור לתושבי העיר לגבי התנהלות בשעת חירום, כך שנראה כי לעת עתה לא ננקטים צעדים מיוחדים בנידון.

באתר העירייה קיימת מפה לרווחת התושבים, המפרטת את פריסת 66 המקלטים הציבוריים ברחבי העיר, אך על פי נציג במוקד 106, רובם ככולם תפוסים על ידי גופים ציבוריים שונים.

את סיור המקלטים הציבוריים פתחתי במרכז העיר - בגני הרצל הממוקמים בין כיכר ויצמן לרחוב הופיין הסמוך לעירייה שם נמצאו שני מקלטים – מקלט מספר 34, המשמש כסטודיו להתעמלות ומקלט מספר 15, שבהעדר שילוט מתאים, לא ברור מהי הפעילות השוטפת המתקיימת בו.

מאחר ושני המקלטים היו נעולים, פניתי אל תושבי האזור בשאלה האם ידוע להם מי מחזיק במפתח והאם אותו אדם הוא תושב האזור. התושבים לא ידעו לתת לי מענה. הפניתי לנציג במוקד 106 בעיריית חולון מספר שאלות בנושא.

במידה שתהיה אזעקת אמת, מי יפתח את המקלטים הציבוריים?
"ברגע שיודעים שמגיעים טילים, מפנים את המקלטים במיידי. עכשיו אנחנו יודעים שלא אמורים להגיע טילים. יש מפתח למי שמפעיל את העמותות בכל מקלט".

היום קיוויתי לבקר במספר מקלטים ציבוריים, אך כולם היו נעולים ולא הוצג מספר טלפון לשעת חירום. במידה שהייתה נשמעת אזעקה, כיצד הייתי אמורה להיכנס למקלט?
"מישהו היה פותח את המקלט".

בהעדר מענה מספק מטעם העירייה, הפניתי למהנדס בפיקוד העורף מחוז דן, אברהם אאורל, את שאלת זמינות המקלטים הציבוריים בעיר. תשובתו קצרת הרוח: "המקלטים בסדר גמור, אין בעיות והכל בסדר".

מה לגבי העובדה שאף אחד לא יודע היכן המפתחות?
"את זה העירייה צריכה לומר לך, הם השכירו את המקלטים".

סיור בשכונת ג'סי כהן עם יו"ר ועד השכונה, ניסן זכריה, העלה מצוקה דומה. חמישה מקלטים ציבוריים בהם ביקרנו היו נעולים, ללא שילוט או שם של איש קשר לשעת חירום. אחד המקלטים, מספר 50, שייך לתנועת זהבי למשפחות ברוכות ילדים מזה שנים רבות.

במקלט מספר 49 הנמצא בפאתי השכונה ניגש אלינו ש', תושב הבניין הסמוך, וסיפר: "תדעו לכם שבכל יום שישי, מתאספים פה חבורה של חבר'ה בני 50 ומעלה, שרים בקולי קולות ועושים המון רעש, ככה זה מ~23:00 ועד 3:00 בבוקר. זה מאוד מפריע לשכנים ורק להם יש מפתח למקלט". עוד הוסיף ש' כי הוא תושב האזור מזה שנים רבות, גר בסמוך למקלט המדובר וכי מעולם לא ידע למי יש מפתח למקלט במידת הצורך.

בית משפחת עמר בבאר שבע שנפגע מרקטת הגראד
בית משפחת עמר בבאר שבע שנפגע מרקטת הגראד  צילום: יהודה לחיאני

טרם ביקור במקלטים הפרטיים בעיר, מספר זכריה כי הבניינים בשכונת ג'סי כהן הם ברובם ישנים, והמקלטים בהם אינם עומדים בתקן - לדבריו. שיר, המאיישת את מוקד המידע של פיקוד העורף, ענתה על שאלותיי לגבי הדרישות הסטנדרטיות במקלט פרטי: "יש לוודא כי החדר מספיק גדול כדי לאכלס את כל תושבי הבניין ויש בו מקומות ישיבה לכולם.

"בנוסף, צריך שיהיה בחדר אמצעי תקשורת – גם רדיו וגם חיבור לטלפון קווי. חשוב לדאוג למי שתייה זמינים לפי כמות הדיירים שאמורים לשהות במקלט - ארבעה ליטרים מים לאדם ליום, תאורה ודרכי גישה פנויות אל המקלט".

האם פיקוד העורף מקבל מידע על נפילת טיל טרם השמעת אזעקת האמת?
"לא, אנחנו שומעים את האזעקה בחדר המצב בדיוק בזמן שהיא נשמעת לתושבים. מרגע השמעת
האזעקה יש לתושבים שתי דקות להגיע למרחבים המוגנים".

מה לגבי תושבים שנמצאים בחוץ וצריכים להסתמך על מקלטים ציבוריים שנראה כי כולם נעולים?
"צריך לשאול את העירייה".

נדמה כי אף אחד מהמקלטים הפרטיים בהם ביקרתי לא עמד בתקנים של פיקוד העורף. ברחוב מסילת העולים בג'סי כהן נתקלנו במקלט שיתרונו היחיד שאינו נעול. הבניין מאכלס 16 משפחות – כחמישים דיירים. מעבר לכך שמתג החשמל במקלט היה שבור, הכניסה אליו הייתה חסומה לחלוטין על ידי חפצי דיירים שהמירו את המקלט למחסן.

בבניין סמוך באותו הרחוב פגשנו במקלט ארוך מאוד וריק מחפצים, למעט שני זוגות אופניים. החדר היה מלוכלך ביותר, מלא במקקים, מקומות ישיבה ומקור מים לא היו בנמצא, ונראה כי ממילא אינו יכול לשמש כמרחב מוגן מאחר שהוא חסום רק בצידו האחד על ידי דלת עץ ישנה, ואילו הדלת בצידו האחר שבורה לחצי. המבנה אמנם שופץ על ידי שיקום שכונות, אך נראה כי את המקלט הזניחו בעת השיפוץ.

מפיקוד העורף נמסר כי האחריות על תקינות המקלטים הפרטיים היא בידי דיירי הבניינים. זכריה טוען כי מדובר בשכונה בה התושבים הם דלי אמצעים, וקשה להם להירתם כלכלית לשיפוץ המבנים והמקלטים. 

המצב בבניין משותף ברחוב סוקולוב במרכז העיר לא היה טוב בהרבה. גם כאן התאורה במקלט אינה פעילה, מצויים בו מספר זוגות אופניים וחומרי ניקוי שנראה כי שימשו לניקיון חדר המדרגות אך לא לניקיון המקלט. המפתח למקלט נמצא רק בידי יו"ר ועד הבית, אבי, שהסביר לי כי מדובר במפתח סטנדרטי שפותח גם את דלת חדר האמבטיה בביתו.

"לשאלתי לגבי שמישות המקלט, הוא עונה כי הדיירים משתמשים בו רק לאחסון האופניים שלהם, ומאחר שהמפתח הוא כללי וחסר ייחוד, פעמים רבות האופניים נגנבים. עוד הוא טוען כי הוא פנה לעירייה בשאלה לגבי הכנת המקלט לשעת חירום, ונמסר לו כי עליו לגבות דמי ועד מדיירי הבניין ולהשתמש בהם לצורך שמישות המקלט. "כל הבניין הזה הוא צעירים שגרים בשכירות, חלק ניכר מהם לא משלם דמי ועד בזמן, מאוד קשה לתפעל ככה את הבניין".

מעיריית חולון נמסר: "בסך הכל ברחבי העיר מצויים 66 מקלטים ציבוריים בשטח כולל של 9,000 מ"ר. על פי הנחיות פיקוד העורף,  המפתח לאדם במקלט צריך להיות 1.25 מ"ר".

"לא יודעות איך המקלט נראה"

רק לפני כמה שבועות ערכו נציגי כל זרועות הביטחון תרגיל מיוחד המדמה נפילת טיל באחד מרחובות בת ים. "שולחן עגול" – כך נקרא התרחיש, שבמסגרתו דימו כוחות המשטרה במרחב איילון, מגן דוד אדום, כיבוי האש, עיריית בת ים ופיקוד העורף את נפילת הטיל.

השולחן עצמו, אגב, לידו יישבו קברניטי כל המטות הללו, יהיה בחולון דווקא, ומי שינהל את המבצע יהיו מפקד מרחב איילון יהודה דהן, נציג פיקוד העורף, נציגי כיבוי האש ונציג מהעירייה. על התרחיש, הממצאים, המסקנות וההיערכות של המטות נרחיב מיד.

יצאנו לבדוק מדגמית את המקלטים הציבוריים והפרטיים ברחבי העיר. התחלנו ברחוב הגבעות במרכז העיר. באחד הבניינים אליו הגענו המקלט היה סגור באמצעות מנעול. בשיחה עם שתי דיירות, חנה וליאורה, נטען כי המקלט לא נבדק במשך שנים רבות. לדבריהן, רק לחבר ועד אחד יש את המפתח.

"אנחנו בכלל לא יודעות איך המקלט נראה. עברנו לגור לפני למעלה מעשור ואולי פעם אחת ראינו מה יש שם", אמרו. כאשר נשאלו מה יקרה במידה שתישמע אזעקה, ומחזיק המפתח לא יהיה בביתו באותה שעה, ענתה ליאורה: "נישאר כל אחד בבית שלו. עד שנשיג את אותו הדייר ועד שהוא יגיע ויפתח את המקלט, אלוהים יודע מה יכול לקרות".

מקלט בבת ים
מקלט בבת ים  צילום: רגב גולדמן

חנה מוסיפה: "האמת היא שבשבוע שעבר דיברתי עם בעלי על המצב הזה וכנראה שנצטרך לרדת למטה למקלט ולעמוד ליד הדלת הסגורה. כשאני חושבת על זה, אין לי אפילו את מספר הטלפון של הדייר ברשותו יש את המפתחות".

בסיור שנערך בבניין אחר, באותו הרחוב, גם מצאנו מקלט נעול. חברת הוועד, מיכל דגני, סיפרה כי המפתח נמצא אצלה, ובנוסף לעוד שני דיירים יש מפתח למקלט. כאשר התבקשה לפתוח את המקלט על מנת לבחון את מצבו, השיבה: "לפני חודש ניקינו אותו. אין בו ציוד של דיירים. המקלט ריק, אבל בכל מקרה אנחנו דואגים שלכל הדיירים יהיה את מספרי טלפון שלנו בשעת חירום".

ומה יקרה אם את והדיירים הנוספים שמחזיקים במפתחות לא תהיו בכלל בבת~ים?
"מה הסיכוי שזה יקרה? אתה מדבר פה על דברים שהסיכוי שהם יקרו נמוכים. גם שייפול פה טיל וגם שלא נהיה בבית? אני לא מאמינה שזה יקרה".

גם ברחובות מבצע סיני, כצנלסון, אנילביץ' וטבנקין מצאנו מקלטים נעולים, ורק חלק קטן מהדיירים מחזיק במפתחות. ברחוב בלפור 74, למשל, המקלט היה נעול ואחד מדיירי הבניין, משה קליינברג, סיפר: "אני שנים לא נכנסתי למקלט. אני לא יודע אצל מי המפתח. אם חס וחלילה קורה אירוע ואנחנו צריכים להיכנס למקלט, אין לי מושג למי לפנות כדי שיפתח את המקלט".

זה לא מדאיג אותך שבשעת חירום לא יהיה לך לאן ללכת?
"אני בן 84 ויש לי דאגות אחרות על הראש. אני כבר אדע איך להסתדר ומה לעשות. אני חושב שאשאר בבית שלי. עד שאצא מהבית ואלך למדרגות ולמקלט הטיל כבר ינחת. יהיה בסדר, אתה אל תדאג".
באתר הרשמי של עיריית בת~ים נכתב כי בעיר ישנם 20 מקלטים ציבוריים.

"למשל המקלט הציבורי ברחוב בלפור 84, שם רשום על שתי דלתות המקלט "מקלט ציבורי" עם חצים המסמנים את פתח הדלת, אולם מעל לדלתות ישנו שלט גדול בזו הלשון: "הסתדרות העובדים הלאומית, תנועת הנוער הלאומי". 

רונן לב~ארי, שבבעלותו חנות ברחוב בלפור, נשמע מעט מודאג כשאמר כי אינו יודע מי אמור בשעת חירום לפתוח את המקלט הציבורי שנמצא ליד החנות שלו. "אגיד לך את האמת, זה מאוד מדאיג אותי. אם חס וחלילה יש פתאום צפירה או משהו כזה, אין לי לאן לברוח. נכון לעכשיו המקלט הציבורי הזה נעול, ולאף אחד פה מבין הסוחרים ובעלי החנויות אין את המפתח".

ביררת עם העירייה?
"שאלתי לפני חצי שנה בערך את אחד הפקחים שהגיע לכאן. הוא אמר לי שבאופן עקרוני מי שאמור לפתוח את המקלט הם נציגים של העירייה. הבעיה היא שמרגע שנקבל את ההתרעה על טיל ועד שהוא ינחת זה יכול להיות דקה או שתי דקות. בזמן הזה אני לא מאמין שמישהו יצליח להגיע כל כך מהר ולפתוח את המקלט".

בסיור במקלט ברחוב יצחק שדה 29, שבאתר העירייה נכתב מפורש כי המקום משמש כמקלט ציבורי, מתברר כי המקלט הזה נמצא בעצם בצמוד לגן ילדים ומוחזק בידי עמותה.

"כאשר הגענו לשם המקלט היה פתוח ושני אנשים נכחו במקום, בדיוק סיימו להציב מערכת שמע מתקדמת ומספר שולחנות משחקים (אחד מהם טניס שולחן גדול מימדים). כאשר שאלתי מדוע המקום עמוס בציוד, ענה אחד מהם: "המקלט הזה שייך לגן ילדים. אני לא חייב לאף אחד שום דבר. אני יכול לעשות כאן מה שאני רוצה. תודה ושלום".

בסיור ברחוב חשמונאים 27, שגם שם על פי המידע שנכתב באתר העירייה ישנו מקלט ציבורי, מצאנו כי בתוכו ממוקמים משרדי השיטור המשולב של עיריית בת~ים, יחידת זק"א של מחוז תל אביב, מחסן הציוד של היחידה ובית הכנסת "שער ציון".

ובחזרה להיערכות גורמי הביטחון השונים בעיר. סגן ראש העירייה, איציק דריקס, אמר השבוע בנושא: "העיר נערכת במהלך כל השנה באופן שוטף לכל תרחיש אפשרי. ועדת מל"ח העירונית (משק לשעת חרום) מתכנסת מספר פעמים בשנה עם גורמי הביטחון וההצלה ובהם נציגי  צה"ל, משטרה, מגן דוד, כיבוי אש ועוד.

פינוי רקטת הגראד באשדוד
פינוי רקטת הגראד באשדוד  צילום: אדי ישראל

"בעת נפילת טילים תפנה העירייה את התושבים למתקני פינוי, השהיה וקליטה אשר פרוסים בכ~15 נקודות שונות ברחבי העיר, בהם מתנ"סים, בתי ספר, בתי מלון, ועל פי הצורך תפתחנה תחנות מידע לציבור בעיר. עשרות מקלטים ציבוריים כשירים לקלוט את התושבים. המקלטים ייפתחו על ידי פקחים תוך מספר דקות ועל פי הנחיית פיקוד העורף".

מעיריית בת ים נמסר בתגובה: "העירייה במסגרת היערכותה השוטפת עוסקת בנושא המוכנות העירונית לחירום במהלך כל השנה, באמצעות מחלקת הביטחון וגורמי העירייה. כל המקלטים הציבוריים בעיר תקניים ואף עוברים ביקורת קבועה של פיקוד העורף.

"הביקורת האחרונה נעשתה בחודש ינואר ועברה בהצלחה. יודגש כי ההחלטה על פתיחת מקלטים בעת חירום נתונה להחלטתו הבלעדית של פיקוד העורף. בהינתן הוראה כזו, המקלטים הציבוריים בבת-ים ייפתחו באופן סודר ומהיר על ידי הפקחים העירוניים. פיקוד העורף מעודד את השימוש במקלטים למטרות דו תכליתיות, ובלבד ש~80 אחוז משטח המקלט יישאר פנוי".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/shfela/ -->